banner

Kipróbáltuk a MinDig TV Extra szolgáltatást

 

MinDig TV – azaz Mindenhol Digitális Tévé, hangzik el mostanában nagyon sűrűn a tévé reklámokban. A MinDig TV az Antenna Hungária által üzemeltetett, digitális földfelszíni televízió szolgáltatás. 2008. decemberben indult el a végleges sugárzási formájában, előtte voltak már tesztek Budapesten és a kabhegyi adótorony vételkörzetében. Az indulásakor nagyon korlátozott volt a vétel lehetősége, leginkább csak az adótornyok közelében volt megfelelő jelerősség. Az indulás követő években folyamatosan kapcsolták be a rendszerbe az ország különböző pontjain lévő adótornyokat, és ezzel párhuzamosan növelték a teljesítményeket is. Mára már elmondható, hogy a lakosság 88%-a tudja venni a MinDig TV csatornáit, a tervek szerint ez az arány 2010-2011-re eléri a 96%-ot. 2011. december végén kerül lekapcsolásra a jelenleg még működő analóg rendszer (antennával fogható 3 adó m1, RTL Klub, TV2) és helyére lép a digitális rendszer sokkal több tartalommal és szolgáltatással, ez – a szintén sokat emlegetett – digitális átállás.

banner

Digitális átállás csupán azokat a nézőket fogja érinteni, akik jelenleg szoba, vagy tetőantenna segítségével nézik a 3 elérhető csatornát (m1, RTL Klub, TV2). Nekik szükséges lesz a digitális műsorok vételéhez egy kiegészítő jelátalakító berendezés, úgynevezett set-top-box beszerzése, vagy egy új, digitális földfelszíni tunerrel ellátott tévékészülék vásárlása. A megfelelő berendezés kiválasztásában is segítséget nyújt az Antenna Hungária, oly módon, hogy bevezette a MinDig TV matrica rendszert, ami garancia arra, hogy a MinDig TV matricával ellátott berendezés egyértelműen alkalmas a földfelszíni digitális műsor vételére, minden technikai feltételnek maradéktalanul eleget tesz.

A MinDig TV vétele hagyományos tető, vagy szobaantennával lehetséges. A szolgáltató a kifogástalan vételt egyelőre csak tetőantenna használatával garantálja, az analóg adók végleges lekapcsolásával ez valószínű javulni fog. Jelenleg az adótornyok körzetében jó eséllyel lehet próbálkozni szobaantennás vétellel is.
A még meglévő, esetleg használatban levő tető antenna nem minden esetben alkalmas a vételre, a régi antennák nem mindig tudják fogni a felsőbb frekvencia sávokat, ha csak néhány adó jön be, de azok jó jelerősséggel, akkor nagy bizonyossággal az antenna cserére szorul. Mindenesetre új antenna vásárlása előtt érdemes a meglévővel egy próbát tenni, nem feltétlenül kell cserélni.

A MinDig TV és a régi analóg sugárzás talán leglényegesebb különbsége, hogy az eddigi 1 analóg csatorna helyén akár 7-10 jó minőségű digitális csatorna továbbítására van lehetőség. A magyarországi digitális sugárzás mpeg4 rendszerben történik, ezért a régi mpeg2-es készülékek nem alkalmasak már a vételére. A jobb tömörítési eljárás miatt nagyobb csatorna kínálat biztosítható ugyanazon a sávszélességen, jelentős minőségromlás nélkül. Digitális vételnél eltűnnek a korábbi zavaró tényezők, mint például a mákosodás, szellemképes adás, vagy a színtorzulás, ha megfelelő a jelerősség, akkor kiváló, zavaroktól mentes képet élvezhetünk. Viszont gyenge jelerősségnél a kép szétesik, kockásodik és megáll.
A modern technológiának köszönhetően lehetőség van HD, nagy felbontású adások továbbítására is, jelenleg 3 HD adó van a MinDig TV kínálatában, ezek az m1 HD, m2 HD, Duna HD. Mindhárom adó kódolás nélkül kerül továbbításra, azaz bárkinek elérhető előfizetési díj fizetése nélkül.

A MinDig TV csatorna kínálata két részből tevődik össze, vannak az ingyenesen, mindenki számára elérhető csatornák, és 2010. május 25-től már lehetőség van a MinDig TV Extra szolgáltatás keretében előfizetéses csatornák vételére is.

A csatorna kínálat nem hasonlítható össze más műholdas és kábeles szolgáltatókkal, azoknál jóval szerényebb, ellenben minden néző igényét igyekeztek lefedni, minden témakörből került bele egy csatorna. A csatornák számának csupán a továbbításhoz szükséges hely szab határt. Magyarország a digitális frekvencia pályázaton 8 multiplex üzemeltetésére kapott engedély. Ebből jelenleg a DVB-T részére 2 van használatban, 1 multiplexet fenntartanak a DVB-H mobil TV szolgáltatásra, valamint további 2 multiplex frekvenciái még az analóg sugárzás használatában vannak. A jövőben várható, hogy a DVB-H multiplex felszabadul, mert a mobil tévére nagyon kicsi az igény, a telefonos cégek inkább a szélessávú internet hálózatot használják TV adás továbbítására. Az analóg adók 2012-es lekapcsolásakor felszabadul további két multiplex, így a jövőben talán mind az 5 multiplex rendelkezésre fog állni a DVB-T digitális földfelszíni platform részére, ami együtt jár a csatorna kínálat bővítésével.
A MinDig TV Extra szerény kínálatával együtt jár az olcsó ár is. Jelenlegi indulási akció keretében már akár havi 699-Ft-ért hozzájuthatunk a fenti 17 csatornához. A szolgáltató nem biztosít a vételéhez szükséges eszközöket, azokról minden esetben az előfizetőnek kell gondoskodnia. De azért az Antenna Hungária igyekszik segítséget nyújtani a szükséges eszközök kiválasztásában, megvásárlásában, ezért került bevezetésre a korábban említett matrica rendszer is, de a honlapjukon a megfelelő antenna választáshoz is nyújtanak segítséget. 2010. júniusától bevezetésre került a Hivatalos MinDig TV üzlethálózat, ami azt jelenti, hogy aki ilyen feliratot lát egy üzlet bejáratánál, az biztos lehet benne, hogy bent szakszerű felvilágosítást és segítséget fog kapni a szolgáltatással és a vételhez szükséges eszközökkel kapcsolatban.
2009. októberétől már lehetőség van a MinDig TV dekóder kedvezményes, részletfizetéssel történő megvásárlására is, ez 4 cég együttműködése révén jött létre, így a szerényebb költségvetéssel rendelkező nézők sem maradhatnak le a digitális átállásról.
A MinDig TV Extra előfizetés többféle konstrukcióban érhető el. Van a hagyományos havi előfizetés hűségnyilatkozattal, de lehet csak kártyát is vásárolni 3, 6 illetve 12 hónapos időtartamra. Az előfizetés megköthető a legtöbb műholdas üzletben, az Antenna Hungária ügyfélszolgálatain, valamint országosan a Photo Hall és Euronics üzletekben.

Nem teszt egy teszt, készülék nélkül. Fentebb már említettem, hogy nem ad a szolgáltató a vételhez beltéri egységet, a korábbi tesztekben már számos DVB-T set-top-box szerepelt, ezért itt most egy digitális földfelszíni tunerrel ellátott tévén próbálom ki a szolgáltatást. A Samsung LE37C650L1W típus névre hallgató TV egy nem túl régi, digitális földfelszíni és kábel tunerrel rendelkező készülék. Nagyon nem mélyülök el a tulajdonságaiban, a lényeg, hogy nincs rajta MinDig TV matrica, de maradéktalanul alkalmas a szolgáltatás vételére. A két legnépszerűbbnek számító tévé gyártó az LG és a Samsung valamilyen okból még nem csatlakozott a MinDig TV matrica rendszerhez, de bízzunk benne, hogy a jövőben ők is figyelembe veszik a MinDig Tv matrica előnyeit(A Sony már a kezdetek óta használja a matricákat, a Panasonic pedig idén februárban csatlakozott a programhoz). A fent említett tévé alkalmas CA dekóder modul fogadására, így használhatjuk a MinDig TV Extra kártyát is benne.

mindigtv_technicrypt_cxA kártyát nem lehet rögtön a tévébe dugni, kell hozzá egy CA modul. A CA modult antenna szaküzletekben és nagyobb műszaki kereskedésekben lehet megvásárolni. A vásárlásnál fontos, hogy CONAX rendszerűt kérjünk, mert a MinDig TV Extra kártyát csak ilyenben tudjuk majd használni. Én a Technisat cég TechniCrypt Conax modulját használom a teszt alatt, ezt ajánlom is minden vásárlónak, aki megbízható, minőségi terméket szeretne venni. Vannak ettől olcsóbbak is, de nem érdemes kockáztatni 2-3000- Ft-ért egy kétesebb minőségű, netán instabil működésű modult. A Technisat modul ára jelenleg 12-15000-Ft között mozog, még az előfizetés előtt érdemes ezzel a költséggel is számolni.

A modulba a kártyát helyezzük be az útmutató segítségével, nem mindegy, hogy hogyan tesszük bele, fordítva nem fog működni. Ezután a modult a kártyával együtt csúsztassuk be a TV modulfogadó nyílásába. A tévét érdemes a behelyezés előtt kikapcsolni, elvileg bekapcsolt állapotban sem lehetne semmi gond, de mint tudjuk az ördög nem alszik.
A modul működése nem befolyásolja a tévézést, észre sem fogjuk venni, hogy benne van. Van ugyan a modulnak egy külön menüje, amit elérhetünk a TV menüjén keresztül, de nem tanácsos belepiszkálni, jó az úgy ahogy van.
Csatorna keresésnél én inkább a kézi keresést részesítem előnyben, de automatikusan is megtalál minden csatornát (ha jól van beállítva az antenna, és van vétel is).

 

A keresés után ha minden jól sikerült 17 tévé csatornát és 3 rádió adót kell látnunk a csatorna listában. A 3 rádió egyelőre még teszt névvel szerepel, de hallgatható mind (MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók). Ezután következhetnek a szokásos beállítások, mint például a csatorna rendezést, vagy a nem használt csatornák törlése.rnA csatorna váltás sebessége meglepően gyors, kevesebb, mint 2mp, ez kódolt és kódolatlan adókra is érvényes.
Digitális szolgáltatás révén itt is megtaláljuk a műholdasnál már megszokott kényelmi funkciókat, mint például az elektronikus műsorújság, nyelv választás lehetősége, Dolby Digital többcsatornás hang vagy az időzített felvétel, műsor megállítás-visszatekerés. Az EPG jól és gyorsan működik, helyesen jeleníti meg a magyar ékezetes karaktereket is. Nem spórolták le belőle a részletes műsor tartalmi információt sem, mint ahogy azt más szolgáltató teszi. A főbb csatornákon elérhető az analóg adásnál már megszokott teletext funkció is, ez jól használható, a tévé teletext memóriájának köszönhetően villámgyorsan működik.

Mind a HD, mind az SD csatornák estében kiváló képminőségről tudok beszámolni. Sajnos HD tartalom még elég kevés van a csatornákon, de mindhárom HD adón 16:9 képarányban továbbítják a műsorokat, így ezeken a teljes képet élvezhetjük, nem kell lapos fejeket, vagy fekete sávokat néznünk. Sajnos a képarányt a szolgáltatók nem tudják befolyásolni, ezt az adott csatorna állítja be, de várható, hogy a nyugati mintának megfelelően egyre több tévé csatorna fog áttérni a 16:9 képarányra. Ami a régebbi képcsöves tévéket illeti, azokon is nézhető a 16:9-es műsor, de alul és felül egy fekete csíkot fogunk látni. Természetesen ezeken a TV-ken is nézhető a HD műsor, a set-top-box-ok letudják konvertálni a képet kisebb felbontásra.
Az SD csatornáknál sem találkoztam hatalmas minőségi hibával, majdnem minden adón tökéletes a kép, de azért néha előfordul 1-2 kocka, ez lehet egy kis vételi zavar, vagy a tévé hibája is, de mindenesetre nagyon ritkán fordult elő.

Konklúzió:
Ha van megfelelő lefedettség a körzetünkben, akkor nagyon jó alternatíva lehet akár a műholdas, akár a kábeles szolgáltatásoknak. Nem a nagy, sokcsatornás csomagokra gondolok itt, hanem, akik kis csomaggal rendelkeznek, és nincs is szükségük több csatornára. A MinDig TV és a MinDig TV Extra jelenlegi 17 csatornája minden korosztályt és érdeklődési kört lefed. 3 HD minőségű adót lehet nézni és ráadásul ingyen (sok szolgáltatónál csak a HD csomagért több ezer forintot kell havonta fizetni). Árával mindenképp versenyképes, ha az 1 éves időtartamra szóló kártyát választjuk, úgyis csak 1166-Ft-ra jön ki a havidíja.

A digitális átállás elkerülhetetlen, ez tény. Jelenleg körülbelül 800 ezer háztartásban nézik az analóg földfelszíni csatornákat, nekik mindenképp szükséges lesz némi befektetés, hogy továbbra is tudjanak tévézni(vagy set-top-box-ot kell vásárolni[részletre is lehet], vagy a meglévő tévét kell lecserélni digitális vételre alkalmasra). Viszont ezért cserébe a mostani 3 csatorna helyett kapnak 7-et teljesen ingyen, és adott a tovább bővítés lehetősége is kedvező előfizetési díjért.

Az Antenna Hungária ügyféltámogatása magasan kiemelkedik a többi szolgáltató közül, de erre szükség is van, mivel már csak 1,5 év van a digitális átállás befejeztéig. Az ország minden részén található már képviseleti, ügyfélszolgálati pontjuk ahol minden érdeklődő megkaphatja a szükséges tájékoztatást, valamint beszerezheti a vételhez szükséges eszközöket.

A MinDig TV Extra előfizetői kártyát az Antenna Hungáriától kaptuk, köszönjük nekik.

Az észrevételeket ebben a fórumtémában várjuk.

További hasznos oldalak:

 

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .