banner

HDI Dune Lite 53D WiFi – HD hálózati médialejátszó, opciós DVB-T tunerrel

!!! FRISSÍTVE – a cikk végén újdonságok találhatók. 2011. május 18.

 

A következő teszt kicsit szokatlan a Digi Portálon, egy HD médialejátszóhoz jutottam hozzá, és nem bírtam neki ellenállni, hogy megosszam róla a tapasztalataimat.

banner

Nagyon sokat keresgettem az interneten, hogy melyik médialejátszó lenne a legjobb az igényeim kielégítésére. Végül a HDI Dune legkisebb modellje mellett döntöttem, ez a Dune Lite 53D típusjelű készülék. Nagyon csábító volt, hogy szinte minden ismert videó formátumot támogat, van benne beépített wifi antenna, és lehet belső merevlemezt szerelni bele, valamint szempont volt nálam, hogy ne legyen benne hangos ventilátor.
A Dune lejátszók Kínában készülnek, a jobbik gyárban, kiváló minőség és igényesség jellemzi őket, bátran sorolom a felső kategóriába. A szoftvere természetesen „beszél” magyarul is, valamint a magyar nyelvű támogatása is jó. Sok márkának egyáltalán nincs itthon támogatottsága, maximum a fórumokon lehet kérdezni, de a Dune-re ez nem igaz.
A Dune termékpalettáján mindenki megtalálja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő médialejátszót, a Blu-Ray lejátszóval is rendelkező Dune HD MAX csúcsmodelltől kiindulva, a moduláris felépítésű Dune HD smart modelleken át a legkisebb Lite típusig minden igényt kielégítenek.

A mellékelt tartozékok száma, több, mint elég, de azért egy fontos dolog kimaradt belőle. A dobozban találunk egy hálózati adaptert, kétféle szabványú villásdugóval, egy egész jó távirányítót a használatához szükséges elemekkel. A HDMI kábel az hiányzik, teljesen érthetetlen számomra, hogy miért ezen spórolnak, csupán egy RCA kompozit kábelt mellékeltek. A Wi-Fi antenna lecsavarozható, így igény szerint nagyobb is tehető rá, vagy ha nem használjuk ezt a hálózati csatolót, akkor nem fontos rátenni sem. Találtam még benne egy hálózati LAN kábelt, szükség esetére (erre először azt hittem, hogy HDMI kábel lesz, de nem). Van még egy -sajnos- angol nyelvű kezelési útmutató a dobozban, és a lejátszó fekvő -talp nélküli elhelyezéséhez szükséges alátéteket, valamint a belső winchester beszereléséhez elengedhetetlen csavarokat is megtaláljuk. A HDMI kábelt ne felejtsük el külön megvenni, nehogy otthon legyen meglepetés.
A távirányító nem teljesen egyedi, bár eddig még nem találkoztam személyesen vele, de már más lejátszók mellett láttam. A gombok elrendezése megfelelő, kis megszokás után nagyon jól kezelhető. Minden lényeges opció rögtön elérhető róla. A gombok minősége átlagos, gumiból vannak, gumi érintkezővel, a távirányító alsó része is kapott egy vékony gumi borítást, ezáltal nem csúszkál a kézben és nagyon kellemes a fogása. Az érzékenységével nem vagyok teljesen megelégedve, illik nagyjából a lejátszó felé irányítani, falról nem mindig működik.
A készülék megjelenése extra dizájnos, szerintem nagyon jól néz ki, kis helyen is elfér és igazán dekoratív (még a ház úrnőjének a tetszését is elnyerte). Nem csak szokásos kocka doboz, az egész egy talpra van szerelve, ami ráadásul kicsit döntött is. A készülék háza teljesen fémből készült, szál csiszolt mintázat került rá. A fémház miatt nincs szükség aktív hűtésre, így zajos ventilátor nincs benne, használat közben is csak kicsit melegszik.
Az előlapon (ha hívhatom így) nincs semmi extra, kijelző nem került rá, gombból is csak a be-ki kapcsoló van rajta, ami kéken, vagy pirosan világít. Egy USB csati került előre is, a pendrive-ok könnyebb csatlakoztatása miatt, de ebből hátul is van egy eldugva, a többi USB kiegészítő részére (merevlemez, tuner….). A lejátszó tetején van egy SD kártya fogadó nyílás is, ide bármilyen SD kártyát tudunk csatlakoztatni, akár fényképek lejátszására is használható, de ennél lényegesebb funkciója a rendszer memória növelése. Én egy 2GB méretű SD kártyát áldoztam be erre a célra, üresen kell beledugni, és a menüből beállítani rendszer memóriának, ilyenkor a készülék leformázza azt és már telepíthetünk is rá extra kiegészítőket.
A hátlapon minden csatlakozási lehetőség megtalálható, ami szükséges lehet egy hálózati médialejátszón. A legtetején a Wi-Fi antenna látható, ami leszerelhető, ha nem használnánk, vagy nagyobbra is cserélhető, ha kevésnek bizonyul a nyeresége. Közvetlenül alatta van az optikai hangkimenet a külső házimozi rendszerek számára. Lefelé haladva találunk kompozit és komponens audió-videó kimeneteket, ezek jelentősége kisebb, de nekem is szükségem volt rá az induláskor. Alattuk van az elmaradhatatlan HDMI csatlakozó, a nagy felbontású lapos tévék részére. Ez mellett van még egy hátsó USB csatlakozó is, ez teljesen független az előlapon lévőtől, tanácsos ide kötni a külső merevlemezeket. Annyit megjegyeznék még itt, hogy kicsit kevésnek találom az 1 hátsó USB-t, meg egy elfért volna, és bizonyos esetekben jól is jönne(persze USB hubbal tudunk osztani, de az nem az igazi). Végül legalul van egy 10/100 Mbit sebességű hálózati ethernet csatlakozó, és a külső tápegység bemenete. Minden megvan, amire csak szükség lehet, talán még egy e-SATA port kerülhetett volna rá, de ne legyek ilyen telhetetlen, hiszen ez a legkisebb modell a palettáról.
A készülék szétszedése nem bonyolult dolog, csupán két csavar fogja, a fedőlapot tanácsos óvatosan kézzel levenni, ne használjunk csavarhúzót, mert az nyomot hagyhat rajta. A fedőlap alatt található a belső 2,5-es merevlemez beépítő kerete és a sata kábelek. A keret csavarok benne vannak a dobozban a tartozékok között, a kábelek pedig egy gyors-kötözővel vannak az oldal kerethez rögzítve, ezt el kell vágni, ha szeretnénk csatlakoztatni. A processzor a panel másik oldalán van, az egyenletes hűtés végett, a merevlemez által termelt meleget a fém oldallap fogja elvezetni, ami jól működik, még belső winyóval sem melegszik túlzottan. Partícióban nem válogatós a Dune, mindent felismert(ntfs, fat), kezel, de mivel linux a rendszere én a belső merevlemezt EXT-re formáztam, azt jobban szokták szeretni az ilyen kütyük.
Na, akkor első bekapcsolás, összedugok mindent, csatlakoztatok, amit kell és bekapcs, a képernyőn a DUNE HD logó köszönt, majd kis idő múlva se kép, se hang. Ellenőriztem minden csatlakozást, tökéletes, de továbbra sem akar bekapcsolni, egy gyors telefon a forgalmazó felé, de ő sem tud ilyesmiről, hibással még nem találkozott. Volt egy sejtésem, ezért egy próba erejéig gyorsan kivettem a dobozból az RCA kábel és azzal kötöttem össze a lejátszót a TV-vel, így már megjelent a menü. A hiba a TV beállításnál volt, nem a HDMI kimenet volt kiválasztva, ezért nem jelent meg azon elsőre a kép. Persze utólag már megtaláltam a távirányítón is a kimenet választó gombot, amivel 1-2 gombnyomással varázsolhattam volna képet…és a kezelési útmutatóban is egy egész oldal csak ezzel foglalkozik…
Bekapcsolás után a nyelv választó ablak köszönt minket, itt a magyar kiválasztása után már mindenhol magyarul „beszél” hozzánk a lejátszó. A menü kinézetre nagyon pofás, szép ikonok vannak mindenhez, ráadásul HD felbontásban. A navigáció sem jelenthet problémát benne, ésszerűen építették fel a rendszerét. A menüben való barangolás nagyon gyors, minden gombnyomásra azonnal reagál a készülék, nem kell másodperceket várni egy menü megjelenésére. A beállításoknál megtudjuk szabni, hogy a főképernyőn mi látszódjon, hogyan nézzen ki, még a kedvenc mappáinkat is kitudjuk tenni előre. Lehetőségünk van eltüntetni, és megjeleníteni rajta bizonyos menüpontokat, pl. ha az IP TV-t nem használjuk (hazánkban nem működik), akkor feleslegesen ne legyen ott. A beállításokban a legapróbb részletekig beletudunk nyúlni a lejátszó lelkivilágába, mindenki kitudja alakítani a saját ízlésének megfelelő konfigurációt, ráadásul ehhez pilóta vizsga sem kell, kényelmesen, grafikus menüben lehet mindent módosítani, állítani.

A Dune szinte minden ismert videó, audió és kép formátumot képes megjeleníteni, semmivel nem tudtam kifogni rajta, még a hírhedt Ph-s „killa sample” is rezzenéstelenül lefutott (ez egy extrém kódolású x264 HD videó, a mindennapi használat közben ilyennel nem fogunk találkozni).

Szóval a kezelt formátumok a gyártó oldaláról:

  • Fájlformátumok: MKV, MPEG-TS, MPEG-PS, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4,APE, QT, ASF, WMV, DVD-ISO, VIDEO_TS
  • Támogatott Videó formátumok: MPEG2, MPEG4, DivX, XVID, WMV9, VC1, H.264
  • Támogatott Audió formátumok: AC3 (DD), EAC3 (DD+), DTS, MPEG 1/2/3, AAC, Raw audió (WAV és MP3), LPCM, WMA, WMAPro, Dolby True HD, DTS HD HRA, DTS HD MA
  • Támogatott felirat formátumok: Plain text, SSA/AAS, SRT, VOB, PGS

A Dune képe minőségben magasan az első nálam, próbálgatás közben olyan érzésem volt, mint a Coolstream beltériknél, hogy ez valami más, valami jobb, mint, ami eddig nálam volt. Kristálytiszta a kép, élesek a kontúrok, igazi HD. A felbontásnál én az 1080p 50hz-et állítottam be alapnak, de a filmek közbenit automatikusra tettem, ilyenkor az éppen lejátszott anyaghoz igazítja a felbontást és a frekvenciát, pl. 24p HD filmnél, átvált arra, így mindig a legjobb minőségben nézhetünk mindent, a beállítások állítgatása nélkül. A hang beállításokat is részletesen betudjuk állítani, de itt volt hiányzó dolog, mégpedig a HDMI és az optikai kimenet külön állításának a lehetősége. HDMI-n én sztereó, már dekódolt hangot küldök a TV felé, optikain megy az eredeti bitsreem, dekódolatlanul, 5.1-ben, majd az erősítőm dekódolja. Ha beállítom optikara az 5.1-et, akkor a HDMI-n is azt löki át, de a TV-m nem igazán akarja kezelni rendesen, jobb lenne, ha lehetne külön állítani minden kimenetet (más lejátszóknál van ilyen).

 

Mint a cikk elején említettem a Dune támogatásban is kiemelkedő, értem ez alatt a magyar nyelvű segítséget, leírásokat, útmutatókat, nem kell angol, vagy német (esetleg orosz…) fórumokat böngészni. A készülék számos kényelmi funkcióval bővíthető, tovább növelhető a tudása, például a jó leírásnak köszönhetően pár kattintással belevarázsolhatunk minden magyar internet rádiót. A filmjeinknek lehet borítókat beállítani, ehhez szintén van útmutató és egy kis program is szükséges hozzá, de nagyon könnyedén kivitelezhető.
A lejátszóhoz lehet vásárolni külön kiegészítőként DVB-T USB tunert, ezzel lehet fogni a magyar szabad hozzáférésű TV csatornákat, sajnos a conax kártyának nincs benne hely, így a kódolt Extra csatornákról le kell mondanunk. Ez a része nekem nem annyira szimpatikus, látszik, hogy inkább csak opció, nem erre van kihegyezve a készülék. Az ország és a város beállítása után minden csatornát megtalált. A lejátszásukkal nem vagyok kibékülve, ugyanúgy lehet elindítani egy adót, mintha egy filmet indítanánk el, nem lehet csak simán átkapcsolni másik csatornára, először le kell állítani a stop gombbal az aktuálist, kiválasztani egy másikat és azt elindítani az OK gombbal. EPG sem nagyon van, az aktuális és a következő műsort azért kiírja. Viszont pozitívum, hogy a TV műsort fel lehet venni, a szokásos .ts formátumban menti el a csatlakoztatott merevlemezre (ha van belső, akkor arra).
Az alap rendszer tartalmaz egy torrent klienst is, ebben semmi furfang nincs, csak meg kell neki adni egy a merevlemezen lévő .torrent fájlt és már tölti is az anyagot a netről, a mentés helye a .torrent fájl mellett lesz. Viszonylag gyors, jól működik, seed is megy vele (a portot persze nem árt átirányítani a routeren). Van még a menüben egy Kartina TV menüpont is, ez egy orosz internetes TV szolgáltató. Csak előfizetéssel működik, de nagyon alacsony havidíjért kb. 120 csatornát adnak. Kaptam hozzá egy 3 napos demó kódot, kipróbáltam, nagyon szuperül működik, csak minden orosz rajta, jobb, mint egy digitális műholdas TV-t, minden van rajta, EPG, csatorna ikonok, csoportok témák szerint rendezve. Bizonyos híresztelések szerint a Kartina TV nem teljesen legális, de hát ki mer szólni az oroszoknak? 🙂

Érdemes a Dune szoftverét naprakészen tartani, folyamatosan jelennek meg javított változatok, amik néha új funkciókat is rejtegetnek. A készülék bizonyos időnként ellenőrzi, hogy jelent-e meg új szoftver hozzá, és ha talál ilyet, akkor egy felugró ablakban jelzi azt. A frissítést menüből is eltudjuk indítani, teljesen automatikusan végbemegy, csak követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat.

Vélemény:

A DUNE Lite 53D médialejátszó nálam csillagos ötösre vizsgázott. Merem állítani, hogy az egyik legkiválóbb készülék a piacon. Összehasonlítva a korábbi médialejátszóimmal, magasan a Dune-vel vagyok a legjobban megelégedve. (ezek voltak korábban: WD TV, WD TV Live, A.C Ryan mini, A.C. Ryan mini 2, Asus O’play). Kiváló képminőség, a Sigma processzornak köszönhetően lassulás, vagy akadozás sehol nincs, jó menüfelépítés, széleskörű extra szolgáltatások, szinte minden létező médiaformátum támogatása. Hálózatos szolgáltatásaival is elégedett vagyok, látja a Dreambox-om merevlemezét is samba megosztáson keresztül, így a felvett filmeket akár a Dune-vel is visszanézhetem. Önálló NAS funkciók ellátására is képes, bár én nem használom erre. Azért valami csak kimaradt belőle, hiányzik a BluRay támogatás, nem játssza le a lemezeket, és az ISO-kat sem, de kibontva már vígan megjeleníti a képet. Ez csupán költségtakarékosságból maradt ki, nem kell megfizetni a licencdíjat, de a drágább készülékekben természetesen már van BluRay támogatás is.

Ha valaki megbízható, nagy tudású médialejátszót keres, akkor mindenképp ajánlom neki a Dune-t, igaz nem olcsó, a minőségnek megkérik az árát, jelenleg bruttó 49.900-Ft-ba kerül a Wi-Fi változat, enélkül kicsit olcsóbban is hozzálehet jutni. Korábban én is az olcsóbb árszegmensből választottam, de sok kompromisszumot kellett kötni, mindig volt valami, amivel nem voltam elégedett, most a Dune-vel úgy gondolom, hogy nagyon jó vételt csináltam.

!!! FRISSÍTÉS !!!

A teszt elkészítése után hívták fel a figyelmem, hogy megjelent egy új BETA firmware a Dunle Lite-ra. Ebben jelentős változásokat hajtottak végre, teljesen átalakult a GUI (grafikus felhasználói felület). Sokkal szebb lett, tovább finomítottak a csoportosításon, még egyértelműbbé vált, hogy mit és hol kell keresni. Csupán egy gombnyomással más elrendezést, vagy sémát (skin) választhatunk, néhány új menüpont is bekerült, ezzel tovább növelve a beállítások részletességét. Ugyan nagyon sok helyen még hiányzik a magyarítás, de ezt valószínű a végleges kiadásig javítják még. Az új menüben minden gördülékeny, nagyon szép effekteket építettek be a menüpontok váltásánál, rögtön a főfelületen megjelent egy időjárás widget is, egyelőre csak ezt az egyet találtam benne, de van widget menüpont, így számíthatunk továbbiak megjelenésére is. A képeken jól látszanak az új menüpontok (amik nincsenek még lefordítva). Nekem tátva maradt a szám a régi után, tovább erősödött bennem az a megállítás, hogy nagyon jól választottam.

Íme az új menükinézet:

A HDI Dune Lite 53D WiFi hálózati médialejátszót a Mediavox webáruházában vásároltam.

digiportal.hu 2011. május 15.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Szia!rnÉrdeklődni szeretnék, hogy a wifi a készülékben milyen sebességre képes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .