banner

Excelvan BL-59 HD – Multimédiás projektor otthonra

Ebben a tesztben az Excelvan BL-59 HD típusú multimédiás projektort nézzük meg alaposabban. Ez egy legfőképp otthoni felhasználásra tervezett kivetítő, amit elláttak mindenféle földi jóval.

Az Excelvan számtalan elektronikai és háztartási termékeket gyárt, azonban az egyik fő csapásvonaluk a projektorok. Kínálatukban épp úgy szerepelnek a belépőszintű alap modellek, mint a komolyabb tudással ellátott készülékek. Hazánkban kevésbé ismert a gyártó, más termékei megtalálhatóak itthoni boltokban is, nekem egyelőre csak pozitív tapasztalataim vannak vele kapcsolatban.

banner

Az Excelvan BL-59 HD egy otthoni felhasználásra tervezett LED+TFT technológiát használó projektor, amit ötvöztek egy Android TV Box minden tudásával. Be kell vallanom nem sok jót fűztem hozzá az elején, amikor még csak a csomagot vártam. Az itthoni projektor árakhoz képes jelentősen olcsóbb, kb. 60 000- Ft-os készülék, ezért az árért nem számítottam semmi lenyűgözőre, de már az első bekapcsolásnál pozitívan csalódtam, nagy fényerő és tiszta kép köszönt vissza a falról, amire próbaképp ráirányítottam.

Az Excelvan projektor a Gearbest webáruházból érkezett, német EU raktárból, így vámkezeltetésre nem volt szükség. Kínai raktárból való rendeléskor érdemes EU Express szállítással kérni, így megspórolható a vámkezelés költsége és procedúrája. A megrendeléstől számítva körülbelül 2 hét elteltével kaptam meg, az MPL futárszolgálat hozta házhoz. Megrendelni a lenti zöld gombra kattintva tudjátok:

Vásárlás

Ez az első projektor amit tüzetesebben is van módom átvizsgálni, eddig legfőképp előadásokon és bemutatókon találkoztam vele, ahol csak preziket nézegettünk a segítségével. Most viszont megváltozott a véleményem róla, hiszen kitűnően használható otthoni környezetben is. Egyértelműen a gyerekek kedvence lett!

Az Excelvan projektor egy nagy kartondobozban érkezett, kívülről semmi extra nincs rajta, ezért gyorsan ki is bontottam. Belül, a méretes projektort puha habszivacs elemek védik, így biztonságosan tette meg a hosszú utat Kínából, Németországon át hazánkba. A készülék mellett találtam egy hozzávaló távirányítót, egy hálózati tápkábelt, egy RCA AV kábelt. Kapunk hozzá egy alsó emelőcsavart (ezzel lehet kicsit megemelni a készüléket, ha szükséges), találtam még 4db kisebb csavart is, amit a készülék rögzítéséhez használhatunk, valamint 2db biztosítékot is mellékeltek a csomagba(erre egyelőre nem volt szükség). Kapunk egy törlőrongyot is hozzá, ezzel a lencsét tudjuk tisztítani. Leírást is van, de csak angol nyelvű, viszont hasznos tanácsokat találhatunk benne a megfelelő elhelyezéssel kapcsolatban. Ezen kívül van még pár garancia információs címke, de ezek nem tartalmaznak lényeges információkat.

Mint említettem elég nagyméretű a készülék, a kinézetét tekintve nem nagyon tudok állást foglalni, így néz ki egy projektor. A külső felülete fényes, lakkozott hatású és kicsit csúszik is. A kezelőgombok a készülék tetején kaptak helyet, ezekkel a főbb funkciók érhetőek el, az Android rendszerhez szükséges a távirányító használata is. A készülék minden oldalán vannak szellőző rések a megfelelő hűtés és légáramlás biztosítása érdekében. A lencse oldalán a tükrüknél található egy kivehető, tisztítható szivacs is, ami a beáramló levegőből szűri ki az apróbb porszemcséket. A lencsét egy védőkupak takarja, ezt érdemes felhelyezni rá, ha nem használjuk, vagy mielőtt a dobozába visszaraknánk.

A fenti gombok segítségével távirányító nélkül is elérjük a főbb funkciókat. A bal szélén az első gomb valójában nem gomb, hanem a távirányító infra vevője, ebből a lencse mellet is találunk egyet, így szinte bárhova irányíthatjuk a távirányítót biztosan fogja érzékelni a készülék. A bekapcsoló gomb mellett vannak a kurzornyilak amivel a menüben tudunk navigálni. Ettől jobbra láthatunk egy menügombot és egy exit gombot a könnyebb navigálás elősegítésére. A lencse felett két beállító csavart is találunk, az elsővel az élességet, a hátsóval a trapéz korrekciót tudjuk változtatni. Javasolt a készüléket úgy beállítani, hogy csak minimális trapézkorrekcióra legyen szükség, mert ez kisebb torzítással járhat a kép szélein. A baloldali infra vevő mellet látható egy pici nyílás, itt tudjuk a készüléket resetelni, visszaállítani a gyári állapotba.

A hátsó felén valóságos csatlakozó arzenált találunk, szinte bármilyen külső eszközt ráköthetünk és megjeleníthetjük a képét a projektorral. Találunk 2db USB 2.0 csatlakozót, amire bármilyen eszközt ráköthetünk, amit az Android képes kezelni (egér, billentyűzet, távirányító, pendrive, merevlemez…). A többi csatlakozó az Android-tól függetlenül működik, normál bemenetek, amit a forrás kiválasztásával aktiválhatunk. Van 2db HDMI a nagy felbontású eszközöknek, egy normál VGA PC csatlakoztatására. Kapunk RCA audió és videó bemenetet is és vannak komponens csatlakozók is, ha esetleg ilyenre lenne szükségünk. A vetítő használatakor – kivéve a diabemutatóknál – elengedhetetlen a hang is, van egy kisebb beépített hangszó a projektorban, de hátulra tettek két sztereó RCA kimenetet is a külső hangfalak, vagy erősítő csatlakoztatásához. Hiányoltam az optikai kimenetet, így a térhangzásról sajnos le kell mondanunk.

Láthatunk hátul még egy TV antenna bementet is, ez rögtön felkeltette az érdeklődésem. A távirányítón DTV feliratot találunk a hozzátartozó gombon, de amikor kiválasztottam ezt a bementet már ATV-t, azaz analóg TV-t jelzett ki. Próba után ki is derült, hogy valóban van benne egy analóg TV tuner. A Digi kábel csatornáit meg is találta, a régi analóg minőségben, de sajnos használatra alkalmatlan, mert a hangnormát már nem támogatja, minden csatornán csak sistergés hallatszik a hangszóróból. Jobban örültem volna, ha egy DVB-T, vagy DVB-C (esetleg mindkettő) tunert találok benne, de gondolom az már nem fért bele ebbe az árkategóriába.

Soha nem láttam még projektort belülről, ezért feláldozva a garanciát(átszakítva a matricát) gyorsan szétszedtem és belekukkantottam. Leginkább az LCD panelra és a LED világításra lettem volna kíváncsi, de sajnos ezekhez még jobban szét kellett volna szedni a gépet, amit viszont már nem szerettem volna (nehogy poros legyen, vagy valamit elállítsak véletlenül a tükrökön). Az viszont jól látszik, hogy egy elég nagy hőcsöves hűtő van benne, ventilátorral kiegészítve. A kép a lencsére tükrökön keresztül kerül, az első tükör állításával lehet pl. a trapéz korrekciót variálni. 

A készülék maximum 1280 x 768 720p HD Ready felbontásra képes, a képarány 16:9, de lehet 4:3-is, ha nagyon szeretnénk. Sok másikat és ezt a készüléket is úgy reklámozzák, hogy támogatja az 1080p felbontást, de vigyázzunk, mert ez nem azt jelenti, hogy ekkora a felbontása, csupán ilyen bemenet is van a hátulján (HDMI). A valódi HD felbontású projektorok jóval magasabb ársávban helyezkednek el.
A fényerő 3200 lumen, a kontrasztarány 1:3000, ezek az értékek szerintem megfelelőek egy otthoni használatra tervezett projektornak. A világítás LED (megnézni nem tudtam) és a benne lévő fényforrás a gyártói adatok szerint 20000 üzemórát bizonyosan működni fog (ez 833 nap, ha folyamatosan használnánk, kikapcsolás nélkül).

Az Excelvan BL-59 HD projektorba egy TV Box-ot is integráltak. Nem egy csúcskategóriás, de alap felhasználásra elegendő. A processzora egy négymagos Amlogic S905X ami 1,5GHz frekvencián üzemel. A videó megjelenítésről egy MALI-450 GPU gondoskodik. Memóriából sajnos csak 1GB-ot kapott és a háttértár mérete is csekélyke 8GB. Van viszont beépített WiFi (csak 2,4GHz b/g/n) és Bluetooth 4.0 is. Ez utóbbi hasznos, mert így tudunk Bluetooth kiegészítőket csatlakoztatni hozzá.
Aki ettől jobb TV Box-ot szeretne vele használni, annak sem kell elkeserednie, csatlakoztasson hozzá másikat a HDMI-n keresztül és máris jobb rendszere lesz. Izmosabb TV Box-okat már teszteltünk bőven, Itt az Alfawise H96 Pro+ , vagy a legnépszerűbb Xiaomi TV Box 3 , de a legújabb Alfawise Z1 is jó választás lehet.

Az első bekapcsolás előtt fontos a projektor megfelelő elhelyezése. A gyári specifikáció szerint az ideális távolság 1-6 m között van, minél távolabb van a vászontól, attól nagyobb a kép mérete. A felhasználói útmutató alapján 1,1 m távolság kb. 32″ méretnek felel meg, de 1,87 m távolság már 62″-os méretet eredményez. Felhelyezhető állványra is, de akár a plafonra is rögzíthető szabványos konzol használatával. A projektor képét lehet forgatni, illetve tükrözni is, így fejjel lefelé is felszerelhetjük. Lehet fehér falra is vetíteni a képet, de az igazán jó megoldás egy projektor vászon használata. Erre a célra például ezt a vásznat tudom ajánlani: Houzetek Projector Screen , 100″ méretű, speciálisan projektorral való használatra tervezve és nem is vészesen drága. Természetesen kaphatóak ettől sokkal jobb vásznak is, van amit motorosan lehet felhúzni, illetve leengedni.

Bekapcsolás után már indul is az Android rendszer, pár másodperc és a TV Box-oknál megszokott felület köszönt minket a falon. Állítsuk be az élességet, és, ha szükséges a trapéz korrekciót. Teljes funkcionalitású Android OS rendszer fut rajta, Google bejelentkezés után elérhetjük a Play áruház teljes kínálatát. A 8GB tárhely erejéig telepíthetünk programokat, játékokat. Én csak néhány alkalmazást próbáltam ki, ilyen pl. a VLC médialejátszó, de a megszokott TV APP-ok is működnek (Digi TV, MinDig TV). Itt rögtön meg is említenék egy hiányosságot, a távirányítóval nem tudjuk az egér kurzort mozgatni, nincs rajta dedikált gomb. Olyan applikációkhoz, mint például a Digi Online nélkülözhetetlen a kurzor mozgatása. De elkeseredni nem kell, ugyanis a 2 USB bármelyikébe dughatunk normál egeret, vagy légegeres távirányítót is. Nekem van egy C120 2.4GHz Wireless légegerem, ezt használtam vele, tökéletesen működik.
Az android felületen észrevehető, hogy nem egy gyors hardverrel van dolgunk, gyakran megakad, gondolkozik, de idővel elindul minden. Ha rendszeresen használnám én bizonyosan másik TV Box-ot kötnék rá, szeretem, ha gördülékeny a rendszer, és nem kell várakozni.

A projektor gyakorlatilag két menüvel rendelkezik, van az imént említett Android rendszer és van egy saját menüje magának az eszköznek is. A kivetítő menüjében állíthatjuk be a fő tulajdonságokat, itt is van magyar nyelv, de a fordítás nem teljes, sok angol kifejezés is található benne. A távirányító univerzális, azaz mindkét menüben tudunk vele navigálni, de mint korábban említettem az Android rendszerhez jól jöhet egy másik, kiegészítő távirányító.

A kivetítő használat közben végig jól működött, az android lassúságától eltekintve nagy hibával nem találkoztam. A megjelenített kép végig folyamatos volt az android részről is és külső eszközről is. A fényerő bőven megfelelő, még kevésbé besötétített szobában is jól látható, de az igazi akkor lesz, ha leengedjük a redőnyöket. A kép minőségét átlagosnak mondanám, halványabb, mint egy TV képe és a fekete, sötét jelenetek néha túl sötétek. Több filmet megnéztem rajta, élvezhető volt végig, de egy lapos TV képe azért sokkal szebb. Viszont a méret, na az lenyűgöző, bőven kárpótol a képminőségért, mintha moziban lennénk a saját nappalinkban.
Mint a legtöbb projektorban az Excelvan BL-59-ben is van aktív hűtés, ez egy csöppet hangos, de meglepő módon nagyon gyorsan hozzálehet szokni, egyáltalán nem volt zavaró használat közben, pedig süvít rendesen a ventilátor.

Arra a megállapításra jutottam, hogy jó dolog egy projektor otthoni használatra, még akkor is, ha nem a lehető legszebb képet adja vissza. Egy buli alkalmával is jó szolgálatot tehet, bármit kitudunk vele vetíteni, lehet képeket is nézegetni egy szülinapon, vagy akár esküvőn is, bizonyosan mindenki jól fogja látni a hatalmas méretének köszönhetően. A gyerekeknek is nagy élmény ekkora méretben nézni rajta a kedvenc meséiket, sőt kertmozit is lehet csinálni nekik a meleg nyári estéken, a jó szórakozás garantált. Számtalan felhasználási módja lehetséges, én eddig nem is gondoltam, hogy ennyire hasznos lehet egy kivetítő.

Tulajdonságok:

 • Vetítési technológis: TFT- Single LCD Panel + LED Technology
 • Natív Felbontás: 1280 x 768
 • Támogatott maximum felbontás: 1080P
 • Fényerősség: 3200 Lumen
 • Kontraszt arány: 3000:1
 • Képarány: 16:9 / 4:3
 • CPU: Amlogic S905X Quad Core Cortex A53 1.5GHz ( DVGFS )
 • GPU: Penta-core Mali-450 up to 750MHz ( DVFS )
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Operációs rendszer: Android 6.0.1
 • Bluetooth: 4.0
 • Beépített memória: RAM: 1GB, ROM: 8GB
 • Lencse: F=126mm ( manuális fókusz állítás )
 • Megjeleníthető színek: 16.7 K
 • Vetítő lámpa: LED
 • Lámpa élettartama: 20000 hours
 • Trapéz korrekció állítás: manuális 
 • Trapéz korrekció: ±15° vertikális 
 • Beépített hangszóró: Igen 
 • Csatlakozók: TV/AV/VGA/2*USB /2*HDMI/Y.Pb.Pr
 • OSD Nyelv: English, French, Danish, Spanish, Croatian, German, Greek, Italian, Hungarian, Portuguese, Slovenian, Norwegian Nynorsk, Russian, Serbian, Finnish, Slovak, Swedish, Chinese
 • Vetítési mód: Plafonra rögzíthető, Első, hátsó, Asztali 
 • Tápfeszültség: AC100V~ 240V 50Hz\60Hz 145W
 • Projektor méretei: (Hossz x Szél. x Mag.): 32*24*12cm
 • Nettó súly: 2,56 kg 
 • Bruttó súly: 3,37 kg 
 • Kép mérete: (Átlója): 32″-200″
 • Vetítési távolság: 1-6m

Összegzés:

Az Excelvan BL59 HD típusjelű projektor, kivetítő egy egész jól használható középkategóriás készülék. Hatalmas méretű és szép képe van, alkalmas videózásra, játékra is. A sok bemenetének köszönhetően szinte bármilyen külső eszközt ráköthetünk, lehet műholdvevőt, PC-t, játékkonzolt, TV Box-ot csatlakoztatni és minden mást, ami videó jelet ad ki. A beépített android TV Box elég gyengécske, de alapfeladatokra pl. YouTube videózásra jól használható. A projektor kezelése nagyon egyszerű, szakértelmet nem igényel. A képminősége nem olyan, mint egy HD TV-é, de szerintem bőven megfelelő, a képméretétől először úgyis tátva marad a szánk 🙂
A kivetítőt illetően hibával, bizonytalan működéssel a teszt alatt nem találkoztam, az android tv box-al már nem ilyen fényes a helyzet, de fentebb leírtam a hiányosságait. Mindent összegezve a kb. 60 000- Ft-os árát bőven megéri, én nem is gondoltam, hogy egy ilyen olcsónak számító projektor lehet ilyen jó is. Bátran ajánlom az Excelvan készülékét, én pozitívan csalódtam benne.

A vásárláskor figyeljetek, hogy EU Express-el (EU Priority Line is jó), vagy EU raktárból rendeljétek, mert különben ki kell fizetni a vámot és a 27% ÁFA-t.

 

Vásárlás

Excelvan BL - 59 HD multimédiás projektor

Csomagolás, tartalom
Megjelenés
Kezelhetőség
Beépített TV Box tudása
Android sebessége
Projektor funkciók
Képminőség
Használhatóság
Bővíthetőség
Ár-érték arány

Nagyon Tetszett

Középkategóriás projektor otthoni használatra, beépített android TV-box-al. Rengeteg csatlakozási lehetőség, nagy fényerő és stabil működés.

VÁSÁRLÁS
Felhasználói értékelés: 4.7 ( 1 szavazat)

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

2 hozzászólás

 1. Kökény Gábor

  Tisztelt DigiPortál!

  Nagyon tetszett a cikk és a készülék is. Jó lenne a tv használhatóság, de erre azt írták, hogy nincs hang.
  Kérem legyenek kedvesek olyan készüléket javasolni, ami hasonló ehhez, de van hang a TV jelhez és nagyon fontos, hogy legyen ugyanígy mint ennél, hangszóró kivezetés külső hangfalhoz.

  Tisztelettel kérem segítségüket Kökény Gábor

 2. Nagyné Zemkó Andrea

  Jó estét! Szerettem volna rendelni egy Excelvan BL 59 projektort, de azt a választ kaptam, hogy nincs raktáron és szeretném megkérdezni, hogy mikor lesz, hogy rendelni tudjak? Köszönettel: Nagyné Zemkó Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .