banner
Honor Router 3 bemutató teszt

Honor Router 3 Bemutató – Itt az olcsó és gyors WiFi6

Ebben a tesztünkben a Honor Router 3 típusjelzésű útválasztót tesszük górcső alá. Megnézzük, hogy mire is képes egy 20000- Ft alatti router, amit már a legújabb WiFi6+ szabvány támogatásával is felvérteztek.

A Honor Router 3 nem egy új készülék, már jóideje elérhető és az eladási statisztikák szerint a vevők is nagyon kedvelik. Ez a router még a Huawei égisze alatt készült, a nagy tiltási botrányok előttről származik. Van neki gyári megfelelője is, ugyanis azonos tudással rendelkezik, mint a Huawei AX3 típus, de árban attól jóval kedvezőbben alakul. A Honor Router 3 a hazai üzletek polcain is megtalálható globális verzióban, de nála is igaz, hogy, a kínai verzióval jobban járunk, mert nincsenek benne az EU-ban is használatos korlátozások, így nagyobb lefedettséget érhetünk el vele. Ezen verzió hátránya a kínai nyelvű menü, de mint mindig, ezúttal is elérhető hozzá mobilapplikáció, ami már angolul üdvözül minket, ha pedig már van internet, akkor a webesfelület akár magyar is lehet.

A Honor Router 3 számos új technológiát felvonultat, kezdve a nagyon jó és gyors hardverrel, folytatva a sok memóriával, ami a stabil működést garantálja, végezetül pedig már támogatja a 6-os WiFi szabványt is, ami jelen esetben összesítve akár 3000MBit/s vezetéknélküli sebességet is eredményezhet (persze csak papíron). Támogatja a MESH hálózatok kialakítását is, amivel több routert tudunk összekapcsolni, így jelentősen megnövelve a területi lefedettséget.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 56,99 $ – EU Raktár (CZ)

Vásárlás

A Honor Router 3 kicsomagolása

Sok mindent nem fogunk találni a router dobozában, mindösszesen egy hálózati adapter van a készülék mellé csomagolva. Az adapter US szabványú, de a gyártó volt olyan figyelmes és tett a csomagba EU átalakítót is. Az adapter 12V/1A feszültségű, így ha van otthon ilyenünk EU-s verzióban, akkor akár ki is válthatjuk a gyárit. Volt még a dobozban egy gyors üzembe helyezési útmutató is, de kínai nyelvű, ilyen nyelvtudás hiányában nem fogjuk tudni használni. Akinek mégis szüksége lenne rá, akkor ide kattintva letöltheti az angol nyelvű változatot.

Külső kialakítás

Végre egy router, ami nem akar több lenni, mint ami. Rég járt már nálunk hagyományos kialakítású készülék, az újabb routerek némelyike már-már pókra hasonlít, vagy épp ufo alakja van, de nem a Honor Router 3. A dizájnja szép, letisztult, modern, nagyon lapos készülékről van szó, így kisebb helyeken is elfér. Összesen 4db 5dBi nyereségű lapos antennával rendelkezik, amik csak kihajthatók, még forgatni sem lehet őket. A készülék tetején látható egy WPS gomb, ami a WiFi csatlakozást teszi egyszerűbbé az ezt támogató eszközökkel. Állapotjelző LED-ből csak egy van az elején, ami vagy zölden, vagy pirosan képes világítani, illetve villogni a router állapotának megfelelően.

Hardveres tulajdonságok

Hátul található 4db RJ45 LAN port, amik természetesen gigabites sebességre képesek. Ebből a 4portból bármelyik lehet a WAN, azaz az internet szolgáltató portja, ezt képes automatikusan kiválasztani a router, de nekem akadt vele egy kis gondom, így átállítottam manuális módra, amikor a tápcsatlakozó melletti lesz dedikáltan a WAN portja. A gond csupán annyi volt, hogy van itthon egy switch-em is, plusz a szolgáltató routere, valamiért állandóan a switch-re hitte azt a router, hogy onnan jön a WAN, pedig nem. A reset gomb sem maradt le a készülékről, ezzel bármikor visszaállíthatjuk a gyári állapotot, ha ment közben gond adódna, vagy elfelejtenénk a router jelszavát.

A router hardveréről annyit érdemes megemlíteni, hogy belül egy Gigahome dual-core (kétmagos) 1.2GHz órajelű CPU dolgozik, ami mellett 128MB ROM és 128MB Flash található. Ez a processzor és memóriamennyiség bőven elegendő kb. 128db csatlakoztatott eszköz akár egyidejű kiszolgálására is.

A Honor Router 3 főbb funkciói:

 • WiFi6+ , akár 3000MBps WiFi sebesség
 • OFDMA technológia – Rendkívüli sebesség több eszközzel is
 • Továbbfejlesztett WiFi5 sebesség 160MHz-es sávon – A régi eszközökkel is nagyobb sebesség érhető el
 • MESH hálózat – Nagy és stabil lefedettség több eszköz összekapcsolásával
 • WPA3 titkosítás a megnagyobb vezeték nélküli biztonságért
 • Ai Life mobil alkalmazással egyszerűbben menedzselhető a készülék

A Honor Router 3 szoftvere

A Honor Router 3 szoftvere a Huawei RTOS rendszer, közel teljesen megegyezik az AX3 router felületével. Minden hagyományos router funkciót megtalálunk benne, de sajnos a Honor esetében is igaz, hogy a mobil alkalmazásban nem férünk hozzá minden opcióhoz, néha szükség lehet a webfelület használatára. A webinterfész alapértelmezésben a 192.168.3.1 IP címen érhető el, belépéshez a telepítéskor megadott WiFi jelszót kell megadni (ha nem állítottunk be mást). Egy hiányosságot azonban találtam benne, nem lehet a népszerű DDNS szolgáltatókat beállítani, csak egy oray.com nevűt lehet kiválasztani, más nincs a listában. Ettől eltekintve tényleg minden opció adott a Honor Router 3-ban, még akár VPN hálózathoz is lehet vele kapcsolódni, de van IPTV beállítás is, ami néhány set-top-box esetében jöhet jól.

Néhány extra funkció, amit a Honor Router 3 kínál:

 • Sávszélesség szabályozás akár manuálisan is
 • Szülői felügyelet funkció
 • Vendég WiFi
 • Az engedély nélküli eszközök egyszerű eltávolítása
 • WiFi csatornák automatikus optimalizálása
 • A WiFi időzített BE- és KI- kapcsolása
 • Beépített intelligens tűzfal

Egyszerű telepítés

A Honor Router 3 telepítése gyerekjáték ugyan, de néhány dologra azért nem árt odafigyelni, ha nem szeretnénk néhány újabb őszhajszálat begyűjteni. Az első ilyen, hogy a beállítás idejére csak a WAN kábelt (ami a szolgáltató modemétől érkezik) dugjuk be a routerbe, mindegy melyik portba, de más ekkor még ne legyen csatlakoztatva. A router kezelőfelülete kínai nyelvű, de ez csak addig lehet problémás, amíg nincs internet kapcsolatunk. Az üzembe helyezéshez én a Huawei AI Life mobilalkalmazást ajánlom. Az app a telepítését követően magyar nyelven üdvözöl minket, de mivel a régiót át kell állítani Kínára, hogy megtalálja a routert, angol nyelvre fog átváltani. Arra is figyeljünk, hogy amikor a mobilapp-ban a routert megtalálja és a hozzáadására nyomunk a mobilinternet is legyen kikapcsolva, ellenkező esetben nem tud hozzá kapcsolódni.

A mobilappban csak kövessük a megjelenő beállításokat, adjuk meg az internetcsatlakozáshoz szükséges adatokat (ha van ilyen), állítsuk be a WiFi hálózat nevét és adjunk meg neki jelszót is. A WiFi-nél kiválasztható, hogy egy hálózatként kezelje-e a 2,4GHz és az 5GHz frekvenciákat, én külön szeretem őket látni, de természetesen tehetjük egybe is, ilyenkor az adott eszköz fogja kiválasztani a neki legjobbat. Állíthatunk be külön router jelszót is, de kipipálhatjuk, hogy használja a WiFi jelszót ide is. Ha mindent jól csináltunk, akkor már van is internetünk és használatba vehetjük az új routerünket.

Mint említettem a normál webinterfészt a 192.168.3.1 IP címen érhetjük el, de itt minden kínai lesz. Használjuk bátran a Google Chrome beépített fordítóját, amivel akár magyar nyelvre is lefordíthatjuk a menü pontokat. Nekem nem ismere fel a fordító a forrásnyelvet, így azt manuálisan kellett beállítanom kínaira, de utána már minden úgy működött, ahogyan kell. Érdemes az útválasztó szoftverét is frissen tartani, nekem egymást követően 4 frissítés letöltését és telepítését is felajánlotta.

Összegzés, értékelés

A Honor Router 3 egy olcsó, de mégis nagyon sok szolgáltatást biztosító WiFi router. Vezeték nélkül elméletileg elérhető vele a 3000MBit/s sebesség is, azonban nekem csak 1000MBit/s sebességű internet áll a rendelkezésemre, de ez a sebesség a router közelében mindig megvolt még a WiFi-n keresztül is. A Honor Router 3 egy egyszerű eszköz, nem kell szakértőnek lenni a beállításához, de mégis majdnem minden olyan szolgáltatást megad, amit egy modern routertől elvárhatunk. Az ára a cikk születésekor kb. 16000- Ft volt, ezért a viszonylag olcsó árért megkapjuk a WiFi6-ot és a legújabb technológiákat így hosszú időre elfelejthetjük a routerrel kapcsolatos gondokat. Én mindenképp ajánlom a megvételét, ha egy jólműködő és stabil hálózati eszközt szeretnél otthonra.

Honor router 3 kupon és megrendelés

A Honor Router 3 útválasztót a Banggood webáruházból rendelheted meg. Jelenleg cseh EU raktárból elérhető, így kb. 1 hét alatt megérkezik és a szállítás is vámmentes lesz. Megrendeléshez kattints a lenti zöld gombra. Ha teheted, akkor a rendeléshez ne használd a Banggood mobil app-ot, helyette a weben keresztül rendeld meg, így kicsivel támogathatod az oldalunkat és a jövőbeni tesztek készítését.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 56,99 $ – EU Raktár (CZ)

Vásárlás

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .