2019 március 21.
Főoldal / Egyéb / Energiavámpír a tévé tetején – sokat fogyaszt a buta set-top box is

Energiavámpír a tévé tetején – sokat fogyaszt a buta set-top box is

Háromszázkilencvenmillió kWh – szűken számolva is ennyit fogyaszt évente a hazai háztartásokban föllelhető több millió tévés dekóder, azaz set-top box. Mindez tizenkilenc milliárd forinttal növeli felhasználók villanyszámláját egy év alatt. A szolgáltató kizárólagos döntése, milyen műszaki teljesítményű készüléket telepít az előfizetőhöz, akinek rendszerint fogalma sincs, mitől nő meg az áramszámla.

Egyetlen háztartási készülék 19 milliárd forinttal növeli a felhasználók villanyszámláját az országban. Tévészolgáltató választásakor a programcsomagot és a díjszabást szoktuk figyelembe venni, nem törődünk azzal, hogy a digitális jelet átalakító készülék, a cég által telepített set-top box (STB) milyen műszaki paraméterekkel rendelkezik. Magyarországon jelenleg 2,9 millió STB-t használnak. Egy készülék körülbelül 370 wattot fogyaszt naponta. Mindez évente 390 millió kWh-ra rúg, amit a bruttó 49 forintos áramdíjjal kell beszorozni, így jön ki a milliárdos összeg – magyarázta az [origo]-nak Somogyi Ágota, a Közgazdasági Politechnikum tanára.rnA háztartási szórakoztatóelektronikai készülékek sokszor többet fogyasztanak, mint egy új hűtőgép vagy légkondicionáló, így a háztartások leginkább áramfaló berendezéseinek számítanak – figyelmeztet a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NDRC), az Egyesült Államok legnagyobb környezetvédelmi szervezete, amely az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) megbízásából térképezte fel a helyzetet.

A cikk folytatása az [origo]-n olvasható…KATT IDE.

Ezt olvastad már?

Megszűnik az Echo TV

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása …

Vélemény, hozzászólás?