banner

Kipróbáltuk a MinDig TV Extra szolgáltatást

 

MinDig TV – azaz Mindenhol Digitális Tévé, hangzik el mostanában nagyon sűrűn a tévé reklámokban. A MinDig TV az Antenna Hungária által üzemeltetett, digitális földfelszíni televízió szolgáltatás. 2008. decemberben indult el a végleges sugárzási formájában, előtte voltak már tesztek Budapesten és a kabhegyi adótorony vételkörzetében. Az indulásakor nagyon korlátozott volt a vétel lehetősége, leginkább csak az adótornyok közelében volt megfelelő jelerősség. Az indulás követő években folyamatosan kapcsolták be a rendszerbe az ország különböző pontjain lévő adótornyokat, és ezzel párhuzamosan növelték a teljesítményeket is. Mára már elmondható, hogy a lakosság 88%-a tudja venni a MinDig TV csatornáit, a tervek szerint ez az arány 2010-2011-re eléri a 96%-ot. 2011. december végén kerül lekapcsolásra a jelenleg még működő analóg rendszer (antennával fogható 3 adó m1, RTL Klub, TV2) és helyére lép a digitális rendszer sokkal több tartalommal és szolgáltatással, ez – a szintén sokat emlegetett – digitális átállás.

Digitális átállás csupán azokat a nézőket fogja érinteni, akik jelenleg szoba, vagy tetőantenna segítségével nézik a 3 elérhető csatornát (m1, RTL Klub, TV2). Nekik szükséges lesz a digitális műsorok vételéhez egy kiegészítő jelátalakító berendezés, úgynevezett set-top-box beszerzése, vagy egy új, digitális földfelszíni tunerrel ellátott tévékészülék vásárlása. A megfelelő berendezés kiválasztásában is segítséget nyújt az Antenna Hungária, oly módon, hogy bevezette a MinDig TV matrica rendszert, ami garancia arra, hogy a MinDig TV matricával ellátott berendezés egyértelműen alkalmas a földfelszíni digitális műsor vételére, minden technikai feltételnek maradéktalanul eleget tesz.

A MinDig TV vétele hagyományos tető, vagy szobaantennával lehetséges. A szolgáltató a kifogástalan vételt egyelőre csak tetőantenna használatával garantálja, az analóg adók végleges lekapcsolásával ez valószínű javulni fog. Jelenleg az adótornyok körzetében jó eséllyel lehet próbálkozni szobaantennás vétellel is.
A még meglévő, esetleg használatban levő tető antenna nem minden esetben alkalmas a vételre, a régi antennák nem mindig tudják fogni a felsőbb frekvencia sávokat, ha csak néhány adó jön be, de azok jó jelerősséggel, akkor nagy bizonyossággal az antenna cserére szorul. Mindenesetre új antenna vásárlása előtt érdemes a meglévővel egy próbát tenni, nem feltétlenül kell cserélni.

A MinDig TV és a régi analóg sugárzás talán leglényegesebb különbsége, hogy az eddigi 1 analóg csatorna helyén akár 7-10 jó minőségű digitális csatorna továbbítására van lehetőség. A magyarországi digitális sugárzás mpeg4 rendszerben történik, ezért a régi mpeg2-es készülékek nem alkalmasak már a vételére. A jobb tömörítési eljárás miatt nagyobb csatorna kínálat biztosítható ugyanazon a sávszélességen, jelentős minőségromlás nélkül. Digitális vételnél eltűnnek a korábbi zavaró tényezők, mint például a mákosodás, szellemképes adás, vagy a színtorzulás, ha megfelelő a jelerősség, akkor kiváló, zavaroktól mentes képet élvezhetünk. Viszont gyenge jelerősségnél a kép szétesik, kockásodik és megáll.
A modern technológiának köszönhetően lehetőség van HD, nagy felbontású adások továbbítására is, jelenleg 3 HD adó van a MinDig TV kínálatában, ezek az m1 HD, m2 HD, Duna HD. Mindhárom adó kódolás nélkül kerül továbbításra, azaz bárkinek elérhető előfizetési díj fizetése nélkül.

A MinDig TV csatorna kínálata két részből tevődik össze, vannak az ingyenesen, mindenki számára elérhető csatornák, és 2010. május 25-től már lehetőség van a MinDig TV Extra szolgáltatás keretében előfizetéses csatornák vételére is.

A csatorna kínálat nem hasonlítható össze más műholdas és kábeles szolgáltatókkal, azoknál jóval szerényebb, ellenben minden néző igényét igyekeztek lefedni, minden témakörből került bele egy csatorna. A csatornák számának csupán a továbbításhoz szükséges hely szab határt. Magyarország a digitális frekvencia pályázaton 8 multiplex üzemeltetésére kapott engedély. Ebből jelenleg a DVB-T részére 2 van használatban, 1 multiplexet fenntartanak a DVB-H mobil TV szolgáltatásra, valamint további 2 multiplex frekvenciái még az analóg sugárzás használatában vannak. A jövőben várható, hogy a DVB-H multiplex felszabadul, mert a mobil tévére nagyon kicsi az igény, a telefonos cégek inkább a szélessávú internet hálózatot használják TV adás továbbítására. Az analóg adók 2012-es lekapcsolásakor felszabadul további két multiplex, így a jövőben talán mind az 5 multiplex rendelkezésre fog állni a DVB-T digitális földfelszíni platform részére, ami együtt jár a csatorna kínálat bővítésével.
A MinDig TV Extra szerény kínálatával együtt jár az olcsó ár is. Jelenlegi indulási akció keretében már akár havi 699-Ft-ért hozzájuthatunk a fenti 17 csatornához. A szolgáltató nem biztosít a vételéhez szükséges eszközöket, azokról minden esetben az előfizetőnek kell gondoskodnia. De azért az Antenna Hungária igyekszik segítséget nyújtani a szükséges eszközök kiválasztásában, megvásárlásában, ezért került bevezetésre a korábban említett matrica rendszer is, de a honlapjukon a megfelelő antenna választáshoz is nyújtanak segítséget. 2010. júniusától bevezetésre került a Hivatalos MinDig TV üzlethálózat, ami azt jelenti, hogy aki ilyen feliratot lát egy üzlet bejáratánál, az biztos lehet benne, hogy bent szakszerű felvilágosítást és segítséget fog kapni a szolgáltatással és a vételhez szükséges eszközökkel kapcsolatban.
2009. októberétől már lehetőség van a MinDig TV dekóder kedvezményes, részletfizetéssel történő megvásárlására is, ez 4 cég együttműködése révén jött létre, így a szerényebb költségvetéssel rendelkező nézők sem maradhatnak le a digitális átállásról.
A MinDig TV Extra előfizetés többféle konstrukcióban érhető el. Van a hagyományos havi előfizetés hűségnyilatkozattal, de lehet csak kártyát is vásárolni 3, 6 illetve 12 hónapos időtartamra. Az előfizetés megköthető a legtöbb műholdas üzletben, az Antenna Hungária ügyfélszolgálatain, valamint országosan a Photo Hall és Euronics üzletekben.

Nem teszt egy teszt, készülék nélkül. Fentebb már említettem, hogy nem ad a szolgáltató a vételhez beltéri egységet, a korábbi tesztekben már számos DVB-T set-top-box szerepelt, ezért itt most egy digitális földfelszíni tunerrel ellátott tévén próbálom ki a szolgáltatást. A Samsung LE37C650L1W típus névre hallgató TV egy nem túl régi, digitális földfelszíni és kábel tunerrel rendelkező készülék. Nagyon nem mélyülök el a tulajdonságaiban, a lényeg, hogy nincs rajta MinDig TV matrica, de maradéktalanul alkalmas a szolgáltatás vételére. A két legnépszerűbbnek számító tévé gyártó az LG és a Samsung valamilyen okból még nem csatlakozott a MinDig TV matrica rendszerhez, de bízzunk benne, hogy a jövőben ők is figyelembe veszik a MinDig Tv matrica előnyeit(A Sony már a kezdetek óta használja a matricákat, a Panasonic pedig idén februárban csatlakozott a programhoz). A fent említett tévé alkalmas CA dekóder modul fogadására, így használhatjuk a MinDig TV Extra kártyát is benne.

mindigtv_technicrypt_cxA kártyát nem lehet rögtön a tévébe dugni, kell hozzá egy CA modul. A CA modult antenna szaküzletekben és nagyobb műszaki kereskedésekben lehet megvásárolni. A vásárlásnál fontos, hogy CONAX rendszerűt kérjünk, mert a MinDig TV Extra kártyát csak ilyenben tudjuk majd használni. Én a Technisat cég TechniCrypt Conax modulját használom a teszt alatt, ezt ajánlom is minden vásárlónak, aki megbízható, minőségi terméket szeretne venni. Vannak ettől olcsóbbak is, de nem érdemes kockáztatni 2-3000- Ft-ért egy kétesebb minőségű, netán instabil működésű modult. A Technisat modul ára jelenleg 12-15000-Ft között mozog, még az előfizetés előtt érdemes ezzel a költséggel is számolni.

A modulba a kártyát helyezzük be az útmutató segítségével, nem mindegy, hogy hogyan tesszük bele, fordítva nem fog működni. Ezután a modult a kártyával együtt csúsztassuk be a TV modulfogadó nyílásába. A tévét érdemes a behelyezés előtt kikapcsolni, elvileg bekapcsolt állapotban sem lehetne semmi gond, de mint tudjuk az ördög nem alszik.
A modul működése nem befolyásolja a tévézést, észre sem fogjuk venni, hogy benne van. Van ugyan a modulnak egy külön menüje, amit elérhetünk a TV menüjén keresztül, de nem tanácsos belepiszkálni, jó az úgy ahogy van.
Csatorna keresésnél én inkább a kézi keresést részesítem előnyben, de automatikusan is megtalál minden csatornát (ha jól van beállítva az antenna, és van vétel is).

 

A keresés után ha minden jól sikerült 17 tévé csatornát és 3 rádió adót kell látnunk a csatorna listában. A 3 rádió egyelőre még teszt névvel szerepel, de hallgatható mind (MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók). Ezután következhetnek a szokásos beállítások, mint például a csatorna rendezést, vagy a nem használt csatornák törlése.rnA csatorna váltás sebessége meglepően gyors, kevesebb, mint 2mp, ez kódolt és kódolatlan adókra is érvényes.
Digitális szolgáltatás révén itt is megtaláljuk a műholdasnál már megszokott kényelmi funkciókat, mint például az elektronikus műsorújság, nyelv választás lehetősége, Dolby Digital többcsatornás hang vagy az időzített felvétel, műsor megállítás-visszatekerés. Az EPG jól és gyorsan működik, helyesen jeleníti meg a magyar ékezetes karaktereket is. Nem spórolták le belőle a részletes műsor tartalmi információt sem, mint ahogy azt más szolgáltató teszi. A főbb csatornákon elérhető az analóg adásnál már megszokott teletext funkció is, ez jól használható, a tévé teletext memóriájának köszönhetően villámgyorsan működik.

Mind a HD, mind az SD csatornák estében kiváló képminőségről tudok beszámolni. Sajnos HD tartalom még elég kevés van a csatornákon, de mindhárom HD adón 16:9 képarányban továbbítják a műsorokat, így ezeken a teljes képet élvezhetjük, nem kell lapos fejeket, vagy fekete sávokat néznünk. Sajnos a képarányt a szolgáltatók nem tudják befolyásolni, ezt az adott csatorna állítja be, de várható, hogy a nyugati mintának megfelelően egyre több tévé csatorna fog áttérni a 16:9 képarányra. Ami a régebbi képcsöves tévéket illeti, azokon is nézhető a 16:9-es műsor, de alul és felül egy fekete csíkot fogunk látni. Természetesen ezeken a TV-ken is nézhető a HD műsor, a set-top-box-ok letudják konvertálni a képet kisebb felbontásra.
Az SD csatornáknál sem találkoztam hatalmas minőségi hibával, majdnem minden adón tökéletes a kép, de azért néha előfordul 1-2 kocka, ez lehet egy kis vételi zavar, vagy a tévé hibája is, de mindenesetre nagyon ritkán fordult elő.

Konklúzió:
Ha van megfelelő lefedettség a körzetünkben, akkor nagyon jó alternatíva lehet akár a műholdas, akár a kábeles szolgáltatásoknak. Nem a nagy, sokcsatornás csomagokra gondolok itt, hanem, akik kis csomaggal rendelkeznek, és nincs is szükségük több csatornára. A MinDig TV és a MinDig TV Extra jelenlegi 17 csatornája minden korosztályt és érdeklődési kört lefed. 3 HD minőségű adót lehet nézni és ráadásul ingyen (sok szolgáltatónál csak a HD csomagért több ezer forintot kell havonta fizetni). Árával mindenképp versenyképes, ha az 1 éves időtartamra szóló kártyát választjuk, úgyis csak 1166-Ft-ra jön ki a havidíja.

A digitális átállás elkerülhetetlen, ez tény. Jelenleg körülbelül 800 ezer háztartásban nézik az analóg földfelszíni csatornákat, nekik mindenképp szükséges lesz némi befektetés, hogy továbbra is tudjanak tévézni(vagy set-top-box-ot kell vásárolni[részletre is lehet], vagy a meglévő tévét kell lecserélni digitális vételre alkalmasra). Viszont ezért cserébe a mostani 3 csatorna helyett kapnak 7-et teljesen ingyen, és adott a tovább bővítés lehetősége is kedvező előfizetési díjért.

Az Antenna Hungária ügyféltámogatása magasan kiemelkedik a többi szolgáltató közül, de erre szükség is van, mivel már csak 1,5 év van a digitális átállás befejeztéig. Az ország minden részén található már képviseleti, ügyfélszolgálati pontjuk ahol minden érdeklődő megkaphatja a szükséges tájékoztatást, valamint beszerezheti a vételhez szükséges eszközöket.

A MinDig TV Extra előfizetői kártyát az Antenna Hungáriától kaptuk, köszönjük nekik.

Az észrevételeket ebben a fórumtémában várjuk.

További hasznos oldalak:

 

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .