banner

EVO ENFinity X Combo+ – Minden egyben vevő Enigma2 alapokon

Kaptunk tesztelésre egy vadi új combo vevőkészüléket, ami valójában nem hoz sok újdonságot, de szinte mindent tud, amit egy mai vevőkészüléktől elvár a felhasználó, sőt egy kicsit többet is. Az EVO ENFinity X Combo+ típusnévre hallgató beltéri egység gyártójának régi modelljeit még OPTIBOX néven hozták forgalomba, azonban mára már külön márkanév lett az EVO. Több változat is elérhető az EVO típusokból, van az Android rendszerű EVO XFinity, és vannak a közkedvelt Enigma2 rendszert futtató ENFinity modellek, ezek közül nézzük most meg részletesebben a X Combo típust.
banner
Az EVO ENFinity X Combo egy több tunerrel rendelkező HD készülék, alkalmas műholdas(DVB-S2), és földi digitális(DVB-T / T2), vagy digitális kábel TV (DVB-C) adások vételére. Mint a bevezetőben említettem a méltán népszerű Enigma2 rendszer van alapból telepítve, így a doboz tudása szinte korlátlanul bővíthető, egyedül csak a memória mérete lehet akadályozó tényező. Flash memóriából 256MB áll rendelkezésre, amiből kb. 120MB szabad, ezzel lehet gazdálkodni a programok részére. Az E2 rendszernél meghatározó tényező még a processzor sebessége, itt most egy Broadcom lapkát építettek bele, ami 742MHz(2000 DMIPS) sebességű, ez mindenképp jónak mondható, villámgyorsan teszi a dolgát, és minden a Dreambox-okon is futó program ezen is elfog indulni.
Gyárilag a box-on egy régebbi verziós OpenATV rendszer volt telepítve, amit én rögtön lefrissítettem a legújabb verzióra. Többféle E2 firmware érhető el a box-ra, de én maradtam az OpenATV verziónál a teszt idejére. A kísérletezőknek később lesz link a többi verzió letöltésére, valamint leírás a frissítéshez, de először nézzük a hardvert és a külsőségeket.
A dobozt kibontása után rögtön előkerült belőle egy távirányító (két AAA méretű elem társaságában), egy 12V-os adapter fehér dobozban, valamint egy HDMI kábel, hogy azonnal a lapos tévéhez tudjuk csatlakoztatni. Ezután következett maga a box, ami egy kicsit lejjebb helyezkedik el. Használati útmatatót is találtam benne, de csak angol nyelvűt, valószínű a kereskedelmi forgalomba kerülő készülékekhez mellékelik a magyart is (bár az E2 annyira összetett, hogy nagyon nehéz lenne egy mindent lefedő használati útmutatót készíteni hozzá).
A készülék mérete normál set tob box méretű, semmiképp nem mondanám nagynak. Az előlapon kezelőszervek nincsenek, csak egy stand by(készenléti) kapcsoló található a bal szélén. Kijelzőből csak egy 4 digites 7 szegmensű LED megjelenítőt kapott, sok mindenre nem használható, de az aktuális csatornaszám, vagy az óra látszik rajta. A kijelző mellett van két LED, egy piros, ami a mély készenlétet jelzi, és egy zöld, ami a normál működést mutatja, teljesen feleslegesnek találom őket, de ha rajta van, hát legyen. A legnagyobb meglepetés a jobb oldali lenyitható ajtó mögött várt, oda ugyanis egy USB-n kívül más nem került, csak a nagy semmi látható mögötte 🙂
A hátlap már egy kicsit izgalmasabb, van itt mindenféle csatlakozó. A bal szélén található a 12V-os adapter bemenete, hálózati kapcsoló nincs rajta. Ez mellett jobbra látható a földi, vagy kábeles antenna be és kimeneti csatlakozója. Egyszerre csak az egyik norma használható, ezt az antenna beállítás menüben lehet kiválasztani. Műholdas csatlakozóból csak egy bemenetet kapott a készülék, loop kimenet nincs rajta. A TV készüléket összetudjuk kötni a normál kompozit kimeneten, de mindenképp javasolt a HDMI csatlakkozó használata a nagy felbontású műsorokhoz, scart csatlakozó már nem került rá. A házimozinak van digitális, optikai csatlakozója, de, ha csak a sztereó jelet szeretnénk tovább vinni, arra is van lehetőség. Hátulra is került egy USB, ami függetlenül működik az elől lévőtől, így egyszerre két USB kiegészítőt is lehet hozzá csatlakoztatni(pendrive, merevlemez, wifi adapter). Internet hálózatra a 10/100 MBit/s sebesség LAN bemenettel tudunk csatlakozni, de, ha a lakásban nincs vezeték, akkor lehet hozzá vásárolni opcióként usb wifi adaptert. Érdekes, hogy a CI modulfogadó és a kártya olvasó ezen a készüléken hátul kapott helyet. Tud fogadni és kezelni minden modult és kártyát, amit az Enigma2 rendszer képes vezérelni (gyakorlatilag csak szoftver kérdése).
A távirányító nem egy előregyártott darab, hanem teljesen egyedi. Szögletes formájával, besüllyesztett gombjaival nagyon elegáns kinézetet kapott. Jól használható minden gomb rajta, az E2-es készülékeknél megszokott gombokon túl van néhány egyedi funkciót vezérlő is rajta, ilyen például a Media Portal, ami egy külön letölthető kis plugin, IPTV tartalmak nézéséhez. A távirányító néhány gombjához tudunk rendelni egyedi funkciókat is, ezt a készülék menüjében lehet beállítani. Az ENfinity távirányítója 2db AAA méretű elemmel működik, amit megtalálunk a csomagban.
A készülék tesztelgetését én legelőször a szoftver frissítéssel kezdtem, hogy a legújabb rendszer kerüljön rá. A szoftver frissítés elvégezhető online menüből indítva, vagy USB-n keresztül. Az USB frissítéshez először töltsük le erről az oldalról a legújabb, készülékünkhöz való OPEN ATV image-et. PC-n tömörítsük ki és a fájlban lévő mappát másoljuk fel egy pendrive-ra. A mappában van egy noforce nevű fájl, ezt nevezzük át force-ra. Ezt követően a pendrive-ot helyezzük be az Xcombo hátsó USB csatlakozójába, és kapcsoljuk be a készüléket. Ha mindent jól csináltunk, akkor automatikusan elindul a frissítés (kijelzőn: F100,F200…), ami kb. 5 percig tart. A box-ot csak akkor áramtalanítsuk és indítsuk újra, ha a kijelzőn megjelenik a done felirat. Újra indítás előtt mindenképp húzzuk ki a pendrive-ot, mert, ha benne marad, akkor újra elindul a frissítés, ha így jártál, akkor mindenképp vár meg a végét, amennyiben a folyamat közben húzod ki a pendrive-ot, vagy áramtalanítod a beltérit, akkor az tönkre mehet. A kísérletező kedvűek erről az oldalról letölthetnek más image-et is, én nem próbálgattam, nekem bevált az Open ATV.
Kész is a lefrissített beltéri, már csak a belakás (beállítás) és a gondtalan tévénézés van hátra. Az első bekapcsolásnál egy telepítő menü köszönt minket, ahol az alap beállításokat eltudjuk végezni. Beállíthatjuk a TV csatlakozási módot, a nyelvet, a tunereket és azonnal lekereshetjük a csatornákat is. Lehetőségünk van az internet csatlakozás beállítására is, amit hagyhatunk automatikusnak, de lehet manuálisan is IP címet adni a box-nak.
Az Enigma2 kezelőfelülete letisztult, átlátható, de nagyon összetett, számtalan beállítási lehetőséget biztos. A telepítéskor a magyar nyelvet kiválasztva a menük csak bizonyos része lesz magyar, sajnos elég sok menüpont angolul marad, így mindenképp szükséges alap nyelvtudás a részletes beállításokhoz. A csatorna keresés nálam zökkenőmentes volt, persze ehhez előtte FTP-n keresztül feltöltöttem az általam elkészített műholdas és kábeles TP információs listákat (satellites.xml, cables.xml), itt például, ha nem csinálom meg a cables.xml fájlt, akkor nem talál egy kábeles csatornát sem, sajnos a Digi Kábel frekvenciái nem voltak a box-ban előre programozva. A cikk végén lévő linkről letölthető egy általam szerkesztett TP információs lista, ami használható az EVO készülékeken a Digi Kábel csatornák lekereséséhez, a satellites.xml listát ezen az oldalon mindenki elkészítheti a saját igényeinek megfelelően.rnNem meglepő módon a csatorna váltás sebessége kódolatlanok esetén szinte azonnali, kódoltaknál 1-2mp, de ez minden újabb E2 rendszerű készülékről elmondható. Az EPG elektronikus műsorújságnál nekem először volt egy kis problémám, mert gyárilag úgy volt beállítva a beltéri, hogy az internetről is kérjen műsor adatokat, amik a nemzetközi adóknál működtek is, de csak angol nyelve. Miután ezeket kikapcsoltam, majd feltettem a megszokott encoding.conf fájl, hogy a karakterek is jól jelenjenek meg már minden tökéletesen működött.
Az ENfinity-hez kell csatlakoztatni külső merevlemezt, vagy pendrive-ot is, ha szeretnénk kihasználni a rögzítés, vagy a TimeShift funkciókat. Linux-os készülék révén az USB eszközöket mountolni, csatolni kell a készülék fájlrendszeréhez. Ezt elvégzi a beltéri automatikusa, csak sajnos hibásan. A távirányítón a kék gomb megnyomásával lehet előhívni a mount manager panelt, ahol a csatolási pontot át tudjuk állítani USB-ról –> HDD-re, ezt követően működni fog a felvétel és a TimeShift is. A felvétel indítható időzítve, vagy akár azonnal is, a TimeShift is rögtön elindul a távirányítón megnyomott gomb után. A felvételek kódolatlanul kerülnek rögzítésre, így PC-n lejátszhatók, tovább szerkeszthetők. Az E2 rendszerben van beépített médialejátszó is, ami minden népszerű videó, audió, és kép formátummal megbirkózik. Filmeket lejátszhatunk a csatlakoztatott merevlemezről, de akár csatolhatunk hozzá hálózati NAS meghajtót is. A linux rendszernek köszönhetően, szinte minden megoldható, minden csatlakoztatható hozzá, számtalan letölthető kiegészítő plugint tudunk telepíteni.rnAz EVO ENfinity combo készüléken minden program fut, ami megy Dreambox-on is, így van ez a kártya kezeléshez szükséges cam programokkal is. A legnépszerűbb cccam és az oscam mellett számos más típusú cam-ot is telepíthetünk. A cam menü alapból nem érhető el a kiegészítőknél, ehhez először manuálisan kell telepíteni egy plugint. Minden típusú és rendszerű kártyát, modult tud kezelni a készülék, a beállítása csupán a szoftver kérdése.rnA csatorna szerkesztést nagyon egyszerűen eltudjuk végezni a DreamEdit nevű programmal a számítógépünkön, csak keressük le a box-al a csatornákat, és a PC-progiba a hálózaton keresztül beolvasva már lehet is szerkesztgetni, kedvenc csomagokat kialakítani. A cikk végén letölthető egy kész Digi kábel, Mindig TV csatorna lista, ami bármelyik Enigma2 rendszerű készüléken használható.
Az ENfinity Enigma2 rendszere is rendelkezik web interfésszel, ami jelen OpenATV image esetében az OpenWebIF. Ennek a segítségével weben keresztül is vezérelhető, programozható a beltéri akár a világ egy másik pontjáról is. Webinterfészen keresztül többek között időzíthetünk felvételeket, böngészhetjük a műsorújságot, a beállítások egy részét módosíthatjuk, de akár – megfelelő sebességű internet kapcsolat esetén – nézhetjük a TV műsorokat is.
Vélemény:
Nálam bizonyított az EVO ENfinity X combo, nagyon jól használható, tetszetős készülék, ami gyorsan, akadozások nélkül teszi a dolgát. Az Enigma2 rendszernek köszönhetően a tudása hatalmas, minden profi megtalálja benne a számítását. Hátrányként talán a hiányos fordítást tudnám felhozni, de a vállakozó kedvűek ezen is tudnak segíteni, a nyelvi fájlok ugyanis szabadon szerkeszthetőek. A képminőséggel teljesen elégedett voltam, a gyári beállításokon csak kicsit kellett finomítani.rnEzt a beltérit olyanoknak ajánlanám, akik kicsit mélyebben is foglalkozni szeretnénk a digitális tévézéssel és nem sajnálják az időt, amit a tanulásra kell fordítani. Ezért cserébe egy olyan komoly készüléket kapnak, ami felér a méltán népszerű Dreambox, vagy VU+ tudásával, viszont a vételára annak csak a töredéke. A teszt születésekor a bruttó kiskereskedelmi ára 49 900- Ft, ami nagyon barátinak mondható, tekintve, hogy ezért a pénzért egy 2(3) tunerrel rendelkező, Enigma2 rendszerű készüléket kapunk.
evo_enfinity_x_combo_ertekeles

Az EVO ENFinity X Combo vevőkészüléket a Forgat-SAT antenna szaküzlettől kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

Vásárláshoz kattints IDE: Antenna Webáruház


A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

 

digiportal.hu 2015. augusztus 30.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .