banner

Edision Argus Pingulux műholdvevő teszt

Soron következő tesztünk főszereplője az EDISION legújabb készüléke az ARGUS PINGULUX fantázianévre hallgató mini, linux alapú műholdvevő set-top-box. Az EDISION elkezdte megújítani készülék kínálatát, ennek első tagja jelen beltéri egység.
banner
A cég továbbra is nagy hangsúlyt fektet az igényes megoldásokra, amik legfőképp a német piacon hódítanak, de a Forgat-SAT jóvoltából már hazánkban is megvásárolhatók. Az Edision Argus Pingulux már nem csak egy egyszerű műholdvevő, hanem egy multimédiás kis mindenes, ajánlott az internet hálózatra rákötni, mert a multimédiás lehetőségeit csak így tudja kibontakoztatni. Ebben a készülékben is megtalálunk minden lényeges kényelmi funkciót, úgymint az adás rögzítése, vagy megállítása.

A Pingulux dobozában minden lényeges kelléket mellékeltek az azonnali használatbavételhez. A beltéri mellett megtaláljuk a szokásos, minőségi Edision távirányítót az elemekkel együtt, és a forgalmazó jóvoltából egy HDMI kábelt is, magyar nyelvű használati útmatató nincs a dobozban, de egy gyors üzembe helyezésit azért felfedezhetünk. Nem véletlenül nincs kezelési útmutató mellékelve, ez a készülék menüjében található, interaktív módon használható, később erre még részletesen kitérek.

A beltéri előlapja a szokásos Edision minimál dizájnt követi, azaz kívülről nem látszik semmi rajta, csak a kijelző, még típus jelzés sem látható, azonban a készülék két színváltozatban is rendelhető, a fekete mellett létezik ezüst külsővel is. A teljes előlap lenyitható, ami mögött már megleljük a kezelő szerveket. A bal oldalra került minden lényeges irányító szerv, ezekkel távirányító nélkül is tudjuk vezérelni a beltérit, a menüben is tudunk navigálni. Középen látható a 7 szegmensű, 4 digites LED kijelző, amin a csatorna száma mellett az óra is megjeleníthető. A jobb oldalon kapott helyet a szabványos CONAX kártya olvasó, ami egy kis ügyességgel rávehető pl. UPC Crypto kártya kezelésére is.

 

 

A távirányító a korábbi Edision tesztünkben szereplővel teljesen azonos, ezt találjuk minden Edision készülék mellett. Jól és kényelmesen használható, a gombok minősége is jó, valamint működik falról visszaverődve is, a kezelést megkönnyítendő, minden gomblenyomáskor egy piros led villanása jelzi, hogy valóban lenyomtuk a kívánt gombot. Az előző tesztben elkerülte a figyelmem, hogy a távirányító két készülék vezérlésére is alkalmas lehet, van egy RC1/RC2 feliratú gomb, amit megnyomva a piros LED átvált zöldre, sajnos a programozásáról nem találtam információt, de az is lehet, hogy csak másik Edision készülék vezérlésére alkalmas.

 

 

A beltérit megfordítva előkerülnek a csatlakozók is, nem túl bőséges a választék, de azért semmi fontos nem maradt le róla. A bal oldalon van az antenna loop kimenet és az LNB bemenet, figyeljünk rá, mert nem a szélsőbe kell az antennát csatlakoztatni. Ez alatt találunk egy hagyományos felbontású kompozit TV kimenetet a hang RCA sztereó csatlakozóival, digitális hangkimenetből sajnos szintén csak RCA koax-ot találunk, az optikai lemaradt. Az USB aljzatba tudjuk csatlakoztatni a külső tároló egységeket, ami lehet pendrive, vagy merevlemez is, jó, hogy hátra került az USB, így nem csúfítja az előlap összképét. A hálózati LAN csatlakozó alatt találjuk a lapos tévék számára nélkülözhetetlen HDMI aljzatot, ezek mellett pedig már csak egy soros szerviz port található. SCART csatlakozó nincs rajta, hagyományos tévékhez használható a kompozit kimenet megfelelő átalakítók használatával (ha szükséges). A hálózati tápkábele beépített, de a főkapcsoló szerencsére megtalálható rajta

 

 

A szoftver támogatottságra nem lehet panasz ennél a készüléknél sem, folyamatosan fejlesztik a meglévő rendszerét, de már van hozzá alternatív lehetőségként Enigma 2 linux rendszer is. Okosított eredeti szoftver nem létezik hozzá, ugyanis a Pingulux-ra telepíthetők pluginok, amivel az „okos” dolgok beépíthetők az alap rendszerbe.
A bekapcsoláskor kicsit komótosan indult a készülék, kb. 1 perc szükséges a kép megjelenéséhez, de megéri várni, mert egy hihetetlen pofás indító animációval üdvözöl a kis pingvin. Telepítő menü csak az első bekapcsoláskor jelenik meg, itt végig tudunk menni az alap beállításokon, de a csatornakeresést már kézzel kell indítani. A dobozból kibontott készülékemen már elvégezték a gyárban az alap beállításokat, ilyen esetben tanácsos nyelv beállításnál kezdeni, megtalálható benne a magyar nyelv is, de azért pár menüpont így is angol marad(menü->system->Basic setting->language setting). A Pingu menüje jól van felépítve, a menu gomb megnyomása után a fő ablakban ikonos elrendezéssel találkozunk, az almenük már hagyományos lista stílusban jelennek meg. A kinézetére sem lehet panaszkodni, szép a megjelenése, én úgy látom, hogy HD felbontású.
A beltérit mindenképp tanácsos az internet hálózatra kötni, számos interaktív funkció csak így érhető el. Ezek közül, ami nekem nagyon tetszik, az a menüből elérhető kézikönyv és a GYakran Ismételt Kérdések, ezért is nem volt a dobozban nyomtatott kezelési útmutató. Ezeket folyamatosan frissítik az internetről, ha a szoftverben nagyobb változás történik, esetleg új funkció jelenik meg, viszont üröm az örömben, hogy magyarul (még?) nem elérhető. Az Argus Online menüből tudjuk a készülék szoftverét is frissíteni, ha egy újabb verzió jelenik meg, akkor azt jelzi a beltéri, és megkérdezi, hogy szeretnénk-e frissíteni (tanácsos mindig naprakészen tartani). Ezen túlmenően lehet a csatorna és a műholdlistákat is frissíteni a hálózatról, a műhold adatokat érdemes frissen tartani, de a csatorna listánál ez már nem feltétlenül igaz, gondolom mindenki szereti saját kedve szerint rendezve látni őket. Ezzel még nem ért véget az online szolgáltatások listája, kapunk egy jól használható időjárás információs menüt és e-book olvasási lehetőség is van benne, ahol az online elérhető e-könyveket tudjuk olvasni a TV képernyőjén. Az Argus Online menün kívül még a Web Alkalmazások menübe is találunk néhány internetes alkalmazást, lehetőségünk van YouTube filmeket nézni, net rádiókat hallgatni, picasa fényképeket böngészni és RSS híreket olvasni (akár a DigiPortál-t is).

 

 

A csatornákat viszonylag gyorsan lekeresi, de automatikusan nem talált új TP-ket, csak kézzel megadva sikerült beprogramoznom. A csatorna listában szabadon rendezhetők, és kedvünk szerint csoportosíthatók az adók, kedvenc csoportokat is beállíthatunk, de már alapból is van benne néhány kedvenc csomag. A többfejes antennákat és a forgató motorokat is tökéletesen kezelte, mindig oda forgatott ahova és amikor kell, nem ragadt be a motor (korábban volt ilyen tapasztalatom más készüléknél). Az EPG, azaz EDIVISION jól és gyorsan működik, megjelenik rajta minden ékezetes magyar karakter, viszont én idősávos nézetet sajnos nem találtam benne, csak most és következő műsorinfó van rajta, vagy egy csatornát tudunk napi bontásban böngészni (akár a következő hétre előre is). A műsorújságból lehetőségünk van időzíteni a felvenni kívánt műsorokat. A felvételhez nem kell bekapcsolva hagyni a beltérit, ha elérkezik az idő, akkor készenléti állapotból is feléled a készülék, majd a rögzítés végeztével kikapcsol vissza készenlétbe.
A kép minősége jó, szép, éles képet láthatunk a TV-n mind SD, mind HD csatorna esetén, de természetesen van lehetőség részletes beállításra is, ha valamin szeretnénk finomítani.

 

A Pinguba került egy alap médialejátszó is, a csatlakoztatott a merevlemezről, vagy pendrive-ról tökéletesen lejátssza a képeket (jpg), zenéket(mp3), és néhány videó formátumot is ismer(wmv, mkv), sajnos divx, xvid támogatás nincs benne. A korábban felvett műsorok visszanézésére is ebben a menüben van lehetőség, a felvett műsorokat .trp formátumban tárolja, amit az ismertebb PC szerkesztő programok alapból kezelnek.
A Plugin menüben már gyárilag telepítve van pár kiegészítő, ez érdekes számomra is, mert a kártyamegosztáshoz szükséges dolgok is benne vannak, igaz letiltva. Itt találunk egy oscam-ot, ami szerverként, vagy kliensként is tud működni, van egy mgcamd szintén hasonló célra (otthoni megosztás), és egy alap számológép plugin is került rá. Ezeken kívül van telepítve egy mcas_stripped nevű plugin is, amit először én sem tudtam, hogy mire lehet használni (bár a strip szónál beindult a fantáziám…de nem az), ez kell az előfizetői kártya kezeléséhez. Egy kicsit nehezen jöttem rá, hogy az Olcsó TV kártya miért nem akar működni a készülékben, először is minden kártyamegosztást ki kell kapcsolni, ezután a rendszer menüben be kell kapcsolni a kártya olvasót (alapból ki állásban van), de ettől még nem fogja látni a kártyát, el kell indítanunk az mcas plugint is hozzá, ezután egy reboot (ki-be kapcsolás) és már működik is a kártya benne. De nem kell megijedni, ezt elég csak egyszer megcsinálni, max teljes memória visszaállítás esetén lehet még ez probléma.
A linux rendszernek köszönhetően hálózaton keresztül lehet FTP-n másolni dolgokat a beltérire, vagy telneten keresztül beállításokat módosítani rajta. A kártyamegosztás-t is itt lehet egyszerűen konfigurálni, már minden szükséges beállítást megcsináltak az otthoni használathoz, csak a szerver adatokat kell megadni.

 

Értékelés:
Az Edision Argus Pingulux mutatott valami újat, amit a hasonló kategóriájú műholdvevők még nem tudnak, ez pedig a fejlett internetes multimédiás képességek, ez lesz a jövő, már az új TV készüléknek is szerves része az internetes tartalom. Ettől függetlenül is egy jól használható műholdvevő lett. Médialejátszó terén viszont van még hova fejlődnie, itt találkoztam egy kicsit bizonytalan működéssel is, egy mkv fájl lejátszását megállítva kiszerettem volna lépni belőle, de a készülék lefagyott, ezt kétszer is megtudtam vele csinálni ugyanazzal a filmmel, másiknál nem volt ilyen gond.Ezt nem rónám fel nagy hiányosságnak, lehet, hogy nem szeret minden kódolású filmet, és a következő szoftverben lehet, hogy ezt is javítani fogják. A Pingu-t bátran ajánlom első műholdvevőnek is, mert nagyon egyszerű a kezelése, de ha akarjuk, később lehet egy kicsit bonyolítani, akár az Enigma 2 rendszer használatával.

Az Edision Argus Pingulux műholdvevő a Forgat-SAT adta kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

digiportal.hu 2011. március 19.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .