banner

Hello HD – A HD szolgáltató – teszt

 

Ez a teszt eltér egy kicsit a szokásostól. Most nem egy kereskedelemben kapható beltéri egységet nézünk át tüzetesebben, hanem egy komplett szolgáltatás kerül górcső alá. Sikerült hozzájutnom a Forgat-SAT jóvoltából egy HELLO HD vevőegységhez, amit megpróbálok részletesen bemutatni, megnézzük, hogy valóban HD-e a HD.
A HELLO HD egy nem túl régi, magyarországi, elsősorban műholdas DTH (Direct to Home) szolgáltató, azonban egyedülálló módon, némely kábeltelevíziós társaságnál is elő lehet fizetni a HELLO HD csomagokra.
A szolgáltató elsőként teremtette meg Magyarországon az előfizetéses, nagy felbontású műsorok vételi lehetőségét.
Jelenleg is nála érhető el a legtöbb HD felbontású TV műsor, olyanok is, amiket más szolgáltatónál nem találhatunk meg. A HDTV fogalmába most nem mennék bele, az egy hosszabb írás lenne, helyette álljon itt a szolgáltató oldala, ahol részletesen bemutatják a HDTV minden előnyét.
Műszakilag is egyedülállónak mondható a Hello HD, ugyanis két teljesen más pozícióban lévő műholdról szolgáltat(Hotbird 13E és Eurobird 9E). A zavarmentes és egyidejű vételt egy úgynevezett TWIN monoblock fejjel oldották meg.
A szolgáltatáshoz biztosított felszerelések is nagyon jó minőségűek. Kültéri egységnek egy 80cm átmérőjű offset parabola antenna és az említett monoblock fej szolgál.

Beltéri egységként pedig egy speciálisan a HELLO HD szolgáltatásra szabott, ADB gyártmányú vevőt biztosít a szolgáltató. Ez a beltéri csak a Hello HD csatornák vételére alkalmas, nem lehet más műholdakat beállítani, vagy egyéb külső eszközöket hozzá csatlakoztatni (forgató motor).
A dobozban található kellékekről most nem írnék, mivel ez egy szolgáltatás, így minden szükséges eszközt fog a szolgáltató biztosítani (HDMI kábelt is…).

A Beltéri:

A BOX külseje nem mondható csúnyának, bármelyik lapos TV alatt/felett jól fog mutatni. Az előlapon minden szükséges kezelőszerv helyet kapott, távirányító nélkül is lehetséges a beltéri teljes körű vezérlése, akár a felvétel indítása is. A CONAX rendszerű dekóderkártya egy kis ajtó mögött bújik el, ami a készülékkel össze van párosítva, tehát nem lehet áttenni másik beltéribe. Egy hatalmas, 16 karakteres alfanumerikus VDF kijelző segíti a kezelést.

A hátlapon találunk egy USB csatlakozót, aminek egyelőre nincs funkciója, ez mellett egy internet hálózati aljzat található (később még írok róla). Van rajta természetesen HDMI kimenet az LCD és PLAZMA TV-k csatlakoztatására. Ezen kívül találunk komponens és SCART csatlakozási lehetőségeket is a régebbi típusú TV-k részére. Audió rendszerünket optikai digitális kimeneten, vagy analóg sztereó csatlakozón lehet hozzá illeszteni. Két darab antenna bementet láthatunk a hátlapon, ez a készülék két tunerrel rendelkezik. Ennek a felvételnél van jelentősége, bármelyik csatornán is készítsünk felvételt, az nem fogja befolyásolni a TV nézés folytatását.
A beltéri tápellátása egy 12V-os adapter segítségével történik, megfelelő tápellátás alkalmazásával akár mobillá is tehető.
A készülék egy beépített merevlemezzel is fel van szerelve, erre tudunk felvenni -akár időzítve is- TV műsorokat, és a time shift (időeltolásos tv nézés) mentése is erre történik. A menüben kényelmesen, átláthatóan tudjuk kezelni a felvételeinket.
A készülék melegedése nem számottevő, tapasztalható ugyan némi melegedés, de nem mondható forrófejűnek a beltéri.
Jár hozzá egy nagyon jól megfogalmazott kezelési útmutató is. Be kell vallanom én ezeket nem szoktam elolvasni, de itt most szükségem volt néhány alkalommal rá (kedven csatornák előhívása, titkos kód a beállításokhoz).

A távirányító egy igazán kényelmes darab. Mint ahogy a képen is látszik, nem egy szokványos típusról van szó. Pont kézbe illő, kényelmesen(hátulján gumibevonat, így nem csúszkál a kézben) kezelhető. Minden szükséges gomb megtalálható rajta. Egyetlen hiányossága talán, hogy a navigációs gombokkal nem lehet csatornát váltani, mint, ahogy általában megszokhattuk. A menü gombot is elrejtették kicsit (bal alul található), de ennél a készüléknél csak nagyon ritkán fogunk a menüben mászkálni, nincs rá szükség.

Működés közben:
A beltéri telepítésére, beállítására nem kell idő fordítani, azt a felszerelést végző szerelő beállítja helyettünk. A készülék bekapcsolása után 5 másodperc múlva már meg is jelenik az első kép. A csatornaváltás sebessége az átlagosnak mondható 2 másodperc körül mozog. Külön gombra előjövő csatorna listát nem találunk benne, az egybe van építve a műsor-információs szolgáltatással. A gyári csatornalistát nincs lehetőség rendezni, azt a szolgáltató állítja be nekünk, így ha van új csatorna az automatikusan letöltődik a készülékre. Van viszont 4 kedvenc lista, amit teljesen személyre szabhatunk (még a nevünket is beírhatjuk hozzá). Az ide betett csatorna listákat a távirányító színes gombjaival aktiválhatjuk.
Az EPG (elektronikus műsorújság) szolgáltatás minden csatornán elérhető, mindenhol azonnal és tökéletesen megjeleníti a műsor infókat, előzeteseket. Segítségével tudjuk beállítani az időzített felvételt is.

 

A képminőségre semmi rosszat nem tudok írni. A műholdas szolgáltatásoknál elő szokott fordulni a kép kockásodása, ami nem feltétlenül az antenna rossz beállítása miatt van, gyakran nagyon kis sávszélességet biztosítanak egy csatorna továbbítására. A Hello HD esetében én ilyennel nem találkoztam. A HD csatornák is tökéletes, kristálytiszta képet biztosítanak, pedig nem minden adás HD, sokszor csak felkonvertált SD adást láthatunk (bárcsak már minden csatorna HD lenne…). A legnagyobb csomagban 11 db (+1 az HBO HD) HD minőségű csatornát találunk, amiből sajnos csak 5 rendelkezik magyar nyelvel. Arról nincs információm, hogy tervezik-e további magyar szinkronos HD csatornák bevezetését.

A beltéri első kézbevételekor rögtön kiszúrtam a hátlapon található ethernet hálózati csatolót. Természetesen rá dugtam az internetre, hátha csinál valamit, csinált. A beállítása végtelenül egyszerű, ha a routerünkben be van kapcsolva a DHCP mindent magától elvégez. A beállítás után vagy a középső OK gombra, vagy a kis házikót ábrázoló home gombra kattanva máris a világhálón találjuk magunkat. Na ne úgy gondoljunk rá, mintha egy PC előtt ülnénk, sokkal egyszerűbb felületről van szó. Olvashatunk rss híreket a legnépszerűbb hírportálokról (sajnos a digiportál kimaradt 😀 ), megnézhetjük az időjárás előrejelzést. Megtudhatunk fontos információkat a szolgáltatásban bekövetkezett változásokról. Némelyik TV csatorna is rendelkezik saját információs oldallal, az m1, m2 HD csatornánál például tájékozódhatunk a HD minőségű műsorok vetítési időpontjairól, vagy az HBO-n olvashatunk HBO híreket. Nagyon praktikusnak tartom az interent lehetőségeit is felhasználni egy beltéri egységben, más szolgáltatónál egyelőre még nem találkozhatunk ilyennel.

 

A felvételkészítést is kipróbáltam. Különösebb hibával nem találkoztam, amit beállítottam, felvette és később visszajátszotta. Az elkészített felvételeket nem lehet további feldolgozásra átmásolni a PC-re, az csak a Hello HD beltérin tárolható és onnan nézhető vissza. A BOX technikailag alkalmas lenne a felvételek továbbítására (lásd. beépített ethernet port), de valószínű, hogy ez szerzői jogi akadályok miatt nem lehetséges.

Vélemény:
A szolgáltatás valóban a felső kategóriába tartozik. A BOX minősége és tudása kifogástalan. Sok olyan funkcióval és csatornával találkozunk, ami más szolgáltatónál nem elérhető. Meg kell, hogy említsem a hátrányokat is.
A csatorna választék nem túl bőséges. Igaz, valljuk be őszintén, a 70+ csatornából mennyit is nézünk (az első 10-et?, 20-at?)?
Az ára nem mondható olcsónak. A HD csatornákért zsebbe kell nyúlni, ez nem kétséges, de az indulás óta már itt is mérséklődtek az árak, nemrég új csomagokat vezetett be a szolgáltató.

A részletes csatorna listát és az aktuális árakat a szolgáltató honlapján találhatjuk meg. Ha megtetszett a szolgáltatás, akkor akár a Forgat-SAT-nál is leadható a megrendelés, és mindössze pár nap múlva már élvezhetők is a HD minőségű adások.

olcso_tv_logoA Hello HD – Magyarországon szintén egyedülálló módon– bevezetett egy prepaid (előre fizetett, feltöltő kártyás) szolgáltatást, ami az Olcsó TV névre hallgat. Az olcsó TV-hez csak egy előfizetői kártya jár, ami egy alapszolgáltatást biztosít 14 csatornával ( 4 HD minőségű). Ez a kártya bármilyen Conax kártyaolvasós HD beltériben használható, nincs egy készülékhez hozzárendelve. Az alap kártya tetszőlegesen bővíthető a Hello HD csomagokkal. A vételi berendezésekről az előfizetőnek kell gondoskodni, így használható a már meglévő HD beltériben is. Az Olcsó Tv holnapján megtalálható minden a vételhez szükséges információ, de természetesen lehet kérni szerelő segítségét is a telepítéshez.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Egy Hozzászólás

  1. A szolgáltatás kicsit drága, de egyébként nemsemmi ez a Hello HD box!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .