banner

Melyik robotporszívót válasszam? TOP takarítórobotok Kínából

Milyen robot porszívót vegyek 2021-ben? Amikor megszületik a döntés, hogy robotporszívót vegyünk, akkor általában rögtön el is bizonytalanodik az átlag vásárló a nagy kínálat és a jelentős árkülönbségek láttán. Melyik a jó robotporszívó, melyiket érdemes megvenni? Ebben a cikkben megpróbálunk közérthető nyelven segíteni a választásban és adunk néhány tippet is, hogy hol érdemes megrendelni a kiszemelt készüléket.

Mi is az a robotporszívó?

A robotporszívó egyértelműen a 21. század egyik nagyszerű vívmánya, segít a mindennapi házimunkában, könnyebbé teszi a napi takarítást. Jellemzően minden robotporszívó egy lapos 10cm alatti magassággal rendelkező kerek készülék, amely oldalán, tetején és az alján is lehetnek különféle érzékelők. Alul egy forgókefe söpri fel a koszt és a szennyeződéseket a padlóról, szőnyegről, parkettáról. A takarító robot nem fog nekünk nagytakarítást csinálni és port sem törölget, arra viszont nagyon jól használható, hogy mindennap fenntartsuk vele a tisztaságot a leglátványosabb helyeken. Elsősorban ott képes takarítani „ahol a papok táncolnak”, de ha befér, akkor bemegy az ágy és a szekrény alá is.

Szükségem van nekem robotporszívóra?

Ez a legelső és egyben legfontosabb eldöntendő kérdés. A robotporszívó egyaránt hasznos lehet kisebb és nagyobb lakásokban, házakban is, minden olyan helyen ahol nincs sok akadály a szoba közepén, és képes nagyobb felületeket feltakarítani. Leginkább olyan lakásokba ajánlott, ahol általában rend van, vagy pl. reggel gyorsan össze lehet pakolni és nagyjából akadálymentessé tenni a takarítási útvonalat. Olyan helyekre viszont nem ajánlott a beszerzése, ahol több kis gyerek van, akik a játékaikat gyakran széthagyják, persze ha bevállaljuk, hogy összepakoljuk minden takarítás indítása előtt, akkor még lehet értelme a porszívó beszerzésének. A gyerekeknek nagyon tetszik a takarító robot, ne legyenek illúzióink, biztos, hogy fognak vele játszani is, lehet, hogy el is fog rajta törni valami, ami pótolni kell majd, szóval ezzel sem árt számolni a vásárlás előtt. Az viszont ne tartson vissza minket, ha többszintes a házunk, több emeletet is feltud térképezni, a lépcsőket pedig képes érzékelni így lezuhanni sem fog.

Robotporszívó típusok

A kóválygók

A belépőszintű (olcsóbb) robotporszívók csak az előre kiválasztott takarítási módok végrehajtásával tudnak porszívózni. Megadhatjuk nekik, hogy cikk-cakk-ban, körben, vagy átlósan közlekedjenek és addig mennek, amíg valaminek nekiütköznek, utána irányt váltanak és mennek ismét addig ameddig tudnak. Van néhány szenzoruk, de a lakás feltérképezésére nem alkalmasak, ezért is tűnik úgy, hogy össze-vissza kóvályognak. Takarítanak ők is, előbb-utóbb minden helyre eljutnak, de a nem tudják, hogy korábban merre jártak, így van, hogy egy részen többször is átmennek, míg máshol egyszer sem. Ezek az egyszerűbb modellek, van néhány ami felmosásra is képes, de még nem igazán mondhatóak okosnak. Általában csak egy egyszerű távirányítóval vezérelhetőek, de a fejlettebb modellek már rendelkezhetnek mobilos app irányítási lehetőséggel is.

A térkép készítők

A középső kategória készülékei már lézeres, úgynevezett LIDAR szenzort is kaptak, ez látható a robotporszívó tetején lévő kitüremkedésben, ezen belül pedig folyamatosan forog a szenzor, sötétben a fénye is látható. Gyakorlatilag feltérképezi a lakásunkat és a benne található berendezési tárgyainkat, majd megtervezi magának a legoptimálisabb útvonalat és szisztematikusan bejárja azt. Nem hagy ki egy részt sem, szépen sorban közlekedik és mindenhol alaposan feltakarít. Ezek a készülékek már csak mobil alkalmazással vezérelhetők, abban láthatjuk az elkészített térképet is, beállíthatunk no-go zónákat (ahol nem akarunk porszívózni), vagy virtuális falakat is emelhetünk, amiket soha nem lép át a porszívó. Modelltől függően még számtalan egyéb kényelmi opciót is beállíthatunk, időzíthetjük a takarítást, állíthatjuk a szívóerőt és a legújabb modelleknél még a szobákat is külön bonthatjuk.

A térkép készítők, akik fel is mosnak

Ezek a legjobb modellek, a működésük általában megegyezik az előző térkép készítő kategóriával, de a porszívózáson kívül már alapszintű felmosásra is képesek. Rendelkeznek egy beépített víztartállyal, amiből a vizet egy a porszívó alján található felmosó MOP-ra juttatják, így amikor közlekedik a porszívó, akkor egyben fel is mos. Persze ezt a felmosást nem úgy kell elképzelni, mint amikor a fókával nekiesünk az előszobának, inkább csak amolyan maszatolás féle, de a kisebb foltokat képes feltörölni, a komolyabb készülékek akár többször is átmennek egy felületen, hogy alaposabban felmossanak. Itt is vannak különbségek a modellek között, a régebbi típusok csak csöpögtetik a vizet, az újabbak már elektromos vezérléssel képesek adagolni, sőt el is zárhatják a víz útját, ha olyan felületre tévednek ahol nem kell felmosni (pl. szőnyeg). Olyan helyeken ahol nem akarunk felmosni NO-GO zónát, vagy virtuális falakat is emelhetünk, így ide nem fog menni a porszívó. A legjobb robotoknál pl. a Roborock S5 Max típus esetében már NO-MOP zónákat is kijelölhetünk a lakásunkon belül, pl. bejelölhetjük a szőnyeget ilyen NO-MOP zónának, itt felmosni nem fog, porszívózni viszont igen.

Milyen felületeken használható egy robotporszívó?

A robotporszívó gyakorlatilag bármilyen felületen képes takarítani, legyen az járólap, kőpadló, linóleum, parketta. A felmosásra képes modellekkel az előbbi felületeket nedvesen is takaríthatjuk. Kiemelt célpontjai a szőnyegek, a nagyon magas, nagy bolyhokkal rendelkezők jelenthetnek esetleg problémát neki, de ezeket egyszerűen kizárhatjuk a takarításból (modell függő funkció). Ami szinte minden típusnak gondot okozhat az a rongyszőnyeg, ezt képes a kerekeivel maga alá gyűrni, szélsőséges esetben el is akadhat benne. Az újabb típusú robotporszívók esetében automatikusan képes érzékelni, hogy szőnyegre érkezett és megemeli a szívóerőt, hogy a mélyebb részekből is kiszippanthassa a port.

Ahol szőrös kisállat van a lakásban ott is jó szolgálatot tehet egy takarító robot, képes felszedni a szőrt és a hajat is, ezek természetesen néha rátekerednek az alsó körkefére, de minden típus esetében ez egy mozdulattal kivehető, a gyártók pedig még egy pengét is mellékelnek a készülékekhez, hogy egy másik mozdulattal megszabadíthassuk a hajtól a porszívónkat. Sok netes videón látható, hogy a cicák szeretnek a porszívón időzni és utazgatni rajta. Ez nem azért van, mert tetszik nekik, hanem működés közben a készülék felmelegszik, ők pedig kedvelik a meleg helyeket. A cica utazása a lézeres (LIDAR) szenzorral felszerelt gépeknél gondot okozhat, ugyanis, ha rátelepszik, akkor eltakarja a szenzort, így a porszívó nem tud rendeltetésszerűen működni, nem „látja” hogy merre megy, és le fogja magát állítani.

Karbantartás

Mint minden használati eszközt, úgy a robotporszívót is időnként karban kell tartani. Üríteni kell a portartályt, megtisztítani a HEPA szűrőt, feltölteni a víztartályt, vagy leszedni a feltekeredett hajat a főkeféről. Ezen kívül a modernebb készülékek képesek jelezni, ha pl. a szűrő, vagy az oldalkefe, esetleg a főkefe elhasználódott és szükséges a cseréje. Az érzékelőit is meg kell időnként tisztítani, hogy mindig jól lásson a készülék. Egy jól karbantartott robotporszívó sokáig fog minket segíteni, ezért nem érdemes halogatni például a tisztítását.

Melyik robotporszívót válasszam?

Elérkeztünk a legfontosabb kérdéshez, melyik típust válasszam a sok közül? Először el kell döntenünk, hogy mennyi pénzt akarunk rászánni. A csak kóválygós porszívók árai nagyon vonzóak lehetnek, de én mégsem ajánlom őket megvételre, mert robotnak robot, de mégsem olyan okos, mint gondolnánk, érhetnek minket kellemetlen meglepetések. A lézeres LIDAR szenzorral felszerelt térképépítős robotporszívók már sokkal jobban ajánlottak, mindig tudja, hogy merre jár, és ezáltal sokkal alaposabban takarítanak, mint a kóválygós társaik. Még egy fontos eldöntendő kérdés van, hogy akarunk-e felmosás funkciót, vagy elegendő csak a porszívózás. A lenti listában szereplő készülékek mind ajánlottak, de, ha csak a legjobbal éred be, rászánod a nem kevés pénz amibe kerül és nem akarsz kompromisszumokat kötni a takarítással kapcsolatban, akkor bátran válaszd a Roborock S5 Max típust, ez jelenleg a legnagyobb tudású és nagyon megbízható robotporszívó.

Vásárlási tippek

Aki nem akar külföldről rendelni, az bátran keresse fel az ár összehasonlító oldalakat és olvassa el a véleményeket, majd rendelje meg azt amelyik a legszimpatikusabb. Persze jóval többet fog érte fizetni, mintha kínai webáruházból rendelné meg, de itthoni garanciát kap és ott lesz a 14 napos visszaküldési lehetőség is, ha mégsem tetszene. Én továbbra is a kínai webáruházból való megrendelés mellett teszem le a voksom, a robotporszívó ugyanis elég drága eszköz, így esetenként akár 50-60.000.- forintot is megtakaríthatunk egy drágább modell esetében, ami viszont már nem elhanyagolható összeg.

A lenti felsorolásban a Banggood és a Geekbuying webáruházakba irányuló hivatkozásokat találsz. Mindkét shop-nak vannak EU raktárai és mindkettőnél elérhető a vámmentes EU Priority Line szállítási mód, ha csak Kínából rendelhető az adott modell. Szóval elsősorban EU Raktárból érdemes megrendelni, de ha csak Kínából rendelhető (vagy ott jóval olcsóbb), akkor mindenképp az EU Priority Line (Banggood Express) szállítási módot válaszd. Itt találsz segítséget, hogy hogyan vásárolj a Banggood webáruházból.

Ajánlott robotporszívók

Kétségkívül a legjobb robotporszívók a Xiaomi (és a hozzá tartozó márkák, pl. Roborock), valamint a 360 gyártó műhelyeiből kerülnek ki, így nem meglepő módon leginkább ezek az ajánlott modellek. Tekintve, hogy mekkora választék van belőlük, a lenti listában csak a kategória legjobb és legjobban ajánlott készülékeit találod meg. Kóválygós porszívót az ajánlott készülékek között nem fogsz találni, mert ezek megvétele nem javasolt, akkor vegyél ilyet, ha csak elakarod mondani, hogy neked is van már robotporszívód.

Roborock S7 – A legjobb

Felsőkategóriás készülék, ami magában hordozza az összes eddig megjelenet funkciót, a legsokoldalúbb készülék, ami mindent tud. Ha a legjobbat keresed, akkor a Roborock S7 lesz a megfelelő robotporszívó. Porszívóz, felmos, térképet készít, és mindez a lehető legnagyobb precizitással. Olyan apróságokkal tették még jobbá, mint a automatikusan pozícionáló főkefe, vagy a szintén automatikus MOP felemelés, hogy a szőnyeg még kevésbé legyen nedves. Egyedülálló felmosó MOP rezgetéssel, a durvább szennyeződések felmosásához, és természetesen a víz adagolás ebben a modellben is teljesen automatikus.

 • LDS (LIDAR) lézeres navigáció térkép készítéssel
 • Szónikus felmosó MOP (3000 rezgés / perc)
 • Intelligens MOP felemelés
 • Felmosás funkció, elektronikus vízadagolással
 • ÚJ, teljesen gumi főkefe (jobb takarítás)
 • 470ml-es portartály
 • 300ml űrtartalmú víztartály
 • HEPA szűrő
 • 2cm küszöbmászás funkció
 • Mobil APP vezérlés angol nyelvű applikációval
 • Szelektív szobatisztítás
 • Emelet kezelés
 • 2500PA szívóerő
 • 5200 mAh akkumulátor, kb. 180 perc (3 óra) folyamatos takarítás
 • Automatikus töltés, lemerülés esetén megkeresi és csatlakozik a töltőjéhez.
 • Zajszint maximum 67dB

Ára: 539,33 $ ~ 173.000.- Ft

EU Raktár + Ingyen POSTA

Kupon kód: GKB21DES7

Vásárlás

Roborock S5 Max

A jelenlegi legjobb robotporszívó, kompromisszum mentes használat, a legújabb funkciókat is tudja. Felmosásra is képes, ráadásul már elektromosan képes vezérelni a víz mennyiségét. Ha csak a legjobbal éred be, akkor ne is keresgélj tovább.

 • LDS (LIDAR) lézeres navigáció térkép készítéssel
 • Felmosás funkció, elektronikus vízadagolással
 • 290ml-es víztartály
 • 460ml-es portartály
 • HEPA szűrő
 • 2cm küszöbmászás funkció
 • Mobil APP vezérlés angol nyelvű applikációval
 • Szelektív szobatisztítás
 • 2000PA szívóerő
 • 5200 mAh akkumulátor, kb. 180 perc folyamatos takarítás
 • Automatikus töltés, lemerülés esetén megkeresi és csatlakozik a töltőjéhez.
 • Zajszint maximum 60dB
Részletes BEMUTATÓ

Ára: 409,99 $ ~ 131.000.- Ft

EU Raktár + Ingyen POSTA

Vásárlás

Xiaomi Viomi V3

A Viomi V3 egy új, felsőkategóriás modell a robotporszívók között, jelenleg a piacon kapható készülékek közül neki van a legnagyobb szívóereje. Természetesen felmosni is tud, ráadásul a vízadagolását elektronikusan szabályozza, és akár elzárni is képes, ha az adott helyen nem akarunk felmosni. Újdonság a HEPA szűrőbe épített antibakteriális rendszer, amely a gyártó állítása szerint a vírusok 99%-át elpusztítja.

 • LDS lézeres navigáció térkép készítéssel
 • Felmosás funkció, elektronikus vízadagolással
 • 550ml-es víztartály
 • 550ml-es portartály
 • + 2-az 1-ben por és víztartály
 • HEPA szűrő – antibakteriális rendszerrel
 • 2cm küszöbmászás funkció
 • Mobil APP vezérlés angol nyelvű applikációval
 • 2600PA szívóerő !!!
 • 4900 mAh akkumulátor, akár 2,5 óra működés egy feltöltéssel
 • Automatikus töltés, lemerülés esetén megkeresi és csatlakozik a töltőjéhez.
 • Zajszint maximum 65-75dB

Részletes BEMUTATÓ

Ára: 389,99 $ ~ 125.000.- Ft

EU Raktár + Ingyen POSTA

Kupon kód: VIOMIV3Z1

Vásárlás

360 S5 robotporszívó – AKCIÓ (Best Buy !?)

A 360 S5 robotporszívó a megjelenésekor nagy népszerűségnek örvendett a felhasználók körében, felvette a versenyt szinte bármelyik konkurenciával. Most így 2022-ben viszont úgy tűnik, hogy már kiárusítják a megmaradt készletet, mert szinte hihetetlenül olcsó áron rendelhető. Ez a porszívó is lézeres letapogatást használ, nagy a szívóereje és majdnem mindent tud amit a nagyok, egyetlen dolog nincs benne, ez pedig a felmosás. Ezért a hiányzó apróságért cserébe viszont nagyon jó áron vásárolhatjuk meg. Ezt most tényleg nem érdemes kihagyni, valószínűleg ez az utolsó esély, hogy rendeljünk belőle.

 • LDS lézeres navigáció térkép készítéssel
 • Automatikus szívóerő állítás
 • Nagy űrtartalmú portartály (550ml)
 • HEPA szűrő
 • 2,5cm küszöbmászás funkció
 • Mobil APP vezérlés angol nyelvű applikációval
 • 2000PA szívóerő
 • 2600 mAh akkumulátor – akár 110 perc folyamatos takarítás
 • Automatikus töltés, lemerülés esetén megkeresi és csatlakozik a töltőjéhez.

Ára: 369,99$217,98 $ ~ 70.000.- Ft

EU Raktár + Ingyen POSTA

Kupon kód: 360S5EU

Vásárlás

Dreame Bot Z10 Pro – A robotporszívók következő generációja

Dreame Bot Z10 Pro robotporszívó

 • LDS lézeres navigáció térkép készítéssel
 • 3D akadály elkerülés
 • Központi portartály, automatikus ürítéssel
 • Akár 65 nap felügyelet nélküli működés
 • Hatalmas, 4000Pa szívóerő
 • 5200mA akkumulátor, akár 150perc folyamatos működés
 • Automatikus feltöltés
 • Felmosás funkció automatikus víz adagolással
 • Leesés elleni védelem
 • Mobil app vezérlés, Alexa kompatibilis
 • Virtuális No-Go zónák

Ára: 479,99 $ ~ 154.000.- Ft

Kupon kód: BGCZDRTD

Vásárlás

 

FIGYELEM! – A vámkezelés menete 2021.07.01-től megváltozott az Európai Unióban. A lenti leírást rövidesen frissítjük, amint megérkezik az érintett webáruházaktól a kérdéseinkre kapott válasz.

 • A kb. 35$ érték alatti termékeket bármilyen szállítással megrendelheted, egyelőre még nem kell rájuk áfa-t és vámot sem fizetni.
 • Ezen kívül, ha EU Raktárból rendelsz, szintén vámmentesen fogod megkapni a csomagod értékhatártól függetlenül.
 • A kínai (CN vagy HK) raktárakból érkező, 35$-nál drágább termékek esetében pedig válaszd az EU Priority Line módot, ezzel a csomagod adó- és vámmentesen fog megérkezni Kínából is. Ez a szállítási mód úgy működik, hogy a webáruház egy olyan EU-n belül lévő telephelyére szállítja az árut (általában Németország, vagy Franciaország), ahol alacsony az áfa és a vám, itt elintézi a vámkezelésüket, majd továbbküldi a címedre immár EU-n belül feladott csomagként, ami vám és áfa mentes (ráadásul általában az MPL, DPD vagy a GLS szállítja ki, ami valamivel megbízhatóbb, mint a normál postai küldemény). Néhány dollárral drágább ez a szállítási mód, de végső soron többet takaríthatunk meg vele.

Minden webáruháznál a fizetési oldalon tudod megadni a kuponkódot még a fizetés elindítása és rendelés véglegesítése előtt. Korábban a kosár oldalon szerepelt ez a lehetőség, de már minden általunk ajánlott áruházban átkerült a fizetési oldalra. Írd be a kupon kódot a megfelelő mezőbe, nyomj az érvényesítés gombra és azonnal megjelenik a kedvezmény, vagy a hibaüzenet, ha a kupon már nem működik. Fizetni minden esetben a végösszeget kell, ami már a kupon kedvezménnyel csökkentett ár lesz.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy a Kínából rendelt termékekre nincs garancia. Valójában minden áruháznak megvan a saját garancia ügyintézési menete. Elsődlegesen le kell írnunk nekik a problémát angolul, érdemes fotókat, vagy videót is készíteni a hibáról. Megpróbálnak segíteni megoldani a problémát, ha ez sikertelen, akkor vissza kell küldenünk nekik a terméket, amit vagy javítanak, vagy cserélnek. A visszaküldés költségeit nekünk kell kifizetni, de utólag a webáruház, vagy a PayPal ezt a költséget visszatérítheti, ha kérjük. Tapasztalataink szerint a visszaküldést csak a legvégső esetben szokták ajánlani. Gyakori, hogy, ha hibás terméket kaptunk (és ezt hitelt érdemlően tudjuk is bizonyítani), akkor teljesen ingyen küldenek egy újat, vagy jelentős kedvezményt biztosítanak egy hasonló termékre, a rossz készüléket pedig megtarthatjuk.
Amennyiben vámkezeltetni kellett a terméket, akkor vámkezelési papírokat mindenképp tartsuk meg, mert, ha mégis visszaküldenénk javításra egy terméket, akkor a visszaúton tudjuk igazolni a vámhatóságnál, hogy erre már egyszer kifizettük a terheket, csak javításon volt kint. Amennyiben vámmentes szállítással rendeltük a csomagot, akkor fontos, hogy visszaküldésnél is ragaszkodjunk ehhez, mindenképp előre tisztázzuk az eladóval, hogy hogyan küldi vissza.

A termékek ellenértékét a legtöbb esetben előre kell fizetni, utánvételre távol keleti áruházak esetében nincs mód (volt korábban rá próbálkozás, de nem vált be ez a fizetési mód). Fizetni lehet bankkártyával, vagy PayPal-al. Használhatsz speciális webkártyát, amire csak annyi pénzt kell feltenni, amennyit kiszeretnél épp fizetni, ennek elérhetőségéről érdeklődj a bankodnál. A legbiztonságosabb mégis a PayPal fizetés, mert a PayPal a fizetéstől számítva 180 nap védelmet biztosít neked, és, ha probléma lenne (nem érkezne meg a csomag), akkor függetlenül az eladótól visszaadja a termék árát. A PayPal-al való fizetés nem kerül többe, mint ha bankkártyával fizetnénk, de az árfolyam átváltást érdemes a bankunkra bízni (ezt kilehet választani a PayPal fizetési oldalán), így egy kicsit spórolhatunk ezen is. A PayPal-t összelehet kötni a normál, vagy a virtuális bankkártyával is, ebben az esetben a pénz szintén a kártyáról kerül levételre. 2018-tól már magyarul is elérhető a PayPal felülete, így a nyelvi akadályok is elhárultak a legbiztonságosabb fizetési mód használatától.

A kínai webáruházak gyakorlatilag semmiben sem különböznek a hazai webáruházaktól. A vásárláshoz mindenképp regisztrálni kell, amihez email cím és minimális angol nyelvismeret szükséges (bár már van néhány webáruháznak magyar nyelvű felülete is). A regisztráció során megadhatod a szállítási címed is, amire nagyon ügyelj, hiszen ide érkezik meg a csomag. Fontos, hogy a telefonszámod is helyesen add meg, mert ha a postás/futár nem találna meg, akkor ezen még mindig tudnak keresni.

 • Egyértelműen az EU raktárakból érkező termékeket vehetjük a leggyorsabban kézbe, hiszen hazánkhoz közelebb eső raktárakból érkezik és általában valamelyik hárombetűs futárszolgálat (MPL, DPD, GLS, DHL) kézbesíti.
 • Kínai raktárakból a leggyorsabb szállítási mód a DHL, akár 1 héten belül nálunk lehet a küldemény, azonban ez egyben a legdrágább is, és a nagyobb értékű csomagokat mindig vámolják, náluk nem „csúszik át” a csomag.
 • Az EU Priority Line szállítási móddal rendelt termékek esetében a szállítási idő 2-3 héttől, akár 1-2 hónap is lehet, cserébe vám és adómentesen fogjuk megkapni. Jellemzően az tart sokáig, amíg az EU-ba megérkezik a csomag, utána már néhány napon belül kézbe vehetjük.
 • A leglassabb szállítási mód a levél (Air mail, Registered air mail), lehet követhető, vagy követés nélküli, nagyon változó, hogy mikorra fog megérkezni, lehet, hogy itt lesz 2 héten belül, de az is lehet, hogy több hónapot kell majd rá várni. Nekem kb. 7 hónap volt a rekordom, szerintem bejárhatta a világot, már el is felejtettem, hogy rendeltem egy telefontokot, amikor egyszer csak megérkezett.

Ezt olvastad már?

Bmax MaxPad i11 tablet bemutató

BMAX MaxPad i11 Tablet Bemutató – Középkategória olcsó áron

Ezúttal a BMAX MaxPad i11 tabletet szeretném bemutatni, ami egy nagyon jó ár-érték arányú középkategóriás …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .