banner

Dreambox DM800 HD műholdvevő készülék

Legújabb tesztünk a Dreambox DM800 HD műholdvevő csúcskészülékről szól. Ez a Dream Multimedia gyár kisebbik, HD műsorok vételére is alkalmas beltéri készüléke. Szinte mindent tud, amit egy beltéri egység tudhat.

Nehéz elkezdeni egy ilyen tesztet, nagy fába vágtam a fejszémet. Ugyanis most a Dream Multimedia GmbH egyik termékét, a DREAMBOX 800 HD műholdvevő készüléket fogom megpróbálni bemutatni. Aki ilyen készüléket vásárol, az már valószínűleg tudja, hogy mit szeretne vele csinálni, ebből a cikkből ő nem túl sok újdonságot fog megtudni. Azoknak szánom, akik még nem ismerik a beltéri tulajdonságait, vagy még talán nem is hallottak a Dreambox készülékekről.

Bevezetésképp írok néhány szót magáról a Dreambox-okról. Bátran állíthatom, hogy a Dreambox név egyenlő a műholdvevők felső kategóriájával. Minden készüléken Linux operációs rendszer fut (kivéve a legkisebb típust a DM100-at), ezért már szinte egy mini célszámítógépről is beszélhetünk. A Linux használatának köszönhetően a beltéri bővíthető új funkciókkal, teljesen személyre szabható, akár saját kinézetet is adhatunk a menüknek. Nagyon sok kiegészítő program készült/készül hozzá, de akár a teljes rendszer cseréjére is van lehetőségünk, ebből is többféle változat létezik.
A Dreambox DM800-on én a gyári rendszert lecseréltem a leggyakrabban használt Gemini elnevezésű image-re, ez a bemutató is vele készült. Lehet rajta napokat vitatkozni, hogy miért ezt választottam, mert nekem ez vált be. Másnak más rendszer a szimpatikusabb, és ez a szép ebben a beltériben, hogy nem kell mindenkinek ugyanazt a rendszert használnia.
A Dreambox beltérik nem az olcsóságukkal harcolták ki a vezető pozíciót. A cikk írásakor is egy Dreambox beltéri, a 8000HD viseli a legdrágább árcímkét a műholdvevők közt. A fent említett tulajdonságai miatt vállt elterjedté, de, hogy miért is szeretik sokan, az a következőkben kiderül.

A doboz kibontása után lehet némi meglepetés, hogy „csak ekkora”? Igen, egy nem túl nagyméretű, de annál nagyobb tudású készüléket tarthatunk a kezünkben. Ügyeltek a dizájnos kialakításra is, így minden lapos TV mellett jól fog mutatni. A készülék mellett megtalálunk minden szükséges tartozékot. Kapunk hozzá egy távirányítót a szükséges elemekkel, a TV-hez egy DVI-HDMI kábelt és egy SCART – s-video átalakítót, egy külső tápegységet a hálózati kábellel, belső merevlemez csatlakoztatásához SATA kábelt, van mellette egy kiegészítő hátlapi takaró lemez is, mert lehetőségünk van a benne lévő tunert kicserélni DVB-T szabványúra, aminek némileg más az elhelyezkedése. Kapunk hozzá még egy nem túl praktikus angol és német nyelvű használati kézikönyvet, egy magyar füzet azért elfért volna a dobozban.

A készülék kinézete igazán megragadó, nem csak a szokásos kocka dobozt kapjuk, hanem egy szépen megtervezett és kivitelezett külsőt kapott. A készülék előlapján mindössze egy bekapcsoló gomb található, más kezelőszervet nem helyeztek el rá. Egy kisméretű, fehér színű, a főbb információk megjelenítésére szolgáló OLED kijelző is helyet kapott az előlapon. A beltéri bal oldalán egy kis lenyitható ajtó alatt találjuk az előfizetői kártya fogadó nyílást. Az ajtó lenyitásával nem árt vigyázni, nekem a kezemben maradt, könnyen kicsúszik a helyéről, de akár le is vehetjük, ha zavaró. A beltéri szinte minden típusú kártyával elboldogul, ez kizárólag a használt szoftvertől függ.

A hátlapon balról indulva megtaláljuk az antenna be illetve kimenetet, ezek alatt kapott helyet az RS-232 soros szervizport, valamint a 10/100-es ethernet hálózati csatlakozó. Jobbra haladva fent találunk egy e-SATA csatlakozót, külső e-SATA szabványú merevlemez csatlakoztatására, alatta pedig a DVI TV kimenet látható, ettől nem kell megijedni, mert a mellékelt DVI kábel másik végén teljes értékű HDMI csatoló van, tudjuk minden modern TV-hez csatlakoztatni. Tovább haladva találunk 2db USB 2.0 portot, ahova mindenféle USB eszköz csatlakoztatható (WiFi adapter, egér, billentyűzet, pendrive, hdd…). Végül pedig megtaláljuk a jól ismert hagyományos SCART csatlakozót, a tápegység csatlakozóját és az optikai hangkimenetet. Az optikai csatlakozó felett helyet kapott egy hagyományos analóg modem, amit internet csatlakozásra tudunk használni.

A távirányító a már hagyományosnak mondható Dreambox vonalat képviseli, teljesen egyedi kialakítású más gyártóknál nem találkozunk vele. A DM800 beltérihez egy univerzális távirányítót kapunk, amit a TV irányítására is tudunk használni. A gyártó honlapján elérhetőek a kódok és a programozási segédlet számos TV típushoz. Nekem egy viszonylag új Samsung TV-m van, de sajnos nem sikerült rávenni az irányítására. A gombok elhelyezkedése igényel némi megszokást, de kényelmesen kezelhető.

Indulás előtt el kell döntenünk, hogy milyen imege-et telepítsünk a BOX-ra. Én a Gemini Project imege-et használom, persze lehet mást is választani számtalan más változat létezik hozzá. Jónak mondhatók még a Nabilo és a NewEnigma image-ek is, ezeknek is jó a támogatottságuk, folyamatosan készülnek az új verziók. Szóval Gemini, nem kell mást tennünk, mint a honlapjukról letölteni a legújabb verziót, és frissíteni a BOX-unkat. A frissítés elvégezhető soros porton és hálózati LAN porton keresztül is. Az utóbbi egyszerűbb, teendőnk mindössze annyi, hogy a beltéri bekapcsoló gombját nyomva tartjuk és áram alá helyezzük a készüléket. Ilyenkor nem indul el teljesen, csak a boot töltődik be és kér egy IP címet a DHCP szervertől, amit kiír a kis kijelzőjére. Ezt az IP címet beírva a böngészőnk címsorába egy egyszerű felület fogad minket, ahol lent van egy firmware upload link, ide kattintva csak megnyitjuk az előzőleg letöltött image fájlt és már indulhat is a frissítés. A frissítés közben itt sem tanácsos kihúzni a hálózati, vagy a táp csatlakozót a BOX-ból 🙂

banner

A frissítés végeztével már használatba is vehetjük a felturbózott Dreambox-unkat.
A Gemini image sajátossága a Blue Panel menü részleg(kék gombra jön elő). Itt rengeteg beállítási lehetőséget találunk, tudunk pluginokat telepíteni/törölni, innen el is indítható néhány extra alkalmazás (torrent, e-mail…), valamint a használni kívánt CAM is kiválasztható és elindítható (erről később írok még).
A dobozt feltétlenül kössük rá internetre, anélkül olyan, mint egy félkarú óriás. Használhatjuk a beépített LAN portot, vagy ha nem lehetséges a kábelezés, akkor USB Wi-Fi adaptert is csatlakoztathatunk hozzá. Ebből nem jó minden típus, én egy RT73 chipset-el rendelkező D-Link sticket használok, de vásárlás előtt alaposan nézzünk körül, hogy valóban fog-e működni a box-ban.
Mint minden internetre kötött box esetében, itt is igaz, hogy azonnal változtassuk meg a gyári jelszót, és ajánlott a kimenő alapértelmezett portokat is átállítani más értékre, sok a rosszindulatú támadó a neten, ne könnyítsük meg a dolgukat.

Ha már internet és Linux párosításáról van szó, akkor felvetődhet pár kérdés a hozzáértőktől: lehet-e másra is használni? Igen, lehet. Alaphelyzetben fut rajta FTP kliens, WEB szerver, és SSH segítségével is tudunk csatlakozni a box-hoz. Lehet rá telepíteni samba fájl szervert is, tapasztalatom szerint tökéletesen működik. A torrent kliens a Geminiben alapból megtalálható, kipróbáltam, működik, aki szeretné használhatja számítógép helyett (a beltéri úgyis 24 órában be van kapcsolva).
A csatorna keresés előtt nem árt frissíteni a műhold listánkat azaz a setellites.xml fájl-t. Ezt megtehetjük a Blue Panel-ről, vagy az interneten is találunk dinamikus oldalakat a fájl létrehozásához. A beltériben azokat a műholdakat fogjuk csak látni, amik a satellites.xml fájlban szerepelnek, érdemes csak a venni kívánt műholdak adatait beletenni, a többi úgyis csak felesleges lenne. A későbbiekben, ha új TP jelenik meg a műholdakon, vagy változik valami a TP adatokban, akkor csak elég frissíteni a fájlunkat. A satellites.xml fájl a beltérinkben a /etc/tuxbox mappában található.

A frissítés után már kereshetjük is a csatornákat. A csatorna keresés nem mondható éppen gyorsnak, de ezért cserébe szinte mindent megtalál ami a holdon van. A kereséshez szükséges adatokat akár teljesen manuálisan is megadhatjuk a legapróbb részletekig. A beltéri természetesen kezeli a forgató motorokat és a fejkapcsolókat is.
A műhold keresések után egy hatalmas csatorna listát kapunk, ami abc sorrendbe rendezve fogad minket. A távirányító színes gombjaival tudunk műholdra, vagy szolgáltatóra szűkíteni. A csatornarendezés számítógéppel a legegyszerűbb. Van hozzá egy úgynevezett Dreambox Edit program, ez ingyenesen letölthető az internetről. A segítségével a lekeresett csatornákat tudjuk sorba rendezni, vagy a könyvjelzőkhöz adni és azonnal vissza is tudjuk tölteni a box-ba.
A beltéri tudása szabadon bővíthető Pluginek segítségével. Ezek a kis programok a használatot teszik sokkal egyszerűbbé, bővíteni lehet a készülékünk tudását például média lejátszóval, vagy YouTube klienssel.
A skin-ek segítségével, saját arculatot alakíthatunk ki a box OSD menüjének. Számos skin elérhető a plugin és a gemini szerverről is. Sajátot is készíthetünk hozzá a megfelelő programok segítségével.
A készülékünk – a megfelelő sebességű internet kapcsolat megléte esetén – akár internetes stream továbbítására is alkalmas. Hogy mit is jelet ez: Interneten keresztül nézhetjük az otthoni TV műsort, és teljes körűen vezérelhetjük a dreambox-unkat. A beépített web interfészen keresztül nekem nem indult el a TV adás, de a Dream Multimedia honlapján elérhető program segítségével már akadás nélkül ment a műsor.

Most egy picit kényes téma következik, de mindenképp meg kell említeni a dreambox ezen tulajdonságait is :/ A box-ban egy beépített kártya olvasó található, ahova szinte bármilyen kártyát behelyezhetünk. A kártya használatához szükséges egy CAM szoftver elindítása is, ezekből is számos verzió létezik, a Blue Panelen letölthetők. A behelyezett kártya elindítás után akár meg is osztható, ami a helyi hálózaton még nem feltétlenül minősül illegálisnak, de az interneten való megosztás már erősen az. A CAM-ok segítségével lehet használni az emulátorokat is, amik használata szintén illegális. A beltérihez lehet kapni USB-s kártya olvasókat, így tudunk akár több előfizetői kártyát is használni a készülékünkben.
Erre az USB portra köthetünk külső billentyűzetet, és egeret is. Létezik hozzá egy web-browser plugin, így majdnem teljes körűen használhatjuk a webet is a televíziónkon.
A beltéribe tehetünk hagyományos sata 2,5-es merevlemezt, a beépítéshez szükséges csatlakozókat a gyártó mellékelte, a kézikönyvben pedig találunk segítséget a beépítéshez is. Erre a merevlemezre tudunk felvételeket készíteni, vagy a telepített programok egy része is rákerülhet. A készülék rendelkezik Time Shift (időeltolásos) funkcióval is, így megállítható, és visszatekerhető az élő adás (sajnos előretekerni még nem lehet 🙂 ).
A felvett adást egyszerűen átvihetjük PC-re a hálózat segítségével, ahol lehetséges a további feldolgozás. A felvett anyagokat a közismert ts formátumban rögzíti, és nem tömöríti, tehát ugyanazt kapjuk, mint ami a műholdról lejön.
A beltéri multimédiás tudással is fel van vértezve, találunk benne média lejátszót, képnézegetőt, és ha van hozzá csatlakoztatott DVD lejátszónk, akkor DVD filmet is nézhetünk rajta. Sajnos a média fájl formátumok közül sokat nem tud elindítani, olyan lényegeset is, mint a divX, de az új h264-es videókkal gond nélkül elboldogul.

A hardverről is ejtenék néhány szót. A Dreambox egy mini számítógépnek felel meg, 300MHz-es processzor dolgozik benne, mint korábban irtam Linux operációs rendszer vezérli. A beltériben alapkiépítésben műholdas tuner van, de ez cserélhető DVB-C kábeles, vagy DVB-T földfelszíni verzióra, a Dreambox 800 egyszerre csak egy tunert tud kezelni. A beltéri melegszik, sajnos kicsit túlzottan is, bár nem kell attól tartani, hogy megfő, nem árt egy kis hűtést beleépíteni (gyárilag nincs benne).

Összegzés:
A Dreambox tudása szinte végtelen, azért megvannak itt is a határok, de nem lehet egy hagyományos beltéri egységhez hasonlítani. A szoftver támogatottsága kiváló, ezért a hosszútávú használat biztosítva van, mindenképp időtálló befektetés. Nem az olcsó készülékek közé tartozik, sőt az egyik legdrágább, de ezért cserébe olyan lehetőségeket kapunk, amire más gyártók esetében esélyünk sincs.
Nem ajánlom azoknak, akik nem éreznek némi elhivatottságot a műholdazás terén, vagy nem akarnak túlzottan belemélyülni a témába. Sok idő és tanulás kell a kezelés teljes körű elsajátításához, nem árt némi linux és számítógépes ismeret sem. Az interneten az információk nagy része angolul és németül található, nyelvismerettel rendelkezők előnyben.
Ajánlott viszont mindenkinek, akik egy profi műholdvevő készülékre vágynak, és nem rettennek meg az új dolgoktól. A doboz beállítás után már egyszerűen használható.

false_dreambox_800

Dreambox klónok: Így a cikk végén megemlítem, amit már sokan tudnak. Kínai elvtársaink jómunkásemberekhez híven hamisítják a Dreambox készülékeket. Óvatosan és körültekintően kell eljárni internetes vásárlás esetén, nehogy akaratlanul is hamis készülék kerüljön hozzánk. Nem csak külföldi oldalakon árulják, magyar árverési, vagy hirdetési oldalakon is lehet találkozni az eredetinek beállított hamis készülékekkel. Az ára jóval kedvezőbb, mint a gyári készüléké, végeredményben a tudása is majdnem ugyanaz. Első ránézésre nem lehet megállapítani, hogy hamisított készülékkel állunk szemben. A klónok hátránya, hogy ismeretlen gyárban készült(ismeretlen minőségben), a gyári szoftverekkel nem működik, nem biztosít hozzá támogatást a forgalmazó, garanciát általában nem vállal rá az eladó, nem garantált a későbbi szoftverekkel való működés.
A Dream Multimedia GmbH internet oldalán található egy eredetiség ellenőrző teszt, ha bizonytalanok vagyunk, akkor a vásárlás előtt feltétlenül használjuk.

 

Szokásunktól eltérően, most nem lehet hozzászólni a cikkhez, helyette a fórumban nyitottam egy témát a beltérinek, ott meglehet osztani a tapasztalatokat, lehet segítséget kérni, vagy véleményt írni. Előfordulhat, hogy néha én is fogok oda írni 😉

Az EREDETI Dreambox DM-800 készüléket a FORGAT-SAT biztosította, köszönjük nekik.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

3 hozzászólás

  1. Sziasztok,rn15 hónapja használom ezt a beltérit, eleinte minden tökéletes volt, de az utóbbi időben szinte naponta lefagy… A kép kimerevedik, a hang elmegy. Ilyenkor – mivel forgatómotoros a tányér – átmegyek egy másik műholdra, ha szerencsém van ott van kép/hang, majd visszamegyek oda ahol lefagyott. Ekkor két eset lehetséges: vagy rendbejött, vagy nem…rnMegköszönöm, ha adtok egy jótanácsot:rn- miért van ez? Illetvern- hogy lehet kiküszöbölni?rnKöszönettel várom a választ.

  2. Egy 8000-et jó lenne megvizslatni, de többe kerül, mint a kocsim, amivel elhoznám !amazed

  3. Nemsemmi kis szerkentyű!rnEz lehetne az új digis beltéri. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .