banner

Olcsó TV gyári vevőkészülék teszt – AHD-100 CICX PVR

 

Ebben a tesztünkben a nemrég megjelent, Olcsó TV szolgáltatáshoz kifejlesztett vevőkészülékkel ismerkedünk meg. Az OlcsóTV AHD-100 CICX PVR típusnévre hallgató HDTV műholdas beltéri egység az Olcsó TV szolgáltatás vételére lett felkészítve. A dizájn teljesen új, egyedi, de a belseje a már jól ismert Opticum, Amiko, Synaps, GoldenMedia, Edision készülékeknél is használt processzort tartalmazza. A készülék gyártása és összeszerelése Magyarországon történik, így ebben is jól passzol az egyetlen magyar tulajdonú szolgáltatóhoz. Az AHD-100 vevőkészülék szoftvere a széleskörű felhasználás miatt már nagyon kiforrott, megbízható, de mivel nem mostani fejlesztés, ezért ne számítsunk a manapság nagyon divatos interaktív tartalmakra.

banner

Az Olcsó TV szolgáltatás, a Hello HD feltöltőkártyás kistestvére, a műsorok sugárzása az Eurobird 9A (9E) és a HotBird (13E) műholdakról történik. Az alap előfizetéssel jelenleg 17 csatornához kapunk hozzáférést(ebből 2 HD), de igény szerint bővíthető kiegészítő csomagokkal, így több, mint 40 magyar csatornához juthatunk, amiben már prémium HD tartalmak is elérhetők. Az Olcsó TV alap kártya megvételével egy évre előre kifizetjük a szolgáltatás díját, ami jelenleg 15.000-Ft, de a hosszabbítás további évekre már csak 11.880-Ft/év, így csupán havi 990-Ft-ért juthatunk hozzá egy 17 csatornás TV előfizetéshez.

A dobozt kézbe véve láthatjuk, hogy minden magyarul van rajta, Olcsó TV logóval és rövid bemutatással, összképileg szerintem nagyon jól sikerült, tetszik. Azonban a dobozon szereplő típus névvel van egy kis probléma, ugyanis AHD-100 CICX PVR van feltüntetve, de ez inkább AHD-100 CX PVR kellene, hogy legyen, mert a nálam lévő készüléken nem találtam CI modulfogadó helyet.
A dobozban csak az alap kiegészítőket találjuk meg, a vevőkészüléken kívül csupán egy távirányító bukkant elő az elemekkel együtt, valamint egy teljesen magyar nyelvű kezelési útmatató. TV összekötő kábelt sajnos nem mellékeltek hozzá, így erről nem árt gondoskodni a vásárláskor.
A készülék előlapja egyedi formavilágot képvisel, a középen négyzetesen elhelyezett vezérlő gombok jól mutatnak, de ezzel ki is merültek a dizájnt érintő pozitív dolgok, összességében jól néz ki a doboz, hagyományos kocka, de mégis kicsit más. Az előlap bal szélén van egy ki-be kapcsoló, középen pedig a menüben való navigáláshoz találjuk meg a szükséges gombokat, ezekkel távirányító nélkül is tudjuk programozni a beltérit. A kijelző egy 4 digites 7 szegmensű LED-es, amin az óra mellett a csatorna száma is megjelenik. A jobb szélen egy Olcsó TV logóval ellátott lenyitható kis ajtó mögött találjuk meg a CONAX rendszerű kártyaolvasót, ami nem meglepetésként képes fogadni az Olcsó TV előfizetői kártyát. 🙂
A távirányító a korábbi tesztekből már jól ismert egyen darab, Olcsó TV logóval felvértezve. A használhatóságával nincs probléma, de nekem nagyon nem tetszik, ha meglátom már feláll a szőr a hátamon (nem, nem szőrös a hátam 🙂 ), a testvér készülékek majd mindegyikéhez ezt mellékelik, kivétel az Edision és az új GoldenMedia, ott már felismerték, hogy lehet jelentősége a távvezérlő kinézetének is.
A hátlapon megtaláljuk a régebbi CRT (képcsöves) és az újabb lapos tévékhez szükséges összeköttetési lehetőségeket is. A hagyományos tévékehez választhatunk SCART vagy kompozit RCA csatlakoztatást, az LCD, vagy Plazma készülékhez a HDMI javasolt. Külső házimozi rendszert, vagy a sztereó, vagy a koaxiális digitális kimeneten köthetünk rá, én itt nagyon hiányolom az optikai kimenetet, az sokkal praktikusabb lett volna. A parabola antenna bemenet mellett van loop kimenetünk is, ez több beltéri egység felfűzésekor lehet hasznunkra. Az USB aljzatba csatlakoztathatjuk a külső tároló egységünket, ami lehet PEN Drive, vagy merevlemez, felvételhez, vagy időeltolásos tévézéshez feltétlenül szükség van rá. Találunk még hátul egy soros szerviz portot és egy külső táp kimenetet is, a szervizport nagyon hasznos lehet, ha kísérletezni támad kedvünk a szoftverekkel, vagy esetleg nem sikerül egy szoftverfrissítés. A hálózati kábele beépített, de került rá főkapcsoló is.
A készülék szoftvere a számos változat közül az egyik legjobban működő, amit már előre felkészítettek az Olcsó TV vételére. Első bekapcsoláskor telepítő menüvel nem találkozunk, már alapból az Olcsó TV beprogramozott csatornái köszöntenek. Szerencsére az eredeti szoftver nincs lebutítva, a készülék maradéktalanul alkalmas más műholdak vételére, több fejes, vagy forgató motoros rendszerek vezérlésére.

Az Olcsó TV alapcsatornái az Eurobird 9 műholdról vehetők, de ha bővítést is kérünk mellé, akkor már szükség lehet a HotBird műhold beállítására is. Az EuroBird és a HotBird műhold között csupán 4 fok a különbség, nagyon közel vannak egymáshoz. Az együttes vétel többféle módszerrel is megoldható, a legegyszerűbb a dupla fej felszerelése, de használhatunk forgató motort, és természetesen több antenna a felszerelhető. Mint fent említettem a készülék nincs lebutítva, így forgató motorral, vagy már egy 4 fejes rendszerrel is több ezer szabadon fogható külföldi csatornához férhetünk hozzá.

Bekapcsolás után azonnal kezdhetünk is TV-t nézni, a képminőség átlagos, de semmiképp nem mondanám rossznak, a HD csatornák képei nagyon szépek, de az SD minőségével sincs különösebb probléma. Véleményem szerint még a mostani TP nélkülözős időkben is az Olcsó TV képminősége a legjobb a műholdas/földi szolgáltatók közül. A csatorna váltás sebessége 2 másodperc körüli, a HD adóknál a kép megjelenése picit lassabb. A csatornalista nagyon jól használható, a beállításoknál lehet megadni, hogy hány oszlopban jelenjenek meg az adók, gyárilag 3 van programozva. A listában kedvünk szerint szűrhetünk a megadott feltételeknek megfelelően, akár szolgáltatónként is csoportosíthatjuk az adókat, de természetesen itt is rendelkezésünkre állt a 8 kedvenc lista (amiből az első az Olcsó TV). A csatorna listáról és az alap beállításainkról lehetőség van mentés készítésére a külső USB meghajtóra, vagy elmenthetjük az aktuális beállítást a készülék memóriájába is, így a gyári visszaállításnál a mentett adatok töltődnek vissza.

Az EPG elektronikus műsorújság jól működik, majdnem minden csatornán megtalálható a műsor információ, a magyar karakterek is helyesen jelennek meg. Az EPG gombot megnyomva először csak az aktuális csatorna infóját mutatja a készülék, de a zöld gombbal már előcsalhatjuk az idősávos nézetet is. Itt találkoztam egy kis hiányossággal, néhány csatornán valamiért nem jelent meg az EPG műsor, ezek általában más szolgáltatóktól átvett adók, ez nem készülék hiba, lehet, hogy a sugárzás miatt van így.

A hátsó USB portba csatlakoztathatjuk a külső tárolóegységet, ami lehet PEN Drive, vagy merevlemez is, a készülék tudja kezelni a FAT és az NTFS partíciókat is, habár az én – NTFS-re formázott – külső merevlemezemen lévő fájlokat valamiért nem látta, azt észlelte, hogy az USB portba valamit csatlakoztattam, de olvasni nem tudta. Egy másik frissen formázott merevlemezzel ilyen gond nem volt. A külső tárolóra a felvételhez és az időeltolásos tévénézéshez van szükség, erre rögzíti a műsorokat a beltéri. A felvételek azonnal is indíthatók, vagy előre programozhatók az EPG műsorfüzetben, de konkrét időintervallumot is megadhatunk. A TimeShift rögzítés be- ill. kikapcsolására az USB menüben van lehetőségünk, alapbeállításban ki van kapcsolva, ha használni akarjuk a megállítás és visszatekerés lehetőségét, akkor aktiválni kell a menüben. Az USB sebességteszt megmutatja, hogy milyen felvételre alkalmas az a tároló egység, amit csatlakoztattunk, a gyakorlatban nem feltétlenül kell hinni neki, ugyanis egy pen drive-ra nekem azt írta ki, hogy csak egy SD csatornán támogatott a felvétel, de gond nélkül rögzítette a HD tartalmat is. A felvételek .ts fájlformátumban kerülnek tárolásra, így PC-n könnyedén szerkeszthető, archiválható.

A beltéri USB funkcióihoz tartozik egy nagyon alap médialejátszó. Ebben szinte egyik gyakran használt videó formátumot sem ismerte fel, leginkább csak a felvett műsorok visszajátszására alkalmas. A videó formátumok támogatatlanságát kicsit kompenzálja az mp3 zene lejátszási, és a jpeg kép megjelenítési képessége, ezek működnek rajta.

A készülék készenléti fogyasztása az EU irányelvek szerint 1W alatt van, ilyenkor az óra sem látszik a kijelzőn, de ezt belehet kapcsolni a menüben, így kicsivel megnő a készenléti fogyasztása.


Vélemény:

Az Olcsó Tv AHD-100 CICX PVR készülék használata közben különösebb probléma nem merült fel, jól és megbízhatóan teszi a dolgát. Alap készülék, amiben azért már némi extra is helyet kapott (USB, PVR, Time Shift). Ami egyedivé teszi az az Olcsó TV vételére előkészítés, feltöltött, beállított csatorna listával, saját stílussal. A készülék megvásárlásával egyben garanciát kapunk arra is, hogy mindig jól fog működni az Olcsó TV előfizetéssel. Ami nem tetszik benne az a távirányító, igazán tehettek volna mellé egy szebbet is.

Összességében elégedett voltam a készülékkel, a 19.990-Ft-os árával mindenképp versenyképes, még azoknak is ajánlott elgondolkozni a vételén, akik csak egy olcsó HD vevőt szeretnének otthonra.

Az OlcsóTV AHD-100 digitális HDTV műholdvevőt és az előfizetői kártyát az Olcsó TV szolgáltatója biztosította a teszt idejére!

A készülék és a vételhez szükséges eszközök megvásárolhatók a Mediavox antenna szaküzletben, valamint országosan több, mint 30 forgalmazónál.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket a fórumban várjuk. Katt IDE.

digiportal.hu 2011. április 21.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .