banner

Lifeview – Not Only TV – Android TV LV2GBOX

A napokban kaptam a Forgat-SAT-tól egy érdekes, új kütyüt próbára. Teszt nem készült róla, mert nem sok kapcsolata van a digitális TV vétellel, de egy rövid bemutató keretében mindenképp érdemes róla említést tenni.

banner

A kütyü hivatalos neve: Lifeview – Not Only TV – Android TV LV2GBOX, ez egy Android rendszer alapú, média lejátszásra is alkalmas multimédiás eszköz. Arra hivatott, hogy a tévénket sosem látott multimédiás/interaktív képességekkel ruházzuk fel.

Manapság már egyre több TV készülékben alapból is megtalálható néhány multimédiás szolgáltatás, ilyen például a Samsung Smart TV, de ez közel sem nyújtja még azt a szabadságot, mint egy ilyen Android rendszerű eszköz. Az android fénysebességgel terjedt el az okos telefonok piacán, ez elsősorban köszönhető az ingyenességének és a rendszer rugalmasságának, minden gyártó könnyedén eltudja készíteni a saját telefonját, amire a szoftvert csak minimálisan kell hozzáilleszteni, ezáltal jelentős költségeket takarítanak meg. Az Android most óvatosan belopózik a tévékbe is.

 

 

A készülék egy nem túl nagy doboz, amit HDMI csatlakozón keresztül köthetünk össze a tévénkkel. A készüléken számos hasznos csatlakozó található még, ilyen a komponens kimenet, a két USB ahova külső merevlemezeket tudunk csatlakoztatni, van egy SD kártya fogadó is, ezzel bővíthetjük a box belső memóriáját (1 GB van benne). Természetesen mindenképp internetre kell kötni a dobozkát, erre van egy beépített 10/100-as LAN port, de szerencsére a WI-FI is belekerült, a beállításoknál választhatunk közöttük, de egyszerre csak az egyik használható. Érdekes számomra, hogy ez elsősorban média lejátszónak készült, de audió kimenet csak egy sztereó RCA van rajta, sem koaxiális, sem optikai nem került rá, kár érte.

A legnagyobb szenzáció (emiatt hoztam haza a kütyüt) a távirányító, első találkozásomkor olyan érzésem volt, mintha a jövőben lennék, ugyanis nem egy egyszerű infrás darabot adtak hozzá. A távirányító 2,4GHz-en kommunikál a dobozzal és telepakolták szenzorokkal, pontosan nem tudom, hogy milyennel, először giroszkópra gondoltam, de az nem ilyen érzékeny.

Úgy működik, hogy benyomjuk rajta az egér gombot középen és a levegőben hadonászva arra megy a kurzor amerre a kezünk elmozdul. Meglepően nagyon jól használható, kicsit szokni kell, de később már egyszerűbb, mint a számítógépnél egerészni, nagyon kényelmes és gyors vele a netezés is.

Teljes qwerty billentyűzet van rajta, jó pár extra gombbal, így villámgyorsan tudunk gépelni is. Sajnos magyar ékezetes karakterke nincsenek rajta, de én nem nagyon éreztem ennek a hátrányát, max email írás közben jelenthet gondot, de mivel androidról van szó letölthetünk hozzá virtuális billentyűzetet is, amiben már vannak magyar ékezetes karakterek is.

 

A rajta lévő szoftver az Android 2.2-es változata, nem olyan, mint ami a telefonokon van, kicsit azért másabb. A dobozból kivett rendszer nagyon alap volt, extrák nélkül, még market sem volt rajta. Utána kaptam a gyártótól hozzá frissítést, ezzel már tökéletesen használhatóvá vált, számos program előtelepítetten rajta volt. Market továbbra sem került bele, az ilyen készülékeken licenszelési okokból nincs market, de lett rajta App Store. Itt is rengeteg telepíthető programot találunk, hasonló a működése a markethez, csak ide nem kell regisztráció sem. A média lejátszó része nagyon jól működik, nekem minden formátumot felismert és le is játszott (DivX, Xvid, mkv…), természetesen lehet képeket is nézegetni és zenét is hallgatni rajta. Az App Store-ban találtam hozzá torrent klienst is, így a készülékkel letudjuk közvetlenül tölteni a filmeket és azokat meg is tudjuk rajta nézni. Az új szoftverrel már támogatja a Full HD 1080p felbontást is, ezzel már kompromisszumok nélkül megtudjuk nézni a legextrémebb felbontású filmemet is.

Természetesen nem maradt ki a You Tube kliens sem, ez már alapból rajta van a készüléken, szabadon lehet böngészni az online videók között.

A beépített internet böngésző teljes értékű, nem mobil verzió, nagyon jól használható és van benne Flash támogatás is. Ezzel már tényleg érdemes a neten szörfölni, nem csak teszt verzió sok-sok kompromisszummal, mint az korábban tapasztaltam némely beltériknél.

Az Android minden előnye benne van a dobozkában, kis tanulás után nagyon egyszerűvé válik a kezelése. A távirányítója fantasztikus, kis internetes keresgélés után kiderült számomra, hogy az LG a legújabb tévéinél is ezt használja már, szóval ez tényleg a jövő lesz, szerintem nagyon jó irányba haladunk.

Úgy értesültem, hogy lesz hozzá rövidesen USB DVB-T tuner is, ez szintén a Not Only Tv saját terméke, amihez bekerül majd a diver a szoftverébe. Így már elképzelhetőnek tartom, hogy egy hosszabb teszt is szülessen majd róla.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .