banner

Itt a DIGI Fiberlink, a 10 Gbit/s sávszélességű internet

A DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s sávszélességet biztosító szolgáltatását, a jelenlegi piacon legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 Gbit/s-ot elérő szolgáltatást biztosít, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét elindítva a piacon.

banner

A Fiberlink 10G és a Fiberlink 2.5G 3 szakaszban lesz elérhető az előfizetők számára. A főváros egyes kerületeiben történő tesztelési időszak után a szolgáltatás 2021 decemberében Budapest teljes területét fogja lefedni. 2022 márciusában 5 vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Szegeden, Győrött, Pécsett és Miskolcon élvezhetik a DIGI előfizetői a szolgáltatás nyújtotta előnyöket. Az utolsó szakaszban 2022 végéig a vállalat elérhetővé teszi a szolgáltatást minden, FTTH lefedettséggel bíró, főbb vidéki megyeszékhelyen.

A Fiberlink 10G szolgáltatás havidíja bruttó 5000 Ft, a Fiberlink 2.5G havidíja bruttó 4000 Ft. A szolgáltatásra az érintett ügyfelek decembertől kezdve adhatnak le igénybejelentést.

„A magyar távközlési piacon való 1998-as debütálása óta célkitűzése a DIGI-nek, hogy a lehető legjobb ár-érték arányban biztosítsa a legjobb szolgáltatásokat előfizetőinek. Hisszük, hogy előfizetőnk életét nagyban meg tudjuk könnyíteni csúcstechnológiás szolgáltatásainkkal, ezért indítjuk el Magyarországon elsőként a 10 Gbit/s technológiás Fiberlink 10G-t, ezzel történelmet írva vezetékes szélessávú internet szegmensben. Szeretnék köszönetet mondani munkatársaimnak, akik odaadó és lelkiismeretes munkájukkal lehetővé tették ezt, csakúgy, mint előfizetőinknek, akik hűségükkel és bizalmukkal évek óta támogatják a DIGI-t.” – mondta el Dragos Spataru, a DIGI Kft. ügyvezető igazgatója.

A Fiberlink 10G-vel az előfizetők megtapasztalhatják a jövő internetének valós idejű előnyeit: megnövelt sebesség több, vezeték nélküli hálózathoz egyidejűleg csatlakoztatott eszközön, továbbfejlesztett home office és online tanulási élmény, kiváló kapcsolat és csökkentett késleltetés a játékrajongók számára és azonnali hozzáférés a kiemelkedő minőségű videó tartalmakhoz. Ezek az előnyök, valamint a 10G technológiával elérhetővé váló egyéb szolgáltatások egy lépéssel közelebb visznek minket a jövő megoldásaihoz.

Ezt olvastad már?

Digi TV hírek, információk

Jelentős áremelés januártól a DIGI-nél

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (DIGI), valamint a társaságba olvadó Invitel Zrt. 2023. január …

5 hozzászólás

 1. Legyünk őszinték, ez parasztvakítás… Tegyük hozzá, hogy a digi gigás netje is max 300al hasít, lanon mérve, gigás portból gigás hálókártyával. Ezzel csak azt érik el, hogy 3-4 lakástulajdonos összefog és havi 1000ftért van remek net. A gigás switchek, routerek már nem drágák és egy normál háztartásban 200megánál nem nagyon kell több. Egy full hds yt videó eszik 10mb/s-t. Szerintem ez csak reklámfogás, de ha mégsem, a 10gb/s már kicsit túlzás. Fejallomások mennek ennyivel 😉

  • Azért nálam nagyrészt megvan a gigabit, majdnem mindig kb 940Mbit/s-el hasít.

   Ez a net nem a mának szól, hanem a jövőnek. Most van 4K, de itt a 8K 2-3 év múlva meg kitudja mi lesz. Egy házban nem ritka a 4 TV, 5-6 mobil, 1-2 tablet, NAS, konzol… Gondold csak el, ha a telefon képeit, videóit menti automatikusan a NAS-ra, akár több családét is. Jó az, ha nem a sávszélesség a szűk keresztmetszet.
   Persze biztosan lesz olyan, aki előfizet a 10G-s netre, aztán nincs is hozzá eszköze, ami kihasználja, de elmondhatja, hogy neki a leggyorsabb van.
   A fejlődés nem állhat meg, pár éve még örültünk a 10-20Mbit-es ADSL netnek is, de mára ez már kevés lett.

  • Nem parasztvakítás.
   Amivel tisztába kell lenni:
   Cat5e kábeleket adnak (aminek a gyártását is rég meg kellett volna szüntetni) ha arra keresel, hogy viszi a gigabitet viszi, ha arra, hogy nem akkor olyan cikket találsz. Elvileg viszi, magam is teszteltem, az eredményeket hagyjuk…

   Szóval…

   Ahhoz, hogy ne parasztvakítás legyen tudni illik, hogy gigabites nethez gigabites router kell, minimum cat6 utp kábel (nem kívánok vitázni a cat5e -n) árban szinte azonosak… valamint gigabites hálózati kártya. Így minden gigabites lesz és elértük a kívánt hatást.

   Természetesen a 10G nethez olyan router kell ami átviszi a 10G netet… szóval több kell mint a sima gigabit esetén.

   Ezeket jó tudni, mert különben álom marad a várt hatás.

   Persze nem olyan csábító ha az is a reklám része lenne, hogy 6.000,-/hó + egyszeri xy,- értékű hálózati eszköz beszerzése. Bár szerintem bőven megéri.

   Én is digit használok, informatikusként ki is hozom belőle a várt sebességet.

   Magyarország egyetlen színvonalas, minőségi internetszolgáltatója.

 2. Milyen routert ajánlanak a szolgáltatás maximális kihasználásához?

  • Arról pontos infó még nincs, hogy a Digi mit ad majd mellé, de Romániában a Zyxel AX7501-80 ONT adják hozzá, így nálunk is erre lehet számítani. Az más kérdés, hogy az otthoni kábelezést is át kell alakítani hozzá, ha mindenhol ki akarjuk majd max-on hajtani.

   Saját router-t nem nagyon lehet otthonra kapni, vállalati kiadásban van 10Gbit/s sebességű, de annak az ára horror, nem beszélve a kábelezés költségéről sem.
   2,5 Gbit/s WAN portost már lehet néhányat kapni, de az ára ott is a csillagos ég még, 80-100e- Ft körül vannak.

   Itt van pl. a Xiaomi AX9000 – https://www.banggood.com/custlink/33GEoodMq5 , de ezen is csak 1port tudja a 2,5Gbit-et.
   A TP Link Archer AX90-en is csak 1 2,5Gbit/s sebességű port van: https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-ax90/v1/
   Hamarosan érkezik a TP-Link Archer AX206, ami már 2db 10Gbit/s porttal rendelkezik, és van 1db 2,5Gbit/s is rajta: https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-ax206/v1/

   Egyelőre még drága mulatság a 2,5Gbit/s és a 10Gbit/s sebesség elérése is, de a jövőben majd egyre olcsóbb lesz, így volt ez a gigabit-el is, ma meg már mindenhol az van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .