banner

Funke DVB-T antenna teszt – megérkeztek a holland FUNKE cég termékei

Kicsit rendhagyó lesz a következő tesztünk, ugyanis érkezett hozzánk pár darab Funke márkájú DVB-T földi digitális vételre kihegyezett panelantenna. A holland Funke termékei hazánkban még kevésbé ismertek, de a közeljövőben valószínű, hogy sok helyen találkozhatunk majd vele.
 
banner

DVB-T digitális földi antenna teszt még nem volt a DigiPortálon, mostanáig. Érkezett hozzám 3 különböző kis panel antenna a holland Funke cég műhelyéből. A Funke termékei újnak számítanak hazánkban, a közelmúltban kezdte meg forgalmazásukat a Wayteq Europe. A márkát magas minőség, nagy precizitás jellemzi, több nemzetközi elismerést kaptak már.

A jó antenna kiválasztás nagyon fontos a földi digitális tévénél is, először érdemes az Antenna Hungária lefedettségi térképét átnézni, hogy melyik a hozzánk közel eső adótorony, és a távolság ismeretében kiválasztani a megfelelőnek ítélt antennát. Sajnos pontosan előre nagyon nehéz megmondani, hogy miként fog működni az adott helyen a választott antenna, ezt csak a próba döntheti el. A panel antennák erősen irányérzékenyek, azaz jobb felszerelni egy fix pontra és ott végezni a beállítást, mert egy kis fordítás is elég lehet a jel elvesztéséhez. rnA termékpalettáról 3 antennát kaptam meg tesztelésre, egy beltéri és két kültéri használatra tervezettet. Szokás szerint először a bemutatásukkal kezdem, utána pedig a gyakorlati tapasztalataimmal, használhatóságukkal folytatom.

Funke DSC-250 – Aktív beltéri antenna analóg és digitális tévéhez

 • Plug & Play
 • HD kompatibilis
 • Beépített aktív szűrők
 • DVB-T és DVB-T2 vételre alkalmas
 • Nyereség: 18 dB
 • Csatornák: 21 – 69 (470 – 862 Mhz)
 • Csatlakozás: 75 Ohm / 3,5 m koaxiális rögzített kábel
 • Tápfeszültség: 5V / 30mA
 • Méretek: 158 x 72 x 17 mm
 • Állapotjelző LED: Kék
A DSC-250 antenna beltéri használatra lett tervezve. Igényes kialakítású, jól mutat a nappaliban. A dobozban találunk két talpat, és egy kétoldalú tépőzáras rögzítő tappancsot. Bár a promóciós képeken állítva szerepel az antenna, a magyarországi vételhez vízszintesen, fektetve kell elhelyezni. Állítva a vertikális polarizációjú adókat tudjuk fogni, fektetve pedig a horizontálisakat, itthon minden csatorna horizontális polarizációval sugároz. A használati útmutató ugyan angol nyelvű, de csak minimális szöveget tartalmaz, képileg van minden illusztrálva, így nagyon egyszerű a telepítése. Aktív antennáról révén szó, kell neki 5V-os tápfeszültség, amit a beltéri egységünk menüjében tudunk bekapcsolni (ha támogatott), vagy külső tápfeladó adapterrel is megoldhatjuk. A megfelelő működést egy kék LED jelzi az antenna előlapján. Az antennán 3,5 méter rögzített kábel van, aminek a végén szabványos csatlakozó található. A telepítés nem igényel különösebb szakértelmet, kizárólag a pontos beállítás szükséges hozzá. Beltéri antenna csak olyan helyeken ajánlott, ahol nagyon közel van az adótorony, és a szabad rálátást sem akadályozzák környezeti elemek.

Funke DSC-310 – Aktív kültéri antenna analóg és digitális tévéhez

 

 • (Teljes) HD kompatibilitás
 • DVB-T és DVB-T2 vételre alkalmas
 • Beépített előerősítő és zajszűrés
 • Karbantartás mentes, víz és UV-fény álló
 • Horizontális és Vertikális polarizáció
 • Teljes nyereség: 20 dB
 • Csatornák: 5 – 12 (174 – 240 MHz), 21 – 69 (470 – 862 MHz)
 • Csatlakozás: 75 Ohm / F-csatlakozó
 • Tápfeszültség: 5 V / 30 mA
 • Méretek: (h x w x d): 240 x 110 x 45 mm
 • Működési hőmérséklet: – 40°C / + 50°C
 • Állapotjelző LED: sárga

A Funke DSC-310 antenna kültéri használatra alkalmas. Kialakítása révén nem túl hivalkodó a házfalon, vagy az ablak mellet sem. A dobozban az antenna mellett megtalálunk minden szükséges szerelési anyagot, kb. 5m kábellel, amire már a csatlakozókat is rátették. A tartozékok közt van egy elfordítható csukló is, amivel minden irányba könnyen állíthatjuk az antennát, a tájolástól függetlenül. Mindenképp fali konzolra, vagy masszív árbocra javasolt szerelni, a szükséges bilincseket is megtaláljuk a dobozban. Falra közvetlenül csak akkor érdemes felfúrni, ha biztosak vagyunk az adótorony irányában. A DSC-310 is egy aktív antenna, ami külső 5V-os tápellátást igényel, ezt adhatja a beltéri egység, vagy külső tápfeladóval és adapterrel is biztosíthatjuk a részére. Ezt az antennát is vízszintesen kell elhelyezni a horizontális vételhez, függőlegesen a vertikális polarizációjú csatornák vételére van mód (ilyen jelenleg nincs hazánkban). Az antenna alsó felén helyezkedik el az F-csatlakozó, mellette pedig egy sárga színű állapotjelző LED-et találunk, ami a megfelelő csatlakoztatás és tápfeszültség meglétét jelzi. Az antenna borítása UV-álló műanyagból készült, valamint teljes mértékben víz és időjárásálló, a felszerelés után különösebb karbantartást nem igényel.

Funke ODSC-100 – Aktív kültéri antenna analóg és digitális tévéhez

 • (Teljes) HD kompatibilitás
 • DVB-T és DVB-T2 vételre alkalmas
 • Beépített előerősítő és zajszűrés
 • Karbantartás mentes, víz és UV-fény álló
 • Horizontális és Vertikális polarizáció
 • Teljes nyereség: 23 dB
 • Csatornák: 5 – 12 (174 – 240 MHz), 21 – 69 (470 – 862 MHz)
 • Csatlakozás: 75 Ohm / F-csatlakozó
 • Tápfeszültség: 5 V / 30 mA
 • Méretek: (h x w x d): 223 x 237 x 25 mm
 • Működési hőmérséklet: – 40°C / + 50°C
Az ODSC-100 kültéri antenna a legnagyobb a nálam lévők közül, ennél már a nyereség 23dB. A külsőségekre itt sem lehet panasz, szép kialakítású és a DSC-310-hez hasonlóan ez is UV és időjárásálló. A dobozban lévő szerelési anyagok nagyjából megegyeznek a DSC-310-el, de itt már 10m csatlakozókkal szerelt kábelt és egy L alakú fordító dugót is találunk az igényes szereléshez. Ehhez is van elforgatható csukló a megfelelő irány egyszerű beállításához. Az ODSC-100 antennát fektetve, vízszintesen kell feltenni a horizontális vételhez, így kicsit nagyobb helyet foglal, mint állítva. Az kábel F-csatlakozó az antenna alján található, állapotjelző LED nem került rá. A többi típushoz hasonlóan ez is igényel aktív 5V-os tápellátást, amit a legtöbb set-top-box tud biztosítani, de külső opciósan beszerezhető adaptert is használhatunk hozzá.
Minden antenna közös tulajdonsága az aktív tápellátási igény, 5V-os feszültséget kell biztosítani a működésükhöz. Ezt megtehetjük a beltéri egységünk segítségével, a legtöbb kapható típusban benne van ez a funkció, de használhatunk hozzá külső tápfeladó elosztót külső tápegységgel. Én a tesztelés a WayteQ HD-90CX típusú beltéri egységet használtam, itt a menüben egyszerűen aktiválható az antenna 5V-os tápfeszültsége, a másik összehasonlító tesztalanyom lett volna egy Samsung C650 típusú LCD TV, de sajnos ebben nincs 5V-os antenna tápfesz. támogatás, és nem volt kéznél külső tápfaladó sem. A külső tápellátás azért lényeges, mert mindhárom antennában beépített erősítő és zavarszűrő található, a zavarszűrő hivatott kiküszöbölni a külső, zavaró rádiófrekvenciás(pl. GSM) tényezőket a jobb vétel biztosítása érdekében.

Nehéz egy hiteles antenna tesztet készíteni, sőt szinte lehetetlen, mert minden vételi helynek más az adottsága. Az én lakóhelyemen nagy szerencsém van DVB-T vétel szempontjából ,mert Budapesten 3 adótorony is található, valamelyikre mindig rálehet állítani az antennát. Mint említettem a teszteléshez a WayteQ HD-90CX beltéri egység volt a segítségemre, azért csak ez, mert cél műszerrel sajnos nem rendelkezem, a legpontosabb eredményeket egy ilyen műszer biztosította volna.

A beltéri antennával csak nagyon gyenge vételem volt, ebben az is szerepet játszik, hogy sok beárnyékoló épület van itt a szomszédságban. Persze amint kitettem az ablakba ezt a pici antennát máris megjelent a kép, szóval van benne azért valami, de a TV tetején nem működött.

A másik két típus kültéri, így a jelenlegi antennám helyére szereltem fel őket, igyekezve az adótorony felé állítani. Mindkét antennával megfelelő, nagyon jó vételem volt, semmi akadozás, semmi kockásodás.

Az alábbi táblázatban megpróbálom összefoglalni a beltéri által mért jel és minőségi értékeket. A WayteQ beltéri jelszintmérője, sajnos nem a legtökéletesebb, de az antenna beállítást eltudjuk vele végezni. Tapasztalatom szerint elég csak a minőség érték jelzőt figyelni, 25%-nál már van némi jel, de nem elégséges a kép megjelenítésére, a hang néha-néha már bejön, 50% felett már stabil az SD csatornák képe és hangja, viszont HD adónál még előfordult pár kocka. A legjobb vétel 90% felett van, ilyenkor már tökéletesen vesszük az adótorony jelét, szakadozás nem fordulhat elő egyik csatornán sem.

  DSC-250 DSC-310 ODSC-100
Mux A (Budapest) jelerősség   66 % 68 %
jelminőség 0-54 % 91-95 % 94-95 %
Mux C (Budapest) jelerősség   65 % 64 %
jelminőség 0-54 % 96 % 96 %
 
Nagy szerencsémre lehetőségem volt kipróbálni egy kissé távolabbi helyen is az antennákat. Itt pontos értékeket nem tudok prezentálni, csak a tapasztalataimat leírni. Budapesttől kb. 30km Veresegyháza, itt adódott alkalom egy kis tesztet végezni. A területi tényezők miatt egyik budapesti toronyra sem volt rálátás, semelyik frekvencián nem volt jel, ekkor egy hirtelen ötlettől vezérelve megpróbáltuk a kb. 60km-re lévő kékesi adótorony jelét befogni, a 44-es csatornán kerestünk először a DSC-250-el, bent semmi jel nem volt, viszont az ablakba kitéve már be-be jött a kép, ha éppen úgy állítottuk, akkor fix. 50-54 % köröli értéket tudtunk beállítani. Ezután itt szembesültem azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy a kültéri antenna valóban kültérre való, nem érdemes vele bent kísérletezni. A DSC-310-el már elég jó vétel volt a 44-es csatornán, folyamatosan 90% felett volt az érték, viszont a 69-es csatorna, csak néha-néha jött be. Ahhoz, hogy a 69-es csatorna jelét is a megfelelő szintűre tudjuk feltornászni feljebb kellett helyezni (kb. 3m magasba) és nagyon pontosan kellett az antennát beállítani, már 1mm elmozdulás is sokat számított. Végül sikerült úgy beállítani az antennát, hogy mindkét multiplex csatornái a megfelelő jelerősséggel jöttek, ismét fontos kiemelnem, hogy itt bizony körülbelül 60km távolság volt, és így is jött minden csatorna.
 
Vélemény:
A Funke antennák között mindenki megtalálhatja a neki szükséges típust. Én a szoba antennát csak olyan helyre ajánlom, ahol közel van az adótorony és a szabad rálátást semmi nem akadályozza. Mindhárom antennára egyöntetűen igaz az igényes kialakítás, a jó szerelhetőség(nem kell szakember a felrakásához). Az antennák azonnal használatba vehetők, nem szükséges hozzájuk plusz tartozékokat, csatlakozókat vásárolni. Mindegyik típus rendelkezik beépített szűrőkkel a külső rádiófrekvenciás(DECT, GSM) zavarok kiküszöbölésére. Mindhárom antenna aktív tápellátást kíván, én kicsit hiányoltam a dobozokból a hálózati adaptert(bár a legtöbb beltéri tudja biztosítani az antennának a szükséges 5V-ot, mint a tesztben is használt WayteQ HD-90CX). Az Funke termékek árai a középkategóriába sorolhatók, a legkisebb DSC-250 ára 4900-Ft, a közepes DSC-310 7900- Ft-ba kerül, a nagyobb ODSC-100-ért pedig 9900-Ft-ot kell otthagynunk az üzletben.
 
A Funke DVB-T antennákat a Wayteq Europe-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.
 

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .