banner

DreamTV Mini Ultra HD teszt – TV okosító a felső kategóriából?

A közelmúltban jelent meg a DreamTV mini Ultra HD TV okosító dobozka, amit már nagyon szerettem volna kipróbálni. Amlogic S905X2 processzor van benne, Android 9.0 a rendszere, memóriából viszont csak a minimumot kapta, no meg a Dreambox márkanév a felső kategóriához tartozik, gondoltam olyan rossz csak nem lehet.

DreamTV Mini UltraHD Bemutató

A Dreambox nevet talán mindenki ismeri, aki egy kicsit is jártas a műholdas technikában, felső kategóriás műhold vevőket gyártanak, valamint a népszerű Enigma2 linux operációs rendszer is hozzájuk köthető. A DreamTV Mini Ultra HD nem egy műholdas eszköz, hanem gyakorlatilag egy Android TV Box, más néven TV okosító. Márkás TV Box-okból nagyon kevés van a piacon, talán a Xiaomi Mi Box S a legnépszerűbb, valamint az Nvidia Shield is ide sorolható, és most már a Dream-nek is van saját kütyüje. Valami azonban nem kerek nekem a márka körül, a készülék kialakítása nagyon hasonló a Dreambox készülékekhez, a minőség is teljesen rendben van, de mindenhol csak a DreamTV feliratot látom, a Dreambox hiányzik, pedig még a betűtípus ugyanaz. A csomagoláson a gyártó egy hongkongi cég, de még az importőr sem a Dream Multimedia, hanem egy másik német cég. Úgyhogy lehet, hogy Dreambox, de lehet, hogy nem… a lényegen viszont ez nem változtat, van egy újabb, jó minőségű és gyártói támogatással rendelkező TV okosító doboz. (Mondjuk a távirányító az egy-az-egyben Dreambox).

Mint említettem a DreamTV mini Ultra HD egy Android rendszerű TV okosító készülék, Amlogic processzorral szerelték fel, ami a legjobb jelenleg az ilyen felhasználásra. A memóriával spóroltak kicsit, csak 2GB RAM-ot és 16GB tárhelyet tettek bele, és sajnos nagyobb verzió sem érhető el belőle. A legnagyobb előnye azonban a szoftver lehet, mivel egyedi Android 9 verzió van rajta, saját kezelőfelülettel, TV-s használatra optimalizálva, de fontos megjegyeznem, hogy Android OS rendszerű, azaz rengeteg alkalmazás érhető el rá, de néha szükség lehet a kurzor mozgatására is. Sok helyen láttam, hogy úgy hirdetik ezt a készület, hogy „streamer box”, ez azért van, mert az egyik legfőbb tulajdonsága, hogy a gyári DreamTV felületen keresztül kapcsolódhatunk külső szerverekhez, akár Enigma2 rendszerű beltérihez is, és élőben nézhetjük a tévét a TV Box-on keresztül.

Kicsomagolás

A DreamTV mini Ultra HD készülék egy meglehetősen kis méretű dobozban érkezett, nem nagyobb, mint bármelyik TV Box doboza. Kibontva, legfelül rögtön a készüléket találjuk meg, alatta pedig a tartozékok rajtőznek. Csak az alap kiegészítőket kapjuk meg mellé, van hálózati adapter, távirányító, HDMI kábel és angol, illetve német nyelvű útmutató. Az elemeket most is kihagyták belőle, így nekünk kell beszerezni a 2db AAA méretű telepet a távirányítóhoz. A csomagolása és a tartozékok valójában nem sokban különböznek bármelyik kínai TV Box-étól.

Mellékelt tartozékok

 • 1db DreamTV Mini ULtra HD
 • 1db távirányító
 • 1db HDMI kábel
 • 1db hálózati adapter
 • 1db üzembe helyezési útmutató

Kinézet

A DreamTV mini UHD hasonlóan kis méretekkel rendelkezik, mint a többi TV okosító, azonban a formavilága a Dreambox műholdvevőkéhez igazodik. Szép lekerekített formák, elegáns kinézet, minimalista dizájn, nekem sokkal jobban tetszik, mint az egyen kocka készülékek, ebben legalább van fantázia. Az előlapon található egy normál méretű SD kártya olvasó nyílás, az ide behelyezett kártyával tudjuk bővíteni a készülék tárhelyét, de lehetőség van arra is, hogy csatoljuk a belső tárhelyhez, amit követően a programok is tudnak majd rá települni. A tetején lévő kék-piros állapotjelző LED diszkréten világít, a fénye egyáltalán nem zavaró.

Hardver

A készülék motorja az Amlogic S905X2 SoC, amely 4db Cortex-A53 maggal rendelkezik, magonként 1800MHz sebességen képes működni. A képmegjelenítésről a processzorba integrált Mali G31 MP2 GPU gondoskodik, a maximum felbontás 2160p azaz 4K UHD lehet. Memóriából csak 2GB DDR4 modult kapott, ez az éppen még elegendő szint, hogy gördülékenyen működjön a készülék, tárhelyből is csupán 16GB van a készülékben, de jó hír, hogy SD kártyával bővíthetjük, amit ráadásul rendszer tárhelyként is csatolhatunk, így az alkalmazások is települhetnek rá.

Műszaki adatok

 • Quad Core Amlogic S905X2 Processzor
 • GPU Mali-G31MP2, 4K 2160p 60fps felbontás
 • H.265 Decoder UHD
 • 16 GB Flash
 • 2 GB DDR4 RAM
 • Dual Wifi 2.4/5GHz MIMO
 • Android 9 Pie (DreamTV OS)
 • Bluetooth
 • HDMI, USB 3.0, USB 2.0, SPDIF,
 • SD kártya fogadás
 • 100MBit/s LAN
 • USB szervizport
 • Fizikai főkapcsoló
 • Méretek: 131x75x25 mm

Csatlakozók

Csatlakozási lehetőségek terén nagyon jól áll a DreamTV mini UltraHD készülék, a TV készüléket azonban csak HDMI porton keresztül köthetjük rá, régi típusú tévék nem csatlakoztathatók hozzá. Az internet hálózatra a beépített max. 100MBit/s sebességre képes LAN csatlakozón kapcsolódhatunk, de van természetesen dualband WiFi is. USB csatlakozóból 2db áll rendelkezésre, amiből az egyik nagy sebességű USB 3.0 szabványú. Van még egy service feliratú mini USB port is, erre akkor lehet szükség, ha szoftveresen javítani kellene a box-ot. Külső hangrendszerünket a HDMI mellett optikai kábellel is hozzátudjuk kapcsolni. Az előlapon van egy normál méretű SD kártya olvasó, amivel a készülékünk tárhelyét tudjuk kibővíteni. Ezeken kívül a hátlapon még találunk egy Recovery jelzésű kis kapcsolót, amivel szervizmódba tudjuk léptetni a TV Box-ot, ha szükség lenne rá. Külön kiemelném a hátlapon található fizikai főkapcsolót, amivel teljesen áramtalanítani tudjuk a készüléket.

Integrált vezérlők

A DreamTV mini UltraHD set-top-box rendelkezik beépített WiFi adapterrel is, amiből ráadásul kétsávosat kapott, a 2,4GHz-en lévő hálózatok mellett már ismeri a gyorsabb 5GHz-en működőeket is. A nagyobb vezeték nélküli sebességhez az AC MIMO szabvány adta lehetőségeket is kihasználhatjuk, természetesen ehhez szükséges, hogy a router-ünk is kezelje. Bluetooth 4.2 is van a készülékben, így korlátok nélkül kapcsolhatunk hozzá külső kiegészítőket (billentyűzet, egér, hangfal…).

A távirányító

A távirányító szinte egy az egyben megegyezik a Dreambox RC20 típussal, ez jár a legújabb Dreambox vevőkészülékek mellé is (Dreambox One, Dreambox DM520 mini HD). Nagyon kényelmes és nagyon elegáns darab, kitűnően illik a kézbe, a minőségén nem találtam kivetnivalót, ilyennek kell lennie egy Dreambox távirányítónak. A távirányító hagyományos infrás kivitel, de ennek a nyomait nem is lehet rajta látni, először én is azt hittem, hogy rádiós lett, de miután letakartam a készüléket, már nem működött. Viszont ahhoz képest, hogy csak normál infra távirányító, meglepően jól működik, bárhová is irányítjuk mindig érzékelte a készülék. Sok gomb található rajta, amivel majdnem teljes körűen vezérelhetjük a DreamTV mini UltraHD készüléket, egy dolog viszont hiányzik róla, az egér kurzor mozgatásához nincs gomb. Mivel Android OS a rendszere, ezért néhány, nem TV-re készült applikációnál elengedhetetlen, hogy tudjuk mozgatni a kurzort is. Mindenesetre ez a hiányosság kiküszöbölhető akár egy normál USB-s egér használatával, vagy csatlakoztathatunk hozzá légegeres (giroszkópos) távirányítót is.
A távirányító alkalmas a TV készülék vezérlésére is, azaz úgynevezett univerzális távirányító, ennek a beállításához a Dreambox német oldalán találsz segítséget. 2db AAA méretű elemmel működik, amit sajnos a dobozban nem találtam meg. Az elemfedelet kicsit érdekesen lehet levenni, meg kell nyomni a távirányító alja felé és könnyen lejön. Feszegetni nem szabad!

Szoftveres képességek

A DreamTV mini UltraHD TV Box az Android 9.0 Pie operációs rendszer egy egyedi, a DreamTV-re optimalizált változatát használja. A DreamTV valójában egy alkalmazás, ami az egész készüléknek egy egyedi kezelő felületet biztosít. Előtérben van a stream funkció, azaz távoli szerverről történő TV műsor vétele, csatlakozhatunk távoli Xtream, Ministra, Stalker Portal és Engima2 szerverekhez, de M3U listákat is megnyithatunk vele. Én csak az Enigma2 kapcsolódást próbáltam ki vele, teljesen jól működik, azonnal letölti a csatornákat, piconokat és az EPG-t, majd tudunk is vele TV-t nézni. A csatornaváltás természetesen kicsit lassú, meg néha akadozik a HD műsor képe is, de ez más alkalmazással is ilyen.

A készülék angol, vagy német nyelvű menüvel rendelkezik, azonban az Android rendszeren belül már kiválaszthatjuk a magyart is, így a szokásos beállítások magyarul fognak megjelenni. Van Play Áruház és gyárilag telepítették az Aptoide TV áruházat is, így az alkalmazások letöltésének maximum a készülék tárhelye szabhat korlátot.

Telepítés, használat

Az első bekapcsolást követően egy telepítőmenü üdvözöl minket, itt beállíthatjuk a felbontást, kiválaszthatjuk a nyelvet (angol, német, vagy olasz), kapcsolódhatunk a WiFi hálózathoz, valamint aktiválni is kell a készüléket. Az aktiválás csak egy gombnyomás, de kell hozzá internet kapcsolat, enélkül nem fog működni a készülék. A telepítés végén beállíthatjuk a külső forrást a TV műsor vételéhez, csatlakozhatunk pl. egy Enigma2 rendszerű műholdvevőhöz. Amint ezekkel készen vagyunk máris használatba vehetjük a készüléket. Azonban érdemes rögtön bemenni a beállítások menübe, majd itt az Android beállításokhoz, és elvégezni a nekünk szükséges opciók kiválasztását, valamint jelentkezzünk be a Gmail fiókunkba, hogy minden funkciót tudjunk használni. Itt az Android menüben már van magyar nyelv is (csak ki kell választani).

A DreamTV mini UltraHD TV Box egy saját, egyedi menüvel rendelkezik, ezt hívják DreamTV-nek. Kicsit hasonlít az elrendezése az Android TV rendszerhez, a kezelése hasonlóan egyszerű ahhoz. Kifejezetten a TV műsor vételre van kihegyezve a rendszer, amint csatlakoztunk pl. az Enigma2 készülékünkhöz, rögtön a TV lesz a kezdőoldal. Előre beépített VPN szerver csatlakozási lehetőséget is találunk benne, ezt itthon nem nagyon fogjuk használni, de Németországban a törvényi előírások kikerülésére előszeretettel alkalmazzák. A távirányítóval valóban élmény navigálni a menükben, nagyon jól kézre áll, gyorsan is működik, igaz a gombok kicsit kattogósak. A készülék sebességével sincs probléma, az Amlogic S905X2 CPU teszi a dolgát, akadozással csak elvétve szembesültem, akkor is inkább a TV Stream-el volt probléma. A memóriától tartottam kicsit, hogy kevéske lesz, de soha nem fogyott el a használata alatt, és még a tárhelyet sem tudtam teletenni alkalmazásokkal.

Multimédia funkciók

Multimédia terén is jól teljesít a DreamTV mini UltraHD vevőkészülék, habár a TV vételre van kiélezve a dolog, de jól működnek rajta az Android alkalmazások is. A Play Áruházban sok mindent megtalálunk, azonban azt vettem észre, hogy rengeteg TV-s app hiányzik, de elkeseredésre semmi okunk, hiszen ott van közvetlenül mellette az Aptoide TV Áruház, ahol gyakorlatilag bármit letudunk tölteni hozzá. A DreamTV box-nál én sokkal többet használtam az Aptoide TV-t, mint a hagyományos Play Áruházat, valahogy sokkal több mindent megtaláltam benne, és még a régebbi verziók telepítésére is van lehetőség, ha az újjal valami probléma lenne.

Az HBO GO-ból csak a mobilos verzió működik, a TV-re optimalizált nekem nem indult el, viszont fontos, hogy WiFi-n keresztül próbáljuk az HBO GO-t, mert már csak úgy működik, a vezetékes hálózatot nem látja. A Netflix alkalmazás gyárilag telepítve vár minket, de ezt előfizetés hiányában nem tudtam kipróbálni. A Youtube-ot nekünk kell letölteni az Aptoide TV store-ból, valamint működik a TV-re optimalizált verzió is.
Az alábbi TV alkalmazásokat is kipróbáltam, mind működött, igaz a többségükhöz szükséges az egér kurzort is mozgatni, de a jó öreg C120 légegerem most is a segítségemre sietett. A Telekom TV GO és az RTL Most applikációkat egy nevetséges hiba miatt sajnos nem tudtam kipróbálni, a bejelentkezésnél nem tudtam nagybetűt írni a jelszónál, akárhogy próbáltam nem sikerült.

Szóval az alábbi applikációk bizonyosan jól működnek:

 • YouTube
 • Netflix
 • HBO Go
 • UPC Horizon Go
 • Digi Online
 • Telenor MyTv

TV Nézés

Az egész box a TV stream funkcióra épül, így is hirdetik a boltok. Csatlakozhatunk Xtream, Ministra, Stalker Portal és Engima2 szerverekhez, de M3U listákat is megnyithatunk a segítségével. Én az Enigma2-es Vu+ Uno 4K SE beltérimhez csatlakoztattam, a kapcsolódás gyakorlatilag annyi volt, hogy beállítottam az IP-t, a portot és megadtam a jelszót. Ezt követően letöltötte a kedvenceket, az EPG-t és máris indult a műsor. A csatorna váltás 4-5 másodperc, ez jónak mondható internetes műsor továbbításnál, amikor csatornát váltunk kicsit akadozik a kép, de gyorsan utoléri magát. Működtek a földi, a kábeles és a műholdas csatornák is, az EPG jól jelenik meg, a speciális karakterekkel sincs gond. Nagyon jó ez a funkció, mert így gyakorlatilag bárhova magunkkal vihetjük az otthoni TV csatornáinkat, csak egy HDMI kompatibilis TV és WiFi internet kell hozzá, és máris a megszokottak szerint nézhetjük a TV-t a világon bárhol.

Összegzés, értékelés

Előre is elnézést kérek, mert ez az értékelés kicsit hosszabb lesz a megszokottaknál, nem tudom egyszerűen rámondani a Box-ra, hogy jó, vagy nem jó. Amúgy jó, teljesen jól működik, tényleg a Dreambox-tól megszokott minőséget kapjuk vissza. Jól is néz ki a kis DreamTV mini box, látszik, hogy nem egy egyen készüléket akartak árulni, hanem valami egyedit. A távirányító mondhatni tökéletes, csak a kurzor mozgatása hiányzik, de ez könnyen orvosolható akár egy mezei USB-s egérrel. A hardver egy jó középkategóriás TV Box tudásával rendelkezik, az Amlogic S905X2 SoC gyorsan működik, a 2GB RAM is elég a legtöbb alkalmazás számára, sőt nekem még a 16GB tárhely sem fogyott el, de azért megjegyzem, hogy 2020-ban igazán kerülhetett volna 32 vagy 64GB is egy Dream készülékbe. A LAN csak 100MBit/s sebességű, a nagyobb 4K filmek nézésénél ez problémát jelenthet. Ez eddig teljesen jól hangzik, de akkor miért nem mondom rá egyből, hogy jó vétel lehet? Hát az ára miatt, a cikk írásakor 94€-t kértek érte, ez a jelenlegi árfolyamon körülbelül 34000-Ft + a posta is van 15€ (~5000-Ft). Így nézve hasonló tudású box-ot nagyjából feleennyiért lehet Kínából rendelni, sőt 23000- Ft-ért(kb. 70$) a legtöbb középkategóriás készüléket megkaphatjuk. Mondhatnánk, hogy igen, de azokkal nem lehet Stream-elni a TV-t, viszont azt kell mondanom, hogy DE, még akár azt is lehet, sőt van hozzá ingyenes és fizetős applikáció is. A fizetős kb. 2900-Ft-ba kerül a Google Play-en, viszont többet is tud, mint a DreamTV, az ingyenessel szinte csak a csatornákat tudjuk kapcsolgatni, de itt is van kép és hang is, szóval oda is lett a DreamTV előnye. Hasonló az érzésem, mint a Dreambox vs. Vu+ felállásban, a Vu+-nál is megkapjuk ugyanazt a tudást, felhasználói élményt, mint a Dreambox-nál, csak sokkal olcsóbb áron. Ezért is van nekem is Vu+ műholdvevőm, pedig minden vágyam egy Dreambox DM920 lenne, de az már túl sokba kerülne, és nem nyújt többet, mint a mostani. Az árától eltekintve korrekt kis készüléket ismertem meg, egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem, de megtartani mégsem fogom, továbbra is marad a már jól bevált Xiaomi Mi Box S (meg a sok egyéb box, amiket tesztelgetni szoktam…).

A cikkek végén vásárlási linket szoktam betenni, de a DreamTV mini Ultra HD hazánkban nem kapható, Németországból lehet megrendelni, itt találtok néhány üzletet: DreamTV Mini Ultra HD. De álljon itt egy másik készülék is, aminek viszont kifejezetten ajánlom a megvételét, hasonlítsuk össze a DreamTV-vel, hogy mik is a különbségek.

DreamTV Mini Ultra HD Magicsee C500 Pro
Amlogic S905X2 Amlogic S905X3
2GB DDR4 RAM 2GB DDR4 RAM
16GB tárhely 16GB tárhely
ARM G31 MP2 GPU ARM G31 MP2 GPU
4K UHD 2160p 60fps felbontás 4K UHD 2160p 60fps felbontás
USB 3.0 USB 3.0
Android 9 (DreamTV OS) Android 9
2,5″ HDD / SSD beépíthetőség
DVB-S2X és DVB-T2 tuner
100 Mbit/s LAN 100 Mbit/s LAN
2,4GHz + 5GHz Dual Band WiFi 2,4GHz + 5GHz Dual Band WiFi 2X MIMO
Ára: 95€ ~ 34000- Ft + posta 5000- Ft 88,19$ ~ 27000- Ft +posta 1300- Ft [vámmentes]
Vásárlás

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .