banner

Hello HD – A HD szolgáltató – teszt

 

Ez a teszt eltér egy kicsit a szokásostól. Most nem egy kereskedelemben kapható beltéri egységet nézünk át tüzetesebben, hanem egy komplett szolgáltatás kerül górcső alá. Sikerült hozzájutnom a Forgat-SAT jóvoltából egy HELLO HD vevőegységhez, amit megpróbálok részletesen bemutatni, megnézzük, hogy valóban HD-e a HD.
A HELLO HD egy nem túl régi, magyarországi, elsősorban műholdas DTH (Direct to Home) szolgáltató, azonban egyedülálló módon, némely kábeltelevíziós társaságnál is elő lehet fizetni a HELLO HD csomagokra.
A szolgáltató elsőként teremtette meg Magyarországon az előfizetéses, nagy felbontású műsorok vételi lehetőségét.
Jelenleg is nála érhető el a legtöbb HD felbontású TV műsor, olyanok is, amiket más szolgáltatónál nem találhatunk meg. A HDTV fogalmába most nem mennék bele, az egy hosszabb írás lenne, helyette álljon itt a szolgáltató oldala, ahol részletesen bemutatják a HDTV minden előnyét.
Műszakilag is egyedülállónak mondható a Hello HD, ugyanis két teljesen más pozícióban lévő műholdról szolgáltat(Hotbird 13E és Eurobird 9E). A zavarmentes és egyidejű vételt egy úgynevezett TWIN monoblock fejjel oldották meg.
A szolgáltatáshoz biztosított felszerelések is nagyon jó minőségűek. Kültéri egységnek egy 80cm átmérőjű offset parabola antenna és az említett monoblock fej szolgál.

banner

Beltéri egységként pedig egy speciálisan a HELLO HD szolgáltatásra szabott, ADB gyártmányú vevőt biztosít a szolgáltató. Ez a beltéri csak a Hello HD csatornák vételére alkalmas, nem lehet más műholdakat beállítani, vagy egyéb külső eszközöket hozzá csatlakoztatni (forgató motor).
A dobozban található kellékekről most nem írnék, mivel ez egy szolgáltatás, így minden szükséges eszközt fog a szolgáltató biztosítani (HDMI kábelt is…).

A Beltéri:

A BOX külseje nem mondható csúnyának, bármelyik lapos TV alatt/felett jól fog mutatni. Az előlapon minden szükséges kezelőszerv helyet kapott, távirányító nélkül is lehetséges a beltéri teljes körű vezérlése, akár a felvétel indítása is. A CONAX rendszerű dekóderkártya egy kis ajtó mögött bújik el, ami a készülékkel össze van párosítva, tehát nem lehet áttenni másik beltéribe. Egy hatalmas, 16 karakteres alfanumerikus VDF kijelző segíti a kezelést.

A hátlapon találunk egy USB csatlakozót, aminek egyelőre nincs funkciója, ez mellett egy internet hálózati aljzat található (később még írok róla). Van rajta természetesen HDMI kimenet az LCD és PLAZMA TV-k csatlakoztatására. Ezen kívül találunk komponens és SCART csatlakozási lehetőségeket is a régebbi típusú TV-k részére. Audió rendszerünket optikai digitális kimeneten, vagy analóg sztereó csatlakozón lehet hozzá illeszteni. Két darab antenna bementet láthatunk a hátlapon, ez a készülék két tunerrel rendelkezik. Ennek a felvételnél van jelentősége, bármelyik csatornán is készítsünk felvételt, az nem fogja befolyásolni a TV nézés folytatását.
A beltéri tápellátása egy 12V-os adapter segítségével történik, megfelelő tápellátás alkalmazásával akár mobillá is tehető.
A készülék egy beépített merevlemezzel is fel van szerelve, erre tudunk felvenni -akár időzítve is- TV műsorokat, és a time shift (időeltolásos tv nézés) mentése is erre történik. A menüben kényelmesen, átláthatóan tudjuk kezelni a felvételeinket.
A készülék melegedése nem számottevő, tapasztalható ugyan némi melegedés, de nem mondható forrófejűnek a beltéri.
Jár hozzá egy nagyon jól megfogalmazott kezelési útmutató is. Be kell vallanom én ezeket nem szoktam elolvasni, de itt most szükségem volt néhány alkalommal rá (kedven csatornák előhívása, titkos kód a beállításokhoz).

A távirányító egy igazán kényelmes darab. Mint ahogy a képen is látszik, nem egy szokványos típusról van szó. Pont kézbe illő, kényelmesen(hátulján gumibevonat, így nem csúszkál a kézben) kezelhető. Minden szükséges gomb megtalálható rajta. Egyetlen hiányossága talán, hogy a navigációs gombokkal nem lehet csatornát váltani, mint, ahogy általában megszokhattuk. A menü gombot is elrejtették kicsit (bal alul található), de ennél a készüléknél csak nagyon ritkán fogunk a menüben mászkálni, nincs rá szükség.

Működés közben:
A beltéri telepítésére, beállítására nem kell idő fordítani, azt a felszerelést végző szerelő beállítja helyettünk. A készülék bekapcsolása után 5 másodperc múlva már meg is jelenik az első kép. A csatornaváltás sebessége az átlagosnak mondható 2 másodperc körül mozog. Külön gombra előjövő csatorna listát nem találunk benne, az egybe van építve a műsor-információs szolgáltatással. A gyári csatornalistát nincs lehetőség rendezni, azt a szolgáltató állítja be nekünk, így ha van új csatorna az automatikusan letöltődik a készülékre. Van viszont 4 kedvenc lista, amit teljesen személyre szabhatunk (még a nevünket is beírhatjuk hozzá). Az ide betett csatorna listákat a távirányító színes gombjaival aktiválhatjuk.
Az EPG (elektronikus műsorújság) szolgáltatás minden csatornán elérhető, mindenhol azonnal és tökéletesen megjeleníti a műsor infókat, előzeteseket. Segítségével tudjuk beállítani az időzített felvételt is.

 

A képminőségre semmi rosszat nem tudok írni. A műholdas szolgáltatásoknál elő szokott fordulni a kép kockásodása, ami nem feltétlenül az antenna rossz beállítása miatt van, gyakran nagyon kis sávszélességet biztosítanak egy csatorna továbbítására. A Hello HD esetében én ilyennel nem találkoztam. A HD csatornák is tökéletes, kristálytiszta képet biztosítanak, pedig nem minden adás HD, sokszor csak felkonvertált SD adást láthatunk (bárcsak már minden csatorna HD lenne…). A legnagyobb csomagban 11 db (+1 az HBO HD) HD minőségű csatornát találunk, amiből sajnos csak 5 rendelkezik magyar nyelvel. Arról nincs információm, hogy tervezik-e további magyar szinkronos HD csatornák bevezetését.

A beltéri első kézbevételekor rögtön kiszúrtam a hátlapon található ethernet hálózati csatolót. Természetesen rá dugtam az internetre, hátha csinál valamit, csinált. A beállítása végtelenül egyszerű, ha a routerünkben be van kapcsolva a DHCP mindent magától elvégez. A beállítás után vagy a középső OK gombra, vagy a kis házikót ábrázoló home gombra kattanva máris a világhálón találjuk magunkat. Na ne úgy gondoljunk rá, mintha egy PC előtt ülnénk, sokkal egyszerűbb felületről van szó. Olvashatunk rss híreket a legnépszerűbb hírportálokról (sajnos a digiportál kimaradt 😀 ), megnézhetjük az időjárás előrejelzést. Megtudhatunk fontos információkat a szolgáltatásban bekövetkezett változásokról. Némelyik TV csatorna is rendelkezik saját információs oldallal, az m1, m2 HD csatornánál például tájékozódhatunk a HD minőségű műsorok vetítési időpontjairól, vagy az HBO-n olvashatunk HBO híreket. Nagyon praktikusnak tartom az interent lehetőségeit is felhasználni egy beltéri egységben, más szolgáltatónál egyelőre még nem találkozhatunk ilyennel.

 

A felvételkészítést is kipróbáltam. Különösebb hibával nem találkoztam, amit beállítottam, felvette és később visszajátszotta. Az elkészített felvételeket nem lehet további feldolgozásra átmásolni a PC-re, az csak a Hello HD beltérin tárolható és onnan nézhető vissza. A BOX technikailag alkalmas lenne a felvételek továbbítására (lásd. beépített ethernet port), de valószínű, hogy ez szerzői jogi akadályok miatt nem lehetséges.

Vélemény:
A szolgáltatás valóban a felső kategóriába tartozik. A BOX minősége és tudása kifogástalan. Sok olyan funkcióval és csatornával találkozunk, ami más szolgáltatónál nem elérhető. Meg kell, hogy említsem a hátrányokat is.
A csatorna választék nem túl bőséges. Igaz, valljuk be őszintén, a 70+ csatornából mennyit is nézünk (az első 10-et?, 20-at?)?
Az ára nem mondható olcsónak. A HD csatornákért zsebbe kell nyúlni, ez nem kétséges, de az indulás óta már itt is mérséklődtek az árak, nemrég új csomagokat vezetett be a szolgáltató.

A részletes csatorna listát és az aktuális árakat a szolgáltató honlapján találhatjuk meg. Ha megtetszett a szolgáltatás, akkor akár a Forgat-SAT-nál is leadható a megrendelés, és mindössze pár nap múlva már élvezhetők is a HD minőségű adások.

olcso_tv_logoA Hello HD – Magyarországon szintén egyedülálló módon– bevezetett egy prepaid (előre fizetett, feltöltő kártyás) szolgáltatást, ami az Olcsó TV névre hallgat. Az olcsó TV-hez csak egy előfizetői kártya jár, ami egy alapszolgáltatást biztosít 14 csatornával ( 4 HD minőségű). Ez a kártya bármilyen Conax kártyaolvasós HD beltériben használható, nincs egy készülékhez hozzárendelve. Az alap kártya tetszőlegesen bővíthető a Hello HD csomagokkal. A vételi berendezésekről az előfizetőnek kell gondoskodni, így használható a már meglévő HD beltériben is. Az Olcsó Tv holnapján megtalálható minden a vételhez szükséges információ, de természetesen lehet kérni szerelő segítségét is a telepítéshez.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. A szolgáltatás kicsit drága, de egyébként nemsemmi ez a Hello HD box!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .