banner

Ferguson Ariva 200 HD műholdvevő teszt

Hozzánk is megérkezett a lengyel Ferguson cég legújabb középkategóriás HDTV műholdvevő készüléke. A Ferguson Ariva 200 HD műholdvevő egy kicsit kilóg a többi készülék közül, érdemes elolvasni a tesztet, aki most gondolkozik műholdvevő vásárlásán, jó választás lehet.
 

Soron következő tesztalanyunk a lengyel Ferguson cég egy új terméke, az ARIVA 200 típusnévre hallgató HDTV műholdvevő lesz.
Ez egy az alacsony árszegmensbe szánt HD műholdvevő, de mégis kiemelkedik a társai közül. Szinte minden földi (és égi) jóval ellátták, én így előzetesen is inkább az erős középosztályba sorolnám, de véleményt inkább csak a teszt végén írok majd róla. Eddig még nem volt szerencsém a Ferguson termékekhez, így nekem is újdonságnak számít ez a beltéri, kíváncsi vagyok, hogy egyedi lesz, vagy talán itt is lesz egy-két feltűnő hasonlóság más típusokhoz.

banner
A doboz már első ránézésre is nagyon megnyerő, egy kimondottan szépnek mondható beltéri képe szerepel rajta. Kibontás után kicsit meglepődve néztem a tartalmát, arra számítottam, hogy azért lesz benne valami kiegészítő, esetleg kábel, nem így történt. A box mellett mindössze a távirányító (elemekkel) és az angol nyelvű kezelési útmutató található meg, semmi más nem került bele, még a kábellel is spóroltak (vásárláskor ne feledkezzünk el róla).
A beltéri előlapja nekem nagyon tetszik, a képről nem nagyon jön le, de egy kicsit megvan billentve, nem teljesen függőleges. A kezelőszervek is ízlésesen vannak elhelyezve, és minden megtalálható rajta a táviránytó nélküli vezérléshez, programozáshoz. A jobb oldalon egy lenyitható ajtó alatt találjuk meg a beépített CONAX rendszerű kártyaolvasót, és alatta a CI modulfogadót. Ezek mellett (szintén az ajtó mögött) helyezték el az USB csatlakozót, én továbbra sem vagyok kibékülve ezzel a megoldással, sokkal praktikusabb hátulra, vagy oldalra tenni (mint az Acor 1200 vevőnél van). Középen találunk még egy grafikus VFD kijelzőt, ez is nagyon szépen, halványan világít, és a csatorna nevét is eltudjuk rajta olvasni, ami ha hosszabb, mint amekkora kifér rá, akkor scrollozik.
A hátlapról nem hiányzik szinte semmi csatlakozó, minden fontosat rátettek. A bal oldalon található az antenna ki és bemenet, ezek alatt van a HDMI csatlakozó a lapos tévékhez. Ezektől jobbra egy hálózati LAN aljzatot találunk (ez már lassan elmaradhatatlan), tovább haladva megtaláljuk a sztereó RCA csatlakozókat, a koaxiális audió kimenetet, alattuk pedig a három RGB komponens rca csatlakozója bújik meg. A beltériről nem maradt le az optikai hang kimenet sem, nem kell analóg módszereket használni a házimozihoz való csatlakoztatáshoz. Ez alatt találunk még egy SCART be, és egy kimenetet a régebbi tévék számára, valamint soros szerviz port is került rá. A hálózati áramtalanítást segítő főkapcsoló sem hiányzik róla, a tápkábele beépített.
Ilyen távirányítót még a felső kategóriás Samsung tévéknél sem lehet látni, soha nem találkoztam még ennyire igényes példánnyal egy beltérinél. Már az is sokat sejtető, hogy nem csak a beltéri előlapján van védőfólia, hanem a távirányítóra is került. Szép fényes felülete van (ami ugyan vonzza az ujjlenyomatokat), igazán igényes kialakítású. A gombok nem csak egyszerű gumiból vannak, hanem műanyagból, a megnyomásakor pedig érezni lehet, hogy lenyomtuk a kívánt gombot, nem kell többször próbálkozni, hogy vajon sikerült-e. A hátlapja vékony, matt gumiborítást kapott, így nem csak jól néz ki, hanem a kézben sem csúszkál. Minden összevéve egy igazán stílusos és egyedi távirányítót kapott a készülék, öröm vele vezérelni. Természetesen a gombok elhelyezése is ideális, minden szükséges funkció vezérelhető róla. Még megemlíteném a középső kör alakú részt, ott helyeztek el minden olyan gombot, amit a legsűrűbben használunk, így még megszokást sem igényel, a hüvelyk ujj mindig ott van rajta. Az érzékenységére sem lehet panasz, falról visszaverődve is kitűnően működik, a gombok nyomását pedig egy felvillanó kék led jelzi. Több készüléket is vezérelhetünk vele, megtanítható a TV, és akár a házimozi irányítására is. Összesen 4 különböző berendezés irányítására alkalmas, a programozáshoz szükséges információkat megtaláljuk a kézikönyvben. Nekem csak a Samsung TV-hez sikerült beállítani, a házimozi és a DVD gombját nem tudtam beprogramozni(mintha nem lenne aktív, be sem tudtam lépni programozás módba), de akkor sem kell megijedni, ha nincs benne a tévénk kódja a táblázatban ugyanis az eredeti távirányítóról is megtudjuk tanítani a megfelelő jelek kibocsájtására.
 

 

A berendezés áram aláhelyezése után telepítőmenüvel nem találkoztam, alapból angolul köszöntött a beltéri. Az alapbeállításokat a menüben tudjuk kézzel konfigurálni, érdemes rögtön a nyelvel kezdeni. A menü kinézete egy kicsit csalódás volt, elég gyenge a grafika, de jól csoportosított, áttekinthető. Mint a legtöbb beltérinél itt is egy szoftver frissítéssel kezdtem, megkerestem a neten a legújabb szoftvert és USB-n egy pendrive-ról frissítettem. Én egy alternatív szoftvert tettem rá, igaz, hogy illegális „digitévézés” szempontjából már nincs értelme ezt használni, de sok más okból mégis jobbnak találtam. Ebben a szoftverben a kártyaolvasó univerzálissá tehető, így már nem csak a Conax kártyákat olvassa, hanem elboldogul a UPC kártyával is. Ebben a szoftverben van kártyamegosztás menü is, ahol belehet állítani az otthoni szervert, vagy tudunk csatlakozni már meglévő cccam szerverhez is(ami jól működik), az internetes megosztás természetesen továbbra is illegális.
 
 
Az alapbeállítások után kezdődhet a műhold keresés. Kezeli a többfejes rendszereket és a forgató motorral is nagyon jól elboldogul. A szoftverben lévő műholdlista frissnek mondható, de azért vannak benne hiányosságok, például az új Thor műholdon lévő UPC TP-k nem voltak benne, ezeket kézzel kellett megadnom. Vak keresést én nem találtam rajta, csak a megadott TP-ket keresi le, automatikusan nem talál újat. A Tuner érzékenysége jónak mondható, még a gyenge TP-k is megfelelően jöttek, a rajtuk lévő csatornákat automatikusan megtalálta. A csatornákat kedvünk szerint rendezhetjük, és kedvenc csoportokat is kialakíthatunk, ehhez használhatunk PC programot is, amit a Ferguson honlapjáról letölthetünk.
Az kép minőségével nincs probléma, szép az SD adások képe is, a HD pedig fantasztikus. A csatorna váltás sebessége nagyon gyors, mindegy neki, hogy HD, vagy SD csatornáról kapcsolunk át másikra, akkor is kevesebb, mint 2mp-et kell várni a kép megjelenésére.
Az EPG kezeléséről már sajnos nem tudok jókat írni. Kaptam kölcsön egy UPC kártyát a teszt idejére, így ezzel tudtam kipróbálni. A magyar ékezetes betűket egyszerűen kihagyja, ha egy csatornán több nyelvű EPG is van, akkor nem a magyart részesíti előnyben, hanem amihez épp kedve van, ezt a menüben nem lehet beállítani(végigböngésztem vagy 3X a beállításokat). Ettől eltekintve jó lenne az EPG, jó az elrendezése is, átlátható, csak éppen így használhatatlan.

 

 
Az USB bármilyen tárolóegységet tud fogadni, én a szokásos Western Digital külső, 2,5-es, 320GB kapacitású merevlemezzel próbáltam ki. Az NTFS partíciót gond nélkül kezeli, így lehet hosszú felvételeket is készíteni új fájl létrehozása nélkül. Gyorsan felmásoltam egy régi DivX és egy új h264 kodekkel készült HD filmet, de sajnos a fájlokat sem látta a menüben. A kezelési útmutatót böngészve megtaláltam a média lejátszó által támogatott fájl formátumokat, amik a következők: MPG, JPEG, MP+, OGG, mást sajnos nem játszik le (az új szoftverben már működik minden, olvasd el az oldal alján lévő frissítést). A PVR felvétel kitűnően működik, egy gombnyomással elindíthatjuk, de rögzítés közben csak a TP-n belül tudunk csatornát váltani, azzal a megkötéssel, hogy ha kódolt csatornát veszünk fel, akkor csak egy FTA csatornára tudunk átváltani, ha FTA-t rögzítünk, akkor kódoltra is engedi az átkapcsolást. A rögzített felvételeket a médialejátszó megfelelő menüjében tudjuk visszanézni. Működik az előreprogramozott felvétel is, a beltéri standby állapotból is felébred, ha elérkezett egy beprogramozott időpont. A rögzített műsorokat .ts (Transport Stream) formátumban rögzíti, így a PC-n lévő utólagos feldolgozás nem jelent problémát, de ha mégsem akarna sikerülni a PC-s archiválás, akkor a gyártó honlapjáról letölthetünk egy kis konvertáló programot, ami a segítségünkre lehet.
A Time Shift funkciót teljesen személyre szabhatjuk, részletesen beállíthatjuk a menüben, hogy mennyi időre tárolja visszamenőlegesen a rögzített műsort.
 
Vélemény:
A Ferguson Ariva 200 egy igazán megnyerő műholdas HDTV vevőegység, igényes kialakítás, könnyű kezelhetőség jellemzi, amit számtalan kényelmi funkcióval toldottak meg. Jól, és üzembiztosan működik, a teszt alatt egyszer sem tapasztaltam bizonytalan működést, vagy fagyást. Sajnos a menün látszik, hogy ezt a készüléket nem Magyarországra szánták, a lokalizációs problémákra talán gyógyszer lesz egy későbbi szoftver frissítést, a gyártó elég sűrűn ad ki új változatokat, amik a honlapjáról letölthetők.
Nekem tetszett a készülék, ha valakit nem zavarnak az EPG problémák, akkor nagyon meglesz elégedve az Ariva 200-al. Jelenlegi kiskereskedelmi ára bruttó 35.000- Ft körül alakul, ami nem mondható soknak egy ilyen tudású készülékért, mindenképp megéri az árát.

A Ferguson Ariva 200 digitális műholdas HDTV vevőt a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik!

 

!!!FRISSÍTÉS!!!

A cikk megírása után láttam, hogy van már újabb szoftver az Ariva 200-hoz, én az 1.07B1 verzióval készítettem a tesztet, a mostani legfrissebb a 2.01B5. Ebben már szinte mindent lejátszik a médialejátszó
– Hang fájlok: mp1, mp2, mp3, mp3 Pro, ogg, flac, wav (csak PCM)
– Videó formátumok: avi, mkv, mpeg, mpg, ts, mp4, dvr 
|-> Támogatott videó konténerek: H.264 (up to 8 RF)
|-> támogatott audió konténerek: mp3, aac, ac3
– Kép formátumok: bmp, jpeg, jpg

Továbbá belekerült az internet rádió funkció is, már az Ariva-n is hallgathatjuk kedvenc internetes rádiónkat, ezt a média lejátszó menüben találjuk meg.

Sajnos a magyar EPG továbbra sem jó.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .