banner

Not Only TV digitális földfelszíni vevő teszt

Megérkezett hozzám a hazánkban újdonságnak számító Not Only TV első mpeg4 földfelszíni digitális set-top-box-a. A gyártó eddig legfőképp PC vevőkkel volt jelent a piacon, ez az első különálló földfelszíni vevője. Sajnos a kártya olvasó lemaradt róla, így csak a szabadon fogható adások vételére használható, ezen okból kifolyólag nem rendelkezik MinDig TV matricával sem.

A dobozt kézbe véve már látszik, hogy egy igazán kisméretű készülékkel lesz dolgunk, kibontás után ez be is igazolódik. A dobozban sajnos nem mellékeltek kiegészítőket, a beltéri mellett csupán a távirányító (elemekkel) található, valamint egy több nyelvű kezelési útmutató, amiben végre van magyar nyelv is. Meglepetésemre a doboz külsején tanulmányozva a tulajdonságokat, megtaláltam magyarul is minden információt, végre valaki figyel a hazai vásárlókra is.

A készülék előlapjára csak a legszükségesebb kezelőszervek kerültek fel és nem található rajta kijelző sem. Ellenben van rajta egy USB port, amire csatlakoztathatjuk külső tárolónkat felvétel készítésére, de kedvenc videóinkat is gond nélkül lejátssza (később írok még róla). Szerintem az USB port az előlapon kifejezetten csúnya, a hátlapon sokkal jobb helye lett volna.

A távirányító használata kényelmes és gyors. A gombok elrendezése kicsit eltér a hagyományostól, de ez csak az előnyére válik, gyorsan megszokható az elrendezése, jól csoportosították a gyakran használt gombokat. Az érzékenységével sincs semmi probléma, gond nélkül működik falról visszaverődve is.

A hátlapon csak a legszükségesebb csatlakozók találhatók meg, talán a komponens videó kimenetet tudnám csak extraként említeni. Baloldalon vannak az antenna be és kimenetek, ezek mellett a hagyományos SCART csatlakozó található a régebbi TV készülékek számára, középen kaptak helyet a komponens és az S-videó kimenetek, ezekkel egy csatlakozó sorban van egy sztereó RCA hangkimenet, végül a jobb oldalon a HD tévézéshez nélkülözhetetlen 1080i felbontásra képes HDMI csatlakozóval találkozunk. Ennyi csatlakozó egy ilyen kategóriájú beltéri egységre akár elég is lenne, de az Optikai hangkimeneten nagyon nagy kár volt spórolni, így sajnos le kell mondani a többcsatornás hang élvezetéről, ha külső hangrendszerrel rendelkezünk.

Az első bekapcsolás alkalmával egy egyszerű telepítő menü köszönt minket, ahol az alapbeállítások mellett lekereshetjük az elérhető csatornákat is. A jelenlegi szoftverrel automatikus kereséssel nem mindig találja meg a 62-es csatornán lévő adókat, de a menüben kiválasztva a kézi keresést ez azonnal orvosolható (nekem 3-ból 1 esetben nem találta meg automatikusan a csatornákat). A gép forgalmazója tud erről az apró hibáról, a javítását a következő szoftverben ígérik.
A beltériről röviden csak annyit tudnék írni, hogy egyben egyszerű és nagyszerű is. A szoftvere nincs túlbonyolítva, nagyon egyszerű, jól használható, gyorsan kiismerhető. Az USB funkciói is nagyon jól használhatók, a felvétel egy gombnyomással elindítható, vagy az élő adás megállítható, semmi elő beállítás nem kell hozzá, és elég egy 2GB-os pendrive is hozzá. A felvételeket a népszerű .ts formátumban rögzíti, és nem tesz különbséget HD és SD tartalom között, mindennel elboldogul, nem szükséges, drága, márkás meghajtót venni hozzá. Teljesen egyértelmű a kezelése, a távirányítón minden funkció megtalálható, pl. a képformátumot is rögtön tudjuk változtatni róla. A tárolt felvételeinket szintén egy gombnyomással visszatudjuk nézni, de az USB tárolónkon lévő képek, mp3 zenék lejátszása sem jelenthet gondod ennek a beltérinek. A leglényegesebb USB funkció (a felvétel mellett persze) a tömörített videók lejátszása, számos videó formátummal megbirkózik ez a kis készülék, a gyártó által közölt lejátszható formátumok a következők:

  • Video: H.264 MKV, M2TS, MPEG 2/4 HD, XVID HD, AVI, VOB
  • Felirat: SRT
  • Audió: WMA, WAV, MP3, ID3TAG megjelenítés
  • Kép: jpeg, png, bmp

A képminőség mondhatni tökéletes, nagyon szép a HD és az SD adás képe is, a csatornaváltás sebessége 2mp alatti, gyorsnak mondható. Néha előfordult némi kép kockásodás, a gyorsabb mozgásoknál, de ez betudható az adás tömörítésének.
Az EPG műsorújság információi gyorsan és karakterhelyesen jelennek meg. A műsorújságban akár több napra/hétre előre kiválaszthatjuk a műsorokat, valamit előjegyezhetők automatikus felvételre is. Az időzített felvételt kipróbáltam, tökéletesen működött, a beállítások szerint indult el és állt le. A beltéri készenléti állapotban is lehet, az időpont eljövetelekor ugyanis automatikusan bekapcsol.
A csatornalistában kedvünk szerint rendezhetők és törölhetők a csatornák, van kedvenc lista funkciói is, bár túl sok hasznát nem fogjuk venni, nem hiszem, hogy azt a 7 csatornát csoportokba kellene rendezni. A készülékben megtalálható a teletext funkció is, ami jól használható és kivételes gyorsasággal működik a beépített txt memóriának köszönhetően.
Az előlapi USB csatlakozó segítségével tudjuk a készülék vezérlő szoftverét is frissíteni, jelenleg egy V2 verzió van a gépen, ettől újabbat még nem találtam a gyártó oldalán (magyar nyelv is választható rajta).

Értékelés:
Ez már-már egy tökéletes digitális földfelszíni vevőkészülék, a teszt alatt kiemelkedő hibával nem találkoztam, pedig elég sokat ment a foci VB alatt, ráadásul meccseket is rögzítettem vele. Nagyon hiányolom róla a kártya fogadót és az optikai hang kimenetet, ha ezek meglennének, akkor ezt tartanám az ideális MinDig TV vevőnek. További hibának tudom felróni a kis készülékház miatt fellépő melegedést, nagyon forró a doboz, de meglepetésemre a működésben hibát nem okoz, lehet, hogy ezt így tervezték. Szétszedni sajnos nem volt módom, így a hűtését nem tudtam megnézni. Készenléti állapotban viszont nem melegszik, teljesen lekapcsol 1W alatti a fogyasztása.
Mindent összegegezve, aki egy FTA MinDig TV vevőre vágyik multimédiás funkciókkal, annak ez a legjobb választás, minden benne van, nagyon kényelmesen használható és az ára is nagyon baráti jelenleg mindössze 18.500.-Ft-ot kérnek érte a boltban. A Not Only TV betoppant a piacra és rögtön magasra tette a lécet a többi gyártó előtt.

A Not Only TV mpeg4 HD digitális földfelszíni vevőt a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …