banner

Golden Media 9080 HD, földi és műholdas HDTV vevő teszt

 

Egy újabb kombó műholdvevő-földivevő készülék érkezett hozzám tesztelésre, ez a Golden Interstar – Golden Media 9080 CRCI HD PVR COMBO névre hallgat. A Golden Interstar nem új név a piacon, már régóta gyárt különböző típusú set-top-box-okat. A cég elvileg Németországban van, a Germany jelzővel is ellátják a termékeket, de kísértetiesen hasonlít a kínai testvérekre, erre később még visszatérek.
A beltéri specifikációi nem rosszak, szinte mindent beleírtak, amit ma egy korszerű HD műholdvevőnek kell tudnia. Érdekesség még nála, hogy a két tuner többféle variációban is elérhető, lehet földi-műholdas és kábeles-műholdas párosítást is kérni, kinek mi az igénye. A kábeles jól jöhet digitális Digi Kábelhez, vagy akár a T-Home Kábeles Conax kártya is belehelyezhető (NEM MŰHOLDAS T-Home). Hozzám egy műholdas-földi digitális készülék érkezett, így a teszt is erről fog szólni.

A dobozt kibontva nem találunk túl sok kiegészítőt a beltéri mellett, csupán egy távirányító (elemekkel), és egy ritkaság számba illő – magyar nyelvű – kezelési útmutató bukkan elő. Kábeleket nem mellékeltek hozzá, így azokról nekünk kell gondoskodni.

 

A távirányító kísértetiesen hasonlít más beltériknél már látottakra (Opticum, Synaps, Orton…). Ez egy olcsó, előregyártott példány, számos gyártó alkalmazza előszeretettel, leginkább költség takarékossági okokból. Nekem különösebben nem tetszik, de a célnak megfelel, jól használható. Anyagát tekintve átlagos, nem mondanám minőségi darabnak, az érzékenysége jó, falról visszaverődve is megbízhatóan működik.
 
banner

FRISSÍTÉS:

Időközben a gyártó is úgy látta, hogy jobb lenne egyedi, saját távirányítóval forgalmazni a készüléket (vagy olvasták a tesztet 🙂 ) és készítettek hozzá egy sokkal dizájnosabbat. Az új távirányítóval sokkal igényesebben néz ki a készülék összképe.
 

A készülék kinézetét nem sorolnám a szép beltérik közé, egyetlen extra dizájn elemként említeném meg az alsó ezüst csíkot, ettől eltekintve az átlagos kocka formavilágot követi. Kezelőszervek nem láthatók rajta, de nem kell lemondanunk róluk, csupán le kell nyitni az előlapot és máris előtűnik minden szükséges gomb a távirányító nélküli vezérléshez. Egy nagyméretű, grafikus VFD kijelzőt kapott a csatorna és egyéb információk megjelenítésére. Szintén az ajtó mögött találjuk a két beépített CONAX rendszerű kártyaolvasót és a 2 darab CI modulfogadó aljzatot.

 
A hátlapon már sokkal több, izgalmas dologgal találkozunk. A csatlakozási lehetőségek számát tekintve nem lehet okunk a panaszra, bőven el van látva minden földi (és égi) jóval.
Bal oldalon találjuk meg az antenna be és kimeneteket, egyet a műholdas, és egyet a földi(vagy kábeles) antenna számára. A műholdas antenna csatlakozók alatt kapott helyet a komponens videó, és a sztereó audió kimenet. A földi (kábeles) antenna aljzatok alatt találjuk meg az USB, és a HDMI – nagy felbontású videó csatlakozót. Ezek mellé kerültek a hagyományos tévék számára nélkülözhetetlen SCART be és kimenetek. Jobbra haladva egy hálózati ethernet csatlakozót találunk, ennek a segítségével lehet internetre kötni a dobozt, később még írok róla, hogy miért is jó ez nekünk. Házi-mozi rendszerünket a sztereó csatlakozó mellett optikai kábellel is összetudjuk kötni a beltérivel. Van hátul még egy soros rs-232 szervizport, és egy külső eszközök számára használható 12V-os tápkimenet is, amit a menüből tudunk kapcsolni. A hálózati kábele beépített, és rendelkezik áramtalanító főkapcsolóval is.
 
 
Első bekapcsoláskor nem találkozunk telepítő menüvel, rögtön belecsöppenünk a menürendszer közepébe, előfordulhat, hogy az alap Astra műhold csatornák már telepítve vannak. A menü ismerős lehet az Optikum családnál megismerttel, de más dizájnt kapott, mindent kihoztak a fejlesztők, amit ebből a vezérlő szoftverből kilehetett. Jó felépítése révén nem okozhat gondot a beállítás, de érdemes először a magyar nyelvet kiválasztani. A műholdas és a földi antennát két külön menüpontban tudjuk telepíteni. Műholdas antennánál részletesen betudunk minden lényeges paramétert állítani, természetesen kezeli a többfejes és a forgatós rendszereket is. A beltériben előre telepítve van egy műholdlista, a legújabb szoftver egész új adatokat is tartalmaz már, de azért előfordul, hogy egy-egy TP adatait kézzel kell megadni. A keresést nem mondanám nagyon gyorsnak, de ellenben elég alapos, minden csatornát megtalál. Vak keresés mód is van benne, de nekem valamiért ez nem működött, hiába állítottam be, akkor is csak a listában lévő TP-ket kereste le.
A földi antenna telepítésnél kilehet választani az országot, ahol sajnos Magyarország nem szerepel, én hagytam a gyári német beállításon, így is megtalált minden földi adót, mindkét multiplexen.
A beépített kártyaolvasók CONAX rendszerűek, ezáltal tökéletesen kezelik a MinDig TV Extra és az Olcsó TV kártyát is, akár mindkét kártyát beletehetjük egyszerre. Lehetséges UPC Direct Crypto kártyát is használni benne, de ehhez, vagy kell egy megfelelő CA modul, vagy a beltéri szoftverét ki kell cserélni „okosra” és így univerzálissá válik a kártya olvasója.
 
 
A menüben való lépkedés kicsit lassú, gondolom ez az átalakított stílusnak köszönhető, de azért használható maradt. A csatorna listákat kedvünk szerint rendezhetjük, csoportosíthatjuk, egyszerre több csatorna kijelölése és mozgatása is lehetséges. A beállítások menüben a legkisebb részletekig megtudunk mindent adni, itt csak egy nem tetsző dologgal találkoztam ez pedig a készenléti állapotban való óra megjelenítés. A beltéri lehet alacsony áramfelvételű állapotban, így kevesebb, mint 1W-ot vesz fel a hálózatról, ilyenkor nincs óra a kijelzőn, csak egy piros led világít, a másik állapotában nem kapcsol ki teljesen, így ugyan többet fogyaszt, de az óra megjeleníthető a kijelzőn. Egyetlen szépséghibája, hogy az óra mellett egy „stand by” feliratot is kitesz a kijelzőre, ami erősebben világít, mint az óra és eltüntethetetlen.
Az EPG – Elektronikus Műsorújsággal minden rendben van, a magyar ékezetes karakterek is jól jelennek meg, folyamatosan frissül. A UPC Direct esetében van egy kis hiba benne, hogy ha több nyelven is elérhető az információ, akkor nem a magyart jeleníti meg. Az EPG-nél említést érdemel a számos formátum, van aktuális műsor nézet, következő műsor nézet, idősávos nézet, és heti/havi naptár megjelenítésre is van lehetőség. A csatorna váltás sebessége megfelelő, az átlagos 2 másodperc körül alakul. A képminőségre rosszat nem tudok írni, mind az SD, mind a HD adások képe szép és hibamentes, a beltéri hibájából eredő akadással, szaggatással, kép és hang csúszással nem találkoztam a teszt alatt. A készülék nem rendelkezik MinDig TV matricával, de tökéletesen alkalmas a vételére, az Extra csatornái is jól jöttek, hang is volt minden adón.
 

Mint feljebb írtam, a hátlapi csatlakozók között van hálózati ethernet aljzat is, ezzel tudjuk az otthoni internet hálózatunkra kötni a set-top-box-ot. A gyári szoftverrel túl sok mindenre nem használható, lehet interneten keresztül szoftvert frissíteni, de nem is ezért tette rá a gyártó. „Okosabb” szoftver használatával előtűnik a net beállításoknál a sharing, azaz a kártya megosztás menü. A Golden Media 9080 egyaránt tud működni otthoni szerverként és kliensként, valamint az interneten keresztül csatlakozhatunk vele távoli cccam szerverekhez is. Az otthoni megosztás nagy előnye, hogy nem kell a szolgáltatótól vásárolni, vagy bérelni több box-ot és kártyát, elég csak egyet és azt a saját beltériknek tovább tudjuk osztani. A netes megosztásról nem írok, azt úgysem használja senki, mert illegális… [-X A NET Sharing is jól és gyorsan működik, beállítása egyszerű.

Az USB csatlakozó ezen a beltérin hátul kapott helyet, ami nem rontja az előlapi összképet. Használhatjuk szoftver frissítésre, PVR felvételre, TimeShift rögzítésre és néhány multimédia fájl is lejátszik. Sajnos az NTFS partícióra formázott külső merevlemezemmel nem tudott mit kezdeni, felismerte, hogy bedugtam valamit, de nem látott rajta semmit, nem tudta kezelni. Ezután egy 2GB-os pendrive-ot dugtam bele, azt már látta, sőt rögtön el is indította a TimeShift rögzítést. Sajnos ennél a beltérinél is van USB sebesség meghatározás, így ha kicsit lassabb drive-ot csatlakoztatunk, akkor kompromisszumokat kell kötni, az enyémmel azt írta, hogy csak a TimeShift, vagy a rögzítés támogatott egy SD csatornán, HD csatornára kapcsolva nem is indítja el a felvételt. A kézikönyvet böngészve megtaláltam az NTFS támogatást, tehát tudja a beltéri kezelni ezt a partíciót, csak az én külső merevlemezem nem szerette valamiért (Western Digital), pedig sok beltérihez használtam már, soha nem volt vele probléma.
Külön érdekesség az USB felvétel beállításoknál, hogy belehet állítani a rögzítési formátumot, ez lehet .ts, vagy tömörítetlen .mpeg.

Vélemény: A Golden Media 9080 egy népszerű alapokra épített, de mégis kiemelkedő beltéri egység, mindent kihoztak a szoftveréből a gyártók. A teszt alatt 2 alkalommal kifagyott, ekkor mindig a patch-elt sw. volt rajta, a gyári szoftvernél ilyennel nem találkoztam. Jó választás azoknak, akik nem akarnak külön dobozokat a műholdas és földi digitális, vagy kábeles digitális csatornák vételére. Az ára is barátinak mondható, a teszt írása idején körülbelül 50.000-Ft-ért lehet hazavinni. Jó tudni, hogy folyamatosan jelennek meg hozzá újabb, javított szoftverek, érdemes ezeket frissíteni.

 

A Golden Media 9080 set-top-box-ot a Forgat-SAT-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .