banner

MediaLink Black Panther combo mindentvevő vevőteszt

Kölcsön kaptam tesztelésre egy új vevőkészüléket, ami első látásra csak egy a sok közül, de, miután jobban megnéztem, akkor láttam, hogy valami olyat nyújt, amit eddig még csak kevesen. MediaLink Black Panther Combo – a neve kicsit sablon, volt már korábban másik Panther is, a Black – kis túlzással – minden második készülék nevében benne van. A MediaLink készülékében, ami újdonságnak számít azaz IPTV vétel. Több 1000 TV csatorna az interneten keresztül, teljesen ingyen, automatikusan frissülő csatorna listával.
banner
Az IPTV leegyszerűsítve az internet hálózaton továbbított műsorszolgáltatást jelenti. Itt két részre oszlik a rendszer, vannak olyan szolgáltatók, akik nyújtanak fizetős IPTV szolgáltatást, itt is az interneten érkezik a jel, de csak a szolgáltató által biztosított vevőkészülékkel nézhető. A második lehetőség, hogy az interneten továbbított, szabadon hozzáférhető netes TV-ket, vagy online stream-eket nézzük, ezeket tudja a MediaLink készüléke is venni. Ami egyedivé és nagyon kényelmessé teszi a tévézést, az az előre elkészített, tematika szerint csoportosított, automatikusan frissülő csatorna lista.
A készülék egy szép színes dobozban érkezett, mindent rárajzoltak, amit tud, és még a fekete párduc sem maradt le róla. A belsejében megtalálható a készülék, mellé csomagolva a távirányító és elemei, egy S-video kábel és egy HDMI kábel. Kezelési útmatatót én csak angolul találtam a dobozban, de a forgalmazó tájékoztatása szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő készülékek mellé bekerült a magyar nyelvű használati útmutató is. A hálózati kábele beépített, de rendelkezik főkapcsolóval.
A vevőkészülék előlapja letisztult, igényes kivitelezésű. Bal oldalra került a grafikus VFD kijelző, amin a csatorna nevek mellett az óra is megjelenik. Az előlapon a gombok középre kerültek csoportosításra, távirányító nélkül is lehet navigálni a menüben, a főbb beállításokat tudjuk módosítani róla. A jobb szélén található egy lenyíló kis ajtó, ami mögött találunk egy USB aljzatot, valamint egy kártya olvasót és egy CI modulfogadót az előfizetéses adások vételére.
A hátlapon minden szükséges csatlakozás megtalálható, szinte semmi nem maradt le róla. Van be és kimenet a parabola antenna részére, van kábeles vagy földi digitális antenna be-ki menet, a menüben lehet beállítani, hogy melyik rendszert szeretnénk használni. Hagyományos TV-re az s-video, vagy a scart kimenettel tudjuk csatlakoztatni, a lapos tévékhez pedig a HDMI csatlakozót használhatjuk . Hátulra is került egy USB aljzat, ami függetlenül működik az előlapon lévőtől, ide csatlakoztathatjuk a külső merevlemezt, vagy pendrive-ot. Az internetre alapkiépítésben a vezetékes 10/100-as LAN kimenettel csatlakozhatunk, de opcióként tudja kezelni az USB WiFi adapter is. Házimozi rendszerek részére van egy digitális audió kiement, de használhatjuk a hagyományos sztereó RCA csatlakozókat is. Ezeken kívül még találunk hátul egy RS-232 soros szerviz portot, ami akkor lehet hasznos, ha nem sikerült egy szoftver frissítés, végezetül egy hálózati főkapcsoló is van hátul, amivel teljesen áramtalanítani lehet a beltérit.
A távirányító kellemes darab, hasonlóval már találkoztam egy régebbi tesztnél. Hajlított kivitelezésének köszönhetően nagyon jól kézbe illik, kellemes fogású. Minden főbb funkció kapott rajta saját gombot, az IPTV-t is egyetlen gombnyomással elérhetjük róla, de a TV képarányát, felbontását és a kimenetet is azonnal tudjuk róla állítani. A gombok elrendezése jó, kényelmesen elérhetőek, az érzékenységével sincs probléma, falról visszaverődve is képes irányítani a készüléket. 2db AAA elemmel működik, amit a gyártó mellékelt a készülék dobozba.
A készülék első használatbavételekor el kell végezni az alap beállításokat, a combo vevőnél a műholdas tuner mellé kilehet választani, hogy a másik tunert kábeles, vagy földfelszíni üzemmódban szeretnénk használni, egyszerre csak az egyik norma használható, én a digitális földfelszínit választottam a teszt idejére. Mindenképp állítsuk be az internet hálózatot, ha kiszeretnénk használni a vevőkészülék minden funkcióját, ha a router tud adni DHCP IP címet, akkor elegendő csatlakoztatni a LAN kábelt és már működik is minden, ha épp nincs kábel, akkor a külön megvásárolható WiFi USB adapterrel is tudunk az internetre csatlakozni. Én személy szerint a kábelt részesítem előnyben a nagyobb sebessége és a stabilitása miatt.
A készülék menüje szép, dizájnos, könnyen kezelhető, bár kicsit összetett a sok funkciónak köszönhetően. Szépen főmenükbe és almenükbe vannak rendezve a lehetőségek, egy kis tanulás után gyorsan elsajátítható a kezelése, és benne a navigáció. A menüben gyorsan lehet mozogni, belassulást, akadozást nem tapasztaltam.
A műholdas és a földi csatorna keresés viszonylag gyorsan végigment, minden földi csatornát megtalált, azonban a műholdas keresésnél jó néhány adó hiányzott, de egy teljesen automatikus keresés megoldotta ezt a problémát is.
A csatorna szerkesztője egyszerűen használható, igényeink szerint sorba rendezhetjük az adókat, és természetesen kedvenc csoportokat is kialakíthatunk.
Akkor vágjunk is bele a közepébe, hiszen a beltéri legérdekesebb funkciója az IPTV. Az IPTV menüben további almenü pontokat találunk, ahol szépen, csoportosítva szerepelnek a csatornák. Létrehozhatunk saját IPTV csatorna listát is, az interneten megtalálható információk alapján. A saját listákat akár PC-ről a hálózaton keresztül is tudjuk szerkeszteni, a box IP címét egy böngészőbe beírva van lehetőségünk saját csatornákat egyszerűen felvenni, a szerkesztéshez szükséges belépési kód: 0000. Mint a cikk elején már említettem a készülék nagy előnye az előre beállított és automatikusan frissülő csatorna lista. Nem kell folyamatosan az internetet böngésznünk új csatorna címek után, ezt megteszi helyettünk más, nekünk már csak a kapcsolgatással és a tévézéssel kell foglalkozni.
Alapvetően kétféle IPTV csatornával találkozhatunk, van olyan ami egy felvett műsort, filmet továbbít, és vannak elő stream-ek, amin általában egy TV csatorna műsorát továbbítják.
Az IPTV csatornák között egyszerűen kapcsolgathatunk, az előre beállított listákban ABC sorrendben, vagy tematika szerint is böngészgethetünk. Természetesen vannak a nap 24 órájában felnőtt tartalmat sugárzó csatornák is rajta, de ezeket egy kód védi az illetéktelen, vagy véletlen odakapcsolástól.
Az IPTV adók közötti kapcsolgatás kicsit lassú, előfordul hogy 4-5 másodpercet is kell várni, amíg kilép az egyik adóról, vissza a listához. Itt tapasztaltam egy kis hibát is, párszor megtörtént, hogy miután vissza akartam lépni a csatornalistához egy IPTV adóról, akkor a készülék lefagyott és automatikusan újraindult. Nem aggasztó a hiba, nagyon ritkán történt ilyen, és talán az újabb szoftverekben már javították is.
Magyar nyelvű csatornákból sajnos még nincs túl sok, de a jövő szerintem mindenképp ebbe az irányba halad. A szolgáltatóknak sokkal, de tényleg sokkal olcsóbb az internet hálózaton továbbítani a műsorukat, mint bérelni a drága műholdas helyeket. A nézőnek sem kell előfizetni olyan csatornákra, amit nem is néz, ráadásul antenna sem szükséges hozzá, elegendő egy stabil, gyors internet kapcsolat.
Azért ne feledkezzünk el a készülék többi funkciójáról sem, hiszen ebben is megtalálható minden, amit már megszokhattunk egy átlagos, digitális műholdvevőnél. Az EPG elektronikus műsorújság mind a földi, mind műholdas adóknál jól működik, akár több hétre előre böngészhetjük benne a műsorokat, amit akár azonnal időzíthetünk felvételre, vagy megtekintésre. Online beltéri révén az infó sáv egy kicsit többet is nyújt, mint az offline készülékeké, a részletes műsor és vételi információk mellett beállíthatjuk például egy kiválasztott város időjárását is.
Vannak előre telepített online alkalmazások, mint pl. a YouTube, Vimeo, Dailymotion, de akár internetes rádiókat is hallgathatunk vele.
Van két felnőtt videókat lejátszó alkalmazás, ezeket is PIN kód védi(1111), ami tetszőlegesen megváltoztatható. Belépés után minden, a téma iránt érdeklődő megtalálja a tematikus csoportokba rendezett filmeket. Természetesen ezek a videók is a hálózatról érkeznek, így internet kapcsolat mindenképp szükséges.
A Medialink Black Panther vevőkészülék rendelkezik médialejátszó képességekkel is, így az USB merevlemezen, vagy pendrive-on lévő filmjeinket is megtudjuk nézni a segítségével. A készülék alkalmas saját hálózatról is lejátszani média tartalmakat, az én NAS meghajtóm azonnal megtalálta és szabadon tudtam rajta böngészni a képek, filmek és zenék között. Pontos információim nincsenek a lejátszandó fájl formátumokról, de nálam mindent elindított, a HD filmekkel és a divx, xvid formátummal sem volt probléma. Gyorsan, egyszerűen kezelhető ez a része is, külön konfigurálást nem igényelt. Azt sajnálattal vettem ismét tudomásul, hogy a gyártók továbbra sem foglalkoznak a 3D menü megjelenítéssel, a 3D filmeket lejátssza, de a menü ketté osztódik. Eddigi tesztjeim során csak az Enigma2 rendszerű készülékeknél találkoztam 3D menü megjelenítéssel (azaz 3D módban is látszik a teljesen menü, nem csak a fele).
A fekete párducból sem hiányzik a megosztás menü, ahol legálisan a lakáson belül lehetséges egy előfizetői kártya használata több beltérivel. Kártyák közül hivatalosan csak a Conax rendszerűt kezeli (pl. Mindig TV), de nem hivatalosan a UPC Direct kártya olvasására is rávehető a készülék. Ezek a beállítások alapból rejtett menüben vannak, az aktiválásuk a kártya menüpontra lépve a 9999 kóddal lehetséges, ezt követően elvégezhetőek az igény szerinti hálózati megosztás beállítások (cccam, mgcam…).
A vevőkészülékhez folyamatosan jelennek meg újabb, javított, vagy kibővített szoftverek, amikre mindig érdemes frissíteni. A szoftverfrissítés elvégezhető előre letöltött fájlból USB-n keresztül, de sokkal egyszerűbb az internetről lefrissíteni. Internetes frissítéskor kiválasztható az újabb szoftververzió, majd egy gombnyomással telepíthető is. Itt is ügyelni kell, hogy szoftver frissítéskor ne kapcsoljuk ki, ne húzzuk ki a beltérit, mert akkor már csak a szervizben lehet újra életet lehelni bele.
Konklúzió, vélemény:
A Medialink Black Panther egy nagyon kellemes vevőkészülék. Használata egyszerű, és nagyon sokrétű. A csatornák száma szinte korlátlan, veszi a műholdas, kábeles és földfelszíni sugárzású csatornákat, ezen felül az interneten továbbított több ezer IPTV csatornát, előre beállított, folyamatosan frissülő tematikus csatornalistában. Az előzőeket kiegészítve egy kis YouTube-al bátran mondható róla, hogy mindig van mit nézni vele. A letölthető játékokat már nem is említem, ha valaki végképp nem talál kedvére való műsort a TV-ben, akkor eltöltheti az időt a több 100 szintén ingyenesen letölthető játékkal.
A nagy mennyiségben elérhető felnőtt csatornák száma is vonzó lehet a témát kedvelők részére, ráadásul ezek tartalma is folyamatosan frissül.
A teszt alatt kirívó, nagy problémát nem tapasztaltam. Az IPTV résznél van egy kis instabilitás, de ezt egy újabb szoftverrel orvosolni lehet. Használata gyorsan elsajátítható, bár a sok funkció miatt egy kicsit összetett a menüje.
A teszt a combo vevőről készült, de akinek nem fontos a kábeles és a földi vétel az választhatja a MediaLink Premium készüléket is, szoftveresen közel azonos a combo-val, de az IPTV mellett csak műholdas tunerrel rendelkezik.
A Black Panther combo beltéri ára teszt megszületése idején 39 990- Ft volt, míg a „csak” műholdas Premium készüléké 26 990-Ft. Akinek nincs szüksége a kábeles, vagy a MinDig TV csatornák vételére annak jelenleg a Premium a legjobb ár-érték arányú készülék.

A készüléket a Sat.hu Antenna Szakáruháztól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket a cikk alatti hozzászólások ablakban írhatjátok meg.
digiportal.hu 2015. augusztus 06.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Egy Hozzászólás

  1. Sziasztok! Tudnátok kérlek segiteni, hogy a UPC-hez milyen beállitások kellenek? Csatornák megvannak, de hiába van berakva a kártya, azt írja kódolt a csatorna. Előre is köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .