2019 március 20.
Főoldal / Egyéb / Jövőre mindenképp fizetős lenne kábelen az RTL Klub
Az RTL Klub eltökélt, 2011-től pénzt kér a kábeltévés cégektől műsora továbbítása után. A csatorna szerint a kábelszolgáltatóknak szemléletet kellene váltania, és azokat a csatornákat szerepeltetni, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik, és kihagynia azon tévéket, amelyekért fizet az ügyfél, de nem nézi soha. Reagált az RTL Klub Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének legutóbbi nyilatkozatára, amelyben kifejtette nézeteit a kereskedelmi tévé és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség közt lévő viszályról. A problémát az okozza, hogy az RTL Klub a jövőben díjat kér a kábeltársaságoktól műsorának továbbításáért, amelyek szerint ez a lépés felborítja a televíziós piacot, és számos, főképp kisebb cég bezárásához vezet.rnAz RTL Klub szerint Szalai nyilatkozatából az derül ki, hogy jogos igénynek tartja a díjra vonatkozó igényt, valamint fontosnak tartja a kábel-előfizetési díjképzés átláthatatlanságának megszűntetését. Az a szándék, hogy ezeket a kérdéseket a készülőben lévő új médiaszabályozás rendezze, egyben azt is jelenti, hogy 2011-től új időszámítás kezdődhet a kábelszolgáltatók és a televíziós műsorszolgáltatók viszonyában - teszik hozzá.

Jövőre mindenképp fizetős lenne kábelen az RTL Klub

Az RTL Klub szerint furcsa volt, hogy az országos kereskedelmi televíziók indulásakor az alakuló tévék műsorait a kábeltársaságok nem az úgynevezett – Magyarországon csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó – szociális csomagba, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették, így – az RTL szerint – a szolgáltatók így az évek során több százmilliárdos bevételre tettek szert, amely összegen csak a tematikus adókkal osztoztak és osztoznak a mai napig is. A piacvezető kereskedelmi tévé szerint a bevételekből csak éppen az a két adó nem részesül, amelyek a legnagyobb szerepet játszották abban, hogy az előfizetők a drágább csomagokat választották, mindeközben a kábelszolgáltatók ráadásul jelentős állami támogatásokhoz is jutottak a hálózataik fejlesztéséhez, amelynek anyagi fedezetét éppen az országos kereskedelmi televíziók koncessziós díja adta.

“Így ma Magyarországon az a helyzet, hogy a kábel-előfizetők gazdagítják a kábelszolgáltatókat, fizetnek sok olyan csatornáért is, amelyet ritkán vagy akár soha nem néznek. A kábelszolgáltatók a nekik befolyó tízmilliárd feletti éves bevételeiken csak éppen azokkal a társaságokkal nem osztoznak, amelyeknek elsősorban köszönhetik ezen bevételeik keletkezését. Álláspontunk szerint ez a helyzet közgazdaságilag és erkölcsileg egyaránt elfogadhatatlan. Így a probléma végletes leegyszerűsítésének tartjuk a szolgáltatók azon álláspontját, amely törvényszerűnek tekinti, hogy az általunk szorgalmazott díj bevezetése a kábel-előfizetések drasztikus emelkedéséhez vezetne. Nem kell ugyanis ettől tartani, ha a kábelszolgáltatók maguk is szemléletet váltanak és azokat a csatornákat szerepeltetik legnagyobb csomagjaikban, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik” – áll a szövegben.

Az RTL Klub állapontja szerint az antennával szabadon fogható csatornák vétele csak azon nézők számára ingyenes, akik ezt a vételi módot választják. Az adás továbbítása kábelen, vagy bármilyen más, a földfelszíni műsorszórástól eltérő módon azonban már most is engedélyhez kötött – véli a csatorna. “Ezeket az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlünk szerezték be. Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja” – teszik hozzá.

Forrás: [origo]

Beküldte: rebeka123

Ezt olvastad már?

Megszűnik az Echo TV

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása …

5 hozzászólás

  1. Minden rosszban van valami jó is!rnLegalább egyes kábelszolgáltatók egy picit elgondolkoznak!rnUgyanis egyesek magasabb csomagba rakják ezeket a csatornákat, tudva, hogy sokaknak kell és előfizetnek a magasabb csomagra!! rnEz nem korrekt!!! [-X

  2. Szerintem az lenne a legkorrektebb ha lehetne válogatni a csatornák között és csak az után kellene fizetni,mert 20-25 bőven elég lenne.De ez még nagyon messze van!

  3. De nem is járnál jobban!rnVannak olyan csatornák amelyeket sokan szeretnek és vannak olyanok, amelyeket kevesen. Utóbbiakért sokkal többet kellene fizetni.

  4. szerintem meg 1 agymosó tvcsatornával kevesebb néha van rajta jó műsor de legtöbb csak agymosás :-h rtlklub

  5. Az RTL indoka akkor is marhaság, még ha 1-2 kábelszolgáltató a magasabb csomagba teszi az országos kereskedelmi csatornákat, azt senki nem állíthatja, hogy a csomag árában az RTL ingyenes csatornájáért fizetni kellene. Magyarán (és feltehetőleg) az adott csomag RTL nélkül is ugyanannyiba kerül. Így nem létező pénzekről beszélünk, másrészt egy-egy országos sugárzású adó lefedettsége elegendő ahhoz, hogy ne kelljen a fogyasztónak csak az RTL vagy TV2 miatt a drágább csomagot választani… mindenütt alternatíva az antennás vétel lehetősége.

    A műholdas szolgáltatóknál pedig mindenütt az alapcsomag részét képezik a csatornák, tőlük – ezzel az fals indokkal – miért követelnek díjat?

    Amennyiben magas előfizetési díj ellenében nézhető majd januártól a csatorna, akkor elég egyszerű a megoldás. Önálló csatornaként kell csomagban árulni az RTL Klub műsorát. Én biztos nem fogok +500 Ft-t fizetni érte, inkább egy csatorna kedvéért, de beállítom a tetőantennát és nézem úgy…ingyen.

Vélemény, hozzászólás?