banner

Itt a legújabb MinDigTV Extra vevő – TELEFUNKEN TTR-280C

Egy vadonatúj MinDig TV vevőt kaptam tesztelgetni, ez a TELEFUNKEN TTR-280C. Az Antenna Hungária már ezzel a vevővel értékesíti a MinDig TV EXTRA előfizetéses digitális csomagot. A TTR-280C már nem az első vevőkészülék a Telefunken műhelyéből, de ez most kifejezetten az Antenna Hungária részére készült, legalábbis én még kártya nélküli opcióban nem találkoztam vele.

A TELEFUNKEN régi név a szórakoztató iparban, német vonalakra vezethető vissza, de ez a vevő Törökországban készült. Én szeretem a német készülékeket, mert mindig kicsit mást nyújtanak, mint a kínai tömegtermékek.
A dobozt kézbe véve már látszik, hogy ez bizony kifejezetten a MinDig TV Extra vételére szánták, több matrica is van az oldalán, a tetején, sőt még két lezáró címkét is kapott. Ezek a matricák közt találtam egy olyat is, amint az szerepelt, hogy a készülék csak korlátozott PVR funkcióra képes, azaz csak a kódolatlan adókról tudunk felvételeket készíteni. A dobozon minden felirat magyar nyelvű, jó volt látni, hogy ezt csak nekünk gyártották.
A dobozba belekukkantva megtalálunk minden szükséges kiegészítőt: távirányítót a szükséges elemekkel, SCART kábelt a tévékészülék csatlakoztatására, egy külső hálózati adaptert, MinDig TV Extra kártyát az aktiváláshoz szükséges útmutatóval, és végül egy részletes magyar nyelvű kezelési útmutatót. HDMI kábel sajnos nem került a csomagba, így aki lapos TV-hez szeretné kötni a beltérit, annak ezt külön kell beszerezni, de ideiglenesen a SCART kábel is használható hozzá. A lényeg, hogy minden olyan tartozék benne van a dobozban, ami az azonnali használathoz kell.

A távirányító egy nagyon tetszetős darab, nem a szokásos egyen kínai, hanem egy kicsit más. Mérete is nagyobb a megszokottaknál, nincsenek összezsúfolva a gombok, kényelmesen használható. A gombok száma első ránézésre kevésnek tűnhet, de a látszat csal, minden szükséges funkciót eltudunk róla érni. Az érzékenységével sincs semmi probléma, falról visszaverődve is tökéletesen funkcionál. Nekem, személy szerint nagyon bevált, kényelmesen kezelhető, jó a fogása és nem kell sokat keresni.

A beltéri előlapján csak a legszükségesebb kezelőszervek találhatók meg, van egy bekapcsoló gomb és két csatornaváltó. Amikor először kézbe vettem a készüléket, csalódva néztem, hogy kijelző nem került rá, pedig de, csak elvan rejtve. Egy 7 szegmensű, 4 digites LED kijelző van rajta, ami az aktuális csatorna számokon kívül néhány rendszer információt is megjelenít. Ez mellett van még egy piros és egy zöld led is, ami a beltéri be- illetve kikapcsolt állapotát jelzi.
A kártyafogadó nyílás jobb oldalon található, az EXTRA kártyát chip-el felfele kell belehelyezni, és ütközésig tolni. A kártya egy kicsit kilóg belőle, ez nem túl esztétikus, de hát nincs mit tenni, így találták ki.

A hátlapon nem találunk túl sok csatlakozót, de minden lényeges rákerült. Bal oldalon van az antenna be- és kimenet, ami az aktív antennáknak a tápellátást is tudja biztosítani, jobbra haladva egy USB és a HDMI csatlakozókat találjuk meg (az USB-ről később még lesz szó), az előző csatlakozók között találunk egy optikai audió kimenetet, külső hangeszközök számára, nagyon szuper, hogy ez sem maradt le. Az előzőeken túl, már csak a régebbi tévék számára szükséges scart csatlakozót, és az adapter bemenetét találjuk meg hátul. Az adapter 12V-os, így akár akkumulátorról, vagy más külső 12V-os áramforrásról is használhatjuk.

Az első bekapcsoláskor egy telepítő menü köszönt minket, ahol az első pontban a nyelvet kell kiválasztani, a továbbiakban betudjuk állítani a TV felbontását, képarányát, és a csatornákat is megkeresi a készülék (ha megfelelően van beállítva az antenna). Aktív antenna használta esetén a telepítő menüben lehetőségünk van bekapcsolni a külső tápfeszültséget, ha ilyen antennánk van, akkor tegyük is ezt meg.
Az automata keresés kicsit lassan megy végbe, de minden csatornát elsőre megtalált, sőt még kicsit többet is, ugyanis a 38-as mobilTV multiplexet is megtalálta, le is kereste a rajta lévő csatornákat, bár ezek később nem jelentek meg a csatorna listában. Mindenesetre érdekes, hogy kicsit más rendszerű adókat is megtalál, eddig ilyennel még nem találkoztam a tesztek során.
A készülék menüjébe lépve az eddigiektől egy merőben eltérő kialakítással találkozunk, csupán csak a képernyő bal szélén jelennek meg a menüpontok, nem takarja ki a teljes képet, a háttérben továbbra is folyamatos a TV műsor. Az első menüpont rögtön a csatorna szerkesztés, itt kedvünk szerint megváltoztathatjuk az adók sorrendjét, bár a legelső szerkesztésnél figyelmeztet a készülék, hogy kikapcsolja az LCN Service funkciót (rögzített csatorna számok), ezután módosulnak a sorszámok is. A csatorna rendezéskor lehetőségünk van átírni a neveket, törölni a nem használt adókat, valamint saját kedvenc listákat is kialakíthatunk (ennek még nincs nagy haszna a csekély csatorna szám miatt).
A készülék használata nagyon kényelmes, a csatornaváltás ideje a szokásos 2 másodperc körül mozog, ez nem emelkedik akkor sem, ha másik multiplexen lévő adóra kapcsolunk. A képminőséget jónak mondanám, más helyen hallottam, hogy nem olyan szép a képe, mint többi társának, szerintem ez nem így van, semmiképp nem sorolnám a rosszak közé. A legszebb képet még mindig a beépített tuneres Samsung tévén láttam, de a Telefunken képe is megüti a hasonló kategóriájú vevők szintjét.

Az EPG – Elektronikus műsorújság nagyon jól használható, belépve idősávos nézetet kapunk, amit természetesen tudunk állítani, sőt egy függőleges piros vonal segítségével minden csatornánál látható, hogy hol járunk időben. Itt a kiválasztott műsor rövid tartalmát is megnézhetjük, ezt a funkciót hiányolom a tévézés közbeni info gomb megnyomásakor, sajnos ott nem lehet részletes tartalmat olvasni. Az info gomb csak egy funkcióval rendelkezik, megnyomására előjön az alsó infó sáv, ahol a jelenlegi és a következő műsort láthatjuk, de nem maradt le az aktuális műsort jelző időcsúszka sem. Az EPG menüben lehetőségünk van felvételre, vagy időzített megtekintésre programozni a kiválasztott műsorokat.
A kép beállításoknál megadhatjuk, hogy milyen kép arányú tévén nézzük a műsorokat és ahhoz illeszti a képet. Itt találkoztam egy kis hibával, én 16:9-es arányt állítottam be, teli megjelenítéssel (ilyenkor széthúzza a 4:3-as képeket a lapos tévén), a beltéri kikapcsolása és későbbi bekapcsolása után a beállítás továbbra is teli és 16:9 maradt, de a képet 4:3 arányban jelenítette meg, jobb és bal oldalon fekete sávval. Ha bemegyek a videó beállításokba és a teli opciót pillarbox-ra, majd vissza teli-re állítom ismét jól jelenik meg a kép. Régebbi tévéken (4:3 arányú) is jól állítja a felbontásokat, itt javasolt a „levélszekrény 16:9”-et használni, így méretarány helyesen jelenít meg minden csatornát, ahol szükséges ott alulra-felülre fekete sávot tesz (16:9-es adásoknál).
A készülék támogatja a hagyományos teletext megjelenítést is, ez jól, bár kicsit lassan működik, nem tárolja el memóriában előre az oldalakat.
A beltéri készenléti állapotban megjeleníti az órát is, de csak akkor, ha a beállításoknál az alacsony fogyasztás menüpontot nem-re állítjuk, így egy kicsit többet fogyaszt(kb. 6-6,5W) a készülék, de bekapcsoláskor sokkal gyorsabban ébred fel. A fogyasztását tekintve is nagyon jól teljesít a Telefunken, a legnagyobb általam mért adat mindössze 7,5 Watt volt, átlagosan 6W körül mozgott a felvett teljesítmény. Teljes készenléti állapotban, amikor alacsony fogyasztású módban van 1W alatti értékekkel találkoztam.

 

PVR rögzítés:

A Telefunken TTR-280C vevőkészülék rendelkezik PVR funkcióval is, azaz rögzíthetünk és visszajátszhatunk vele tévé műsorokat. Sajnos különböző jogi szabályok miatt ez a funkció csak a szabad hozzáférésű, FTA csatornákon használható, kódoltakon még kártyával sem működik. Én először egy 320GB-os, külső, Western Digital merevlemezt csatlakoztattam rá NTFS partícióval, sajnos ezt nem látta, felajánlotta, hogy leformázza nekem (gondolom FAT32-re), de ezt megköszöntem neki és inkább kihúztam az USB csatlakozót (sok más adatom is van rajta). Ezután egy 8GB-os pendrive-ot adtam neki, amit már megfelelően kezelt, természetesen ez fat partícióval volt formázva.
A pendrive-on lévő képeket megtudja jeleníteni a készülék, valamint az mp3 zenék lejátszásával is megbirkózott. Bár sehol nem említik azért kipróbáltam mkv és divx filmeket is lejátszani vele. Az mkv fájl nem is látszik a menüben, de a divx-et látja, elindítani viszont nem tudta, a beltéri újraindult tőle, többet nem is kísérleteztem vele.
A rögzítést azonnal eltudjuk indítani a REC gomb megnyomásával, vagy a műsorújságban előre is beprogramozhatjuk. Felvétel közben sajnos nem tudunk csatornát váltani, még azonos frekvencián belül sem engedte, ilyenkor kiírta a készülék, hogy a csatorna váltás előtt állítsam le a felvételt (ezt a stop gombbal tudjuk megtenni). Felvétel közben nincs zavaró felirat a képernyőn, csak az info menüben látszik egy piros pötty. A felvételeket .ts formátumban rögzíti a készülék, de a rögzített műsorok csak a Felvétel mappa menüben látszódnak, a média tallózóban nem. A felvétel mappában a rögzített műsorokról minden lényeges adatot megtudunk, még a tartalmát is elmenti a beltéri. A műsorokat .ts formátumban rögzíti, így PC-re is átvihető és ott tovább szerkeszthető, archiválható. A rögzített anyagokat egy REC elnevezésű mappában tárolja, az itt található információkat ne módosítsuk, ne nevezzük át a mappákat.
Nemrégiben kaptam egy bírálatot, hogy miért írom a tesztekben, hogy a .ts egyszerűen átvihető PC-re és ott tovább szerkeszthető. Azért írom, mert így is van, erre bizonyságul készítettem egy röpke felvételt a Telefunkennel. Felvettem kb. 20 percet az m1 HD-ről, ebből pedig kivágtam a lent látható részt. Próbáltam megtartani a nagy felbontást, de azért 720p-re lekonvertáltam a méretek miatt. Én nem nagyon értek a videó szerkesztéshez, de kb. 5 perces google keresés után megtaláltam minden programot, ami kell hozzá. Ezzel a programmal kezdtem, kitűnően lehet a rögzített anyagból szinte bármilyen feldolgozható formátumot készíteni: E.M. Total Video Converter a felbontást vegyétek fel 720p-re, és teljes képernyőn az igazi.

Egy nagy hiányosságot tapasztaltam a PVR funkciót illetően, sehol nem találtam a TimeShift – élő adás megállítása – lehetőségét, lehet, hogy ez kimaradt belőle, ha tényleg így van, akkor ez nagyon sajnálatos, hiszen a konkurens készülékeke javarészt támogatják ezt a hasznos funkciót is.

 

Értékelés:
A TELEFUNKEN TTR-280C bátran ajánlható megvételre, a teszt alatt végig stabilan üzemelt, kiugró hibával nem találkoztam. A PVR funkció is jól működött a 8GB-os pendrive-al, de egy régebbi 2GB-os pennel nagyon instabil lett, sőt, ki is akadt tőle a készülék, teljesen lefagyott, csak gyári vissza állítással tudtam újra működésre bírni, lehet, hogy a 2GB kevés neki.
Ismét egy nagyon jó MinDig TV EXTRA vevőkészülékkel találkoztam, nagyon nem is kell hozzányúlni a szoftveréhez, a tudásával bármikor felveszi a kesztyűt bármelyik konkurens társával. Ezt a készüléket nyugodtan megvehetjük a nagyszülőknek is, egyszerű a kezelése, és elrontani sem nagyon lehet. Az ára is nagyon barátságos, egy éves MinDig TV Extra kártyával mindössze 24000-Ft-ot kell a boltban hagynunk, így a készülék ára mindössze 9000-Ft-ra jön ki.

 

A készülékkel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

A Telefunken TTR-280C digitális földfelszíni vevőkészüléket a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön.

 

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a MinDig TV Extra előfizetői kártyát.

 

digiportal.hu 2010. december 30.

Ezt olvastad már?

Tronsmart Groove 2 Bluetooth hangszóró teszt - Kis méret, erőteljes hangzás

Tronsmart Groove 2 Bluetooth hangszóró teszt – Kis méret, erőteljes hangzás

Ezúttal egy kis méretű Bluetooth hangszórót kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Tronsmart Groove …

2 hozzászólás

  1. Nekem nagyon bejött ez a beltéri, szívesen megtartottam volna.

  2. nem rossz ! a napokban telepítetünk egyetrn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás