banner

Itt a legújabb MinDigTV Extra vevő – TELEFUNKEN TTR-280C

Egy vadonatúj MinDig TV vevőt kaptam tesztelgetni, ez a TELEFUNKEN TTR-280C. Az Antenna Hungária már ezzel a vevővel értékesíti a MinDig TV EXTRA előfizetéses digitális csomagot. A TTR-280C már nem az első vevőkészülék a Telefunken műhelyéből, de ez most kifejezetten az Antenna Hungária részére készült, legalábbis én még kártya nélküli opcióban nem találkoztam vele.
banner
A TELEFUNKEN régi név a szórakoztató iparban, német vonalakra vezethető vissza, de ez a vevő Törökországban készült. Én szeretem a német készülékeket, mert mindig kicsit mást nyújtanak, mint a kínai tömegtermékek.
A dobozt kézbe véve már látszik, hogy ez bizony kifejezetten a MinDig TV Extra vételére szánták, több matrica is van az oldalán, a tetején, sőt még két lezáró címkét is kapott. Ezek a matricák közt találtam egy olyat is, amint az szerepelt, hogy a készülék csak korlátozott PVR funkcióra képes, azaz csak a kódolatlan adókról tudunk felvételeket készíteni. A dobozon minden felirat magyar nyelvű, jó volt látni, hogy ezt csak nekünk gyártották.
A dobozba belekukkantva megtalálunk minden szükséges kiegészítőt: távirányítót a szükséges elemekkel, SCART kábelt a tévékészülék csatlakoztatására, egy külső hálózati adaptert, MinDig TV Extra kártyát az aktiváláshoz szükséges útmutatóval, és végül egy részletes magyar nyelvű kezelési útmutatót. HDMI kábel sajnos nem került a csomagba, így aki lapos TV-hez szeretné kötni a beltérit, annak ezt külön kell beszerezni, de ideiglenesen a SCART kábel is használható hozzá. A lényeg, hogy minden olyan tartozék benne van a dobozban, ami az azonnali használathoz kell.

A távirányító egy nagyon tetszetős darab, nem a szokásos egyen kínai, hanem egy kicsit más. Mérete is nagyobb a megszokottaknál, nincsenek összezsúfolva a gombok, kényelmesen használható. A gombok száma első ránézésre kevésnek tűnhet, de a látszat csal, minden szükséges funkciót eltudunk róla érni. Az érzékenységével sincs semmi probléma, falról visszaverődve is tökéletesen funkcionál. Nekem, személy szerint nagyon bevált, kényelmesen kezelhető, jó a fogása és nem kell sokat keresni.

A beltéri előlapján csak a legszükségesebb kezelőszervek találhatók meg, van egy bekapcsoló gomb és két csatornaváltó. Amikor először kézbe vettem a készüléket, csalódva néztem, hogy kijelző nem került rá, pedig de, csak elvan rejtve. Egy 7 szegmensű, 4 digites LED kijelző van rajta, ami az aktuális csatorna számokon kívül néhány rendszer információt is megjelenít. Ez mellett van még egy piros és egy zöld led is, ami a beltéri be- illetve kikapcsolt állapotát jelzi.
A kártyafogadó nyílás jobb oldalon található, az EXTRA kártyát chip-el felfele kell belehelyezni, és ütközésig tolni. A kártya egy kicsit kilóg belőle, ez nem túl esztétikus, de hát nincs mit tenni, így találták ki.

A hátlapon nem találunk túl sok csatlakozót, de minden lényeges rákerült. Bal oldalon van az antenna be- és kimenet, ami az aktív antennáknak a tápellátást is tudja biztosítani, jobbra haladva egy USB és a HDMI csatlakozókat találjuk meg (az USB-ről később még lesz szó), az előző csatlakozók között találunk egy optikai audió kimenetet, külső hangeszközök számára, nagyon szuper, hogy ez sem maradt le. Az előzőeken túl, már csak a régebbi tévék számára szükséges scart csatlakozót, és az adapter bemenetét találjuk meg hátul. Az adapter 12V-os, így akár akkumulátorról, vagy más külső 12V-os áramforrásról is használhatjuk.

Az első bekapcsoláskor egy telepítő menü köszönt minket, ahol az első pontban a nyelvet kell kiválasztani, a továbbiakban betudjuk állítani a TV felbontását, képarányát, és a csatornákat is megkeresi a készülék (ha megfelelően van beállítva az antenna). Aktív antenna használta esetén a telepítő menüben lehetőségünk van bekapcsolni a külső tápfeszültséget, ha ilyen antennánk van, akkor tegyük is ezt meg.
Az automata keresés kicsit lassan megy végbe, de minden csatornát elsőre megtalált, sőt még kicsit többet is, ugyanis a 38-as mobilTV multiplexet is megtalálta, le is kereste a rajta lévő csatornákat, bár ezek később nem jelentek meg a csatorna listában. Mindenesetre érdekes, hogy kicsit más rendszerű adókat is megtalál, eddig ilyennel még nem találkoztam a tesztek során.
A készülék menüjébe lépve az eddigiektől egy merőben eltérő kialakítással találkozunk, csupán csak a képernyő bal szélén jelennek meg a menüpontok, nem takarja ki a teljes képet, a háttérben továbbra is folyamatos a TV műsor. Az első menüpont rögtön a csatorna szerkesztés, itt kedvünk szerint megváltoztathatjuk az adók sorrendjét, bár a legelső szerkesztésnél figyelmeztet a készülék, hogy kikapcsolja az LCN Service funkciót (rögzített csatorna számok), ezután módosulnak a sorszámok is. A csatorna rendezéskor lehetőségünk van átírni a neveket, törölni a nem használt adókat, valamint saját kedvenc listákat is kialakíthatunk (ennek még nincs nagy haszna a csekély csatorna szám miatt).
A készülék használata nagyon kényelmes, a csatornaváltás ideje a szokásos 2 másodperc körül mozog, ez nem emelkedik akkor sem, ha másik multiplexen lévő adóra kapcsolunk. A képminőséget jónak mondanám, más helyen hallottam, hogy nem olyan szép a képe, mint többi társának, szerintem ez nem így van, semmiképp nem sorolnám a rosszak közé. A legszebb képet még mindig a beépített tuneres Samsung tévén láttam, de a Telefunken képe is megüti a hasonló kategóriájú vevők szintjét.

Az EPG – Elektronikus műsorújság nagyon jól használható, belépve idősávos nézetet kapunk, amit természetesen tudunk állítani, sőt egy függőleges piros vonal segítségével minden csatornánál látható, hogy hol járunk időben. Itt a kiválasztott műsor rövid tartalmát is megnézhetjük, ezt a funkciót hiányolom a tévézés közbeni info gomb megnyomásakor, sajnos ott nem lehet részletes tartalmat olvasni. Az info gomb csak egy funkcióval rendelkezik, megnyomására előjön az alsó infó sáv, ahol a jelenlegi és a következő műsort láthatjuk, de nem maradt le az aktuális műsort jelző időcsúszka sem. Az EPG menüben lehetőségünk van felvételre, vagy időzített megtekintésre programozni a kiválasztott műsorokat.
A kép beállításoknál megadhatjuk, hogy milyen kép arányú tévén nézzük a műsorokat és ahhoz illeszti a képet. Itt találkoztam egy kis hibával, én 16:9-es arányt állítottam be, teli megjelenítéssel (ilyenkor széthúzza a 4:3-as képeket a lapos tévén), a beltéri kikapcsolása és későbbi bekapcsolása után a beállítás továbbra is teli és 16:9 maradt, de a képet 4:3 arányban jelenítette meg, jobb és bal oldalon fekete sávval. Ha bemegyek a videó beállításokba és a teli opciót pillarbox-ra, majd vissza teli-re állítom ismét jól jelenik meg a kép. Régebbi tévéken (4:3 arányú) is jól állítja a felbontásokat, itt javasolt a „levélszekrény 16:9”-et használni, így méretarány helyesen jelenít meg minden csatornát, ahol szükséges ott alulra-felülre fekete sávot tesz (16:9-es adásoknál).
A készülék támogatja a hagyományos teletext megjelenítést is, ez jól, bár kicsit lassan működik, nem tárolja el memóriában előre az oldalakat.
A beltéri készenléti állapotban megjeleníti az órát is, de csak akkor, ha a beállításoknál az alacsony fogyasztás menüpontot nem-re állítjuk, így egy kicsit többet fogyaszt(kb. 6-6,5W) a készülék, de bekapcsoláskor sokkal gyorsabban ébred fel. A fogyasztását tekintve is nagyon jól teljesít a Telefunken, a legnagyobb általam mért adat mindössze 7,5 Watt volt, átlagosan 6W körül mozgott a felvett teljesítmény. Teljes készenléti állapotban, amikor alacsony fogyasztású módban van 1W alatti értékekkel találkoztam.

 

PVR rögzítés:

A Telefunken TTR-280C vevőkészülék rendelkezik PVR funkcióval is, azaz rögzíthetünk és visszajátszhatunk vele tévé műsorokat. Sajnos különböző jogi szabályok miatt ez a funkció csak a szabad hozzáférésű, FTA csatornákon használható, kódoltakon még kártyával sem működik. Én először egy 320GB-os, külső, Western Digital merevlemezt csatlakoztattam rá NTFS partícióval, sajnos ezt nem látta, felajánlotta, hogy leformázza nekem (gondolom FAT32-re), de ezt megköszöntem neki és inkább kihúztam az USB csatlakozót (sok más adatom is van rajta). Ezután egy 8GB-os pendrive-ot adtam neki, amit már megfelelően kezelt, természetesen ez fat partícióval volt formázva.
A pendrive-on lévő képeket megtudja jeleníteni a készülék, valamint az mp3 zenék lejátszásával is megbirkózott. Bár sehol nem említik azért kipróbáltam mkv és divx filmeket is lejátszani vele. Az mkv fájl nem is látszik a menüben, de a divx-et látja, elindítani viszont nem tudta, a beltéri újraindult tőle, többet nem is kísérleteztem vele.
A rögzítést azonnal eltudjuk indítani a REC gomb megnyomásával, vagy a műsorújságban előre is beprogramozhatjuk. Felvétel közben sajnos nem tudunk csatornát váltani, még azonos frekvencián belül sem engedte, ilyenkor kiírta a készülék, hogy a csatorna váltás előtt állítsam le a felvételt (ezt a stop gombbal tudjuk megtenni). Felvétel közben nincs zavaró felirat a képernyőn, csak az info menüben látszik egy piros pötty. A felvételeket .ts formátumban rögzíti a készülék, de a rögzített műsorok csak a Felvétel mappa menüben látszódnak, a média tallózóban nem. A felvétel mappában a rögzített műsorokról minden lényeges adatot megtudunk, még a tartalmát is elmenti a beltéri. A műsorokat .ts formátumban rögzíti, így PC-re is átvihető és ott tovább szerkeszthető, archiválható. A rögzített anyagokat egy REC elnevezésű mappában tárolja, az itt található információkat ne módosítsuk, ne nevezzük át a mappákat.
Nemrégiben kaptam egy bírálatot, hogy miért írom a tesztekben, hogy a .ts egyszerűen átvihető PC-re és ott tovább szerkeszthető. Azért írom, mert így is van, erre bizonyságul készítettem egy röpke felvételt a Telefunkennel. Felvettem kb. 20 percet az m1 HD-ről, ebből pedig kivágtam a lent látható részt. Próbáltam megtartani a nagy felbontást, de azért 720p-re lekonvertáltam a méretek miatt. Én nem nagyon értek a videó szerkesztéshez, de kb. 5 perces google keresés után megtaláltam minden programot, ami kell hozzá. Ezzel a programmal kezdtem, kitűnően lehet a rögzített anyagból szinte bármilyen feldolgozható formátumot készíteni: E.M. Total Video Converter a felbontást vegyétek fel 720p-re, és teljes képernyőn az igazi.

Egy nagy hiányosságot tapasztaltam a PVR funkciót illetően, sehol nem találtam a TimeShift – élő adás megállítása – lehetőségét, lehet, hogy ez kimaradt belőle, ha tényleg így van, akkor ez nagyon sajnálatos, hiszen a konkurens készülékeke javarészt támogatják ezt a hasznos funkciót is.

 

Értékelés:
A TELEFUNKEN TTR-280C bátran ajánlható megvételre, a teszt alatt végig stabilan üzemelt, kiugró hibával nem találkoztam. A PVR funkció is jól működött a 8GB-os pendrive-al, de egy régebbi 2GB-os pennel nagyon instabil lett, sőt, ki is akadt tőle a készülék, teljesen lefagyott, csak gyári vissza állítással tudtam újra működésre bírni, lehet, hogy a 2GB kevés neki.
Ismét egy nagyon jó MinDig TV EXTRA vevőkészülékkel találkoztam, nagyon nem is kell hozzányúlni a szoftveréhez, a tudásával bármikor felveszi a kesztyűt bármelyik konkurens társával. Ezt a készüléket nyugodtan megvehetjük a nagyszülőknek is, egyszerű a kezelése, és elrontani sem nagyon lehet. Az ára is nagyon barátságos, egy éves MinDig TV Extra kártyával mindössze 24000-Ft-ot kell a boltban hagynunk, így a készülék ára mindössze 9000-Ft-ra jön ki.

 

A készülékkel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

A Telefunken TTR-280C digitális földfelszíni vevőkészüléket a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön.

 

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a MinDig TV Extra előfizetői kártyát.

 

digiportal.hu 2010. december 30.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

2 hozzászólás

  1. Nekem nagyon bejött ez a beltéri, szívesen megtartottam volna.

  2. nem rossz ! a napokban telepítetünk egyetrn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .