banner

Itt az új generációs Dreambox – DM520 HD teszt

Visszatért a Dreambox egy kis kompakt, újratervezett, stílusos kinézetű, és nem utolsó sorban a legújabb technológiákat használó set-top-box-al.

Dreambox DM520 műholdvevő

A DM520 készülék megvásárolható műholdas, vagy földi digitális és kábeles vételre alkalmas tunerrel, valamint már támogatja a legújabb H.265 videó szabványt, ami a DVB-T2 jelek vételéhez szükséges (Magyarországon még nem használják). A készüléket az eddig felsoroltakon kívül az ára teszi igazán vonzóvá, a gyártótól szokatlanul alacsony áron, mindössze 139€-ért (kb. 44 000- Ft) vásárolható meg a doboz. Ez a gyártó legkisebb vevőkészüléke, így sajnos le kell mondanunk az előlapi kijelzőről, a beépíthető merevlemezről, és a tuner is beépített, nem bővíthető. A PVR és a timeshift funkciók használatához usb merevlemezt, vagy pendrive-ot tudunk hozzá csatlakoztatni.

A csomagban a megszokott kiegészítőket találjuk, van egy külső hálózati adapter, egy távirányító elemekkel (ehhez a box-hoz is már az új típusú jár), rövid útmutató, és a HDMI kábel sem maradt el. A doboz külseje is tükrözi, hogy új utakra lépett a Dreambox, dizájnban, kialakításban teljesen eltér a korábban megszokottaktól. A Dreambox tud csatlakozni WiFi internet hálózathoz is, amihez az USB adapter külön megvásárolható.

Maga a készülék nagyon kis méretű és könnyű darab, a tenyeremben kényelmesen elfér. Az új dizájn szerintem nagyon jól sikerült, megmaradtak a megszokott Dreambox vonások, de mégis nagyon modern hatást kelt. Az előlapon egy univerzálisan vezérelhető kártyaolvasó található, amiből a kártya kb. 1cm-t kilóg, ezen kívül még egy stand by kapcsoló van rajta, ami érintésre reagál, valamint kéken, pirosan, vagy rózsaszínűen tud világítani (a box állapotától függően). Kijelző sajnos erre a box-ra nem került.

A hátlapon megtalálható minden szükséges ki-bemenet, azonban már elsőre feltűnt, hogy az analóg csatlakozók lemaradtak róla, nincs scart, vagy s-video kimenet, így ezt a Dreambox-ot csak lapos TV-hez lehet csatlakoztatni, hangkimenet is csak optikai van rajta.

banner

A hátlap bal oldalán kapott helyet az USB szervizport, ami akkor lehet hasznos, ha valamit nagyon „elszoftverezzünk” a box-on. Mellette az LNB műholdvevő fej csatlakozó látható. Közvetlen mellette van egy optikai hangkimenet a házimozi rendszereknek, valamint a HDMI csatlakozó a TV számára. Internet hálózathoz való csatlakozásra a még mindig csak 10/100 MBit/s LAN csatlakozó áll rendelkezésre. USB csatlakozóból 2db került hátra, ezekbe lehet merevlemezt, wifi adaptert, vagy akár pendrive-ot is dugni. A hálózati adaptere különálló, és van hátul főkapcsoló is, amivel teljesen áramtalanítani tudjuk a box-ot.

A távirányító gyanánt a Dreambox egyedi, újratervezett modellje jár a készülékhez, ez nagyon kényelmesen és egyszerűen használható. Sok dedikált gomb található rajta, ami megkönnyíti a használatot. Fontos megemlíteni, hogy a korábbi modellhez hasonlóan ez is megtanítható a TV vezérlésére is, így a TV távirányítót akár teljesen is száműzhetjük a nappaliból. A tanításhoz a gyártó weboldalán lehet információkat találni.

A DM520 készüléken is megmaradt az Enigma 2 szoftver, amiből a legújabb OE 2.2 változatot használhatjuk. Korábban voltak olyan híresztelések, hogy a Dream Multimedia-nál belefogtak egy új projektbe, ami az E2-őt hivatott leváltani. Kapott egy Goliath fantázia nevet is, de szerencsére ebből még nem lett semmi, sőt mostanában nagyon nagy a csend a projekt körül. A gyártó azért próbálta leváltani a jól bevált Enigma-t, mert annak nyílt forráskódja miatt más típusú készülékeken is előszeretettel használják, ezzel rengeteg fejlesztési költséget megspórolva. A zárt operációs rendszer előnyére írható ugyan, hogy más gyártó nem tudja felhasználni, viszont ezzel a Dreambox hatalmas előnye is oda lenne, ami a nyílt forráskódra épül.

Az új enigma2 csak kicsit más, mint a korábbi oe 2.0 változat, a leglényegesebb újítás a valódi 1080p felbontás használata, a régebbi box-ok csak 1080i-t tudtak. Az 1080p TV vételkor ugyan nem nyújt többletet, de média lejátszáskor már szebb kép is elérhető általa. Ideje volt ezt is elérhetővé tenni, hiszen, már a 4k korában élünk.
Több image készítő csapat is elkészítette már a készülékre való saját enigma2 változatát, én a TSimage legújabb verzióját tettem fel a teszt idejére, de nagyon jó választás lehet még az OpenATV, vagy az OpenPLi image is.

Az első bekapcsolás után a korábban is megszokott telepítőmenü köszönt minket, ami magyarul is tud. Persze a magyar nyelv nincs benne minden image verzióban, és elég hiányos is, sok helyen angolul találjuk meg a menüket. Az első beállításkor találkoztam egy hibával is, amikor az antenna beállításnál a forgatómotor koordinátáit szerettem volna megadni, kilépett a box a telepítőből, így ezt célszerű a telepítés után  az antenna beállításoknál beírni.
Az alapbeállítások elvégzése után már kezdődhet is a tévézés, bár én még elszoktam végezni pár egyedi beállítást PC-ről (pl. a csatorna listám feltöltése).

A Dreambox DM520 sebességére nem tudok rosszat írni, az elődökhöz képest hatalmas előrelépés történt, a gyorsaságért egy új generációs Broadcom processzor felel, ami 2000 MIPS sebességre képes. A boot idő körülbelül 50mp, azaz ennyi idő telik el a konnektorba tudástól a TV műsor megjelenéséig, tekintve, hogy egy komplett operációs rendszer indul el, ez nagyon jónak mondható. Ventilátor ebbe a készülékbe nem került, így hangtalan a működése, túlzott melegedést még hosszan tartó használat után sem tapasztaltam.

Az új enigma kezelése nagyon hasonló a korábbi verzióhoz, azonban, ha alaposan megnézzük találunk egy-két újítást, ilyen pl. az animált menümegjelenítés, nagyon szép animációkkal tudjuk élvezetesebbé tenni a box használatát, a menük megjelenítése számos variációban kombinálható. Szintén újdonság a webinterfész beintegrálása a box menüjébe, ez eddig külön pluginként volt elérhető, most már a hálózat beállítások menüben találjuk meg. A webinterfész ugyanazt nyújtja, mint korábban, de egy kicsit ezt is átalakították, eltűnt a korábbi fekete sablon, most fehér alapon van minden, és itt is felfedezhetünk néhány új menüpontot. Természetesen külön telepíthetjük az Open webIF-et is, ami kicsit több lehetőséget kínál, mint a beépített.

A készülék tulajdonságai:

 • Dreambox OS
 • Dreambox API
 • 2000DMIPS Processzor
 • HDMI 1.4a
 • MPEG-2 / H.264 Dekóder
 • H.265 Dekóder (Full-HD)
 • Kártyaolvasó
 • 512 MByte Flash
 • 512 MByte RAM
 • 10/100 MBit/s kompatibilis Ethernet Csatlakozás
 • 2 x USB 2.0
 • S/PDIF optikai digitális kimenet
 • USB Szerviz port
 • EPG (Elektronikus Műsorújság)
 • Automatikus csatornakeresés
 • WiFi támogatás (opciós)
 • Webinterface PC-hez és okostelefonhoz
 • Teletext
 • DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS

Értékelés:
A Dreambox DM520 HD egy kitűnő vevőkészülék, számtalan szolgáltatást nyújt a használójának, köszönhetően a kiforrott Enigma2 rendszerének. A nagyon kicsi és új dizájnos külső nekem nagyon tetszik, szerintem jól fog mutatni bármelyik nappaliban. A használata, kényelmes és gyors, valóban élvezetesebbé teszi a TV vételt. Mint minden új dolognak még a DM520-nak is vannak gyermekbetegségei, ilyen pl. a nem teljesen megbízható cam működés, nálam számtalanszor nem indult el elsőre a cam szoftver, újra kellett indítgatni, de nem hoznám fel nagy hibának, hiszen ez nem gyári alkalmazás. Alap modellről lévén szó nincs előlapi kijelző, hiányzik a beépíthető merevlemez, és a tuner is fixen beépített, nem cserélhető.
A DM520 méltó ellenfele az olcsó enigma2-es boxoknak, immár nem éri meg befektetni egy „klónba”, hiszen eredetiben is megkaphatjuk ugyanazt nagyon kedvező áron.

Rövidesen érkezik a Dreambox DM525 HD elnevezésű testvére is, ami annyiban különbözik, hogy lesz benne CI modulfogadó, valamint iparági információink szerint érkezőben van az új zászlós hajó, a Dreambox DM900 Ultra HD 4k készülék is, mint a nevéből is látszik, ez már 4k UHD felbontásra is képes készülék lesz.

Vásárlás info:
Nehéz helyzetben vagyok, mert itt ez a nagyon jó kis készülék, ajánlott vétel, de itthon még nem kapható. A Forgat-SAT tájékoztatása szerint lehetséges, hogy a jövőben felveszik a termékpalettájukra. Én Németországból jutottam hozzá, interneten rendeltem, az ára mindenhol 139€ (+ én 7€ szállítást fizettem még), itt lehet találni olyan kereskedőt, aki szállít Magyarországra is:
http://www.guenstiger.de/Produkt/Dreambox/DM520_HD_1x_DVB_S2.html .

A hozzászólásokat, véleményeket ebben a fórumtémában várjuk.

Dreambox DM520 HD set-top-box

Csomagolás, tartalom - 100%
Megjelenés - 100%
Kezelhetőség - 95%
Képminőség - 96%
Sebesség - 100%
Bővíthetőség - 80%
Ár-érték arány - 100%

96%

Kitűnő készülék, kitűnő áron. Professzionális vevőkészülék azoknak akik a legjobbat keresik, és megelégszenek egy beépített tunerrel, cserébe viszont verhetetlen árat kapnak.

Felhasználói értékelés: 3.32 ( 5 szavazat)

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

9 hozzászólás

 1. Szia Lala,

  Köszönöm szépen a választ!

  Őszintén szólva a külföldi vásárlást kerülöm, ha meg lehet oldani itthonról, nyilván az elsőbbséget élvez.
  Utóbbi időben volt egy pár olyan vásárlásom, ahol bizony élnem kellett az elállási jogommal, és volt olyan, ahol vissza kellett küldenem a terméket, amit persze cseréltek, de ez egy külföldi üzlet esetén már picit macerásabb lett volna.
  A pénz előre utalás magánszemélynek, az nálam nem pálya, én is sokat olvastam ez ügyben, sőt ma már vannak olyan használt cuccot adok-veszek oldalak is, ahol kifejezetten felhívják erre a figyelmet, hogy pénzt előre soha.

  Nade a lényeg. 🙂

  Megrendeltem a kis Dreamboxot, és hát mit mondjak, már most tűkön ülök. 🙂
  Szerettem volna a boxot és a Wi-Fi sticket is egy helyről rendelni, így nem kell kétszer bambulnom a kapuban, hogy mikor jön a két futár.

  Mire kiválasztottam a megfelelő stick-et, a hajam majd kihullott, mert ahol a box van, ott többtucat stick is van ugyan, de egyiknél sincs ott a leírásban a chip tipusa. Így mindet egyenként végig kellett mazsolázni, hogy melyikben milyen van, és melyik kompatibilis akár a Dreambox-al, akár az Enigma2, OpenPli, stb. op. rendszerekkel anélkül, hogy rögtön telepítgetnem kéne drivert, márha egyáltalán van hozzá.

  Szóval a Dreambox Wi-Fi stick-je, az antennás modell, az RT8192CU chip-pel van szerelve, így egy ilyen cuccot választottam. Ez jó Dreambox-hoz, Vu+-hoz, Enigma2-höz, OpenPli-hez, stb.

  Ez pedig egy TP-LINK TL-WN823N stick lett. Ez kb. fele annyiba kerül, mint a Dreambox stick, de legalább egy helyen megvolt mindkét cucc. Bár ez nem antennás kivitel, de kb. 7-8 méteres távolságra lesz a routertől + egy vékony fal, úgyhogy remélem elég lesz.

  Elsőként egy másik kompatibilis chip-pel szerelt cuccot néztem (RT5370), szintén van driver az Enigma2-höz, de ezt külön kell telepíteni, és maga a stick is picuri, parányi a T-LINK-hez képest.

  Sajnos jó sokára jön meg, mert a boxot külföldi raktárból hozzák, így november 14.én kapom meg.
  Úgyhogy még addig kell aludni egy párat. 🙂

  Egyébként gondolkodtam a DM525 HD Combo-n is, de már vagy 20 éve nem műholdazok, pár éve még a frankó kis 120cm-es alumínium tükröt is leszedtem, szépen tisztára vakszolva pihen a raktárban. El nem adom, mert lehet, hogy egyszer ismét felrakom, talán. 🙂

  Anno a 80-as évek végén, 90-es évek elején orrvérzésig „lógtam” a műholdakon, volt forgatóm, így állandóan buheráltam a cuccot, igaz akkoriban még analógban utaztunk. 🙂

  Mostmár ugye van digitális tévé mindenhol, meg van internet, úgyhogy ez már nem olyan érdekes, ma már könnyebben elérhetők külföldi tartalmak.

  Na mindegy sok a vaker, lényeg, hogy ha minden jól megy, másfél hét múlva itt a Dreambox, és akkor lehet csapatni, játszani. Vélhetően elég hamar rátolok majd egy OpenPli-t, csak azért, mert most éppen ehhez olvasgattam IPTV és XMLTV-EPG plugin-ekről.

  Üdv. Csaba

 2. Szia Csaba!

  Itthon valamiért nincs a Dreambox-nak vevőtábora. Régen a Mediavox forgalmazta őket, de ahogy látom ő is átállt a kommersz Amiko és társai kategóriára. Sokan nem ismerik, nincs megfelelő magyar támogatása (németül, angolul viszont annál több). Ha valaki bevezetné, fordítana rá kellő időt, energiát szerintem biztos, hogy meglenne a vásárló is hozzá. Hiába drága, prémium cuccok, mindennek van célpiaca, szerintem a Dreambox-nak is lenne. Kisboltok nem fektetnek bele, drága a készülék, és nem tudják rövid időn belül eladni, még a sat.hu is törölte a kínálatából (a korábbi teszthez tőlük kaptam a DM900 UHD-t). Rendelésre persze néhány webáruház tud itthon is szállítani, de ők is kiskerben veszik meg(mert a nagyker nem ad 1-2db-ot), ráteszik az árrésüket és máris azt mondja rá a vevő, hogy drága.

  A külföldi rendeléstől tartasz?
  Igaz, ha garanciális hiba van, akkor oda kell visszaküldeni, de más hátulütője nincs.
  Én a HM-Sat-tól szoktam rendelni, ha tőlem kérnek Dreambox-ot. Megbízható bolt, 4-5 nap alatt nálam van a cucc, én kártyával fizetek mindig, de van náluk utánvét lehetőség is. 7€ a szállítás Magyarországra, az MPL kézbesíti a csomagot.
  ÉS sokkal olcsóbb, mint itthon. A készülék is olcsóbb, valamint a német ÁFA-t kell megfizetni, ami 19%.
  Itt a box linkje: https://www.hm-sat-shop.de/vorfuehrgeraete-b-ware/3506/dreambox-dm520-hd-1x-dvb-c/t2-tuner-pvr-ready-full-hd-1080p-h.265-linux-receiver?c=36
  Ez pedig a WiFi adapter: https://www.hm-sat-shop.de/pc-hardware/netzwerk-wlan/3602/dreambox-wireless-usb-adapter-150-mbps?c=36

  Előre, ismeretlennek pedig NE fizess soha! Csak jó tanács, rengeteg történet van az interneten a pórul járt előrefizető vevőkről. Nagy nemzetközi webáruházban persze lehet előre kártyával fizetni, de kis sufni webshoban nem tanácsos.

 3. Üdv Lala,

  Komolyan mondom, az eszem megáll! Magyarországon milliónyi olcsó gagyi, vagy pár darab, piszok drága beltéri van.
  Ami meg a kettő között, és megfelelne az én kritériumaimnak, az szinte sehol.

  1; Kizárólag Enigma2 vagy leszármazottai op. rendszer,

  2; Broadcom chip,

  3; DVB-T2 (C lényegtelen, de ez minden T-sben benne van),

  4; H.265 (nyilván hardveres)

  Csak, hogy a fontosabbakat említsem.

  IPTV-re kéne, és néha böngészésre. Ideiglenesen Wi-Fi stick lenne LAN kábel helyett (utóbbi majd később,
  sajnos sokat kell hozzá fúrni-faragni), és értelemszerűen Dreambox stick lenne a szimpatikus.

  Az ára pedig legyen 50 ezer HUF alatt, mert a későbbiekben esetleg még kell két darab. Ezeknek a feltételeknek
  tökéletesen megfelelne a Dreambox HD520 földi tuneres verziója, csakhogy kis hazánkban jelenleg két helyen lehet kapni,
  mindkettő maga a vicc.

  Direkt nem írom le, hogy hol, nem nehéz rátalálni. Az egyiknél cirka 1,5 hetes szállítási idő, mondjuk ez vicc,
  és nincs Dreambox Wi-Fi stick náluk, a másiknál meg mindkettő van, sőt még olcsóbb is a cucc, de ő egyéni vállalkozó,
  és előre kéri a zsét.

  Na ez nálam nem pálya, előre senkinek sem vagyok hajlandó egy árva forintot sem küldeni, ezekről százezer oldalon lehet olvasni,
  mekkora lutri. De még ha nem is az, én akkor sem küldök előre pénzt, ez nálam elvi kérdés. 🙂

  Szóval én azt látom, hogy az olcsóbb, gagyi kategória dömpingben áll minden boltban, nameg a méredrága cuccok is,
  amire nekem semmi szükségem, mert a funkciók 90%-át nem is használnám, az elfogadható árú, minőségben is,
  és tudásban is éppen elég középkategória meg szinte sehol nincs.

  Skandallum! 🙂

  De ha egészen véletlenül meggondolnám magam, és rendelnék boxot az elsőként említett helyről, akkor a Wi-Fi stickre mennyire
  válogatós a Dreambox HD520? Tudom, hogy szabvány, meg kompatibilitás, meg miegyéb, de azon megakadt a szemem, hogy a Dreambox
  stickeknél fel van sorolva, hogy melyik Dreambox beltérivel kompatibilis. Tehát most vagy a boxok válogatósak, vagy a stick-jükkel
  nincs valami rendben.

  Neked van erről valami kipróbált tapasztalatod?

  A választ előre is köszönöm, üdv. Csaba

 4. Alap kiépítésben nem alkalmas rá, a Digi csak a saját beltérijével nézhető.

 5. Sziasztok!
  Kérdésem az lenne, hogy ez a műholdvevő használható e a digi műholdas adásainak vételére?
  Válaszotokat előre is köszönöm!
  Józsi

 6. Sziasztok,
  tényleg masszív kis box.
  Ezért kezdtük el árulni.
  Itt kapható: http://bit.ly/2bVLIz7
  üdv: Posta Tibor
  sat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .