banner

OPTIBOX Alligator műholdas és földfelszíni digitális HDTV vevőkészülék teszt

Végre megérkezett hozzánk is a várva várt OPTIBOX Alligator műholdas és földi digitális HDTV vételre alkalmas készülék. Már a megjelenése előtt érdeklődve figyeltem a róla érkező híreket, sajnos csak nehezen sikerült kapnom egy tesztpéldányt. De a lényeg, hogy itt van és alaposan szemügyre vettem a működését és minden funkcióját. A készülék 3 különböző kiépítésben kapható. Az Alligator – jelen teszt alanya – , a Panthera csupán annyiban különbözik, hogy nincs benne földi digitális tuner, végül pedig hamarosan megjelenik a Koala, amiről egyelőre nem tudok nyilatkozni, de remélem, hogy előbb fogom megkapni tesztelésre, mint az Alligatort 🙂
Az Alligator egy valódi mindenes készülék, szinte minden létező modern funkcióval ellátta a gyártója. Előzetesen meg kell említenem, hogy az elődjének számító OPTIBOX 8750 HDCICX készüléktől sajnos nem tud sokkal többet, körülbelül egy kategóriába sorolható vele.

A beltéri egy szép, méretes dobozban érkezett. Kibontása után azzal kellett szembesülni, hogy nem vitte túlzásba a gyár a mellékelt kiegészítőket és kábeleket. A dobozban a beltéri mellett mindössze egy magyar nyelvű kezelési útmutató és a távirányító található(elemekkel). Semmi összekötő kábel, HDMI kábelről ne is álmodjunk.

A beltéri előlapja teljesen megegyezik az Optibox 8750 modellével, csak a feliratok térnek el rajta. Nekem továbbra is tetszik a dizájn, szép méretes HDTV vevőhöz illő a doboz. Az előlapon itt is megtalálható minden a kezeléséhez szükséges gomb, így ha a távirányító leesik az ágy mögé, akkor is teljes körűen vezérelhető a készülék az előlapról.

 

A távirányító is teljes mértékben megegyezik az előd modellével, hasonlóan ahhoz, ezen is találhatók olyan gombok, amiknek nincs funkciója. A kezelése kényelmes, a gombok minősége jó.

A hátlapon valóságos csatlakozó rengeteget találunk. Szinte minden ma használatos csatlakozási mód helyet kapott, nem maradt le semmi fontos. Balról indulva rögtön az antenna csatlakozókat találjuk, külön a műholdvevő és külön a földi antenna részére. Mellette megtalálható a SCART be és kimenet, valamint az s-video (kép és hang) és a komponens videó kimenetek. Továbbhaladva jobbra találjuk meg a HDMI csatlakozós és a digitális optikai hangkimenetet. Ezen kívül helyet kapott még egy hálózati LAN, egy USB 2.0 port, valamint egy RS-232 szerviz funkciókra használható csatlakozó. A készüléknek nem jelent akadályt az e-SATA merevlemezek külső fogadása sem. A házba lehetőségünk van 2,5-es, vagy 3,5-es normál mérető SATA merevlemezek beépítésére is.
A beltéri fel van készítve vezeték nélküli hálózati kapcsolatok kezelésére is. Ez történhet egy belső kiegészítő WI-FI kártya beépítésével, vagy külső USB csatlakozású adapterrel. Sajnos gyári alapkiépítésben nem került bele a WI-FI.

banner

Bekapcsolás után itt nem található telepítő menü, de nem is szükséges, jobb, ha mindent inkább kézzel irányítunk. A műholdakat nagyon gyorsan lekereste, ennél a beltérinél is lehet egyszerre (egymásután) több műholdat lekeresni. Ez a funkció teljesen automatikus, miután megadtuk, hogy melyik holdakat akarjuk lekeresni automatikusan végigpásztázza mindet. A földi csatornákat is szépen és gyorsan megtalálta, amik a februári teljesítmény emelés következtében immár hibátlanul jönnek.
A beltéri LINUX rendszerű szoftvert futtat. Ez igazándiból nem nagyon látszik sehol a menüben, nem egy Dreambox rendszer. Előnye annyi, hogy nem kell hozzá nagy tudás, semmi linux ismeretre nincs szükség a kezeléshez, minden elérhető a menüből. Azért nem hagyott nyugodtan a kisördög és az IP beállítások után megpróbáltam telneten keresztül csatlakozni a beltérihez. Legnagyobb meglepetésemre sikerült, megjelent a login képernyő, a felhasználónév értelemszerűen „root” , jelszót nem kért. Itt egy nagyon leegyszerűsített linux rendszer fogadott. Az alap parancsokat ismeri(ls, ifconfig, df…), a help opcióra jött egy kis segítség is… Szóval megnyugodhatunk, tényleg linux fut a beltérin.
Első próbálkozásaim előtt rögtön frissítettem a gépen lévő szoftvert a jelenlegi legújabb verziójúra (v. 016.60). A frissítés egyszerű művelet, egy pendrive segítségével elvégezhető, csak fel kell másolna rá az új firmware-t és a fájlkezelőben kiválasztani.

A menüben járkálva sajnálattal vettem tudomásul, hogy ebben a készülékben sem sikerült a teljes magyarítás, sok szó és kifejezés angolul van. Nem tudom, hogy miért ezen spórolnak a fejlesztők, nem lenne nagy munka lefordítani a szavakat és mondatokat, de ez nem csak az Optibox-ra igaz, hanem szinte minden beltérire.
A képminőséggel nem volt különösebb gondom. A HD csatornák képe szép, helyes méretarányú (automatikusan tudja állítani a készülék). Sok más HD beltérinél volt már gond, hogy az SD adásokat nem szépen jelenítette meg. Ez az Alligatorra nem igaz, az SD adások is tökéletesen jelennek meg (német Pro7, RTL…).
A beltéri fel van készítve PVR funkciókra is, úgymint a felvétel és az időeltolásos nézés (Time Shift). Egy WD 320GB-os USB merevlemezzel és egy 2GB-os „noname” pendrive-al próbálkoztam. A felvétel minősége megegyezik a műholdról érkező jellel, számítógépre áttéve szerkeszthetővé válik.
Nagy hibája a beltérinek az EPG. Földi digitális adásnál nem jelenik meg semmi, a UPC Direct adásainál pedig nem jók a magyar ékezetes karakterek. Véleményem szerint egy későbbi szoftver frissítéssel ezek a hibák orvosolhatók.

A beltéri viszont tökéletesen kezeli a TERRA+ kártyát, igaz a kódolt csatornára való átkapcsolásnál egy kicsit megnő a csatorna váltási sebesség.
Megemlíteném, hogy a beltéri alkalmas kártyamegosztásra is. Pontosabban szerverként én nem tudtam beállítani, de más szerverhez csatlakozva jól működött. Ha már van otthon egy szerverként működő beltéri, akkor az Alligator-al minden gond nélkül tudunk hozzá csatlakozni. A megosztott csatornáknál megnő a csatorna váltás sebessége, van hogy 30mp-et is kell várni, hogy megjelenjen a csatorna képe. Természetesen a kártya megosztás funkció, hasonlóan az emulátorhoz csak módosított, alternatív szoftverrel érhető el.
A forgató motoros antennámat jól kezelte, tudta mindig, hogy hava forgasson. Itt egy kicsit bosszantó hibát találtam. Keresés után a motor visszafordul arra a holdra ahol a keresés előtt volt, praktikusabb lett volna, ha ott marad az új pozícióban, hisz valószínű úgyis ott akarjuk megnézni az új csatornákat.
A csatornák szabadon rendezhetők a listában, kedven listák létrehozására is van lehetőség. A csatorna szerkesztő jól és kényelmesen használható.

Összegzés:
Az Optibox Alligator egy jól sikerült készülék. A hibák nagy része orvosolható egy későbbi szoftver frissítéssel. A beltériben nagy lehetőségek rejlenek még, véleményem szerint sok tartalékkal rendelkezik. Kicsit nekem hiányoznak belőle a manapság divatos multimédia funkciók(média lejátszó, youtube, rss, web…) . Én PC-re való, csatornalista szerkesztő szoftvert nem találtam még hozzá. A készülék ára, a tudásához képet egy kicsit magasnak mondható: bruttó 87.650.- Ft. Azoknak ajánlanám, akik egy egyszerűen kezelhető, mindent tudó HD beltérit szeretnének otthonra, és nem akarnak belemerülni a linux rejtelmeibe, de szeretnék kihasználni annak előnyeit. Bár a nevében benne van a BOX szó én mégsem sorolnám be a profi linux Box-ok közé (Dream, AZ, IP).

Az OPTIBOX Alligator beltéri egységet a FORGAT-SAT-tól kaptuk a teszt idejére.

 

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Szerviszelik még valahol a Optibox Alligator készulékeket kérem? Bekapcsolásnál hibajelentés: Time smart recording; azután a kód: B04.30 és pirosra világít a Power.
    Kugler Vlado Szlovákia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .