banner

Dreambox DM900 UHD 4K vevőkészülék bemutató

Még tavaly decemberben jelent meg az antenna boltok polcain egy új Dreambox vevőkészülék, ami immár az UHD adások vételére is alkalmas. A Dreambox DM900 UHD egy felső kategóriás, majdnem mindennel felvértezett vevő, ami a felhasználóknak a legmagasabb szintű tévé, és multimédiás tartalmak fogyasztását teszi lehetővé.

A Dreambox DM900 UHD egy teljesen új konstrukciójú box, elődkészüléke nem volt (hacsak a 800/820HD-t nem tekintjük annak). Külsejében igazodik a szintén nemrég megjelent kistestvér DM520 HD formavilágához, ez a Dreambox készülékek új stílusa, ami szerintem egyáltalán nem lett rossz. A Dream Multimedia jelenleg még így is elég nagy lemaradásban van a konkurenciához képest, akik már mind kijöttek a teljes portfóliójukat lefedő UHD vevőkészülék kínálattal. Ez az új Dreambox jelenleg a cég zászlóshajója, de valószínűleg nem sokáig marad így és jönnek a nagyobb, több hardveres lehetőséget nyújtó készülékek.

A DM900 UHD a gyártótól megszokott fekete dobozban érkezett, a dobozon csak a készülék rajza illetve néhány műszaki információ került feltüntetésre. Belül a dobozban a készülék mellett találunk egy angol nyelvű rövid üzembe helyezési útmutatót, a távirányítót 2db AA ceruzaelemmel, hálózati adaptert és egy HDMI kábelt. Mindent magkapunk az első használathoz, viszont azt érdemes megjegyezni, hogy már erről a box-ról is hiányoznak az analóg TV csatlakozási felületek, hagyományos, régi TV-vel nem lehet összekötni.

Mint a bevezetésben említettem az előlap kinézete már az új dizájnvilágot követi, ami véleményem szerint, modern, szép, letisztult. A Dreambox hagyományokhoz híven csak egy előlapi gombot találunk, ami a készülék készenléti ki-be kapcsolója, az új trendeknek megfelelően érintésérzékeny a gomb és több színben is világíthat. A bal oldalon egy lehajtható ajtó mögött találjuk meg a smartkártya olvasót, a CI modulfogadód, egy SD kártyaolvasót, valamint egy USB 3.0 csatlakozót. Mindenképp okos döntés az előlapi USB és SD csatlakoztatási lehetőség, így egyszerűbben csatlakoztathatunk adathordozókat a készülékhez, nem kell forgatni, hátul keresgélni a csatlakozókat. A legfontosabb változást hagytam a végére, ami pedig a jobb oldalon látható, a megnövelt méretű színes LCD kijelző. Az oled már a múlté, rájöttek a fejlesztők is, hogy felesleges erőltetni ezt a technikát és feleslegesen drágítja meg a box-ot, ebben a méretben az LCD is bőven elegendő. A kijelzőn minden lényeges információ megjeleníthető, a használt theme függvényében akár színes picon-ok is.

A hátlapon immár csak lapos tévéhez való csatlakozásokat találunk, de miért is akarna bárki egy UHD 4K boxot a csöves tévére kötni? A Dreambox DM900 UHD 4k box dupla műholdas (DVB-S/S2), vagy dupla földi digitális/kábeles(DVB-C/T2) tunerrel rendelhető. A Dream Multimedia-tól származó információk szerint folyamatban van egy 3-as hybrid triple tuner fejlesztése a készülékhez. Ilyet eddig csak a kínai klónozók tudtak létrehozni, azért az hatalmas dolog lenne, ha ugyanezt gyári, profi kivitelben is megkaphatnánk. Az új tuner piaci megjelenéséről sajnos semmilyen információt nem tudtam kideríteni.
A hátlapon a HDMI kimenet mellett kapunk egy HDMI bementet is, amivel más, nagy felbontású készülékkel (pl. Bluray lejátszó) is összeköthetjük a Dreambox-ot, a HDMI bemenet használatához külön plugint kell feltelepíteni. Az internet hálózatra elsődlegesen a gigabites LAN csatlakozón keresztül csatlakozhatunk, de az opciósan beszerezhető WiFi adapterrel a vezeték nélküli hálózatokat is használhatjuk. Nagy-nagy fekete pont jár azért, mert nincs gyárilag beépített WiFi benne, de még a Dream saját USB adapterét is kihagyták a dobozból, azért a WiFi manapság már minden területen az alapszolgáltatások közé tartozik. A hátlapi USB csatlakozóval kicsit spóroltak, mert csak egy van belőle, de az legalább a nagyobb sebességre képes 3.0 szabványú.
Házimozi rendszerünket az optikai hangkimeneten keresztül tudjuk csatlakoztatni a Dreambox-hoz. Ezúttal a készülék hátulján kapott helyet a 2,5″ méretű merevlemez fiókja, a kialakításának köszönhetően immár nem szükséges a dobozt szétszedni, ha csak egy merevlemezt akarunk behelyezni, illetve kivenni. Találunk a hátlapon egy Service feliratú micro USB csatlakozót is, ami akkor lehet hasznos, ha szoftveres javításra szorul a doboz.
Különálló hálózati adapterrel rendelkezik, és van egy főkapcsolója is hátul.

FRISSÍTÉS, megérkezett az új Triple tuner:

Időközben megjelent a cikkben említett 3-as, triple tuner. Ez a tuner alkalmas 2 műholdas (DVB-S2) és egy földi digitális (DVB-T, DVB-T2), vagy egy kábeles (DVB-C) jelforrás fogadására. A tuner Plug & Play, azaz csak be kell helyezni a műholdvevőbe, az automatikusan felismeri és telepíti.

Az alábbi műholdvevőkkel kompatibilis:

 • Dreambox DM 900 UHD
 • Dreambox DM 820 HD
 • Dreambox DM 7080 HD

A Dreambox Triple tuner külön és készülékkel együtt is megvásárolható, különálló ára 99 €, ami kb. 31 000- Ft-nak felel meg. Készülékkel együtt jelentősen olcsóbb, de függ a kiválasztott típus árától, például a DM-900 UHD készülék triple tunerrel szerelve 319- €, míg a hagyományos dupla tunerrel 299- €-ba kerül.

Ehhez a készülékhez is az új típusú Dreambox távirányító jár, ami nagyon kényelmesen és egyszerűen használható. Sok dedikált gomb található rajta, ami megkönnyíti a használatot. Fontos megemlíteni, hogy a korábbi modellhez hasonlóan ez is megtanítható a TV vezérlésére is, így a TV távirányítót akár teljesen is száműzhetjük a nappaliból. A tanításhoz a gyártó weboldalán lehet információkat találni.

banner

Nem nagy meglepetésre a DM900 UHD-n is a jól ismert, és sokak által kedvelt Enigma2 operációs rendszer fut. A gyári alaprendszer mellett számtalan változat jelent már meg belőle a különböző image csapatoknak köszönhetően. Én ismételten a nálam bevált TSImage legújabb 5.0-ás verzióját telepítettem a boxra, de jó választás lehet még az OpenATV, vagy az OpenPLI image is. Én ezen utóbbiakat azért nem kedvelem, mert rengeteg kis alkalmazást, kiegészítőt építettek bele, amit soha nem használok, és így csak a helyet foglalják a memóriában (amiből még mindig nem kapunk túl sokat).

Az első szoftver frissítést ajánlott a webinterface-en keresztül elvégezni, ahol gyorsan, minimális hozzáértéssel feltelepíthetjük a kívánt image verziót. A frissítés menete kicsit itt is változott, míg a régi Dreambox-okon az előlapi gombot nyomva tartva kellett a készüléket áram alá helyezni, most először a hátső főkapcsolót kell bekapcsolni, majd az előlapi érintőgombot 2 másodpercen belül megnyomni és nyomva tartani mindaddig, amíg a készülék kijelzőjén azt nem látjuk, hogy „RESCUE MODE”. Ezután a számítógépen webböngészőn keresztül már elérjük a box-ot az IP címe, vagy a http://dm900/ cím beírásával (ez utóbbi nekem nem működött). További újítás a DM900 UHD box-nál, hogy a rescue mode-ba a kikapcsolás menün keresztül is beléphetünk, nem szükséges ügyeskedni a bekapcsolásnál.

Az rescue loader felület is megújult a korábbi boxokhoz képest, már nem csak lokális firmware frissítésre van lehetőségünk, hanem akár online is visszaállíthatjuk a doboz szoftverét, valamint a beállításainkat lementhetjük és vissza is tölthetjük a frissítés után. A beállítások mentése és visszatöltés a frissítés során teljesen automatikusan is történhet, csak ki kell pipálnunk mindkét lehetőséget.

A készülék első beállításain a már jól ismert telepítő vezet végig, ahol minden főbb paramétert kiválaszthatunk, itt a legnagyobb változás, hogy immár a felbontásnál megjelenik a 2160p UHD lehetőség is. A telepítés után persze el kell még végezni néhány beállítást, mint pl. a csatorna lista betöltése, CAM szoftver telepítése az előfizetői kártyához/modulhoz, valamint érdemes végigmenni a beállításokon és igényeink szerint beállítani mindent. A csatorna lista szerkesztéséhez, betöltéséhez a DreamboxEdit programot javaslom, egyszerűen használható kis PC-s program, ami azonnal át is tudja küldeni a megszerkesztett csatornalistánkat a box-ba. A neten található több előre elkészített lista is, a legnépszerűbb ezek közül a Vhannibal féle, amit folyamatosan frissítenek, de itt is érdemes megjegyezni, hogy hosszabb távon érdemes saját listákat készíteni, az valóban olyan lesz, amilyet mi szeretnénk.

A DM900 UHD box az eddigi leggyorsabb, amivel valaha is dolgom volt, a hátsó főkapcsoló bekapcsolásától számítva 16 !!! másodperc kell a teljes rendszer elindulásához. A hyper sebességről egy Broadcom BCM7252 típusú, kétmagos processzor gondoskodik, ami 10.500 DMIPS sebességre képes. Ez mellé kapunk 4GB flash memóriát a programjaink számára, valamint 2GB RAM is társul hozzá. Mondhatnám, hogy ez az eddigi legnagyobb memóriával rendelkező Dreambox is, ami így is van, de a mai világban mégiscsak elég kevés az a 4GB…

A napi használat közben a sebességgel biztosan nem lesz probléma, bátran bekapcsolhatjuk a szép menüanimációkat is. A képminőségre szintén nem tudok rosszat írni, szép az SD és a HD adások képe is, az UHD pedig „kimászik” a TV-ből. Apropó UHD, sajnos magyar nyelvű UHD csatornával még mindig nem találkoztam, külföldön is ritka, mint a fehér holló, ingyenesen leginkább csak teszt adók érhetők el. Kell még némi idő az UHD-nek is, hogy mindennapos legyen, de ne felejtsük el, hogy a HD is ilyen döcögősen indult anno. Mindenesetre én bízom benne, hogy nem jut a 3D sorsára, amiről már a TV gyártók is lemondtak.
A csatornaváltás sebessége most is villámgyors, de ez nem újdonság, minden Dreambox így működik. Alapbeállításban az epg is jól működik, de itt is számtalan lehetőségünk van internetes adatbázisokból lekérni a műsorinfókat, ami gyakran részletesebb, mint az amit a szolgáltatók biztosítanak.

A webinterface is átalakuláson esett át, ugyanazt kapjuk, amit már a DM520 HD box-nál megismerhettünk. A felület kicsit átalakult, a használata és az elérhető funkciók azonban nem változtak. A Web TV is tökéletesen működik rajta, amivel távolról is nézhetjük az otthoni csatornáinkat. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a webinterface tudásával lehetőségünk van telepíteni az OpenWebIF-et is, ami kicsivel több lehetőséget biztosít, valamint talán egy kicsivel könnyebben is kezelhető.
Android és iOS telefonokra is találunk hozzá programokat, így megfelelő gyorsaságú (és korlátlan) mobilnet esetén akár utazás közben is nézhetjük a kedvenc TV csatornáinkat.

Multimédiás lehetőségei is szinte határtalanok, image-től függően van beépített médialejátszó, de a nagy népszerűségnek örvendő Plex media playert/servert is telepíthetjük rá. A felvételek és az idő csúsztatott adások rögzítése történhet a belső merevlemezre, vagy a csatlakoztatott PenDrive-ra is, nagyfelbontású műsoroknál erősen ajánlott az USB 3.0 pendrive használata. A rögzített felvételek .ts formátumban kerülnek mentésre, és nem kódoltak, így könnyedén átvihető PC-re, ahol lehet szerkeszteni, vagy archiválni. Az általam használt TSImage 5.0-ban a HBBTV alapból benne van, így az ilyen adatokat is sugárzó adóknál a piros gomb megnyomásával azonnal beléphetünk a HBBTV menübe. Telepíthető a készülékre IPTV plugin is, amivel számtalan internetes stream-et vagy csatornát vehetünk ingyenesen. Az internetes böngésző is szintén alapfelszereltség, bár nekem még mindig nehézkes a használta, a távirányítóval kicsit körülményes a navigálás és az adatok bevitele.

A készülék műszaki tulajdonságai:

 • Dreambox OS (OE 2.5)
 • Dreambox API
 • CPU: Dual-Core 12K DMIPS
 • 2 x HDMI 2.0 (bemenet és kimenet)
 • 3″ Színes LCD kijelző
 • Érintő előlapi gomb
 • MPEG-2/H.264 dekóder (Full HD)
 • H.265 dekóder (Ultra HD)
 • Smartkártya olvasó
 • SD-Kártya olvasó
 • CI modulfogadó
 • DVB-S2 vagy DVB-C/T2 tuner
 • 2 GB RAM
 • 4 GB Flash (EMMC)
 • Gigabit hálózati csatoló
 • USB 3.0 mini USB szerviz port (flash rescue)
 • S/PDIF digitális hangkimenet
 • Automatikus csatornakeresés
 • Belső 2,5” merevlemez beépítési lehetőség
 • WiFI támogatás (opciós WiFi adapterrel)
 • Webinterface PC-hez és okostelefonhoz
 • DiSeqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS, Unicable
 • Méretei: 270 x 187 x 60 mm(Szélesség x Mélység x Magasság)

Vélemény:

A Dreambox DM900 UHD vevőkészülék valóban egy felső kategóriás box-hoz méltó tudással és sebességgel rendelkezik. Az Enigma2 rendszer most sem okozott csalódást, még egy kicsit jobb is lett, mint a korábbi modelleken. Lefagyással, stabilitási problémával nem találkoztam a teszt alatt. A készülék sebessége nagyon gyors, azonnal reagál minden program indításra, várakozni alig-alig kell.
A DM900 hardveresen többet nyújt, mint kistestvérei, viszont nagy sajnálatomra csak egyféle rendszerű tunert lehet beletenni, így a kombó készülékről egyelőre le kell mondanunk. Az 1db hátsó USB is kicsit kevés, bár valószínű, hogy USB hub-al lehet rajta segíteni.

Mindent összegezve nagyon szuper készülékkel volt dolgom, aki most szeretne ilyen kategóriájú box-ot vásárolni annak mindenképp ajánlom, de fontos megjegyezni, hogy mint minden Enigma2 rendszerű készülékhez, így a Dreambox-hoz is kell egy kis kezelési/használati alapismeret, egy dobozból kivett, új készüléknél jó néhány beállítást el kell végezni mielőtt használatba vehetnénk.

 

A tesztben használt Dreambox DM900 UHD készüléket a sat.hu Antenna Szakáruház adta kölcsön a teszt idejére, vásárláshoz kattints IDE.

A hozzászólásokat, véleményeket ebben a fórumtémában tehetitek fel.

Dreambox DM900 UHD

Csomagolás, tartalom - 100%
Megjelenés - 100%
Kezelhetőség - 95%
Képminőség - 100%
Sebesség - 100%
Bővíthetőség - 85%
Ár-érték arány - 75%

94%

Kitűnő

Mindent összegezve nagyon szuper készülék, aki most szeretne felső kategóriás box-ot vásárolni, annak mindenképp megfontolásra érdemes.

Felhasználói értékelés: 3.33 ( 4 szavazat)

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

3 hozzászólás

 1. Az alap dupla tunert én sem tudom, hogy tudja-e, de a tripla tuner biztosan kezeli:

  „Eigenschaften:
  Kleine Abmessungen
  Geringe Wärmeentwicklung
  Geringer Stromverbrauch
  Neuste Treibertechnologie
  Sehr schnelle Sendersuche
  BlindScan-Funktion
  DVB-S2X”

 2. annyit még hozzátennék hogy nem tudja DVB S2X szabványt a gép … megint másik gépet kell majd venni ???? Octagon SF4008 mediabox az tudja fogni és nem drága !

 3. Mégcsak átfutottam a cikket, de az UHD és 3D sorsa dolgon megakadt a szemem.

  A 3D az eleve zsákutca volt, nemcsak a TV-knél, amik egyértelműen a mozi 3D-jét (amit Cameron Avatar-ja indított el legutóbb) próbálták a lakásokba vinni, akkor amikor már az amerikai mozikban is több jegyet adtak el a 2D-s vetítésekre, mint ugyanazon film 3D-s verziójára. Ezek „szakmai” adatok.
  A 3D egy olyan hype lett, aminek nem igazán volt alapja. És már sokadszorra bukott be a mozivásznon is.
  Ma még ugyan erőltetik, de a dolog már lecsengett. A legtöbb 3D-s mozi kizárólag a látványra épül, semmi eredeti ötlet, semmi maradandó alkotás, és ezek is „szakmai” adatok.
  És a 3D hype dolgot misem bizonyítja jobban, mint a 3D fogkrém, 3D mosópor, és hasonló szemfényvesztések. 😀

  Az UHD szintén erre a sorsa fog jutni, vagy legalábbis csak egy kis szeletet fog képviselni a televíziózás piacán, hiszen gondoljunk csak bele reálisan!

  Egy azonos képméretű, mondjuk 1-1,5m képátlójú TV-n nézve, a megfelelő nézési távolságot betartva (kb. képátló x 1,5 távolság), nem igazán vehető észre a különbség. Főleg egy nem gyakorlott szemnek.
  A TV-k méretét pedig igencsak befolyásolja a lakás mérete, mert ugye annak nem sok racionalitása van, hogy egy átlagos 4×5 méteres szobában majd dömpigben lesznek a 2 méteres, vagy nagyobb TV-k.
  Mert bizony a földön az emberek többsége nem mozitermet üzemeltet otthon, hanem egy átlagos méretű lakásban nézi a TV-t.

  De a moziterem is egy érdekes dolog, mert ha ma elmegyünk a moziba, a filmek legtöbbje még ma is csupán FullHD vagy 2K, ami a hatalmas mozivásznon is kitűnően megállja a helyét. A moziból sem úgy jönnek ki az emberek, hogy „Láttad milyen pixeles volt a kép? Bezzeg ha 4K-s lett volna…”

  Jelenleg az UHD vagy 4K csupán egy hype. Még korrekt minőségű FullHD-s adás is épphogy van, nem még UHD.
  És bizony nincs is attól kiábrándítóbb, mint amikor az ember egy kitűnő FullHD-s képernyőn nézi a „szuper” SD adást, vagy éppen egy régi, SD-be digitalizált ritka, celluloidra forgott filmet.

  Szóval száz szónak is egy a vége, egy átlagos lakásba bőven elég egy jobb FullHD-s TV, mert úgysem látható az UHD vagy 4K előnye a megfelelő nézési távolságot figyelembe véve.
  És akkor még nem is említettem a tömörítést, mert ha TV-ről van szó, akkor ott ugye a sávszélesség egy sarkallatos pont, ami egyre erősebb tömörítést kíván meg. És lehet, hogy amit az UHD vagy 4K plattform plusszként adna, az a tömörítésnél elbukik.

  Mert ugye az nyilvánvaló, hogy ezeken a csatornákon, nem tömörítetlen, például DPX adatok fognak csorogni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .