2019 március 21.
Főoldal / Egyéb / Megszűnik a Duna TV és a Duna II Autonómia kódolatlan sugárzása a Thor műholdról

Megszűnik a Duna TV és a Duna II Autonómia kódolatlan sugárzása a Thor műholdról

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tájékoztatja a Duna Televízió nézőit, hogy 2011. október 24-étől a közmédia műsorait egy műholdról, az Eurobird 9A-ról érik majd el. A döntést a párhuzamosságok megszüntetése és a nézők kényelmének biztosítása indokolja.

A Duna TV és Duna II Autonómia jelenleg két műholdról érhető el: az egyik a közszolgálati multiplexet sugárzó Eurobird 9A műhold (benne az m1, m2, m2 HD, Duna, Duna HD, Duna II és a Magyar Rádió öt csatornája), a másik a Thor műhold, amely csak a Duna TV műsorait továbbítja. A megújuló közmédia a párhuzamosságok megszüntetésével elsősorban a nézők kényelmét szolgálja, hiszen az összes közszolgálati műsort egy műholdról, egy parabolaantennával érhetik el.

A tervek szerint 2011. október 24-étől – parabolaantennával, szabadon fogható módon, előfizetésidíj-mentesen – kizárólag az Eurobird 9A műholdról lesznek elérhetők a Magyar Televízió mellett a Duna Televízió műsorai, és a Thor műholdon megszűnik a Duna TV kódolatlan sugárzása. A Thor műholdról sugárzott műsorok nézőit szeptember 15-étől a képernyő alján futó feliratcsík folyamatosan tájékoztatja az átállásról és a teendőkről. A kábeltévés előfizetéssel rendelkezők számára szolgáltatójuk automatikusan átáll az új vételi lehetőségre.

Kiket érint konkrétan az átállás?

Azokat az egyéni műholdvevővel rendelkező határon belüli és túli (európai) nézőket, akik saját parabolaantennával, előfizetési díj nélkül látják a Duna Televízió műsorait, és antennájukat a Thor műholdra (nyugati 1 fok) irányították. Érinti a kábeltelevízió hálózatokat üzemeltető vállalkozásokat, továbbá szállodákat, kisközösségi antennahálózatokat is, amelyeknek a fejállomásán a vevőantennát erre a műholdra állították.Nem érinti a változás a MinDigTV (földfelszíni digitális műsorterjesztés) használóit, a kábeltévé, IPTV és az ún. DTH műholdas előfizetőket, továbbá a Duna műsorait az Eurobird 9A műholdról elérő nézőket. Szintén nem érinti a változás a tengerentúli nézőket sem.

Kinek mi a teendője?

Célszerű minél hamarabb átfordítani a parabolaantennát a keleti 9 fok égi pozícióra, ahol jelenleg is elérhetőek a Duna Televízió műsorai. Ehhez legtöbbször antennaszerelőt kell hívni. Az átfordítást követően be kell hangolni a közszolgálati multiplexet, ahol szabadon foghatóan elérhető nem csak a Duna Televízió két műsora, hanem az m2 és hat rádióműsor is. Ugyancsak elérhető a magyarországi lakcímmel rendelkező nézők számára az m1 műsora is, ehhez azonban be kell az MTVA-tól egy Conax-kódkártyát szerezni. Kábeltévé- és műholdas tévé-előfizetőknek vagy kisközösségi antennahálózatok használóinak nincs teendőjük, esetükben a szolgáltató végzi el az átállítást.

A közszolgálati műholdas multiplex vételi paraméterei:rnMűhold: Eurobird 9ArnKeleti 9 fokrnFrekvencia: 11958 MHzrnPolarizáció: V (függőleges)rnSzimbólumsebesség: 27500rnFEC érték: 3/4rnModuláció: DVB-S, QPSK, MCPCrnKéptömörítés: MPEG-2 SD és MPEG-4 HDrnHang: MPEG-1 Layer II és AC3rnMűsorok (médiaszolgáltatások):rnm1 (kódolt), m2, m2 HD, Duna, Duna HD, Duna II, MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió, MR4 Nemzetiségi Adások, MR5 Parlamenti adások, Katolikus Rádió

Ezt olvastad már?

Megszűnik az Echo TV

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása …

5 hozzászólás

  1. Nem inkább az lenne a jobb döntés, hogy az összes csatornát a Thorra (nyugat 1 fokra) állítanának át?? Egész véletlen 2 nagy DTH szolgáltató is ott sugároz.rnAzért kíváncsi lennék, hogy a háztartások hány százalékában (ahol van digitális beltéri) néz a tányér a keleti 9 fokra.rn”Ugyancsak elérhető a magyarországi lakcímmel rendelkező nézők számára az m1 műsora is, ehhez azonban be kell az MTVA-tól egy Conax-kódkártyát szerezni.” Ennek az értelmét magyarázza meg nekem valaki.

  2. Ennek hatására holnap forgatom is át az antennát.:))

  3. sziasztok ,és az m1 mikortol lesz szabadonfoghato vagy legaláb elmondaná valaki hogyjuthatok kodkárnyához, és legaláb még a TV2.RTL KLUB,is fenlehetne meletük ,mivel a MINDIGTV -n is igyszerepel az ingyenesen nészhetö csatik. Tibi

  4. A kártya ingyen van. A Forgat-SAT-nál van belőle, lehet náluk igényelni. Ha jól tudom, akkor egy magyar személyi és egy lakcímkártya kell hozzá Magyarországi lakhellyel. De ha biztosra akarsz menni, akkor hívd fel őket, az én infóim nem naprakészek.rnTel.: 221-5576

  5. Akinek upc műholdasa van annak nem lesz duna?:( én úgy tudom hogy ezek a boxok igy vannak beállitva mert a upc nem adja fel külön ezteket a jeleket:)rn.

Vélemény, hozzászólás?