banner

OPTIBOX Alligator műholdas és földfelszíni digitális HDTV vevőkészülék teszt

Végre megérkezett hozzánk is a várva várt OPTIBOX Alligator műholdas és földi digitális HDTV vételre alkalmas készülék. Már a megjelenése előtt érdeklődve figyeltem a róla érkező híreket, sajnos csak nehezen sikerült kapnom egy tesztpéldányt. De a lényeg, hogy itt van és alaposan szemügyre vettem a működését és minden funkcióját. A készülék 3 különböző kiépítésben kapható. Az Alligator – jelen teszt alanya – , a Panthera csupán annyiban különbözik, hogy nincs benne földi digitális tuner, végül pedig hamarosan megjelenik a Koala, amiről egyelőre nem tudok nyilatkozni, de remélem, hogy előbb fogom megkapni tesztelésre, mint az Alligatort 🙂
Az Alligator egy valódi mindenes készülék, szinte minden létező modern funkcióval ellátta a gyártója. Előzetesen meg kell említenem, hogy az elődjének számító OPTIBOX 8750 HDCICX készüléktől sajnos nem tud sokkal többet, körülbelül egy kategóriába sorolható vele.

A beltéri egy szép, méretes dobozban érkezett. Kibontása után azzal kellett szembesülni, hogy nem vitte túlzásba a gyár a mellékelt kiegészítőket és kábeleket. A dobozban a beltéri mellett mindössze egy magyar nyelvű kezelési útmutató és a távirányító található(elemekkel). Semmi összekötő kábel, HDMI kábelről ne is álmodjunk.

A beltéri előlapja teljesen megegyezik az Optibox 8750 modellével, csak a feliratok térnek el rajta. Nekem továbbra is tetszik a dizájn, szép méretes HDTV vevőhöz illő a doboz. Az előlapon itt is megtalálható minden a kezeléséhez szükséges gomb, így ha a távirányító leesik az ágy mögé, akkor is teljes körűen vezérelhető a készülék az előlapról.

 

A távirányító is teljes mértékben megegyezik az előd modellével, hasonlóan ahhoz, ezen is találhatók olyan gombok, amiknek nincs funkciója. A kezelése kényelmes, a gombok minősége jó.

A hátlapon valóságos csatlakozó rengeteget találunk. Szinte minden ma használatos csatlakozási mód helyet kapott, nem maradt le semmi fontos. Balról indulva rögtön az antenna csatlakozókat találjuk, külön a műholdvevő és külön a földi antenna részére. Mellette megtalálható a SCART be és kimenet, valamint az s-video (kép és hang) és a komponens videó kimenetek. Továbbhaladva jobbra találjuk meg a HDMI csatlakozós és a digitális optikai hangkimenetet. Ezen kívül helyet kapott még egy hálózati LAN, egy USB 2.0 port, valamint egy RS-232 szerviz funkciókra használható csatlakozó. A készüléknek nem jelent akadályt az e-SATA merevlemezek külső fogadása sem. A házba lehetőségünk van 2,5-es, vagy 3,5-es normál mérető SATA merevlemezek beépítésére is.
A beltéri fel van készítve vezeték nélküli hálózati kapcsolatok kezelésére is. Ez történhet egy belső kiegészítő WI-FI kártya beépítésével, vagy külső USB csatlakozású adapterrel. Sajnos gyári alapkiépítésben nem került bele a WI-FI.

Bekapcsolás után itt nem található telepítő menü, de nem is szükséges, jobb, ha mindent inkább kézzel irányítunk. A műholdakat nagyon gyorsan lekereste, ennél a beltérinél is lehet egyszerre (egymásután) több műholdat lekeresni. Ez a funkció teljesen automatikus, miután megadtuk, hogy melyik holdakat akarjuk lekeresni automatikusan végigpásztázza mindet. A földi csatornákat is szépen és gyorsan megtalálta, amik a februári teljesítmény emelés következtében immár hibátlanul jönnek.
A beltéri LINUX rendszerű szoftvert futtat. Ez igazándiból nem nagyon látszik sehol a menüben, nem egy Dreambox rendszer. Előnye annyi, hogy nem kell hozzá nagy tudás, semmi linux ismeretre nincs szükség a kezeléshez, minden elérhető a menüből. Azért nem hagyott nyugodtan a kisördög és az IP beállítások után megpróbáltam telneten keresztül csatlakozni a beltérihez. Legnagyobb meglepetésemre sikerült, megjelent a login képernyő, a felhasználónév értelemszerűen „root” , jelszót nem kért. Itt egy nagyon leegyszerűsített linux rendszer fogadott. Az alap parancsokat ismeri(ls, ifconfig, df…), a help opcióra jött egy kis segítség is… Szóval megnyugodhatunk, tényleg linux fut a beltérin.
Első próbálkozásaim előtt rögtön frissítettem a gépen lévő szoftvert a jelenlegi legújabb verziójúra (v. 016.60). A frissítés egyszerű művelet, egy pendrive segítségével elvégezhető, csak fel kell másolna rá az új firmware-t és a fájlkezelőben kiválasztani.

A menüben járkálva sajnálattal vettem tudomásul, hogy ebben a készülékben sem sikerült a teljes magyarítás, sok szó és kifejezés angolul van. Nem tudom, hogy miért ezen spórolnak a fejlesztők, nem lenne nagy munka lefordítani a szavakat és mondatokat, de ez nem csak az Optibox-ra igaz, hanem szinte minden beltérire.
A képminőséggel nem volt különösebb gondom. A HD csatornák képe szép, helyes méretarányú (automatikusan tudja állítani a készülék). Sok más HD beltérinél volt már gond, hogy az SD adásokat nem szépen jelenítette meg. Ez az Alligatorra nem igaz, az SD adások is tökéletesen jelennek meg (német Pro7, RTL…).
A beltéri fel van készítve PVR funkciókra is, úgymint a felvétel és az időeltolásos nézés (Time Shift). Egy WD 320GB-os USB merevlemezzel és egy 2GB-os „noname” pendrive-al próbálkoztam. A felvétel minősége megegyezik a műholdról érkező jellel, számítógépre áttéve szerkeszthetővé válik.
Nagy hibája a beltérinek az EPG. Földi digitális adásnál nem jelenik meg semmi, a UPC Direct adásainál pedig nem jók a magyar ékezetes karakterek. Véleményem szerint egy későbbi szoftver frissítéssel ezek a hibák orvosolhatók.

A beltéri viszont tökéletesen kezeli a TERRA+ kártyát, igaz a kódolt csatornára való átkapcsolásnál egy kicsit megnő a csatorna váltási sebesség.
Megemlíteném, hogy a beltéri alkalmas kártyamegosztásra is. Pontosabban szerverként én nem tudtam beállítani, de más szerverhez csatlakozva jól működött. Ha már van otthon egy szerverként működő beltéri, akkor az Alligator-al minden gond nélkül tudunk hozzá csatlakozni. A megosztott csatornáknál megnő a csatorna váltás sebessége, van hogy 30mp-et is kell várni, hogy megjelenjen a csatorna képe. Természetesen a kártya megosztás funkció, hasonlóan az emulátorhoz csak módosított, alternatív szoftverrel érhető el.
A forgató motoros antennámat jól kezelte, tudta mindig, hogy hava forgasson. Itt egy kicsit bosszantó hibát találtam. Keresés után a motor visszafordul arra a holdra ahol a keresés előtt volt, praktikusabb lett volna, ha ott marad az új pozícióban, hisz valószínű úgyis ott akarjuk megnézni az új csatornákat.
A csatornák szabadon rendezhetők a listában, kedven listák létrehozására is van lehetőség. A csatorna szerkesztő jól és kényelmesen használható.

Összegzés:
Az Optibox Alligator egy jól sikerült készülék. A hibák nagy része orvosolható egy későbbi szoftver frissítéssel. A beltériben nagy lehetőségek rejlenek még, véleményem szerint sok tartalékkal rendelkezik. Kicsit nekem hiányoznak belőle a manapság divatos multimédia funkciók(média lejátszó, youtube, rss, web…) . Én PC-re való, csatornalista szerkesztő szoftvert nem találtam még hozzá. A készülék ára, a tudásához képet egy kicsit magasnak mondható: bruttó 87.650.- Ft. Azoknak ajánlanám, akik egy egyszerűen kezelhető, mindent tudó HD beltérit szeretnének otthonra, és nem akarnak belemerülni a linux rejtelmeibe, de szeretnék kihasználni annak előnyeit. Bár a nevében benne van a BOX szó én mégsem sorolnám be a profi linux Box-ok közé (Dream, AZ, IP).

Az OPTIBOX Alligator beltéri egységet a FORGAT-SAT-tól kaptuk a teszt idejére.

 

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Egy Hozzászólás

  1. Szerviszelik még valahol a Optibox Alligator készulékeket kérem? Bekapcsolásnál hibajelentés: Time smart recording; azután a kód: B04.30 és pirosra világít a Power.
    Kugler Vlado Szlovákia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .