2020 április 1.

sz_paul

Hozzászólások

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 17
 • Szerző
  Bejegyzés
 • Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17936
  sz_paul
  Felhasználó

  darvinyának: nekem megbízhatónak tűnő adatokat lehet a magyar DVB-T adókról szerezni az alábbi portálon:nnhttp://www.frekvencia.hunnÉrdekes lenne többet tudni a digitális műsorszórásról, a kisugárzott jelekről. Eddig nem kutakodtam a weben a részletekről, mert úgy sem tudnék mit kezdeni a kapott információval. Pusztán a kíváncsiságomat elégítené ki valamennyire.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17933
  sz_paul
  Felhasználó

  A csatorna sorrend megváltozása szerintem bonyolultabbnak tűnő probléma, komolyabb szakismeretek kellenének hozzá.nnSyskának: a jelszint csökkenés nem okoz szerintem sorrendváltozást. Nálam a WayteQ antenna bemenetén min. 68%-os a jelszint, és jelkiesésnél (kép kimerevedik, esetleg „Nincs jel!” felirattal, firmware-től függően) sincs sorrendváltozás.nndarvinyának: a Széchenyi-hegyről jövő adást veszem csak. A jóval kisebb teljesítményszintű másik két fővárosi adó jelét nálam külön-külön rengeteg épület árnyékolja — nagy valószínűséggel ezeket nem fogom egyáltalán. Mindhárom adó azonos frekvencián sugároz, emellett a jelkésleltetésre talán máshol rá lehetne fogni a zavar okát, de nálam ez nem lehet magyarázat.nnA TV-men rádiózavar esetén a kép kimerevedik, kockásodik, de nincs sorrendváltozás. Maga a sorrendváltozás nem zavar mellett jelentkezik. A műsorújságot bekapcsolva derül ki mindig, hogy megint nagy meló vár rám.nnRémlik viszont, hogy a múltkorában a sugárzott digitális jel „védelmi intervallumát” (GI) megváltoztatták [ezt hallottam valahol], és attól megváltozott a sorrend. Ezért feltételezem, hogy az adóoldalon állítgatnak valamit az üzemeltetők, az okozhatja a zűrt. A modern TV-men viszont nem láttam akkor sem problémát, tehát nem reménytelen a helyzet.nnIsmét Syskának: tudom, mi a dump — adatok mentése a memóriából itt pendrive-ra. A csatorna sorrendet helyreállítva ezt a műveletet is rendszeresen elvégzem. Legutóbb egy csatornakeresés után az UHF 43-ason megnéztem a 3D kísérleti adást. A nézelődés után láttam, hogy a sorrend megint tönkrement. Na ekkor töltöttem vissza az eltárolt adatokat, és minden OK lett, és egyelőre így is maradt. Ugyanez a művelet viszont nem vált be soha korábban sorrend változáskor. Pár perc után megint visszaállt a rossz sorrend.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17930
  sz_paul
  Felhasználó

  Hálás köszönet Black-nek a használati útmutatókért!nnTisztelt Fórumozók!nnTud arra megoldást valamelyik fórumtárs, ha az adóoldalon valamit valakik megpiszkálnak és a sorrend visszaáll az eredeti megtalálási sorrendre, ne kelljen 1/2 … 3/4 óráig a csatornák sorrendjét ismét beállítani? Próbálkoztam a beállításoknak a Dump üzemmódban való elmentésével (remélem nem vagyok túl szakszerűtlen), de kb. fél perc után újra a nemkívánt, új sorrend áll vissza. Modern televízión ezzel nincs probléma, tehát műszakilag megoldható a probléma.nnElőre köszönöm a választ.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17840
  sz_paul
  Felhasználó

  Tisztelt Black!nnKöszönöm a válaszát. Én arra a Columbia firmware változatra gondoltam, amely az Ön fórumon való felbukkanása előtt okozott másoknak problémát.nnKb. 180-200 freeware-t használok az otthoni gépemen, szinte mindegyik kitűnő a maga nemében. Amig összegyűjtöttem őket, találtam számos olyat, ami semmit nem ért. Elvem, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát! Ez is egy hasonló szituáció.nnÉrdekes, hogy a pár éve 180.000,- Ft-ért vett SAMSUNG TV-mhez például összesen csak 1 firmware módosítást adtak ki. (Érdekességképpen: némelyik SAMSUNG TV-hez van olyan firmware, amelyhez azt a tanácsot mellékelik, hogy ha a feltöltés után 10 perccel még mindig le van fagyva gép, akkor hívjon egy szervizest …) Azóta már a honlapjukon sem lehet a TV-met megtalálni. Ebben nem találok semmi különöset, a tévém jó. Egy 15.000,- Ft-os ketyeréhez talán túlzás újabbnál újabb firmware-t várni a gyártótól.nnNem tudom, létezik-e a chip készlethez egy eredeti tajvani gyári ajánlásként kiadott firmware? (Tudom, hogy ez az egyes országokban meglévő TV szabványoktól is függhet.)nnÖn azt írta nemrégen, ha jól értettem, hogy van a set-top boxban elég hely egy jobb firmware számára. Nekem úgy tűnik, a helyzet kis túlzással hasonlít ahhoz, mintha valaki a Windows 7-et akarná egy napelemes kalkullátorra feltenni. (Ha jó értem a dolgokat, 4 megabyte hely áll csak rendelkezésre.)nnSzóval én csodát nem várok.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17838
  sz_paul
  Felhasználó

  Tisztelt Fórumozók!nnMivel a moderátorok, mielőtt hozzáférhettem volna, pár oldallal korábban kitöröltek egy vagy több Black ellenes gyalázkodó vagy átkozódó hozzászólást, tisztelettel kérdem azokat, akiknek erre vonatkozó tapasztalata van, hogy a Black készítésű firmware-t a WayteQ-re töltve van-e lehetőség visszaállni az előzőleg működtetett változatra (nálam ez az ALCOR utolsó és legsikerültebb változata jelenleg). Esetleg olyasmiket tapasztalnék, mint amiket egy bizonyos Columbia firmware betöltése okozna, vagyis hívhatnám a szerelőt, esetleg beleáshatnám magam a firmware feltöltés soros porton témakörbe és átkoznám a napot, amikor WayteQ tulajdonosként az ALCOR szellemi termékére tettem a kezemet.nnRészemről, a megnyilatkozásai alapján Blacket a témában valódi szakértőnek és úriembernek (úriasszonynak, esetleg ezek mellett a magyart törve beszélő szimpatikus kínai vendégnek tartom — a valótlan változatok törlendők!). Nem rá vonatkozóan, úgy általánosságban megjegyzem, hogy egy műszaki témájú fórumban nem tartom nagyra a lelkiző hozzászólásokat, vagy azt, hogy ki mit csinál ingyen, esetleg, hogy pénzért ki mire képes. Nem tartom azt sem helyesnek, ha valaki akárcsak névtelenül is önmagát szoftver zseninek állítja be. (Most látom, már én is moralizálok és lelkizek.)nnA Black firmware-t azonnal letöltöttem az ALCOR honlapjáról, de nem mertem eddig kipróbálni.nnMinden választ előre köszönök.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17762
  sz_paul
  Felhasználó

  nndarvinya írta:nnsz_paulnnEgy dolog lemarardt.nnA TSDoktor meg a spinnerTScuttner.nnÉn probáltam Free makert és engem nem győzött meg.nnFőleg azért mert offline is online, az meg még boszatobb rettentő sok adatott küld az internetre.nnEz konvertálások után amikor internet kapcsolat volt egyből küldi.nnEz jó lenne tuni nem!

  nnSimán elhiszem, hogy neked a Freemake Video Converter is gyanús! Egy egyszerű felhasználó sosem tudhatja, hogy mi megy ki róla a netre. Egyébként nyilván vannak jó fizetős szoftverek, de szerintem kérdés, hogy megéri-e megvásárolni őket. Érdemes utána számolni, nem jár-e jobban az ember, ha gyári, műsoros DVD-ket vesz magának, és nem tölti az idejét a DVD-khez képest (műszakilag és tartalmilag) sokkal gyengébb minőségű TV műsorok rögzítésével.nnSzerintem az ingyenes szoftverek használata szórakozásnak elmegy. A velük rögzített, konvertált műsoranyag minősége gyakorlatilag azonos lehet az eredeti TV műsorokéval, meg azzal amit a kábelszolgáltatók a video on demand szolgáltatás keretében az előfizetőknek felár ellenében nyújtanak.nn

  nnbundy87 írta a SUPER videó konvertálóról:nnén sokáig használtam ezt a programot 1000nyi beállítás van benne és nem bonyolult a kezelése, a videó-formátumból az összeset ismeri ami létezik.nn

  nnTapasztalatom szerint egy adware-t sokszor körülményes leírtani a gépről, ha nem tetszik, ezért a részemről ez okból is kerülöm az ilyeneket, és másnak sem tudom ajánlani őket. Lehet, hogy ennek a szoftvernek sok vonzó tulajdonsága van, hiszen, ha nem lenne, senki sem olvasgatná a mellékelt reklámokat.nnEl tudok képzelni olyan hozzáállást is, hogy egy spyware-nek beharangozott szoftver esetében azt mondja valaki magának, hogy itt legalább nyiltan, becsületesen, előre megmondják az embernek, hogy mire számítson, tehát sunyiskodásról nem lehet szó.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17757
  sz_paul
  Felhasználó

  Andreasnak videó konvertáló szoftver ügyben:nnNem tudom, milyen hibaüzenetről írsz, talán az adhat útmutatót a problémádra. Lehet, hogy a régi, lassú géped helyett valahol alkalmad nyílik egy gyorsabb használatára, de admin jogok nélkül. Ilyenkor lehet jó egy hordozható (portable) szoftver.nnA Freemake Video Converter lenne a legjobb, leggyorsabb. Hivatalosan nincs hozzá hordozható változat, de nekem több korábbi verzióban is bevált, ami most itt található:nnhttp://baltagy.blogspot.com/2012/02/freemake-video-converter-v30110.htmlnnNekem mindig csak a 3. próbálkozásra sikerül megnyitnom a Freemake-et, pedig az internet független notebookomra a hivatalos offline verziót telepítettem fel. Úgy tűnik, hogy a szoftver így is internetkapcsolatot keresgél indításkor.nnA NatGeo és a History csatornákon szerintem az időkódokban van egy kis kóc, ami miatt nem tudom a Freemake-kel sikeresen a WayteQ-kel kapott TS fájlokat konvertálni.nnAz XMedia Recode Portable v3.0.7.6 , amelyet Black más célú felhasználásra tett javaslata nyomán a problémás videókra használok, nagyon bevált:nnhttp://www.xmedia-recode.de/download.htmlnnTud magyarul is, bár a help fájl a weboldalukon csak németül van, viszont az egész szerintem annyira egyszerűen kezelhető, hogy hamar rá lehet jönni mindenre. Hátránya, hogy a FreeMake-hez képest lassú, de konvertálás közben másra is lehet használni a gépet, amelyet nem terhel le nagyon.nnEmellett némileg tisztában kell lenni a kívánt videó célformátum paramétereivel. Az internetről letöltött rövidke videó klipeken ki lehet kísérletezni a megfelelő paraméter beállításokat, amelyeket aztán el lehet menteni és szükség esetén újra elővenni. Találtam olyan paramétereket, amelyeket nem ment el a szoftver, de lehet, hogy nem értek hozzá eléggé (vagy egyáltalán), és indifferens, hogy ott mit állítok be.nnTalán az ALCOR HD-1800 fórumoldalán olvastam egy javaslatot a SUPER nevű videó konvertáló szoftverre. A VideoHelp weboldalon ennek a szoftvernek egy korábbi verziójára láttam a „spyware” minősítést. Most is lehet hasonlókat ott erről a szoftverről olvasni:nnhttp://www.videohelp.com/tools/SUPERnnSzerintem úgysem ajánlatos bizalmas személyes adatokat bármilyen számítógépen tárolni, akkor meg minek izgulni, de ezzel együtt talán nem érdemes fejjel a falnak menni, különösen, ha erre figyelmeztetik az embert.nnMég egy javaslat: a videó konvertálás alatt érdemes a Screen Saver Control v1.61 ingyenes, telepítést nem igénylő utility-t használni a monitor azonnali kikapcsolására (áramtakarékosságra). Itt taláható:nnhttp://www.ampsoft.net/utilities/ScreenSaverControl.php#DescriptionnnCsak arra kell ügyelni, hogy a Power Off funkció (itt a képernyő kikapcsolás) egérmozgatásra megszűnik.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17725
  sz_paul
  Felhasználó

  bartalacikának: ha a boxon keresztül nézel valamilyen tévé műsort és kihúzod az antenna csatlakozót, lefagy a kép. Jel hiányában felvételkor is ugyanez a helyzet, a kimerevedett kép rögzítődik. A közismert ALCOR firmware hosszabb jelkimaradásnál azt is kiírja, hogy “Nincs jel!”.nnAz utóbbi időben tapasztaltam olyat, hogy a HD műsoroknál periódikusan, talán úgy félpercenként mintha megszakadna az adás, néhány szürke képkocka és egy csuklás után megint jó lesz minden. Időszakos adáshibára gyanakszom.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17610
  sz_paul
  Felhasználó

  Black-nek: én is így gondoltam egy korábbi alkalommal. 2:30-ra állítottam a max. felvételi időt (a 03:00 óra szerintem a határon van, ha nem nyúlnak a géphez ennyi idő után mindenképpen kikapcsol, amennyire tudom, energia takarékosság okából). A film, amit a megtekintése közben vettem fel, valamivel kevesebb volt 2:30 óránál. 2:00 óra felvételkor a felvételem leállt. Azonnal újraindítottam, és szerencsém volt, mert így csak egy kb. 1 perces, érdektelen rész maradt ki a filmből.nnA RECORD gomb kétszeri benyomásával be lehet állítani próbaképpen például 5 perc felvételi időt. Ezzel a firmware-rel a gép erre rá sem hederít, nem áll le 5 perc után. (A WayteQ hivatalos 3-as verziójával ez nem jelentkezik — bárki kipróbálhatja, annak a firmware-nek viszont egyéb agybajai vannak.)nn2 napja egy másik filmet vettem fel, lényegében úgy, ahogy leírtam. Kb 1: 30 perc felvételnél, egy reklámblokknál leálltam, és 3 perccel későbbi indítással beállítottam a felvételi időzítőt. A felvétel hosszát egy kalkulátorral számoltam ki. (Jó lenne, ha a felvétel kezdő időpontja után a felvétel befejezési időpontját lehetne beírni, de ez csak egy vágyálom.)nnEzután a WayteQ-et (hamis) készenléti állapotba vittem, utána a hozzá csatlakozó kistévémet vittem ugyancsak készenlétbe, majd ezt követően áramtalanítottam is a tévét. (A HDMI kábelt nem bolygattam. A lényeg: nem lehet csak úgy, össze-vissza kikapcsolni a box-szal összekapcsolt tévét.) Mindezek után nyugovóra tértem. Másnap látom, hogy a felvételem tökéletesen sikerült! AWayteQ eközben egyedül lévén, kb. 7 W-ot fogyasztott, ami 50 Ft/kWóra lakossági átlagos tarifa mellett nem tud a szerény vagyonomból kiforgatni. (Ez válasz másoknak is, akik a valós készenlétből való időzített felvétel lehetőségét forszírozzák, persze szerintem is jogosan.)nnEzt az egészet nyilván hobby-ból érdemes csak csinálni, aki ezt komolyan veszi, az szerintem is dilinyós. Keresztrejtvény fejtés helyett kiváló!nnMás: a NatGeo műsorjelével kapcsolatos problémámat úgy tudtam megoldani rengeteg próbálkozás után, hogy a Cuttermaran szoftverrel először a teljes felvételt vágtam ki, majd a kivágott részt kezdtem el editálni, mivel az összevissza hagcsúszkálás ezzel a húzással eltűnt. Ha ez az időkódokkal kapcsolatos jelenség tényleg tartalomvédelem, akkor szerintem szomorú jövő elé nézünk. Egyelőre azért nem akarok mondjuk a bélyeggyűjtésre átállni.nnBocs mindenkitől a sok locsi-fecsi miatt!

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17602
  sz_paul
  Felhasználó

  Egyetértek Black-kel, aki az ALCOR HD-1800-asnak a 2011. 07. 14-es firmware-ét (SW verzió: 0010-2213) ajánlja mindenkinek. Én is úgy látom, hogy ez egy nagyon kulturált, nagyon szép firmware. Azt is készséggel elhinném, ha azzal jönne valaki, hogy ennél nem lehet már jobbat csinálni, csak mást.nnAz a tapasztalatom ezzel a változattal, hogy a FEL (= Felvételhez beállítások, menü 6-os pont) -> DVR beállítás -> Hossz menüpontnál vagy a RECORD gomb másodszori megnyomása után teljesen mindegy mit állítok be, mindig 2:00 óra lesz a maximális felvételi idő. Ezt úgy tudom kicselezni, hogy a felvételt kb. 1:30 óra után egy reklámblokk elején leállítom, majd újraindítom, a két felvételt pedig a Freemake Video Converter-rel egyesítem a további feldolgozáshoz.nnÚgy gondolom, hogy a legjobbnak gondolt firmware-rel (ami lehet persze egy másik változat is!) az első fontos felvétel előtt célszerű előre elpróbálni a kezeléssel kapcsolatban minden apró mozzanatot, hogy ne érjen meglepetés, mert sokszor nem úgy működnek a dolgok, ahogy azt az ember elképzeli.nnZavar viszont, hogy én nem ezért a szoftverért fizettem, amikor a WayteQ HD-90CX-et megvettem. Ha mégsem kínai pandamacik csinálják egy marék bambuszrügyért a firmware-t, hanem egy magyar kisvállalkozás, akiknek esetleg ebből van csak jövedelme, akkor mi lesz velük, hogy így lenyúlhatja őket mindenki? (Talán nem mellesleg: az ALCOR HD-1800-as fórumán tilos leírni a WayteQ szót!)nnHa Black egész véletlenül az ALCOR csapat tagja, akkor hálás köszönet nekik a jól sikerült firmware-ért!nnMás: azt tapasztaltam, hogy újabban a NatGeo több kisfilmjénél a műsorjelben az időkódokkal valami manipuláció lehet. A Freemake Video Converter elvégzi az átkódolást (nekem DVD formátum kell és VOB fájlok), de a konverzió végén annak eredménye nyom nélkül eltűnik a gépemről. Az XMedia Recode Portable v3.0.4.6 szoftver (hála annak, aki ezt ezen a fórumon ajánlotta) simán lefut a konverzió és a nekem fontos MPEG kiterjesztésű fájl nem tűnik el. Ezt követően a PVAStrumento v2.1.0.22 a demultiplexálás után azt írja ki, hogy +1 utána -1 képkockák sűrűn hiányoznak a videó jelfolyamból. (A konvertált videófájlt nézve ebből semmi sem látszik.) A demultiplexált videjelet a Cuttermaran v1.70-be töltve össze-vissza csúszkál a hang. Úgy néz ki, erre találtam magamnak megoldást, de érdekelne, más is tapasztalt-e ilyesmit a NatGeo-n vagy más csatornán.

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17355
  sz_paul
  Felhasználó

  Tisztelt Fórumozók!nnMielőtt lincselésre kerülne sor a WayteQ HD-90CX set-top box tulajdonosok között, szabadna megjegyeznem, hogy szerintem sem a műszaki fejlődés csúcsa ez a készülék.nnElőre bocsátva, hogy ma is ezt venném meg, ha nem lenne már egy ilyenem ”” elég sok a működésében a bizonytalanság, a használati utasítása hiányos és jó lenne egyszer, valamikor egy olyan firmware változat, hogy azt lehetne mondani, hogy ez már egy elkészült termék.nnA tapasztalatom szerint a működési bizonytalanságok egy jelentős részét a műsorjel mellett vehető rádiózavarok okozzák. Erről itt és a hasonló témájú fórumokban még nem olvastam. nnA mellékelt képeken egy hallható zavar képei láthatóak. Az Audacity-vel egy MPEG-2-re konvertált, majd szerkesztett videó AC3-as hangsávját vizsgáltam, hibakeresés és hangerő növelés céljából.nnVéleményem szerint sokszor az ehhez hasonló zavarok okozhatnak olyasféle hibákat, hogy a videó felvétel figyelmeztetés nélkül, magától megszakad, a készülék vezérelhetetlenné válik, lefagy. Esetleg az, hogy a felvétel el sem akar indulni.nnAki csak műsort néz rajta, azt a néha-néha előforduló zavar (képkockásodás, „Kártyahiba” felirat időleges megjelenése vagy a fent említett hanghiba, esetleg a kép rövid idejű kimerevedése) nem igazán jelentős. Műsor archiváláshoz azonban nyilván nagyon zavaró a dolog.nnA készüléket elavult, eleve halálra ítélt tévékhez gyártották. Emiatt egy ilyen set-top box ára nem lehet manapság mondjuk egy 20.000,- Ft-os határ fölött, és ez a műszaki lehetőségeket is behatárolja. (Az elmúlt években lapostévéket talán milliószámra forgalmaztak úgy, hogy nem volt bennük MPEG-4-es dekóder, és azután a kábeltévé szolgáltatójuktól kaptak valamit, aminek nem biztos, hogy örültek, ha felfogták egyáltalán, hogy mit kaptak.)nnA tajvani elektronikai iparra pár évtizede már messzemenően nem a gagyi termékek előállítása a jellemző. Az általuk gyártott ALi Chipset relative olcsó és olyan, amilyen. Mindenesetre szerintem valamennyire használható.nnBiztosan sokan megélték azt az élményt, hogy mondjuk egy 75.000,- Ft-ért vett fényképezőgép vagy egy 35.000,- Ft-ért megszerzett MP3-as lejátszó néhány év alatt erkölcsileg teljesen el tud avulni, de nem lehet őket a szemétre vágni (= veszélyes hulladék gyűjtő helyen leadni), mert viszonylag új és drágán vett holmival nem szívesen csinál ilyet az ember. Egy olcsó set-top box-szal nem lehet így járni.nnA WayteQ HD-90CX egy számítógéphez való külső TV tuner-t nemcsak tökéletesen helyettesít, de energia fogyasztás szempontjából tökéletesebb annál. (A WayteQ max. 7 W-ot fogyaszt, ezzel szemben a laptop, külső vincseszter és TV tuner együttesen összesen kb. 40 W-ot.) Ezen felül elhalasztható egy 150-200 ezer forintos kiadás egy új laptopra is, ha nem valós időben konvertálja valaki DVD kompatibilis MPEG-2-re a felvett műsort, ha egyébként ilyesmire van szüksége.nnÚgy tudom, nálunk mindig maximálisan 64 kbit/s adatsebességű a standard felbontású digit tévéműsoroknál a hangsáv. Nekem eléggé kásásnak is tűnik. (Állítólag a magyar DAB+ rádióadások is ilyen adatsebességet alkalmaznak. A neten láttam, hogy Angliában népi mozgalom indult [!!!] a rádiós digitális átállás ellen az alacsony adatsebesség és a hagyományos URH adásokhoz képest rosszabb hangminőség miatt.)nnSzóval szerintem nem a set-top box teszi tönkre a hangot. Mindenesetre egy jobb HDMI kábellel csatlakozom a monitorként használt konyhai kistévémhez, mert a WayteQ-kel kapott SCART kábellel még rosszabb volt a hang.nnVégezetül tapasztalatból javaslom mindenkinek, hogy mindenki olyan tévét vegyen amint teheti, amihez nem kell set-top box. Előtte pedig kezdjen el gyűjteni hozzá egy kártyafogadó modulra.nnn

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17331
  sz_paul
  Felhasználó

  potyoro-nak: országosan csak az UHF sávban foghatók a digitális tévé műsorok. Budapesten például az UHF 55-ös (746 MHz) és az UHF 62-es (802 MHz) csatornákon jön minden. A részletek itt láthatóak:nnhttp://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng-amux.htmnnhttp://www.frekvencia.hu/dvb-t-hng-cmux.htm

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17310
  sz_paul
  Felhasználó

  Tisztelt Fórumozók!nnpotyoro-nak : ha már megvette azt a szobaantennát, biztos nagyon jó lehet.nnMásoknak: szerintem a legjobb módszer szobaantenna vásárlás előtt annak eldöntésére, hogy jó lesz-e az adott vételi helyen az, hogy az ember az egyik szomszédjától, ismerősétől kölcsönkér valamilyet és kipróbálja (persze, ha nincs neki korábbról). Ez minden elméleti módszerrel szemben tuti módszer, bár olyan, mintha valaki a meleg vizet találta volna fel.nnA régebbről megmaradt szobaantennámat nem találtam elég jónak, és utánanéztem a témának. A legjobb forrásnak a neten ezt találtam:nnhttp://www.satcure.co.uk/tech/logperiodic.htmnnA cikkben logaritmikusan periodikus (log-per) kültéri antenna típusok alkalmazását javasolja a szerző beltérbe, praktikusan fából, vagy szigetelő anyagból készült szekrény tetejére, szobaantenna helyett.nnA saját egyedi megoldásom képét mellékelem. 11 km-re a Széchenyi-hegytől, közvetlen rálátás nélkül, reflektált jelet véve, a WayteQ 70%-os jelszintet mutat, a jel minősége 97%-os.nnÜzembe helyezéskor értelemszerűen az antennát a felerősítő szerkezeténél (hátul) megfogva kell megkeresni a maximális jelet adó irányt. (Ilyenkor jó, ha szerencsés irányban áll a konyhaszekrény vagy az erre kiszemelt bútordarab. Az eredeti cikk 1 m hosszú antennát javasol, az enyém csak 44 cm hosszú, így a nálam optimális ferde elhelyezés nem okozott problémát.)nnHa az erősítő tápfeszültségét próbaképpen kikapcsolom (ekkor persze csillapítóvá válik), a TV képen akkor sem látszik változás. Erősítőt alkalmazva persze biztosabb a vétel, de a TV képen még így sincs túlvezérlés miatti kockásodás.nnAz antenna mögött van egy kompakt fénycsöves függeszték (lámpa). Ennek ki-be kapcsolása egyáltalán nem látszik a képen. Sajnos egyéb zavarok, amelyek némelyikéről fogalmam sincs honnan erednek, időnként (szerencsére elég ritkán) kisebb-nagyobb problémát okoznak a TV képen, annak ellenére, hogy a mellékelt kép elkészülte után az erősítő és az antenna közé még egy GSM szűrőt is beszereltem, valamint az antennát a felerősítő szerkezeténél egy méteres kábel darabbal hozzá földeltem a közeli hűtőszekrényhez. (A GSM szűrő csak 2-3%-kal csökkentette a jelszintet.)nnAz antenna, az erősítő és a GSM szűrő adatlapjait ZIP fájlban mellékelem. Az antenna bekötése annak, aki még korábban nem látott ilyet (pl. én) első látásra úgy tűnik, hogy az nem lehet jó! A hivatkozott internetes cikk (innen vettem a második mellékelt képet) és a szlovén antenna gyári adatlapja viszont kb. ugyanazt a megoldást javasolja, amelyet a tapasztalat is igazol!nnAkinek van némi idevágó ismerete, és egy kimondottan jó szobaantennát akar, annak javaslom az általam talált megoldást. Nekem mindent összegezve 5.000,- Ft-ba került. (Minden hozzávalót nem lehet egy helyen megvásárolni, az árakat illetően pedig erősen ajánlatos előzetesen a neten tájékozódni!)nnA megbízható beltéri antennám nekem arra kell, hogy elfogadható minőségű felvételeket tudjak TV műsorokról készíteni a WayteQ-kel. adatlapok.zip

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17244
  sz_paul
  Felhasználó

  Tisztelt Fórumozók!nnTalán érdekel még valakit: sikerült egy eljárást találnom, amellyel a WayteQ-kel felvett .TS fájlból képkocka pontosságú videó szerkesztés után házi készítésű műsoros DVD-t lehet készíteni, jó minőségben és csupa ingyenes szoftverrel.nn1. A .TS fájlt a Freemake Video Converter-rel kétoldalas, menü nélküli DVD-vé konvertálom.nn2. A DVD .VOB fájljait egyszerre és a sorrendre ügyelve a PVAStrumento-val megnyitom, és egy .MPV videó és egy .AC3 hangfájlra demultiplexelem. Ezután az .AC3-as fájlt szintén a Freemake Video Converter-rel .MP3-as fájlra konvertálom (kényszermegoldásként – a miértről később).nn3. A Cuttermaran videó editáló programmal megnyitom az .MPV fájlt és vele automatikusan megnyílnak az ugyanazon mappában lévő .AC3 és .MP3 fájlok is. A Cuttermaranban „Audio 1” fájlként az .MP3 fájlt jelölöm meg. Ezután képkocka pontossággal kivágom a reklám és egyéb nemkívánatos részeket. A vágásoknál az átmeneteket ellenőrizni tudom. Az editálás befejezésekor az eredmény egy minőségromlás nélkül szerkesztett (gyakorlatilag időszakaszonként másolt és összefűzött) .MPV videó valamint egy .AC3 és egy .MP3 hangfájl lesz.nn4. Az ImagoMPEG-Muxer-rel csak az editált .MPV és .AC3 fájlokat nyitom meg és a két fájlt egyetlen .MPG (MPEG-2 tömörítésű) videó fájlra multiplexálom.nn5. Legvégül a korábban használt (jó drága) HAUPPAUGE analóg külső TV tuneremhez gyárilag mellékelt ULEAD DVD authoring programmal az előzőek szerint editált .MPG fájlból mozgóképes menüvel ellátott, csicsás műsoros DVD-t tudok készíteni magamnak. (Közismerten léteznek azonban ehhez hasonló, de ingyenes szoftverek is.)nnnMEGJEGYZÉSEK:nn1. A Cuttermaran elvileg tudja kezelni az .AC3-as hangfájlokat, nekem azonban erre tök süket. (A weben szétnézve láttam, hogy a megfelelő hang kodek telepítése nem csak nekem okozott nehézséget.) Ha valakinek ez nem probléma, nyilván nincs szüksége a közbeeső .MP3-as fájl előállítására.) nn2. A Freemake Video Converter-rel közvetlenül is lehet MPEG-2-es videófájlt konvertálni, de az így elkészített fájlban nem lesz időkódolás, és ezzel a tapasztalatom szerint a konvertált fájlt már semmire sem lehet használni (egyedül nézegetni lehetne), ezért kell a .TS fájlból .VOB fájlokat előállítani.nn3. A notebook-om egymagos és a CPU-ja 1,466 GHz-es órajelű, ezért először rémálomnak tűnt a videófájl konvertálás. A web-en talált ötletekből erre is akadt elfogadható megoldás a következők szerint, így a felvett műsor idejének a kb. 150%-át igényli „csak” a konvertálás:nnAlapszabály, hogy terjedelmes videófájlt konvertálni nem szabad ugyanarról a vinyóról ugyanarra a vinyóra, mivel ugye a merevlemezes meghajtó elektromechanikus szerkezet és nagyon lassan keresgél. Én a C meghajtóról egy 8 GByte-os, a WayteQ-kel NTFS fájlrendszerre formattált ultrasebes pendrive-ra (Transcend JetFlash 600-ra, de biztosan más típus is lehet megfelelő) konvertálok. (Egyébként a műsort is erre veszem fel.) Ezen felül ajánlatos még a konvertálás előtt a C meghajtón a fájlt tartalmazó mappát töredezettség mentesíteni (például az Auslogics Disk Defrag freeware-rel).nnLINKEK:nn1. Freemake Video Converter (http://www.freemake.com/ )nn2. PVAStrumento ( http://www.offeryn.de/dv.htm )nn3. Cuttermaran (http://www.cuttermaran.de/site/291/default.aspx )nn MPEG editing with Cuttermaran:n (http://home.kpn.nl/g.van.schaik5/dvdrec/pe-mpeg_editing_cuttermaran.pdf )nn Using the MPEG2Enc Utility with Cuttermaran (csak olvasásra):n (http://www.psimarron.net/Projects/DVD/CuttyEnc/ )nn4. ImagoMPEG-Muxer ( http://www.videohelp.com/tools/ImagoMPEG-Muxer )nn5. Auslogics Disk Defrag (http://www.auslogics.com/en/software/disk-defrag/ )nnnVégezetül mellékelek a Cuttermaranhoz egy, a DVD Authorból egyébként kimásolandó .EXE fájlt is.nnAkiket a fentiek nem riasztanak, annak jó szórakozást kívánok!n mpeg2enc.exe

  Hozzászólás: WayteQ HD-90 CX MinDig TV vevő #17217
  sz_paul
  Felhasználó

  Kds-nek:nnNagrakiller-hez hasonlóan én is arra tippelek, hogy a csatlakozók bekötése lehet szabálytalan. Az UHF sávon nem lehet például a külső vezetőként szolgáló rézharisnyát összesodorni és a továbbiakban a középső vezetékhez hasonlóan szerelni. A hosszú vezetékszál fojtótekercsként agyonüti a jelet. Az egyik magyar antennás webboltnál láttam az „F” csatlakozó koax kábelre való szerelésének helyes módját. Más csatlakozónál is hasonló módszer követendő.nnA lényeg: az ónozott rézdrót harisnyát margaréta virágszirom szerűen szét kell fésülni, és utána visszahajtani. Ha legkívül alufólia is van, annak szerelése nem kritikus, az tényleg csak árnyékol.nnA legbelső alufóliát (ez vezeti a nagyfrekvenciás áramokat, mint koax külső vezető) 4-5 hosszanti bevagdosás után (tapéta késsel) ugyanúgy szét kell fésülni, mint a harisnyát, de ha a vékony fólia tőből kiszakad a széthajtásnál, nem baj, ekkor a drótharisnya lép elő külső vezetővé. (Az áramutakkal párhuzamos vágás nem okoz zavart, például, ha egy huzalt hosszába kettévágnánk, az továbbra is kifogástalanul vezetné az áramot [lásd sodrott erű vezetékek], szemben a keresztbe való vágással …)nnKoax kábelt késsel keresztbe sohasem nyiszálok, csak ha teljesen el akarom vágni, de azt inkább csípőfogóval. A külső és a belső szigetelőket forró pákával körbeolvasztva „vágom”, a páka a fémben nem okoz károsodást.nnMég valami: tökéletes tévé antenna szerelőt kiképezni sokkal többe kerül, mint alkalmilag fizetni egy munkáért. Rokon szakmában dolgozónak meg ciki lenne szerelőt hívnia.n

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 17