banner

EDISION Argus Vip készülék teszt

Egy Magyarországon még nem túl ismert műholdvevő készülék került hozzám tesztelésre. Az EDISION Argus Vip jól felszereltnek mondható készülék, származását tekintve nem találtam pontos adatokat, elvileg Görögországban gyártják, de leginkább a német piacon elterjedt. Természetesen már ez a beltéri is megbirkózik a HD adások vételével, valamint internet kapcsolatra is alkalmas, és a ma már alap funkciónak számító PVR, Time Shift is megtalálható benne. Korszerű vezérlő processzorán a háttérben Linux rendszer fut, ami által alkalmassá válik egy kis tuningolásra is.
A nálam járt példány csak egy tunerrel rendelkezett, de elérhető ugyanezen készülék két tuneres változata is, amivel már korlátok nélkül nézhetjük bármely TV csatornát és közben egy másikról rögzíthetünk is.

banner

A készülék egy elég méretes dobozban érkezett hozzám, amiben a beltéri mellett találtam még egy távirányítót a szükséges elemekkel, egy leírást a készülékről, ami sajnos csak németül „beszélt” (magyar kezelési még nincs hozzá), ezeken kívül meglepetésemre egy HDMI kábelt is mellékeltek, sajnos a legtöbb hasonló kategóriájú készülékből ezt kispórolják.

Az EDISION Argus Vip előlapja elég minimál dizájnosra sikerült, semmi nem látszik rajta, az egész egy szürke, tükrös felület, még márka és típusjelzés sem került rá. Én szeretem ha van némi szép felirat a készüléken, de ez a fajta kinézet előnyös lehet a letisztult formákat kedvevők számára.

Az előlap jobb és bal oldalán két lenyitható ajtó mögé rejtették az elülső csatlakozókat és kezelőszerveket. A bal oldalon lévő ajtót lenyitva már megtaláljuk a márka és típus jelzéseket is. Ide kerültek az alap kezelő szervek a távirányító nélküli vezérléshez amelyek segítenek a menüben való navigálásban. A jobb oldali ajtó mögött találjuk meg a két kártya és a két CI dekóder fogadó slotot. A beépített kártyaolvasó a gyári szoftverrel csak a conax kártyákat olvassa (pl. Hello HD), de módosított firmware feltöltésével univerzálissá válik (pl. UPC direct Crypto kártya). Az előlap közepén egy nagyméretű, teljesen grafikus, pontmátrix VFD kijelző található, ahol minden információ olvashatóan jelenik meg. Látható még az előlap közepén egy négyzetes felület is, ez a távirányító infra vevője.
A távirányító szemrevaló darab, egyedi tervezésű, jól használható. A gombok gumiérintkezősek, könnyen nyomhatók. A be-ki kapcsoló gomb pirosan világít bármelyik gomb megnyomásakor, így könnyen lehet tudni, hogy működik-e a távirányító. A nyomógombok elhelyezése megfelelő, könnyen megtalálhatók a keresett funkciók.
A tervezésbe azonban csúszott egy kis hiba is, ami a középső dupla hangerő és oldal váltó gomboknál keresendő. Kíváncsian várom a cikk alatti hozzászólásoknál a hiba helyes megfejtését 🙂
A hátlapon szinte minden szükséges csatlakozó megtalálható, a készülék bal szélén helyezkedik el az antenna be és kimenet (itt nemárt figyelni, mert az alsó csatlakozó az antenna bemenet, először én is a felsőbe kötöttem be, és nem tudtam, hogy miért nincs jel.), ezek mellett található egy 12V-os külső, vezérelhető kimenet, és egy digitális optikai audió csatlakozó a külső házimozi rendszerek számára. Nem spóroltak a komponens és a kompozit videó kimenetekkel sem, bár ezek használata egy HD beltérinél ma már inkább kerülendő, szintén itt találunk egy sztereó RCA audió kimeneteket is. Van szerviz soros portunk is, ha nagy lenne a baj (elszoftverezés esetére), ez alatt egy USB aljzat kapott helyet és legalul találjuk meg a HDMI TV kimenetet a lapos tévéink számára. Találunk hátul még egy scart be- és kimenetet is a régi tévék, vagy dvd-k csatlakoztatására. A készülék közepén helyezkedik el a hálózati Ethernet LAN csatlakozó, a jobb szélen pedig egy hálózati főkapcsolót és a beépített hálózati kábelt találjuk.
Az Edision belseje is tartalmaz némi érdekességet. Találtam az alaplapon belső SATA csatlakozási lehetőséget, de a csatlakozó aljzatot nem építették be. Ezt házilag lehet orvosolni egy elektronikai boltban pár forintért kapható sata aljzat beépítésével, a merevlemezhez szükséges tápfeszültség a tápegység megfelelő pontjairól vehető le. Hátul van egy ventilátor hely, ami nem került beépítésre, alap kiépítésben nincs is rá szükség, de ha véletlenül belső merevlemez kerül a készülékbe, akkor mindenképp tegyünk bele egyet a megfelelő hűtés érdekében. A tuner modul „Plug and Play” azaz cserélhető, ez a két tuneres változat esetében is így van. Létezik hozzá DVB-S2, DVB-C és DVB-T tuner is, gyárilag DVB-S2-vel szállítják, de egyszerűen cserélhető a használni kívánt típusúra.
Bekapcsolás előtt írnék pár szót a szoftver ellátottságról. A boltban az alap gyári szoftverrel kapjuk meg a készüléket, ez is teljes körűen használható, azonban a kártya olvasó csak conax kártyákat kezel és a LAN csatlakozó csak online internetes szoftver frissítésre használható. A gyári szoftverből van módosított változat is, ami használatával már többféle előfizetői kártyát kezel a beépített olvasó, és a LAN csatlakozás használata is kibővül, azaz már alkalmassá tehető a készülék kártya megosztás kezelésére is(cccam kliens is). A gyári szoftverek mindkét változata Linux alapokon nyugszik, így nem meglepő, hogy a beltérire megjelentek a már jól ismert Enigma2 és Neutrino rendszerek is. Szerettem volna kipróbálni ezeket a rendszereket is, hogy miként működnek rajta, de sajnos nem sikerült feltennem rá egyiket sem, valamiért nem jött össze a rendszer indítás. Elvileg csak egy dual boot-al rendelkező módosított gyári szoftver kell hozzá, és egy megfelelően előkészített pendrive az Engima2 rendszerrel, az Edision kedvéért még Linux-ot is tettem a PC-re, de így sem akaródzott működni a dolog, sajnos sok kísérletezésre nem volt lehetőségem, mert csak rövid ideig birtokolhattam a készüléket.
Szóval egy módosított gyári szoftverrel próbáltam ki a beltérit, de ez sem okozott csalódást. Az első bekapcsolásnál itt is egy egyszerű és rövid telepítő menü kalauzol végig az alap beállításokon. A nyelv kiválasztásánál van magyar támogatás is, de később a menükben barangolva azért találkozhatunk némi angol szöveggel. A gyári műhold listája nem a legújabb, de a főbb holdak és TP-k azért szerepelnek benne, néhányat viszont kézzel kell beállítani. Vak keresése nem túl gyors, de ennek ellenére sok olyan TP-t is megtalált, ami korábban nem volt a menüben. A forgató motorokat és DiseqC kapcsolókat a teszt alatt jól kezelte a beltéri, mindig oda fordult, ahova kell.
A menü felépítésében észrevehető némi hasonlóság az Oticum készülékeknél már látottakhoz, de ez nem is meglepő, hiszen hasonló alapokon nyugszik, mint a nagyobb, linuxos Opticum beltérik (megegyezik a processzor), viszont itt a kivitelezés igényesebbre sikerült.
Az elektronikus műsorújság -EPG- tökéletesen működik, még a UPC Direct adóinál is karakter helyesen jelentek meg a magyar ékezetes betűk. Meglepő módon EPG gomb nincs a távirányítón, hanem egy EDIVISION elnevezésű gombbal tudjuk elérni a műsorújságot. Itt lehet időzíteni a későbbi műsorok felvételeit, vagy akár kereshetünk is elkövetkezendő műsorok között. A műsorinfó ablak stílusát tudjuk változtatni is, van idősávos nézeti lehetőség is.
A csatorna lista nagyon jól használható, számtalan szűrési feltételt belehet állítani, de akár abc szerint is rendezhetünk. A csatorna szerkesztő menüje jól használható, egyszerre több adót is tudunk mozgatni. PC szoftvert én nem találtam erre a célra, de ez nem azt jeleni, hogy nem is létezik hozzá.
Egy kis extraként említeném meg a PiP – kép a képben funkciót, az egytuneres készülékben csak azonos TP-n lévő csatornák közül nézhetünk kettőt egyszerre, de a két tuneres változatban ez az akadály is elhárul.
A csatorna váltás gyorsnak mondható, az általános 2mp alatti intervallumban mozog attól függően, hogy kódolt, vagy szabad csatornáról van szó.
A kép minőségével kapcsolatban kivetni valót nem találtam, a HD és az SD adók képe is szép, de a menüben ezt tovább finomíthatjuk.
Az időeltolásos tévézés is kitűnően működik. A használatához elengedhetetlen egy külső tároló egység csatlakoztatása (pendrive, vagy HDD), a menüben betudjuk állítani, hogy mennyi időt rögzítsen előre, így bármikor megtudjuk állítani az adást, vagy vissza is tekerhetjük a beállított időkorláton belül. A felvételt itt is egy gombnyomással azonnal elindítható, a műsorokat .trp fájl formátumban rögzíti, átkonvertálható PC-n való feldolgozáshoz is. Az egytuneres változatnál ennél a készüléknél is érvényes, hogy a felvétellel egy időben csak az azonos TP-n lévő másik csatornára tudunk átkapcsolni, a két tuneres esetében nincs ilyen korlát.
Sajnos a gyári szoftver média lejátszó képességei elég fejletlenek, tömörített filmet (mkv, divx, xvid) nem játszik le, csak mp3 zeneszámok hallgatására, és jpeg képek nézegetésére használható. A beltéri által rögzített műsorok viszont maradéktalanul visszanézhetők, tallózhatunk köztük, ráadásul a felvétellel együtt a műsor-információkat is eltárolja a készülék, így később is megnézhetjük pl. a rövid tartalmat.

Értékelés:

 

Az Edision Argus vip szoftveresen ugyan nem hozott semmi világrengető újdonságot, de mégis egy kicsit más, mint a többi hagyományos vevő. Hardveres felépítése nagyon jó, az előlap is eltér a megszokottaktól, a cserélhető tunere is hasznos lehet. A gyári szoftverrel végig stabilan működött, fagyás, vagy újraindulás nem fordult elő. Fontos megemlíteni a magyar nyelvi támogatást, ami mind a menüben és mind az EPG-ben is tökéletes. A szoftver ellátottsága is nagyon jó, folyamatosan jelennek meg az újabb módosított és gyári firmware-k, valamint a Linux vonalon is folyamatosan fejlődik.
Megvételét egyaránt javaslom azoknak a felhasználóknak akik csak egy stabil, jól használható műholdvevőt keresnek, és azoknak is, akik szeretnek egy kicsit barkácsolni és így többet kihozni a készülékből.
És akkor ne felejtsük el megemlíteni a leglényegesebb szempontot, az árát. Az egytuneres változat körülbelül 40-45.000-Ft-ba fog kerülni, a két tuneres is csak néhány 1000-Ft-al lesz drágább. A tudásához képest egyáltalán nem mondható drágának, hasonló felépítésű készülék ilyen árban jelenleg nincs a piacon..

 

Az EDISION készülékek Magyarországon a Forgat-SAT szaküzletében vásárolhatók meg, ha kérdezik, hogy honnan hallottál róla, akkor nyugodtan említsd meg a DigiPortált 🙂 A későbbiekben kapható lesz a kéttuneres változat is, és további kisebb típusok is elérhetőek lesznek.

 

Az EDISION Argus VIP műholdvevőt a Forgat-SAT biztosította a teszt idejére, köszönjük nekik.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

 

digiportal.hu 2011. február 13.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .