banner

OPTIBOX 8750 HD CICX műholdvevő teszt

Nálunk járt az OPTIBOX egyik nagyágyúja a 8750 HDCICX névre hallgató, HD adás vételére is alkalmas műholdvevő készülék. Felsorolni is nehéz a funkcióit, szinte mindent belepakolt a gyártó, amit egy mai korszerű beltéri tudhat. A részletes technikai specifikáció és angol nyelvű kezelési útmutató elérhető a gyártó honlapján az optibox.cc címen.

banner

A készülék egy HD beltérihez illő szép méretes dobozban érkezett. Kibontás után előkerültek a mellékelt tartozékok, amiket sajnos a gyártó nem vitt túlzásba. Kapunk hozzá egy angol nyelvű kezelési útmutatót, hagyományos S-videó kábelt(?!?) és a távirányítót az elemekkel. HDMI kábel sajnos ezúttal sem volt a csomagban, így ezt külön kell beszereznünk.

A készülék külseje véleményem szerint kifejezetten szép, a méretes házban megoldott az alkatrészek hűtése is, aktív hűtés nincs benne (nincs is rá szükség). Az előlapon megtalálható minden szükséges kezelő szerv, így ha a távirányító nem lenne kéznél, akkor sem kell tartani attól, hogy nem tudunk a menüben lépkedni és a beállításokon módosítani. Az előlapi lenyitható ajtó mögött találunk két darab CI mudul fogadására alkalmas slot-ot és egy Conax szabványú kártya olvasót. Itt kapott helyet a nagy sebességű USB 2.0 csatlakozó is. Az előlapi kijelző egy szokatlanul széles, 12 karakter megjelenítésére képes VFD alfanumerikus kijelző. A beltéri állapotát ezenkívül még egy piros és egy zöld LED is kijelzi (be-ki kapcs.), a LED-ek egyben nyomógombokként is funkcionálnak (be- kikapcsolás és exit).

A készüléket megfordítva valóságos csatlakozó arzenállal találjuk szembe magunkat. Balról indulva először az antenna bemenetet és loop kimenetet találjuk meg, rögtön ide került a hagyományos soros port is. Az RF ki és bemenet mellett felfedezhető egy anomália, a Wireless felirat és egy matrica, ami eltakarja az antenna csatlakozó helyét, sajnos ilyen opció nincs benne. Találunk még a hátlapon scart ki és bemenetet, digitális optikai és koax hang kimenetet. Rendelkezik még hagyományos sztereó hangkimenettel és a komponens videó csatlakozók sem maradtak le róla. A HDMI csatlakozó természetes egy HD beltérin, mellette találunk még egy LAN hálózati csatlakozót is. Végül pedig egy nagyon ritka és érdekes csatlakozási lehetőséggel találkozunk a hátlapon, egy eSATA port került rá. Erre a csatlakozóra eSATA szabványú merevlemezt tudunk kötni. Ennek előnye az USB porttal szemben a gyorsaság, nem fogja az USB sebessége befolyásolni a felvétel minőségét. Az interneten lelkes fórumozók már a készülék házába is beépítették a merevlemezt a SATA csatlakozás segítségével, így aztán elkészült a teljes értékű videó felvevő, külső eszközök nélkül.

A távirányító egyedi OPTIBOX kivitel, jól használható. A gombok elrendezésében kivetni valót nem találtam, egy kis megszokás után üzembiztosan kezelhető. Első ránézésre nagyon kockának tűnhet, de kézbe véve kényelmesen tartható, nem kell nyújtózkodni a főbb funkciógombok után(talán az info gomb egy picit messze van…ha nagyon bele akarok kötni valamibe).

Automatikus telepítő menüvel nem rendelkezik a beltéri, csak egy fő opció és nyelvkiválasztó menü köszönt minket az első bekapcsoláskor. A műhold beállítások során rögtön találkoztam egy újdonsággal. Egyszerre több műholdat is lelehet kerestetni a beltérivel. Nagyon kényelmes és gyors ez a módszer a forgató motorral, vagy multifeed antennával rendelkezőknek. A műholdakat a lista szerinti sorrendben pásztázza le, a motort automatikusan állítja tovább a következő szatellitre. A készülékben lévő műhold és TP lista meglepően friss, egész új TP-k is szerepelnek benne, ez nem megszokott dolog, általában több évvel ezelőtti listákat tölt bele a gyártó. Igaz, azért hogy néhány helyen szükség volt kézi TP hozzáadásra is.
 
 
A menürendszere letisztult és könnyen átlátható. Sok helyen találkozunk animált menüelemekkel is, amelyek egész jóra sikerültek. Az opcióknál lehetőség van a készülék menü kisebb mértékű testre szabására is, mint például az animált csatorna váltás (elhalványodó, előtűnő kép), vagy a saját indítókép megadása. A készülékben megtalálható a magyar nyelv is, de a fordítás sajnos hagy némi kívánni valót. Nagyon sok helyen nincs lefordítva egy szó, vagy egész mondat. Némi angol nyelvtudás szükséges a kezeléshez.

A használat során csak egy, kicsit zavaró problémát találtam. Ha egyszerre több(sok) műhold adatait tárolja a beltéri (jelen esetben 8 pozíció teljes kínálata), jelentős lassulás vehető észre az adatok mentésekor. Ez a használat során, akár egy új TP keresésnél, vagy csatorna rendezésnél is jelentkezik. A hétköznapi használatot nem befolyásolja, mert nem célszerű ennyi kódolt adót tartani a csatorna listában. A saját csatorna lista kialakítása után (kódolt, vagy nem nézett adók törlése és a csatornák rendezése) nem jelentkezett lassulás.
Ahogy a cikk elején is írtam ez egy felvételre kihegyezett készülék, csatlakoztathatunk hozzá eSATA, vagy USB merevlemezt is. A felvételt -jobb híján- csak egy 2GB-os USB pendrive-al próbáltam ki. Meglepetésemre tökéletesen felvette a HD műsort is, és akadás nélkül visszajátszotta. Az elkészített felvétel számítógépre is egyszerűen átvihető, így az interneten megtalálható szerkesztő programokkal fel is dolgozható, vagy archiválható.
Sajnos itt is akad egy kis hiányosság: nem találtam meg a TimeShift (megállítható, visszatekerhető élő adás) funkciót. A gyártó internet oldalán írja, hogy van a készülékben [- PVR & Timeshifting functions using External Storage Devices], de a magyarországi forgalmazónál erről már nem találtam információt, és a kézikönyv sem tesz róla említést. Kerestem a menüben is erre vonatkozó beállítási lehetőségeket, sikertelenül. Egy ilyen kaliberű készüléknél kár volt ezen spórolni.

A hátlapon található ethernet csatlakozó a gyári adatok szerint csak szoftver frissítésre használható. A beállításai egyszerűek, ismeri a PPPoE szabványt is, vagy használhatjuk automatikus DHCP konfigurációval. Azért azt megemlíteném, hogy csak szoftver frissítés céljából egyik gyártó sem tesz ilyen csatlakozót a készülékére. Található az interneten a készülékhez alternatív szoftver ( új gyári szoftvert nem is találtam). Ezzel elérhető néhány kódolatlan csatorna (természetesen ez illegális, a törvény bünteti) és használhatóvá válik az ethernet porton keresztül a kártya megosztás funkció is. A kártyamegosztás illegalitásáról megoszlanak a vélemények, a Szatelit magazin legújabb(2009. 6.) számában részletesen boncolgatják ezt a témát, ajánlom mindenkinek olvasásra.
A képminőséget illetően nem találkoztam semmi hibával, hiányossággal. A HD csatornák képei káprázatosak, és még a kép finom hangolására is van lehetőség. A csatorna váltás gyorsnak mondható (~2mp), a készülék gyorsan reagál a távirányító parancsaira.
A HDMI kábelen keresztül képes a digitális Dolby hang továbbítására. Jól kezeli a több audió sávval rendelkező adókat is, és a DVB feliratok sem jelentenek akadályt neki. Sajnos az AAC hangvivővel rendelkező csatornák némák maradtak, ez jelenleg nem róható fel hiányosságnak, de a jövőben szükség lehet rá.
Az EPG frissítése gyors, a megjelenítés jó, karakter hibával nem találkoztam. Habár nekem nem tetszik ez a fajta EPG megjelenítés, sokkal praktikusabbnak tartom az időskálás elrendezést (de ez legyen az én bajom 🙂 ).

Összegzés:
Ez egy valóban felső-közép kategóriás készülék. Sok hasznos -más készülékekben nem található- funkcióval rendelkezik, amik könnyebbé és élvezetesebbé teszik a TV nézést. Szinte minden opció belekerült, amire szüksége lehet a felhasználónak. A kis hiányosságoktól eltekintve bátran ajánlhatom megvételre. Az OPTIBOX ismét jól teljesített.
Végül itt a cikk végén említést érdemel, hogy hamarosan érkeznek az új trónkövetelők az OPTIBOX műhelyéből: Jönnek a ragadozók: Alligator és Panthera (Linux alapokon).

Köszönjük a teszt készüléket a Forgat-SAT-nak.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .