2019 augusztus 23.

Friss hírek a digitális televíziózás világából

Kezdőlap Fórumok DigiPortál Fórumok Általános témák Friss hírek a digitális televíziózás világából

Ennek a témakörnek tartalma 264 hozzászólás, 4 résztvevő. Utolsó frissítés:  Kugesz 9 éve, 11 hónapja telt el.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 265
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #1168

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  Tisztelt Tagok, Vendégek!

  Ebben a topic-ban olvashatóak, írhatóak a friss, napi hírek a digitális televíziózás világából.nnA hírekhez itt helyben nem szabad hozzászólni, mindegyik végén lennie kell ajánlásnak, melyik témában lenne érdemes megvitatni. Ha nincs még ilyen topic, akkor nyissatok egy újat, és azt linkeljétek.Amennyiben egy adott hírhez te vagy az első hozzászóló, utalj benne a hírre, hogy mindenki által könnyen értelmezhető legyen!A topic csak hír hozzászólásokat tartalmazhat!Itt, a témanyitó alján található egy felsorolás, mely oldalak megfigyelésével kerülnek ide a hírek. Akinek tudomása van olyan oldalról, ami itt nem szerepel, de érdemesnek tartja arra, hogy az ott szereplő hírek közül ide is felkerüljön néhány, illetve onnan szeretne hírt betenni, kérem, írja meg PM-ben, hogy publikálva legyen itt.A híreknek kapcsolódnia kell az oldal tematikájához(digitális televíziózás)!Az oldal tematikájához nem szervesen kapcsolódó híreket az “Egyéb infok innen-onnan…” topic-ban lehet publikálni!nnTovábbi szabályok:nn

   nn

  • Legyen szépen formázott, vastag cím, ha van kép, akkor azt is be kell tenni
  • nn

  • A forrás mindig legyen megjelölve, kattintható link formájában
  • nn

  • A hírközlő oldal szabályait tartsátok be, ha nem engedik a híreik másolását, akkor csak a főcím legyen kattintható link formában
  • nn

  nnKérem, ezen ajánlásokat mindenki tartsa be, a hozzászólások ennek értelmében módosításra, törlésre kerülhetnek!Ne feledjétek, a sat.hu hírek az oldal jobb oldalán, a Google hírdetések alatt olvashatók.

  Forrásoldalak:SAT-TV-RADIO, Hullámvadász, Médiainfó, Kárpátmédia.hu, MediaVox, eMasa, Broadband TV News, Index, FN, Parabola.czMKM (Beküldte: Potter)Kábelinfo, est.hu (Beküldte: Kugesz)A topic szabályzatában változás történt, ez piros színnel lett kiemelve (2009.04.30)

  #15355

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.spi-film.sk/resize/domain/b6/files/spi-logo.png|||right][/lightbox]Újabb HD csatornákat indít az SPI: jön az Action Box és a Fashion Box!

  A tervek szerint két újabb HD csatornát indít hazánkban is a Filmbox HD-t és a Filmbox Extra-t üzemeltető SPI International.Az Action Box a férfi nézőket, a Fashion Box pedig a női nézőket célozza majd.Továbbra is a tervek között szerepel több hagyományos felbontású csatorna, így az Erox nevű erotikus műsorokat sugárzó adó magyarországi bevezetése is.

  Forrás: SAT-TV-RADIOA hír megvitatására javasolt topic: Új csatornák

  #15356

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/tt/t_home.png|||right][/lightbox]Özönlenek a tévéelőfizetők a Telekomhoz

  A Magyar Telekom kiadott egy közleményt arról, hogy nagyon beindult az IPTV, illetve a T-Home SAT Tv szolgáltatásuk: a T-Home tévé-előfizetők száma elérte a 400 ezret.nnA Magyar Telekom bejelentette, hogy T-Home tévé-előfizetőinek száma a napokban elérte a 400 ezret. A közlemény szerint ezzel a vállalat újabb lépést tett afelé, hogy – a képernyővállalatra vonatkozó stratégiai terveit megvalósítva – a hazai távközlési piac minden területén vezetőként legyen jelen.nnA bejelentés szerint a Magyar Telekom T-Home márkájának “képernyő-szolgáltatásai” közül a műholdas T-Home Sat TV, valamint a T-Home IPTV televíziós szolgáltatások megrendeléseinek száma az elmúlt hónapokban dinamikusan emelkedett, és a T-Home Kábel TV szolgáltatás iránt is változatlanul élénk a kereslet.nnA növekedés egyrészt a T-Home márka sikeres piaci bevezetésének, másrészt annak köszönhető, hogy a Magyar Telekom a hazai piacon egyedülállóként működik úgynevezett három képernyős vállalatként: vagyis jelenleg kizárólag ez a cég nyújt együtt vezetékes és – a T-Mobile márkája révén – mobil hálózaton tévét, internetet és telefont , otthon és bárhol.nnA közlemény szerint a T-Home Sat TV szolgáltatás kedvező piaci fogadtatásában kiemelkedő szerepet játszik annak digitális hang és képminősége, csatornaválasztéka, elektronikus műsorújságja, a HD minőségben elérhető csatornák esetében HD-minősége, és nem utolsó sorban a versenyképes ára.nnA T-Home márka bevezetésével a T-Home IPTV is új lendületet kapott, amely a Magyar Telekom szerint többek között az olyan újdonságoknak köszönhető, mint a megállítható, visszatekerhető élő televíziós adás, az elektronikus műsorújság, a több mint 700 mozifilmet akár már tévépremier előtt kínáló Videotéka (VoD), a gyerekzár, a választható nyelv, és az előre programozható műsorrögzítési lehetőség.

  Forrás: MediaVoxA hír megvitatására javasolt topic: T-Home – Az új műholdas szolgáltató

  #15357

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.t-com.hr/images/logo.gif|||right][/lightbox]Max Tv: májusban HD-csatornák a horvát szolgáltatónál is

  Májustól a legmodernebbnek tekintett HD (high-definition) formátumú műsorokat is kínál előfizetőinek a horvát MaxTv. A népszerű IP TV-szolgáltató kínálatában a közép-Európában már “jól bejáratott” csatornák HD-változatai mellett a magyar nyelvű médiavilágban ismeretlen adók is helyet kapnak majd a kínálatban. Írásunkból megtudhatják, melyik tévéadók HD-változatai kapnak majd helyet a horvátországi IP TV-szolgáltató májustól elérhető csomagjában.A horvát MaxTv programkínálata májustól több HD (high-definition) formátumban sugárzott – ma legmodernebbnek tekinthető jelátvitellel – televíziós program is helyet kap. A HD-adók között mondhatni természetesen helyet kap, a kihagyhatatlan HBO-filmcsatorna is, amely csakúgy mint másutt különdíjért nézhető legálisan a MaxTv-nél is. A felsorolást a közép-Európában megszokottnak nevezhető csatornák sorával folytathatjuk, így jelen lesz a NatGeo HD, az Eurosport HD, a History HD is a kínálatban. Ezek mellett azonban számunkra kevésbé, vagy egyáltalán nem ismeretes – helyi viszonylatban érdekelt – programok következnek, amely a Voom HD, Luxe TV HD, Melody Zen HD és a Anixe HD csatornákat takarja.

  Forrás: KMMA hír megvitatására javasolt topic: T-Home IPTVcomment: hogy miért látható más kép a képre kattintva? (mivel ez nálunk is létező szolgáltató, csak itt T-Home IPTV a neve…)

  #15358

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/ee/eutelsat.png|||right][/lightbox]Tesztel az Eutelsat W2A a keleti 1,7 fokon!

  Elérte keleti 1,7 fokos tesztpozícióját az április 3.-án Bajkonurból indított Eutelsat W2A és az első tesztszignálok már vehetők a holdról.A keleti 10 fokra kerülő, a csak félig használható, kiöregedett Eutelsat W1-et váltó új műhold hármas misszióval indul: a fedélzetén három elkülönült kommunikációs alrendszer kapott helyet.A 46 72 MHz-es ill. 36 MHz-es Ku-sávos tp. két fix nyalábon kapott helyet: az egyik Európát, Közel-Keletet és Észak-Afrikát fedi le. A másik nyaláb Dél-Afrikát és Madagaszkár környékére irányul.Új lesz a keleti 10 fokon a C-sáv használatba vétele: itt 10 72 MHz-es tp. áll rendelkezésre és Afrika, Európa, India, Ázsia mellett Dél-Amerika felé is sugároz: ezt a tartományt főleg GSM hálózatok összekötésére fogják használni.A W2A-n egy Európában eddig nem használt tartományt is használatba vesznek: az S-sávban sugárzó tp.-ek (2 db 30 MHz-es) pl. műholdas rádiós szolgáltatásokhoz lesznek használhatók: ezt a szolgáltatást az Eutelsat és az SES Astra közösen biztosítja majd. Sajnos a fedettségi területből hazánk kimarad.

  Forrás: SAT-TV-RADIO

  #15359

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/aa/astra.png|||right][/lightbox]Műholdtemetőbe küldték az Astra 5A-t

  Az SES Astra bejelentette, hogy sikeresen műholdtemetőbe küldték a január közepén meghibásodott Astra 5A (ex-Sirius 2) műholdat.A műhold keleti irányba elhagyta pozícióját és a korábbi sikertelen mentési kísérletek alatt elvesztette maradék üzemanyaga nagy részét.A gyártó Thales Alenia Space mérnökeinek sikerült április folyamán ismét irányítás alá vonni a január közepén meghibásodott műholdat és sikerült az irányíthatatlan forgást kontrolálni, így a hold akkumulátorait feltöltötték.Mivel a műhold üzemanyaga már vészesen lecsökkent és nem akartak egy esetleges újabb meghibásodást kockáztatni, ezért műholdtemetőbe küldték a holdat, amely így már nem jelent veszélyt a többi műhold számára.

  Forrás: SAT-TV-RADIOA hír megvitatására javasolt topic: Off Topic

  #15360

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/ee/eutelsat.png|||right][/lightbox]Üzemben az Atlantic Bird 4A a nyugati 7 fokon: kellemetlen meglepetés!

  Április közepén üzembe állt az Eutelsat Hot Bird 10 a nyugati 7 fokon és Atlantic Bird 4A néven átvette az Atlantic Bird 4 szerepét.Sajnos a remélt javulás helyett, drasztikus romlás következett be a csatornák vételével kapcsolatban.Az eddig 80-90 cm-es antennával elérhető Atlantic Bird 4-ről továbbított frekvenciák ~180 cm-es antennát igényelnek.A Nilesat által az Eutelsattól bérelt kapacitás az eddigi 14-ről így 25 tp-re nőtt: az eddig a nyugati 7 fokról nem használt 11,2-11,5 GHz-között is kapcsoltak be tp.-t. (A KabelKiosk keleti 9 fokra költözésével további frekvenciákat is bekapcsolhatnak e tartományban.)A Hot Bird 10 a tervek szerint 2011-ig marad a nyugati 7 fokon, amikor is az Atlantic Bird 4R váltja és a hold elindulhat elsődleges célállomása, a keleti 13 fok felé.Az ex-Hot Bird 4 várhatóan egy másik pozícióba kerül át mivel ~2-3 évig még stabilpályás üzemmódban használható lesz.

  Forrás: SAT-TV-RADIO

  #15361

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/logo/tv/bb/budapest_televizio.jpg|||right][/lightbox]Elrendelte a bíróság a Budapest TV felszámolását!

  Egy csaknem két és fél éve benyújtott kérelem alapján a Fővárosi Bíróság elrendelte a Budapest Televízió Zrt. felszámolását.Eközben a Budapest TV díjcsökkentést szeretett volna kérni az ORTT-től, amit a testület nem támogatott.Egyelőre még nem ismert a csatorna további sorsa. Jelenleg a Budapest TV az egyetlen szabadon vehető nem állami műholdas magyar tévécsatorna, amely a keleti 19,2 fokon keresztül sugároz.

  Forrás: SAT-TV-RADIOA hír megvitatására javasolt topic: Kódolatlan csatornák

  #15362

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/dd/disney_xd.png|Klikk ide, Disney logo!||right][/lightbox]Lengyel nyelvterület: Jetixből – Disney XD

  Az amerikai Jetix animációsfilm-csatorna átalakulása már februárban kezdődött az egyesült államokban, amikor is “Disney XD” névre keresztelték át a csatornát. A megújulás most elérte közép-kelet Európát is: a lengyel nyelvterületen sugárzó Jetix-klónról is “leverték a cégtáblát” és az amerikai filmgyártó cég logóját örökölte meg az adó.Franciaországban mintegy egy hónappal ezelőtt történt meg a “cégtábla leverése”, míg a közép-európai piacon a közeljövőben várható mindez. – írja a cseh parabola.cz portál. Az oldal cikkében olvashatjuk, hogy a Disney XD csatorna műsorán szerepel majd izgalmas sport, humor, és kaland egyaránt.

  Forrás: KMMA hír megvitatására javasolt topic: Változások a digi csomagban lévő csatornákon

  #15363

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/hh/hbo_ce.png|||right][/lightbox]HBO: Kódolatlan nap – kivéve ismét csak a Digi Tv-n (?)

  Április 18-án, szombaton, 24 órán keresztül azok is élvezhetik az HBO valamint az HBO programját nagy felbontásban kínáló HBO HD adását, akik még nem előfizetők. A csatornák ezen a napon kódolatlanul sugározzák műsorukat, hogy az HBO programja iránt érdeklődő közönség most díjtalanul próbálhassa ki az általuk kínált szórakozást. – áll az HBO honlapján.Ez alól azonban a Digi Tv előfizetői úgy tűnik ismét csak kivételek: nem nyitotta ki a mozi-csatornát a Digi Tv műholdas platformja. A kábelhálózatok többségén zavartalan a kódolatlan vétel.Az erdélyi központú Digi Tv esetében nem ez az első alkalom, hogy nem nyitja meg a filmcsatornát az arra elő nem fizetett nézői számára kódolatlan napokon sem. A szolgáltató előfizetői korábban is tapasztalhatták, hogy csak akkor nyitja meg az HBO műsorát a Digi kódolatlan napokon, ha azt a szolgáltató hivatalos honlapján jó előre jelzi. Most ezzel kapcsolatban semmilyen utalást nem találunk a digi.tv -honlapon.

  Forrás: KMMA hír megvitatására javasolt topic: Kódolatlan csatornák

  #15364

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/logo/corp/yy/yahsat.jpg|Klikk! Yahsat Logo!||right][/lightbox]SES-Astra és Yahsat szövetség

  Az SES Astra és az Al Yah Satellite Communications Company (Yahsat) bejelentette, hogy közös céget hoz létre, amely a keleti 52,5 fokra kerülő Yahsat 1A műholdról látja majd el a Közel-Keletet, Afrikát és Dél-Nyugat Ázsiát ill. részben Európát.A műholdat már gyártja a Thales Alenia Space és 2010 végén indulhat útnak.A közös cég 23 BSS-sávú tp.-t (11,7-12,5 GHz) bírtokol majd és ezeket értékesíti YahLive márkanév alatt.A korábbi hírek szerint a Yahsat 1A-n 21 Ka, 20 Ku és 14 C-sávos tp. kap helyet. Utóbbiakat YahLink márkanév alatt terjesztenék: hazánban a C-sáv is vehető lenne.

  Forrás: SAT-TV-RADIO

  #15365

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  Eljárás a Magyar Telekom és az Invitel ellen

  A hűségszerződések körüli szabálytalanságok gyanúja miatt vizsgálódik az NHH.nnJogsértés gyanúja miatt piacfelügyeleti eljárást kezdeményezett az Invitel és a Magyar Telekom ellen a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa az NHH Hivatalánál. Emellett a Magyar Telekom bizonyos díjcsomagjai kapcsán maga a Tanács indított eljárást.nnAz NHH Tanácsa korábban határozatban tiltotta meg a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetését. Ennek értelmében a szolgáltatók nem szankcionálhatják a szerződésben szereplő összegekhez és a kedvezményekhez képest aránytalan módon a határozott idejű előfizetői szerződések idő előtti felmondását.nnEnnek nyomán aztán az NHH Tanácsa 2008 végén adatokat kért be a piaci szereplők határozott idejű szerződéssel igénybe vehető díjcsomagjairól és a hűségidő lejárta előtti szerződésbontáskor megállapított kötbérekről.nnAz NHH azt találta, hogy a 2007-es határozat nyomán pozitív változások indultak el a piacon. Így megszűntek az aránytalanul hosszú hűségidők, és a hűségidő már nem hosszabbodik meg automatikusan, csak ha a fogyasztó azt kifejezetten kéri.nnA határozatban előírt diszkriminációs tilalom a Magyar Telekomot, az Invitelt és a Monortel/UPC-t érintette. Az eredmények szerint az utóbbi cég betartotta a határozatban előírt kötelezettségét. Ez azt jelenti, hogy ugyan határozott idejű szerződései vannak, de azok idő előtti felmondását – szabályosan – csak a díjkedvezmény visszafizettetésével szankcionálja.nnA vizsgálat szerint az Invitel és esetenként a Magyar Telekom a korábban határozott idejű konstrukcióval kötött szerződéseket határozatlan idejű, de csak hűségnyilatkozattal igénybe vehető csomagokká változtatta. Emögött az a szándék áll, hogy mentesüljenek a határozott idejű szerződésekre vonatkozó kötelezettség alól.nnA határozatlan idejű díjcsomagokra a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tilalma ugyan nem vonatkozik, de az NHH úgy gondolja, a fenti gyakorlat alkalmazásával az Invitel és a Magyar Telekom valószínűsíthetően mégis jogszabálysértést követett el, ugyanis az elektronikus hírközlési törvény szerint a határozatlan idejű szerződések jogkövetkezmények nélkül felmondhatók.nnA Magyar Telekom esetében az NHH szerint az is vélelmezhető, hogy több határozott idejű csomagnál az alkalmazott kötbér összege és annak számítási módja nem felel meg a határozat előírásainak, ugyanis azok sem az előfizetőnek nyújtott kedvezménnyel, sem pedig a szerződés teljesítésére fordított költséggel nem indokolhatók, illetve azokkal nem arányosak. Ez utóbbi miatt indított eljárást maga a Tanács is.nnAmennyiben az NHH gyanúja beigazolódik, az érintett szolgáltatók a hírközlési tevékenységgel kapcsolatos értékesítésből származó előző üzleti évi árbevétel 0,25 százalékának, míg a tanácsi eljárásban 0,5 százalékának megfelelő bírsággal sújthatók.

  Forrás: MédiainfóA hír megvitatására javasolt topic: Off Topic

  #15366

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/hires/uu/upc_tv.png|||right][/lightbox]Százezer felett a digitális kábeltévé előfizetők száma a UPC-nél

  Új digitális csomag is elérhető a szolgáltatónál.nnTöbb mint százezer háztartásban használnak már digitális kábeltelevíziós szolgáltatást a UPC előfizetői, közölte a szolgáltató, amely mostanra több mint száz településen fejezte be az új típusú szolgáltatás egy éve megkezdett bevezetését.nnA vállalat nemrégiben új, belépő szintű digitális csomagot is indított, amely a korábbiaknál szélesebb kör számára teszi elérhetővé az olyan tévés funkciókat, mint például a digitális videorögzítő (DVR). A digital bronze csomag a jelenlegi 76 csatornás digitális alapszolgáltatás helyett 36 tévécsatornát tartalmaz.nnA bevezető szakaszban a szolgáltatás azokon a településeken érhető el, amelyeken az első körben indult el tavaly a digitális kábeltévé: Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Komlón, Székesfehérváron, Veszprémben és a monori körzetben, de az év során további terjeszkedés várható.nnA UPC eddigi tapasztalatai szerint a felhasználók különösen a nagyfelbontású (HD) adásokat és a DVR funkciót értékelik, amelyekre a digitális előfizetők több mint egyharmada tartott már igényt, felülmúlva az előzetes várakozásokat.

  Forrás: MédiainfóA hír megvitatására javasolt topic: UPC Digital

  #15367

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  [lightbox=http://www.lyngsat-logo.com/logo/tv/bb/budapest_televizio.jpg|||right][/lightbox]A médiahatóságnak is tartozik a Budapest Tv

  Elindult a 20 millió forint jegyzett tőkéjű Budapest Televízió Televízió Tömegkommunikációs Zrt. felszámolása: az eljárást a cég fizetésképtelensége miatt egy beszállító kezdeményezte, olvasható a csütörtöki Napi Gazdaságban.nnA Fővárosi Ítélőtábla információi szerint az izraeli székhellyel rendelkező, a tel-avivi tőzsdén is jegyzett Space-Communication Ltd. 2006 novemberében kezdeményezte az eljárás megindítását, s az ítélőtáblához tavaly júliusban került az ügy, miután a Budapest Televízió fellebbezést nyújtott be az elsőfokú bíróság ítélete ellen – áll a cikkben.nnA televízióval szembeni hitelezői igények bejelentésének határideje május 9-én jár le, a követelések összege viszont még nem ismert – tájékoztatta a lapot Kincs László felszámolóbiztos, a Budapest Investment Zrt. munkatársa.nnA felszámolóbiztos és az ítélőtábla nem adott felvilágosítást arról, hogy milyen összegű követelés miatt indult el a felszámolás. Azt mindenesetre azonban tudni lehet, hogy a 18 éve sugárzó Budapest Tv már januárban kérte 17 millió forintos műsorszolgáltatási díjának csökkentését az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT). A hatóság azonban megalapozottság hiányában elutasította a kérelmet, majd ugyanígy járt el az újabb, márciusi beadvány esetében is.

  Forrás: HullámvadászA hír megvitatására javasolt topic: Kódolatlan csatornák

  #15368

  attila.scourgeofgod
  Felhasználó

  Élénkül a tv-piac

  Az erősödő versennyel az előfizetők és a szolgáltatók is jól jártak. Az elmúlt évben dinamikusan bővült a fizetős tv-szolgáltatást igénybe vevő háztartások aránya.A BellResearch által készített Magyar Infokommunikációs Jelentés nyolcadik kiadása külön fejezetben tárgyalja a lakossági tv- és multimédia-szolgáltatásokat. A legnézettebbnek továbbra is a hazai kereskedelmi és közszolgálati adók számítanak, a fizetős televíziós szolgáltatást igénybe vevő háztartások háromnegyedében napi rendszerességgel nézik ezeket. A tematikus adók közül a legnépszerűbbek a nem fizetős film-, a hír- és az ismeretterjesztő csatornák.Mindeközben az ingyenes televíziózás perifériára szorulása tapasztalható: ennek jeleként csak tavaly – 2007-hez képest – több mint 200 ezerrel nőtt a fizetős tévészolgáltatást igénybe vevő háztartások száma. A növekedés hátterében elsősorban a szolgáltatók közötti fokozódó verseny, az annak hatására bekövetkező árcsökkenés, valamint a szolgáltatók agresszív ügyfélszerzési politikája állhat. A verseny élesedését, valamint a mind szélesebb körű konvergenciát jelzi, hogy egyre több szolgáltató “fejleszti ki” 2play- és 3play-képességét oly módon, hogy annak a televíziós szolgáltatás részét képezi. Sőt ma már több olyan szolgáltató is működik, amelyik nemcsak egy, hanem több platformon is elérhetővé teszi televíziós szolgáltatását.

  Ezen a téren a közelmúlt kétségtelenül egyik legjelentősebb eseménye a T-Home Sat Tv 2008 decemberében történt elindulása volt. Ezzel ugyanis a Magyar Telekom megteremtette annak lehetőségét, hogy az ország jelentős részén triple play szolgáltatást nyújthasson. A vállalkozás bizonyos szempontból talán megkésett, hiszen több versenytárs (a UPC, a Digi és számos kisebb szolgáltató) már jó ideje kínált televízió-internettelefon szolgáltatást integráló kombinált csomagot.Az is a kockázatok között szerepelt, hogy a fizetős műholdas televíziós piac jelentős részét a UPC Direct és a Digitv már lefedte. Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató nyilatkozata szerint viszont a szolgáltatásnak március közepén már több mint 40 ezer előfizetője volt, ami számos prognózisra rácáfolva, azokat jelentősen meghaladó dinamikára utal.Mindeközben a szintén a tavaly decemberében startolt dvb-t, azaz a digitális földfelszíni sugárzás – amely a szolgáltató közlése szerint ma a hazai lakosság 60 százaléka számára érhető el – jelenleg még kissé döcögve halad.Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a tavalyi év közepén a háztartások bő többségében 70 százalékában még nem hallottak arról, hogy néhány csatorna a digitális földfelszíni sugárzás segítségével már az év végétől ingyenesen fogható lesz. Pedig a BellResearch elemzői szerint a fizetős televíziós szolgáltatások jövőbeli bővülésének motorját a digitális televíziózás terjedése jelentheti (ide értve a dvb-s-t, azaz a műholdas és a dvb-h-t, a mobiltelevíziózást is).Az emberek a digitális szolgáltatások és az általuk elérhetővé tett – vagy elérhetővé tehető – szolgáltatások közül a legvonzóbbnak az adások megállíthatóságát tartják. A kiváló kép- és hangminőség, valamint a csomagok testre szabhatósága szintén komoly vonzerő. Az érem másik oldala, hogy sokan (a válaszadók kétötöde) drágának tartja/gondolja ezt a “digitális pluszt”, azaz úgy vélik, a digitális szolgáltatások igénybevételének ellenértéke az ár/érték arányban számukra kedvezőtlen eltolódást indukál.Összességében azonban reálisnak tűnik, hogy a jelentős elzárkózás ellenére is 2009- ben mintegy 200-300 ezerrel bővüljön a digitális szolgáltatásra előfizető háztartások száma – prognosztizálják a BellResearch kutatói.

  Forrás: Médiainfó

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 265

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Ez a weboldal a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás