banner

ECHOLITE HDT-2200 digitális földfelszíni vevőkészülék teszt

Ebben a tesztben egy már régről ismerős márkával találkozhatunk újra, az ECHOLITE HDT-2200 típusnévre hallgató, digitális földfelszíni HDTV vevőkészülékkel. Az Echolite és Echosmart műholdvevő készülékek nagy hírnévre tettek szert, ez részben köszönhető az olcsó árának, a jó kezelhetőségének, és persze annak, hogy akkoriban törték fel a Digi TV kódrendszerét. Már nagyon rég jelentkezett új készülékkel a gyártó, van ugyan egy HDTV műholdvevője, de az nem hozta a várt sikert. Digitális földfelszíni vonalon ez az első készülékük, kíváncsian és nagy várakozással vettem kézbe. MinDig TV matrica nincs rajta, tehát az Antenna Hungária nem vizsgálta be, de ez még nem azt jelenti, hogy ne lenne alkalmas a digitális műsorok vételére.

banner

A készülék egy szép dobozban érkezett, kibontás után derült ki, hogy sajnos nem zsúfolták tele tartozékokkal. A beltéri mellett találunk benne egy távirányítót (elemekkel), egy RCA AV kábelt (SCART, vagy HDMI jobb lett volna), magyar nyelvű kézikönyvet és egy hálózati adaptert. A box nem tartalmaz belső tápegységet, 12V-ról üzemel, így akár autóban is használhatjuk. Vásárláskor érdemes gondolni a HDMI, vagy SCART kábelre, ha rögtön használni is szeretnénk.

echolite_hdt_2200_cardslotA beltéri előlapja a hagyományos kocka formavilágot képviseli, kicsit túl fényes lett az előlap és a doboz teteje, ami kosz és ujjlenyomat szempontból nem kimondottan előnyös. Megtalálhatók rajta a szokásos főbb kezelőszervek a távirányító nélküli használatra. Középre került a hagyományos 4 digites, 7 szegmensű LED kijelző, ami a csatorna szám mellett készenléti állapotban az aktuális időt is kijelzi. Jobb oldalon egy kis lenyitható ajtó mögött találjuk a kártya olvasót és az USB csatlakozót. MinDig TV matricát nem kapott a készülék, de a MinDig TV Extra kártyát tudja fogadni a beépített olvasó. Az USB port kerülhetett volna jobb helyre is, például a hátlapon sokkal praktikusabb lenne, mert így ha állandóan csatlakoztatva van a pendrive, vagy a külső merevlemez, akkor folyamatosan nyitva kell tartani a kártya takaró ajtaját. A kártya fogadó nyílás alatt egy hosszú szöveg is figyelmeztet rá, hogy a chip-el lefelé helyezzük be a kártyát, lehet, hogy elég lett volna csak egy kis kártya szimbólum is…

 

 
A hátlapon majdnem minden szükséges csatlakozót megtalálunk. Igazándiból egy LCD, vagy Plazma tévénél a HDMI csatlakozón kívül nincs másra szükség, esetleg még a külső audió rendszer csatlakoztatására, de erre sajnos csak a koaxiális RCA kimenetet tudjuk használni, az optikai csatoló lemaradt róla. Bal szélen vannak az antenna csatlakozók, egy ki és egy be menet. A tévé készülékek számára megtalálhatók a hagyományos csatlakozók úgymint a SCART, RCA audió és videó, került rá RGB komponens kimenet is, és tettek még rá egy S-video csatlakozót. A S-video helyett jobb lett volna, ha optikai hangkimenet kerül rá, az sokkal hasznosabb lenne.

 

A távirányító nem mondható egy kiemelkedő nagy darabnak, elég kicsi a mérete. A gombok elhelyezését meg kell tanulni, nem olyan egyértelmű, mint pár korábbi típusnál. Igaz, túl sokat nem fogunk rajta használni, de azért igyekeztek minden főbb funkciót elérhetővé tenni rajta. Kézbe véve kényelmesen tartható, csak nekem nagyon picinek tűnt, ezért kicsit nehézkesen tudtam kezelni.

Első bekapcsolásnál egy nagyon egyszerű telepítő menü fogad, ami nem is csinál semmi mást csak automatikusan lekeresi a csatornákat. Én továbbra is a manuális csatorna keresést részesítem előnyben, így rögtön ki is léptem a menüből és a csatorna adatok megadásával lekerestem a jelenleg elérhető 2 frekvenciát. Első keresésnél megtalált minden csatornát, kódoltakat és kódolatlanokat is, később használat közben a 62-es csatornán lévő adók egyszer csak valamiért nem jöttek, nincs jel hibaüzenetet kaptam, a jelerősség pedig ugrált 0 és 90% között. Ha a csatornán hagytam egy ideig a beltérit, akkor bejött ugyan a kép, de teljesen szétesve, ellenben az 55-ös frekvencián minden adó tökéletesen jött. Nem az antennámmal volt a hiba, mert kipróbáltam azonnal másik beltérivel is, amivel jól jött minden. Ezt a jelenséget többször tapasztaltam a teszt alatt, de nagy részben hibátlanul jött minden csatorna, az 55 csatornán pedig soha nem fordult elő ilyen.
A főmenübe lépve nem túl sok opcióval találkozhatunk, nagyon minimálisra szabták a beállítások részletességét. A menü kinézete sem nagyon passzol egy HD beltéri egységhez, semmi extra dizájn elemet nem tettek bele, csak sima egyszerű minden.
A menübe lépve itt is felfedeztem, hogy nagyon lassú a beltéri, lassan lép be a menübe és lassan lép ki onnan, kilépésnél egy ideig látható még a menü ablak átlátszó kerete. A csatorna váltás sebessége kódolatlan adók esetében megfelelő, a szokásos 2 másodperc körül van, ellenben a kódolt csatornára kapcsoláskor van, hogy 5-7 másodpercet is kell várni a kép megjelenéséig. A csatorna listákat szabadon lehet alakítani, rendezni és törölni is lehet belőle, ha valami nem kell.
Az idő beállításnál figyelni kell a nyári időszámításra, ezt ugyanis nem támogatja a beltéri, az időzóna beállításnál kell +2 órát beállítani és akkor mindenhol jól fog megjelenni az óra.
A MinDig TV Extra kártyát kezeli a gép, a legújabb szoftverrel nem volt probléma vele.

Az EPG – elektronikus műsorújság adatai jól, karakter helyesen jelennek meg. Kicsit nehézkes az EPG kezelése, nem mindig frissül, van, hogy nem látszik az adott csatornánál semmi, csak átkapcsolás után jelennek meg az információk. Az info gomb egyszeri megnyomására csak az aktuális és a következő műsorokat látjuk, a bővített tartalmat nem tudtam előhozni a szokásos második gombnyomásra, ezt csak az EPG menüben találtam meg, de megszokást kíván ott is az információk elrendezése, nincs benne idősávos kialakítás.

A képminőségre rosszat nem tudok írni, megfelelő, szép képet ad mind HD, mind SD adók esetében. Van benne 4:3 és 16:9 képarány támogatás is, ami igaz nem automatikus, de a távirányítóról egy gomb nyomással állítható. A hangsávokkal sem volt semmi probléma, jól jöttek a MinDig TV AAC hangrendszerű csatornái is, ahol van ott választhatunk több hangsávból is.
Az USB csatlakozó használható műsorrögzítésre, jpeg kép nézegetésre, vagy mp3 zenelejátszásra is, valamint ezen keresztül van lehetőségünk a jövőben megjelenő új szoftverek feltöltésére. A felvételt először egy 3,5-es, 1000GB kapacitású, külső USB Western Digital merevlemezre próbáltam rögzíteni, de az NTFS partíció gondot jelentett neki, látta ugyan a kapacitását, de a felvételt nem indította el. Ezután egy FAT32-re formázott 2GB-os Pendrive-al próbáltam, arra már gond nélkül elkezdte a HD csatorna rögzítését. Felvétel közben a képernyőn folyamatosan látszik, hogy mennyit rögzítettünk eddig, ez egy kicsit zavaró. A felvett anyagot a széles körben elterjedt .ts formátumban rögzíti, így nagyon egyszerűen átvihető PC-re a későbbi feldolgozás végett. Itt is akad egy nagy hiányosság, nem tud a beltéri időzített felvételt kezelni, nem lehet sem műsorinfó alapján, sem kézi idő megadással felvételt előre programozni.

Összegzés:
Sokkal többre számítottam ettől a beltéritől. Használat közben gyakran belassul, vagyis nem, ez így nem pontos kifejezés, mert bizonyos esetekben mindig lassú. Mit említettem MinDig TV matrica nincs rajta, de nem is nagyon hiányzik, alkalmas a magyarországi digitális földfelszíni vételre anélkül is. Sajnos van benne pár apró bosszantó dolog, nekem ezért nem lett a kedvencem. Nagy problémának látom a 62-es csatorna körüli vételi gondokat, de lehet, hogy ez csak az én vételi helyemen jön elő (bár eddig még egyik készüléknél sem fordult elő) Kicsit elkapkodottnak látom a beltéri szoftverét, jó pár javítás ráférne, hogy lesz-e az kérdés számomra is.

Az Echolite HDT-2200 földi digitális vevőt a Forgat-SAT-tól kaptuk tesztelésre!

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .