banner

Kipróbáltuk a Flip-et – Powered by Telekom

Május közepén indult a Telekom „fapados” szolgáltatás csomagja, ami alacsony havidíjért nyújt TV, Internet és Telefon szolgáltatásokat, mindezt ráadásul hűségidő vállalása nélkül.

A Flip teljesen különálló brand alatt fut, dedikált ügyfélszolgálattal, szerelőgárdával és egyedileg kialakított készülékekkel, teljesen elkülönül a Telekom többi csomagjától, szolgáltatásaitól. Mindösszesen egyetlen egy csomag közül lehet választani, nincs lehetőség kombinálni más szolgáltatásokkal, egyedül az internet sebességét lehet megemelni egy gyorsító opcióval.
Nem is akármilyen szolgáltatások vannak a csomagban, az internet 100 Mbit/s letöltést nyújtott, amit egy héttel később megemeltek 120 Mbit/sec sebességre (az emelés hátteréről itt olvashatsz bővebben), a feltöltési sebesség maradt 10 Mbit/sec. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a garantált minimum sávszélesség 15/2 Mbit/s, ami elég soványka.
A TV csomag 130 digitális csatornát tartalmaz, amiből 24 HD minőségben is elérhető, IPTV-ről lévén szó az elején egy kicsit szkeptikusan álltam hozzá, de mint kiderült köze nincs az általam korábban többször is kipróbált IPTV-khez.
Végezetül, de nem utolsósorban kapunk a Flip-hez egy vezetékes, IP alapú telefont is 5-Ft-os percdíjjal minden belföldi irányba, ami azt jelenti, hogy mobilt is ennyiért lehet róla hívni.

banner

Előfizetős szolgáltatásokról lévén szó, a bekötéssel nincs semmi dolgunk, nem kell semmilyen eszközt beszerezni, csupán le kell adni egy igényt a flip.hu oldalon, vagy a 1446-os telefonszámon, majd jön a szerelő aki elvégzi a telepítést.

A megrendelést az internet oldalon adtam le, ami zökkenőmentesen működött. A cím ellenőrzése után, meg kellett adni a személyes adataimat és ennyi volt az én dolgom. Másnap már hívtak is, a következő hétre egyeztettünk időpontot, nagyon gyorsan ment minden, bár lehet, hogy ez csak eleinte volt így, amikor még kevés volt a megrendelés.

A Flip az indulása pillanatában közel 500 000 háztartásban érhető el, de jellemzően csak olyan helyeken, ahol a Telekom konkurenciával rendelkezik. Az, hogy van Telekom vezeték a házban sajnos nem jelent garanciát a Flip elérhetőségére is, sőt a fórumokon olyan is írt, aki most is Telekom internet és IPTV előfizető, de a Flip nála nem elérhető, pedig szinte ugyanarról a szolgáltatásról van szó, ugyanaz a hálózat, csak a neve más.

A megbeszélt időpontban megérkeztek az szerelők, ellenőrizték a vezetékes Telekom hálózatot, ami számomra is meglepő módon elég jó állapotban van. Körülbelül 1 óra alatt végeztek mindennel, minden eszközt üzembe helyeztek, beaktiváltak, és csak akkor mentek el, amikor minden tökéletesen működött. Mint új előfizető kaptam egy kis ajándékcsomagot is, amiben apró repi tárgyak voltak, kisfiam nagy bánatára csokit nem tettek bele.

Először nézzük meg, hogy mivel lesz Internet a lakásban. Egy Huawei HA-35 11 típusú digitális elosztót kaptam, amiben van beépített DSL modem, 4G modem, WiFi router és a VoIP telefon is innen működik. A korábbi Telekomos (akkor még Matáv) tapasztalataim alapján sokkal rosszabbra számítottam, de ez az eszköz nagyon szuper. A vezetékes internet már VDSL, ez az ADSL továbbfejlesztett változata, ami elméletileg nagyobb sebességet képes biztosítani a régi analóg rézhálózaton. A Flip által reklámozott elméleti 120 Mbit/s letöltési sebességet azonban ez a hálózat nem képes biztosítani, ezért került az eszközbe egy SIM kártya is, ami a Telekom  4G hálózatára csatlakozva kiegészíti a letöltési sebességet.

A Huawei eszköznek van admin felülete, amihez teljes hozzáférést kapunk, itt a hagyományosan használt router funkciók beállíthatók, mindent tud, ami egy középkategóriás router-től elvárható. Teljesen kiváltottam vele a régi routerem, még a dyndns szolgáltatóm is betudtam konfigurálni, az összes általam használt port átirányítás is kifogástalanul működik. A WiFi része is szuper, akár 300Mbit/s sebességre képes, igaz csak a 2,4GHz-es hálózatot támogatja, de az egész lakásban maximális a lefedettség. 4 LAN porttal rendelkezik, ami gigabites sebességű. Van hátul egy USB csatlakozó is, ahova merevlemezt, van pendrive-ot csatlakoztathatunk, ezt elérhetjük FTP-n keresztül, de működik a Windows samba megosztás is. Médiaszerverként is tud funkcionálni a router, a pendrive-ra másolt filmeket lejátszhatjuk DLNA képes eszközökön pl. tévén.
A telefon csatlakozóra hagyományos analóg készüléket csatlakoztathatunk, kaptam hozzá saját telefonszámot is, de bevallom őszintén, hogy eddig csak egy hívást indítottam róla, amikor kipróbáltam. Kedvező az 5-Ft-os percdíj, de nálam nem releváns, mert a mobil díjcsomagom korlátlan, valamint sokkal kényelmesebb arról telefonálni.

Kíváncsi voltam, hogy mit tud nyújtani internet sebesség terén ez a Hybrid eszköz, ezért néhány napon keresztül mértem a sebességet. A bekötéskor a szerelők 70 Mbit/s sebességet mértek, ez nem is nagyon változott, egyszer felment 80Mbit/s fölé, de átlagosan csak 70-75 Mbit/s sebességeket mértem. Néhányszor, jellemzően esténként volt olyan eset is, hogy csak 25-28MBit/s-el jöttek az adatok, rögtön ránéztem a modemre, de működött a DSL és a 4G része is. Még a bekötéskor kérdeztem a szerelőket, hogy a 4G részen van-e letöltési korlátozás, de állították, hogy minden korlátlan. Ezzel ellentmond a tapasztalatom, miszerint kb. 10GB letöltése után a 4G leáll egészen másnapig, így nagyobb fájlok letöltése után már csak a DSL sávszélessége áll rendelkezésre. Kipróbáltam, hogy mit tud nyújtani külön a DSL és külön a 4G része, a DSL kb. 20-30MBit/s sebességet biztosít, a 4G-n jön a maradék kb 50MBit/s. A Telekom 4G hálózata ettől többre is képes, de valószínűleg korlátozva van, így esélyem sincs a 120Mbit/s sebesség elérésére. Ráadásul még az IPTV vevőkészülék is elvesz a sávszélességből, a nézett csatornától függően kb. 7-10 Mbit/s-ot.

Akkor térjünk rá a lényegre, nézzük meg mit tud az IPTV. Nem vártam tőle sokat, tekintve, hogy több, korábban tesztelt műholdvevő rendelkezik IPTV funkcióval, és azok nem nyújtottak túl jó képminőséget. Az ajánlat szerint kapunk 130 digitális csatornát, amiből 106 SD és 24 HD minőségben is elérhető. Egy elég puritán beltéri egységet kaptam hozzá, még márkajelzés sincs rajta, de egy Google keresés kiderítette, hogy a kínai Tatung STB-3112 CDA típussal van dolgom. Ez egy amolyan cél beltéri, csak a Telekom Flip IPTV működik rajta, másra nem lehet használni. Kijelző nincs rajta, csak 4 LED és egy bekapcsoló gomb. Alul van egy matrica, miszerint Windows CE oprendszer fut rajta, bár használat közben ennek semmi jelét nem látni. A box-hoz természetesen kaptam mindent, ami a használatbavételéhez szükséges, a szerelők üzembe is helyezték.

A készülék hátlapját nézve számomra kicsit furcsán hat, hogy nincs rajta tuner csatlakozó, de ugye IPTV-hez nem is kell. A TV készüléket alapesetben HDMI csatlakozóval köthetjük rá, de van még SCART kimenet is a régebbi típusokhoz. Házimozi rendszert is csatlakoztathatunk az optikai csatlakozó használatával, régebbi sztereó rendszereket egy SCART-RCA átalakító beiktatásával köthetünk rá. Van hátul egy IR jack aljzat is, de külső infra érzékelőt nem kaptam hozzá. Az internet hálózathoz a beépített LAN csatlakozóval kapcsolódhatunk, ami ebben az esetben elengedhetetlen a TV nézéshez. Látszik hátul még egy eSATA és egy USB aljzat is, de ezek szoftveresen le vannak tiltva, próbáltam USB pendrive-ot csatlakoztatni hozzá, de nem érzékelt semmit. A Flip egy alap, fapados szolgáltatás, ezért nincs PVR, vagy timeshift lehetőség sem, habár a box alkalmas lenne rá. Egy hálózati adapter jár még hozzá, valamint van hátul egy hálózati főkapcsoló gomb is.

A távirányító egy egyszerű, de jól működő darab, két AAA elemmel működik (tartozék), az alja lekerekített egy kicsit. Flip logó nem került rá, sőt semmilyen felirat nincs rajta (a képen én azért tettem rá egy DigiPortál logót 🙂 ). Sok dedikált gomb található rajta, de lebutított szolgáltatás révén ezek jó része nem működik. A távirányító beprogramozható a TV készülék vezérlésére is, lehet vele ki-be kapcsolni, hangerőt állítani, valamint bemeneti forrást választani. A Samsung tévémmel tökéletes összhangban működik, így elegendő egy távirányítót használni. A gombok elhelyezése számomra kicsit furcsa volt, kellett egy kis idő, amíg megszoktam. Sajnos a középső gombok és a csatorna váltó használat közben kicsit kattog, ez éjszaka nagyon zavaró tud lenni.

Az első telepítést a szerelők végezték el, a box bekapcsolása után csatlakozott a hálózathoz és valamit letöltött, majd néhányszor újraindul, ezután azonnal használatba vehető, csatorna keresésre nem volt szükség, azt is automatikusan letöltötte a telepítés során. Elsőre kicsit nehezen indult el a telepítés, mert egy switch-en keresztül kapta a netet, ami a szerelők szerint problémát jelenthet, ezért behúztak egy új kábelt közvetlenül a Huawei routertől. Amikor elmentek én persze átkötöttem a switch-re, mert az új kábel a szoba közepén lógott, ami finoman fogalmazva nem volt túl dizájnos, azóta is kifogástalanul működik a switch-en keresztül is.

A TV használatához nem szükséges pilótavizsga, mert nagyon egyszerű és átlátható a menürendszer felépítése. A beállításoknál nincs is túl sok opció, kilehet választani a képarányt és a felbontást, a nyelvet átlehet állítani angolra is, valamint néhány egyéb kényelmi funkció is rendelkezésre áll, mint pl. a gyerekzár. Az egyetlen extra, ami valójában nem is extra azaz EPG – elektronikus műsorújság. Az EPG kitűnően működik, van idősávos és csatorna nézet is, minden adón látszanak a korábbi és 7 napra előre a későbbi műsorok is, a tartalmi leírások elég bőbeszédűek.

Ami nagyon hiányzik nekem belőle az a csatornalista, ugyanis nincs hagyományos csatornalista gomb a távirányítón, kizárólag az EPG gombjával lehet navigálni az adók között. Természetesen csatornalista van a készüléken, amiben tetszés szerint módosítható a sorrend is, valamint a nem nézett adókat ki is lehet venni belőle. De jó lenne egy egyszerű csatornalista elérés, ahol az adók neve mellett csak a jelenlegi műsor látszik, ezt már nagyon megszoktam a különböző műhold vevőknél, igazából még nem is volt dolgom ilyennel, amiben nincs ez a funkció. A teljes csatornalistán kívül létrehozhatunk egy kedvenc csoportot is, amiben csak a kiválasztott adók fognak látszani.

Ahogy az ajánlatban is szerepel, extrák nincsenek a Flip IPTV vevőben, de egy műszaki hiba okán volt szerencsém látni a teljes funkcionalitással rendelkező készüléket is. Az egyik éjszaka érkezett egy új szoftver a készülékre, ami az eredeti Telekom kivitelű volt, a sárga Flip színek átváltottak magentába és megjelentek a plusz menüpontok, volt videótár, műsor rögzítő funkció, műsor visszanézés, időjárás, árfolyam és egyéb nyalánkságok. A menüpontok nem működtek, így kipróbálni nem tudtam ezeket a funkciókat, valamint az öröm sem tartott sokáig, ugyanis a következő éjszaka egy újabb frissítéssel visszakaptam a megszokott „buta” Flip szoftvert.

A képminőséggel, stabilitással nincs probléma, egyszer fagyott csak merevre a box, ez a második frissítés után volt, de egy ki-be kapcsolás után helyretette magát. Az SD és a HD adók is szépen jönnek, nem látom rajta a korábban tesztelt IPTV vevőknél tapasztalt minőségi problémákat, nincs akadozás, nincs kockásodás csak szép kép. A csatornaváltás is viszonylag gyors, körülbelül 2 másodperc az átkapcsolás. A Telekom nem bízza a véletlenre a biztonságot sem, még a HDMI-n kijövő képet is levédték, így külső eszközzel sem lehetséges a műsorok rögzítése.

Vélemény:

A Flip egy olcsó, könnyen átlátható szolgáltatásként indult, nincsenek apró betűk, nehezen értelmezhető sallangok, de egyben ez a hátránya is, mert a Telekom egyéb extra szolgáltatási sem vehetők igénybe. Olcsó a havidíj, nincs hűségidő, de van viszonylag gyors internet, rengeteg TV csatorna, és kedvező telefon percdíj.

A Flip által biztosított eszközök mind a csúcsot képviselik, a router minden igényt kielégít, kitűnő a WiFi-je, stabil, nem szakadozik, vannak benne extra kényelmi szolgáltatások is, mint pl. a média fájlok megosztása a lakáson belül. Az IPTV beltéri számomra a noname kategóriába tartozik, nem is jó másra, csak a Flip szolgáltatás igénybevételére. A dolgát viszont tökéletesen ellátja, stabilan működik, egyszerű a kezelése, szép a képe, sok a csatorna, de semmi extra, vagy kényelmi funkció.

Én nagyjából elégedett vagyok a Flip-el, de mindenképp gyengébb a Digi LAN szolgáltatásától. Az internet csak a Telekom optikai hálózatán lehet képes az elméleti maximum 120 Mbit/s sebességű letöltésre, nálam a DSL+4G soha nem fogja ezt nyújtani. A 4G letöltési korlátozás rosszul érintheti azokat, akik sokat töltenek le, erről nem tesz említést az ÁSZF sem (legalábbis én nem találtam meg benne).
Aki nem tölt éjjel nappal, és a netes játékoknál eltudja viselni a kicsit nagyobb válaszidőket, annak nem fog csalódást okozni a Flip internet, ettől nagyobb sebességre egy átlag háztartásnak nincs szüksége.
Az IPTV-ben pozitívan csalódtam, nagyon szép a képe és egyáltalán nem tapasztalok szakadozást, vagy kockásodást. A csatorna választék némileg jobb, mint a Digi-nél, vannak prémium csatornák is a kínálatban (Filmbox-ok), minőségben a Digi DVB-C mindenképp jobb, de ezt egy átlagfelhasználó nem biztos, hogy észreveszi. Hátrány, hogy az IPTV-hez elengedhetetlen a box használata, míg a Digi bármelyik DVB-C tuneres tévével nézhető.

Végszóként, szerintem hosszabb barátságot kötöttem a Flip-el, de megnyugtat a tudat, hogy ha később gond lenne, vagy korlátok nélküli, gyorsabb internetre lenne szükségem itt a Digi kábele is…

 

A fenti teszt elkészülte után jelentősen változott a Flip szolgáltatási területe. A tesztben is szereplő ADSL/VDSL területeken a Flip megszüntette a szolgáltatásait. Jelenleg már csak a Telekom optikai és kábeles hálózatán lehetséges a Flip megrendelése. A tesztben szereplő modem helyett más típus kerül kihelyezésre, amiben nincs SIM kártya, hanem a teljes sávszélességet a vezetékes hálózaton keresztül biztosítják.

Ezt olvastad már?

Kipróbáltuk a Jimmy H10 Flex vezeték nélküli állóporszívót

Kipróbáltuk a Jimmy H10 Flex vezeték nélküli álló porszívót

A Jimmy H10 Flex egy új modell a gyártó álló porszívó kínálatában, számos olyan tulajdonsággal …

Egy Hozzászólás

  1. Judit Csikós

    Egészen addig jó amíg valami hiba nem jelentkezik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .