2020 április 7.

Panasonic TX-L32CX3E LCD tv nem veszi a mindigtv jeleket

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1292
  Szasza
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Szeretném a segítségeteket kérni egy számomra nagyon rosszkor jött problémában.

  Én a tetőre jó magasan kitett erősítős antennám jelét egy kimondottan erre a célra kifejlesztett elosztóval osztom két felé. Hosszú hónapok óta minden rendben volt két tv-n a vétel. Idáig az én Panasonic tv-m (beépített “mindigtv” modul) majdnem 100/100 minőségben vette az adókat,míg a másik tv-re csatlakoztatott Alcor HD-2800 set top box-nál voltak kisebb ingadozások, tehát a tv-mben valószínűleg egy minőségi kis mindigtv-s modul van. Most az a helyzet, a héten a Panasonic tv-n néztem a Dunán a Magyar-Spanyol kézilabda meccset, amikor elkezdett bekockásodni az adó. Egyre rosszabb lett, végül már nézhetetlenné vált. Más adón nem tapasztaltam ezt akkor, átkapcsoltam a T-Home-s műholdas beltérire, ott néztem végig a meccset. Másnap valamiért visszakapcsoltam a mindigtv-re, s már gyakorlatilag halott volt, minden eddigi 100-s minőségű adóm totál kocka lett. A másik sima tv-men az előbb említett Alcor set-top-box-al viszont jól jött minden adó továbbra is. Megnéztem, nem kábelhiba, nem elosztóhiba(a másik tv-n sem lenne kép), s így nem is antennahiba. A másik tv-n most is,ma is minden adó jön. Direkt vettem egy speciális földfelszíni sugárzára kifejlesztett mérőműszert. A tv-mhez menő koaxnál is jó a jel, éppúgy mint a másik tv-nél lévő koax végén is. De hogy tényleg kizárjak mindent, átvittem a tv-m oda a másik szobába,s ott is ugyanez a jelenség. Tehát ebből következően nem lehet koax kábel hiba, sem elosztó hiba, s antenna hiba sem. Én a földrajzi helyzetemből adódóan elég sok adót befogtam, köztük szlovén adókat és az összes osztrák adót. Jól, mondjuk a szlovén adók meglehetősen időjárásfüggőek voltak,de az osztrák adók is általában 100%-al jöttek mindig. A másik tv-n ezek most is jönnek, de érdekes, mert nálam az osztrákok nálam is a Panasonicon tökéletesen jönnek, s minden más adó halott lett. Kettő adó kivételével, egyik az Info csatorna, a másik a holnap (20.-án) induló M3 csatorna, aminek kint van már a képe, ezek majdnem 100%-al jönnek. A többinél egyszerűen nincs jelszint. Előfizetésem nincs, így csak az ingyen fogható csatornákra vonatkozik ez. Bár ha lenn előfizetésem, akkor is bajban lennék, mert lekeresve a csatornákat,a fizetős csatornák jelszintje is mind kicsi lett, pedig amíg nem jött be ez a probléma, azok is 100%-al jöttek volna.

  Nagyon félek attól,hogy a tv-be beépített földfelszíni adók vételéhez szükséges áramkör valahol megsérült, így a 482Mhz-ig nem enged át már semmit jól, felette, így pl a 586Mhz-n működő adók már jók, ezen van az Info és M3 csatorna is, illetve az osztrákok. A rádiók is 100/100 voltak korábban, most természetesen azok sem jönnek, csak rettentően akadozva, teljesen értelmetlenül.

  Mint látjátok,megpróbáltam minden lehetséges okot kizárni, de csak nem jutok előbbre.

  Adok egy táblázatot,amiben megjelöltem a szlovén adók kivételével (ezek ugye időjárásfüggőek,nem mérvadóak) a mostani helyzetet.

  http://kepfeltoltes.hu/131218/MindigTV_v_tel_-_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpgnnSzerintetek mi történt?

  Különösen örülnék, ha lenne köztünk szakember, aki egyértelműen meg tudná mondani mi történt.

  Próbálkoztam más fórumokra is beírni, de olyan kérdésekkel bombáztak: Hol vagy helyileg?

  Hogyan van tápfeszültséggel ellátva az erősítős antenna?

  Milyen az a speciális osztó?

  Milyen műszerrel méred a DVB-T jeleket?

  – Szélessávú jelszintmérő.

  – Csatornánként, szelektíven mérő műszer.

  Az UHF22 és az UHF35 Kabhegy, az UHF24 Nagykanizsa.

  Merre áll a vevőantenna?

  Ezek a kérdések teljesen logikátlanok. Ha a másik tv-n minden jó most is ugyanazzal az elosztóval,erősítős antennával, s ott abban a szobában sem jöttek az adók a Panasonic tv-vel, akkor a fenti kérdések lényegtelenek.

  Még annyit, többször újra lekerestettem a csatornákat, háromszor állítottam teljesen alaphelyzetbe-gyári állapotba a tv-m, de sehogy sem jönnek be az adók, vagyis ugye mind megtalálja, de kép az kocka, a hang pedig ennek megfelelően minden csatornán akadozik. A tv-n nincs 5V tápfeszültség kiadási lehetőség az antenna felé, az Alcor HD-2800-n van,de természetesen azon sincs bekapcsolva.

  Létezik ehhez a tv-hez szervizkód? Amiben esetleg állítani lehetne valamit érdemlegesen? vagy egyáltalán az öntesztben láthatnám, hogy valójában hol a gond?

  #22406
  speed
  Felhasználó

  Panasonic márkaszervíz…tuner csere.

  #22407
  darvinya
  Felhasználó

  Azzal, hogy indítottál egy topikot még nem fog alkatrész kicserélödni.nnMár az is írtam, hogy otthoni barkács több kárt okozhat mint használ.nnDe akkor legyen.nnSzed szét a Tv tunerját.nnBenne keres púpos polarizált kondit, elszíneződött ellenállást, stb.nnHa van púpos elko kondi azt biztos csere.nnElszíneződött dolgokat megmérni.nnHa viszont rendben van a tuner, akkor nyák panel szakadás lehet, vagy forrasztások engedtek el (még ha úgy látszik, hogy jó).nn…stb

  #22408
  Szasza
  Felhasználó

  darvinya, nincs szándékomban szétszedni, arra lennék kíváncsi, valójában mi romolhatott el benne, mert akkor nagyjából tudnám menyi pénzbe kerülne a javíttatása.nnItt legalább (sajnos) hasonlóan az én véleményemhez, azt írjátok, valójában elromlott a készülék. Az előbb másik fórumon a nagy okoska azt javasolta, nézzem meg a frekvenciatáblázatot, s aszerint állítsam be a készüléket, mert biztosan buheráltak a csatornákkal a kabhegyi adón. Nem értek a szereléshez, de hülye sem vagyok, ott is szakember segítségét kértem, de dilettánsokkal találkoztam csak. Itt bíztam,bízom abban, hogy valóban hozzáértő ad tanácsot. Van a közeli faluban egy fiatal srác, nagyon ért a javításhoz, s nem is dolgozik drágán. De mielőtt elvinném hozzá, tudni szerettem volna mi mehetett tönkre, s az mennyibe kerül. A pénz az egyetlen akadály 🙁

  #22409
  Szasza
  Felhasználó

  Időközben kiderült, hogy szerencsére a tv-nek semmi baja. A lepkeantenna erősítőjének a tápja ment tönkre. Ami elég furcsa hibát produkált, hisz a két tv közül egyiken minden csatorna képe tökéletes volt. A sógorom vett egy Synaps AAD-250 erősítőt, amin gyárilag van elosztó két antennához. Ezt kipróbáltam, s nálam is lett újra kép. Visszadugva a lepkeantenna tápját a rajta lévő visszajelző piros led már csak halványan világított, később pedig már sehogy. Nem igazán értem a dolgot, rossz táppal miképpen volt a másik tv-n minden csatorna képe jó.

  #22410
  darvinya
  Felhasználó

  nnIdőközben kiderült, hogy szerencsére a tv-nek semmi baja. A lepkeantenna erősítőjének a tápja ment tönkre. Ami elég furcsa hibát produkált, hisz a két tv közül egyiken minden csatorna képe tökéletes volt. A sógorom vett egy Synaps AAD-250 erősítőt, amin gyárilag van elosztó két antennához. Ezt kipróbáltam, s nálam is lett újra kép. Visszadugva a lepkeantenna tápját a rajta lévő visszajelző piros led már csak halványan világított, később pedig már sehogy. Nem igazán értem a dolgot, rossz táppal miképpen volt a másik tv-n minden csatorna képe jó.nn

  nnPedig egyszerű.nnDekóderen erősebb tuner van ami alapból támogatja tápellátást antenna erősítőnek.nnLehet, hogy dekóderen be volt kapcsolva tápellátás.nnViszont ez tönkre teheti az antenna erősítőt.

  #22411
  Szasza
  Felhasználó

  Nem volt bekapcsolva SOHA a set-top-boxon, badarság is lett volna, hisz alapból erősítős volt az antenna. S írtam is , az Alcor set-top-box tunere gyengébb, lényegesen gyengébb a Panasonic tv-ben lévőnél. Mert minden nap találkoztam azzal a jelenséggel, hogy míg nálam mindig volt kép, s soha nem kockásodott be a kép, addig az Alcoron sokszor. Na látod, éppen ezért érthetetlen még mindig számomra ez a dolog. Esetleg olyan dolgot tudok elképzelni, hogy a tv-re a rossz táp miatt visszadolgozott a 12V, sőt ki tudja mennyi. Mivel a tv nem támogatja az 5V kiadását, talán nincs is benne semmi olyan védelem, ami meggátolná ezt. Az Alcor tud 5V-t kiadni, s lehet annál van valami olyan védelem, ami nem engedte vissza rá a 12V-ot. Valaminek kellett lennie ami megzavarta a tv-met, de nem zavarta a set-top-boxot. Már csak azért, mert ha jól emlékszem a tv-re dugva a koaxdugót kisebb szikrázást is láttam.

  #22412
  darvinya
  Felhasználó

  nnNem volt bekapcsolva SOHA a set-top-boxon, badarság is lett volna, hisz alapból erősítős volt az antenna. S írtam is , az Alcor set-top-box tunere gyengébb, lényegesen gyengébb a Panasonic tv-ben lévőnél. Mert minden nap találkoztam azzal a jelenséggel, hogy míg nálam mindig volt kép, s soha nem kockásodott be a kép, addig az Alcoron sokszor. Na látod, éppen ezért érthetetlen még mindig számomra ez a dolog. Esetleg olyan dolgot tudok elképzelni, hogy a tv-re a rossz táp miatt visszadolgozott a 12V, sőt ki tudja mennyi. Mivel a tv nem támogatja az 5V kiadását, talán nincs is benne semmi olyan védelem, ami meggátolná ezt. Az Alcor tud 5V-t kiadni, s lehet annál van valami olyan védelem, ami nem engedte vissza rá a 12V-ot. Valaminek kellett lennie ami megzavarta a tv-met, de nem zavarta a set-top-boxot. Már csak azért, mert ha jól emlékszem a tv-re dugva a koaxdugót kisebb szikrázást is láttam.nn

  nnTévhitben vagy.nnAttól, hogy rosszul írják fw-t az Alcor -nak így rossz lesz a „vétel” az antennanak.nnMég ha nincs bekapcsolva jelzést mutat, attól még a rossz fw bekapcsolja.nnEnnek eredménye a kockásodás, minőség/jelerősség mutató romlás.nnEzt egyszerű Voltméterrel kimérhető mekkora feszt ad.

  #22413
  Szasza
  Felhasználó

  Nem tévedek. Most, hogy tönkrement a lepkeantenna eredeti tápja, a padláson lévő elosztót kivettem, s toldóval összekötöttem a koaxot. Megnéztem rögtön utána az Alcoron, semmi. Ráadtam az 5V-ot, azóta ismét nézhető rajta minden,ami eddig jött.

  #22414
  darvinya
  Felhasználó

  Akkor nem szóltam.

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.