banner

Kathrein UFS-910 HD műholdvevő teszt

Kaptam egy nem túl új műholdvevőt tesztelgetni, már régebben is hallottam erről a típusról, de közelebbről még nem volt szerencsém megismerni, ez pedig nem más, mint a Kathrein UFS-910 névre hallgató, HD műholdvevő készülék. Az UFS-910 nem mostanában jelent meg a piacon, körülbelül 3 éve lehet kapni, az első HD vevők között volt. Német származása révén, legfőképp Németországban örvend nagy népszerűségnek, de azért hazánkban sem ismeretlen.
banner
Ennél a vevőnél is erősen látszik, hogy nem kínai tömegtermékről van szó, hanem egy jól átgondolt felépítésű, hosszú használatra tervezett készüléket tarthatunk a kezünkben.
A méretes dobozt kibontva, szintén igényesen csomagolt készülékkel és tartozékokkal szembesülünk, ilyennel eddig csak a 100.000-Ft feletti kategóriában találkoztam (na meg a UPC Direct médiabox-nál). A tartozékok egy külön dobozban csomagolva találhatók, megvan minden, ami a használathoz kellhet. Találunk benne egy távirányítót a szükséges elemekkel, egy scart kábelt a régebbi TV-k számára, és egy HDMI kábelt a lapos tévéknek, valamint a különálló hálózati kábelt is ide csomagolták.
A beltéri előlapján is látszik a német tervezés, semmi felesleges csicsa, egyszerű, de mégis tetszetős. A készülék két szín változatban is elérhető, a szürke színűt UFS-910si jelelöléssel, még a feketét UFS-910sw névvel látták el, de a doboz oldalsó címkéjén külön is megtalálható a szín jelölés.
A bal oldalon egy lenyitható ajtó mögött található 2 db. CI modul fogató slot a kódolt adások vételére, sajnos kártya olvasó nincs a készülékben, mindenképp modul szükséges a kártya használatához. Szintén itt, az ajtó mögött, van egy USB aljzat is, pendrive számára. A kezelő szervek sem az előlapot rondítják el, szám szerint 4 gombot találunk, amikkel az alap funkciókat tudjuk távirányító nélkül is vezérelni. A nekem legjobban tetsző dolog pedig a középen elhelyezett, nagyméretű, teljesen grafikus VFD kijelző, ami kék-fehér fényben pompázik, igazi stílust adva a készüléknek. A jobb szélen egy többfunkciós tekerő gombot találunk, amivel jobbra-balra tekerve csatornát tudunk váltani, nyomva tartva pedig kilehet kapcsolni a beltérit. A külsőségeket tekintve nem lehet ok a panaszra, minden ott van, ahol kell és mindez igényesen tálalva.
A hátlapon számos csatlakozó található, szinte semmi nem hiányzik róla. A TV készülék csatlakozására rendelkezésre áll a hagyományos SCART kimenet (van scart bemenet is a DVD-nek), természetesen egy HD készüléknél alap a HDMI aljzat is, ezeken felül lehetőségünk van még RGB komponens csatlakozókat, vagy a legegyszerűbb RCA video kimenetet is használni. A külső audió eszköz illesztése sem lehet probléma, találunk optikai kimenetet, de megvannak a hagyományos sztereó csatlakozók is. A kommunikációhoz rendelkezésre áll egy 10/100-as ethernet csatlakozó, valamint egy szerviz rs-232 soros port. Hátul is találunk 2 USB portot, ahova a külső adattárolóinkat tudjuk csatlakoztatni. A hátlap jobb oldalán vannak az antenna csatlakozók, egy LNB bemenet és egy loop kimenet a felfűzéshez. Mint feljebb említettem a hálózati kábel nem rögzített, és van hátul áramtalanító főkapcsolónk is.
A távirányító szintén egyedi tervezésű, nem kínai előregyártott példány. A gombok nagyon jó elhelyezésűek, könnyen megtanulható a kiosztása. Minden lényeges funkció elérhető róla, az egyes funkció gombok egy helyre vannak csoportosítva. Talán a menü és az exit gomb került egy kicsit távolra egymástól, de ez nem okoz semmi problémát a használat során, kicsit szokni kell.
A távirányító érzékenységével minden a legnagyobb rendben van, falról visszaverődve is tökéletesen működik, a gombok megnyomásához sem kell nagy erőt kifejteni, sőt a kívánt gomb megnyomását a készülék előlapján egy zöld led visszajelzi (felvillan).
Érdemes egy pár szót a készülék belső felépítéséról is ejteni. Az szemmel látható, hogy nem spórolták ki az anyagot belőle, a tápegység is megfelelő felépítésű, valószínű nem nagyon lesz gond vele a használat közben. A megfelelő sebességről egy STi7100 processzor gondoskodik, ami 200MHz-en jár. RAM memóriából 128MB, míg a flash memóriából 32MB áll rendelkezésre. Az alaplapon elsőre ugyan nem nagyon látszik, de van SATA merevlemez csatlakozó hely (a képen pirossal jelezve), ami nem került kiépítésre. Barkácsoló kedvűek itt előnyben, mert a csatlakozó beépítésével és a tápegység megfelelő pontjairól levett tápfeszültséggel bátran csatlakoztatható egy belső merevlemez a PVR felvételek tárolására. Ezen az oldalon, kifejezetten ehhez a beltérihez tervezett HDD tartó keret is vásárolható hozzá, de természetesen a rögzítés megoldható házilag is.
A készülék használat közben melegszik, de nem vészesen forró, amennyiben belső merevlemezt is teszünk bele, akkor már el kell gondolkozni egy hűtő ventilátor beépítéséről is.
A beltéri fogyasztása készenléti állapotban 1W alatt van(ha az óra megjelenítés ki van kapcsolva a kijelzőn), de üzem közben is csak 24,5 W-ot vesz fel a hálózatról, készenléti óra kijelzéssel a két érték között, kb. 13W az igénye.

Mint ahogy az lenni szokott a hasonló készüléknél, itt is az első bekapcsolás után egy telepítő menü köszönt minket. A nyelv kiválasztásnál nincs magyar választási lehetőség, sajnos nem is lesz, sőt más verziókban sem érhető el. Kell némi nyelv tudás a kezeléshez, de aki már látott hasonló eszközt, annak nem hiszem, hogy ez problémát fog jelenteni.
A szoftverről tudni kell, hogy gyárilag egy régebbivel kerül szállításra, a szerviz menüben írja ki az aktuális verziószámot, ha 2.02-nél kisebb számot látunk, akkor mindenképp frissítsünk rá, addig nem is érdemes a használatát megkezdeni.
A gyári szoftver frissítés nagyon egyszerű művelet, a gyár ezt engedélyezi is. Az alábbi pár lépést követve biztosan sikerülni fog.

Szoftverfrissítés v2.02-re:

  1. Kapcsold ki a készüléket a hátsó főkapcsolóval.
  2. Töltsd le innen a legutolsó (firmware 2.02) verziójú szoftvert.
  3. A letöltött fájlt csomagold ki egy Pendrive-ra. A Pendrive FAT, vagy FAT32-re legyen formázva.
  4. A könyvtár szerkezethez ne nyúlj, a főkönyvtár neve: kathrein, a benne lévő alkönyvtáré ufs910, ebben az almappában legyenek a frissítő fájlok.
  5. Az előkészített Pendrive-ot dugd be a kikapcsolt készülék egyik USB portjába.
  6. A készülék előlapját nyisd le és a MENU gombot nyomva tartva kapcsold be hátul a beltérit.
  7. A kijelzőn megjelenik az Emergency Update felirat, engedd el a MENU gombot és dőlj hátra, ha mindent jól csináltál, akkor a frissítés elkezdődik.
  8. FRISSÍTÉS KÖZBEN TILOS KIKAPCSOLNI A BELTÉRIT!!!
  9. A frissítés végén a beltéri automatikusan újra indul, csak akkor húzd ki a Pendrive-ot, ha megjelenik a kép a TV-n

 

A szoftver frissítés leírása – német nyelven – ide kattintva letölthető.

A v2.02-re való frissítés után azonnal megkezdhetjük a beltéri használatát. Ez a szoftver már kezel forgató motort is, igaz csak DiseqC 1.2-vel tud vezérelni, az USALS kimaradt belőle. A beltéri elsősorban a német felhasználók számára készült, ezért alapból a főbb Astra csatornák már benne vannak, ezeket a menüben kitudjuk törölni és lehet folytatni a kívánt műhold (műholdak) lekeresésével. A műholdlistát a Kathrein cég folyamatosan frissíti, amit a fent linkelt weboldalán mindenki számára elérhetővé is tesz, érdemes ezt is frissíteni.
A kép minősége szemmel láthatóan szép, lehet máshoz viszonyítani, de nem sok értelme van, mindenki máshogy látja, nekem nincs vele gondom, tetszett amit láttam.
A gyári szoftverre is lehet telepíteni különböző okosságokat, akár kártya megosztást is belehet vele állítani, de ha valaki ilyen felhasználásban gondolkozik, annak inkább az alternatív szoftver lehetőségeket javaslom, sokkal kiforrottabbak.
Mint szinte minden korszerű beltéri, a Kathrein UFS-910 is alkalmas a PVR felvételre, vagy a Time Shift – időeltolásos tévézésre, élő adás megállításra. Ezekhez a kényelmi funkciókhoz elengedhetetlen egy külső, USB tároló egység csatlakoztatása (pen drive, vagy merevlemez). A Time Shift azonnal elindítható a pause gomb megnyomásával, nem szükséges hozzá semmilyen elő beállítás, a gomb megnyomása után feljön egy ablak, ahol a Time Shift idejét tudjuk módosítani, ha szükséges, ez az ablak 3 másodperc múlva automatikusan eltűnik és az adás megáll. A felvétel is hasonlóan egyszerű, a piros REC gombbal tudjuk azonnal elindítani, a felbukkanó ablakban pedig felajánlja az EPG szerinti aktuális műsor végét a rögzítés befejező időpontjának, természetesen ezen is tudunk változtatni, de ha nem nyúlunk semmihez, akkor 5 másodperc múlva elindul a rögzítés. A felvételeket .trp formátumban rögzíti, a nagyobb PC-s videó szerkesztők ismerik és kezelik ez a fájl típust, így lehet szerkeszteni, konvertálni a rögzített műsorokat.
Az EPG jól működik külföldi csatornákon, de a UPC Direct adókon nem jól jelennek meg a magyar karakterek. A gyári szoftverben erre sajnos nincs orvosság, hiányzik belőle a magyar karakterkészlet támogatása, alternatív szoftver használatával (pl. neutrino) javítható a hiba.
A UPC HD adóival viszont akad egy kis probléma, készülék ugyan megtalálja a csatornákat, de hiába van benne a Crypto kártya, nem tudja kinyitni őket, továbbra is kódoltak maradnak.

Gyári szoftver menüképek

 

 

A legújabb gyári szoftverrel még nem értek véget az UFS-910 használatának lehetőségei. Ez a beltéri alkalmas sokkal komolyabb és összetettebb rendszerek futtatására is, mint a Dreambox-okról már ismert Enigma 2, vagy a kisebb gépigényű, de szintén Linux-os Neutrino. Ezek telepítéséhez már kell egy kicsit komolyabb ismeret, de nem olyan bonyolult, mint ahogy első látásra látszik. Nekem is sokat kellett német fórumokat olvasgatnom, mire sikerült, ezért megkönnyítendő az ilyen szoftverre történő frissítést röviden leírom, hogy mit és hogyan csináljatok. Először is a frissítéshez kell soros és LAN kábel is, USB-n ezt most nem lehet. A soros kábelen kommunikál a PC a beltérivel, a LAN kábelen pedig a nagyobb adatokat másolja. Én az AAF Recovery Tool UFS910 V1.9 programot használtam csak hozzá, ami erről az oldalról egy rövid regisztráció után letölthető. Ha a beltérit összekötöttük a PC-vel soros és LAN kábellel is, akkor a programban kattintsunk a connect gombra, és kapcsoljuk be a készüléket. Ha rendben van minden, akkor pár másodperc múlva láthatjuk, hogy sikeres volt a csatlakozás. Az IP beállításokat módosítsuk értelemszerűen, ahogy a hálózatunk be van állítva. Ezt követően telepíteni kell egy mini uboot 1.4-et, menjünk a megfelelő fülre és kattintsunk az install gombra. Ha ez megvan, akkor a flash E2 fülön tudjuk kiválasztani a telepítendő image-et (Bpanther Neutrino, vagy Enigma 2 flash változata), már csak a Flash fülre kell kattintani és indulhat a feltöltés, dőljünk hátra, vagy gyújtsunk rá, esetleg igyunk egy kávét, jó pár percig eltart a feltöltés. Ha minden sikeres volt, akkor egy felugró ablakban közli a program, hogy kész van, ki lehet kapcsolni a készüléket, a következő indításkor pedig már az új rendszer fog köszönteni.
Ez a leírás nem teljes, csak hozzáértők kezdjenek hozzá, ha nem vagy biztos a művelet menetében, akkor inkább kérdezz a fórumban (a cikk végén ott az ide tartozó téma) és segítünk.
Tapasztalatom szerint az Enigma 2 rendszer elég lassúcska, a Neutrino gyorsabb, de az Enigma-ban több a multimédiás lehetőség, és szebb a kezelő felület, mint a Neutrinóban. Mindkét rendszer alkalmas a mostanában divatos kártya megosztás kezelésére, egyes cam-ok szerverként is tudnak működni, de a cccam nincs benne (egyelőre).
BPanther Neutrino képek

 

Értékelés:

Mint a cikk elején írtam nem egy mai készülékről van szó, de mégis érdemes elgondolkozni a megvásárlásán. Jó választás azok számára, akik leginkább az Astra műholdon lévő német csatornákat nézik és egy egyszerű, de nagy tudású vevőkészüléket keresnek. A gyári szoftver nagyon felhasználóbarát, nem kíván nagy szakértelmet, nehéz a menüben eltévedni. Jó választás lehet azok számára is, akik egyelőre egy egyszerű készülékkel megelégszenek, de adott legyen a későbbi bővítés lehetősége. Nem utolsó sorban egy nagyon kiforrott műholdvevőről van szó, jó hardver alapokra építve, az igényes kivitelt pedig bármelyik kínai doboz megirigyelheti.
Legnagyobb hátrányként a magyar nyelv támogatásának a hiányát írnám, bár az Enigma2, vagy a Neutrino rendszerrel részben magyarosíthatjuk, de teljesen így sem lesz az.
Végül, ami még erősen a Kathrein UFS-910 vásárlása mellett szól, azaz ára, jelenleg csupán 36.000-Ft-ot kérnek érte a boltban, ennyiért ilyen kivitelű és tudású készülék máshol nincs.

 

A Kathrein UFS-910 HD műholdvevőt a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére. Köszönjük nekik.

digiportal.hu 2011. február 2.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .