banner

Dreambox DM7020 HD – Megérkezett

 

Megérkezett a Dreambox vevőkészülék család legújabb tagja a DM7020HD. Az új Dreambox-ot szokás szerint nagy várakozás előzte meg, már tavaly bemutatták egy televíziós szakkiállításon, de kézzelfogható, megvásárolható termék csak most lett belőle.
A Dreambox vevőkészülékei etalonnak számítanak a piacon, mindenki őket szeretné utánozni, mindenki hozzájuk hasonlítja a hasonló kategóriájú készülékeit. Nem véletlen az sem, hogy a kínaiak elsősorban a Dreambox-okat hamisítják, klónozzák.
banner
Az új vevőkészüléket a cég zászlóshajója a DM8000HD, és az eddigi középkategóriát képviselő DM800se közé pozicionálja a gyártó. A Dreambox 7020HD is – hasonlóan a cég korábbi termékeihez – Enigma2 Linux rendszert futtat, ennek köszönhetően szoftverben nem lesz nagy különbség a többi HD modellhez képest. A hardverről ugyanez már nem mondható el.
A doboz hatalmas, kívülről a hagyományos Dreambox stílusjegyeket viseli magán. Kibontása után számos mellékelt tartozék kerül elő nagyon igényes tálalásban, mert még ezek is egy kis papírdobozban kaptak helyet. A kisebbik dobozból előkerült egy teljesen új tervezésű távirányító a szükséges elemekkel együtt, egy HDMI kábel a TV összekötésére, pár pici csavar és gumi rögzítő a belső merevlemez beszereléséhez, egy hálózati tápkábel és egy USB WiFi – vezeték nélküli internet adapter. Ez utóbbin kicsit meglepődtem, nagyon jó, hogy adnak hozzá egyet ingyen és bérmentve, de nem lehetett volna a beltéribe beépíteni, hiszen mégiscsak a királykategóriáról van szó. A másik lapos papírdobozban a kezelési útmutató található, nagyon igényes kivitelben, de sajnos csak németül és angolul „beszél”.
Kinézetre a hagyományos Dream formavilágot követi, letisztul külalak, semmi felesleges csicsa, a készülékdoboz jóval nagyobb, mint a 800se, vagy 500hd esetében volt. Az előlapon egy viszonylag nagyméretű monokróm OLED kijelző található, ezen megjeleníthető akár az éppen nézett csatorna logója is (picon). Nagy meglepetésként ért, hogy nem színes a kijelző, a DM-800se után színes kijelzőt vártam. A szokásos lenyitható ajtó mögött találunk két kártyaolvasót és két CI modulfogadót, valamint ide is került egy USB aljzat (a hátlapon is van 2db). Kezelőszerveket sajnos ismét nem vitték túlzásba, mindössze egy stand-by kapcsoló és egy fel-le csatorna váltó gomb található rajta.
Az előlapot tekintve nekem nagyon tetszik a beltéri, igaz kicsit nagy a doboz, lehet, hogy ezzel is szimbolizálni akarták a felső kategóriás mivoltát.
A hátoldalt nézve, egész jó a csatlakozók felhozatala, szinte minden lényeges helyet kapott rajta. A bal szélen található a hálózati tápkábel bemenete és a hálózati főkapcsoló, külön tápegység nincs hozzá, ezt beépítették a készülék-házba. Itt található még egy 230V/110V átkapcsoló is, hogy az egész világon lehessen használni, ne legyen probléma az eltérő hálózati feszültség. Tovább haladva jobbra, láthatunk egy e-sata csatlakozót, ide lehet a külső merevlemezeket egyszerűen bedugni, de a beltéribe is van lehetőségünk ezt beépíteni (elfogad 2,5″-os és 3,5″-os méretet is). Hátul találunk egy szerviz portot is, ide a PC-t lehet kötni szerviz USB kábellel, erre akkor lehet szükség, ha nagyon elszoftverezünk valamit és már nem indul el a box. A régebbi TV tulajoktól sem feledkeztek meg, van még rajta Scart és RCA kompozit TV kimenet is, bár véleményem szerint nem sok ember van, aki megvesz egy ilyen beltérit, de nincs még lapos tévéje… Természetesen a HDMI kimenet és az optikai hangkimenet ezen a beltéri alaptartozék, ezek használatával érhető el a legjobb kép és hangminőség. Az internet hálózatra a beépített 10/100MBit/s sebességű ethernet port segítségével tudunk csatlakozni, ez Dreambox esetében alap, hogy rá is kössük az internetre. Van ugyan még hátul egy beépített 56-os modem is, de ez manapság már inkább csak dísznek használandó (meg persze a vám miatt kell, hogy önállóan is képes legyen internet kapcsolat felépítésére). Ezek mellet jobb oldalt találunk még két USB aljzatot, ahova mindenféle USB-s kütyüt lehet csatlakoztatni (PenDrive, USB TV tuner, WiFi adapter). A készülék jobb szélén kaptak helyet a tunerek. A Dreambox 7020HD két különálló tuner kezelésére alkalmas (plusz lehet még az USB-n is párat rádugni), gyárilag van benne egy DVB-S2 műholdas, és egy DVB-T/C digitális földfelszíni vagy kábeles tuner is. A lényeg a vagy szón van, mert sajnos egyszerre nem lehet mindkettőt használni, át kell állítani a tuner konfigjában, hogy épp melyik rendszerűt szeretnénk igénybe venni. Ez számomra egy kicsit lehangoló volt, nem került volna sokba úgy megcsinálni, hogy mindenféle beállítgatás nélkül is lehessen használni mindkét szabványt, ha nem is egyszerre, de legalább egyszerűbben, megemlíteném, hogy a Samsung ezt megtudta oldani a TV-kben.
Az új álomdobozzal új távirányító is érkezett, ami szakít az eddigi Dream stílussal. Teljesen új formába öntötték és a gombokat is áthelyezték. Látszik rajta, hogy nagyon igényes kivitelezés, ez az első kézbevételkor még jobban érezhető. Pont kézbe illik, kényelmes a fogása és a kezelése is. Apró figyelmesség, hogy az alján lévő Dreambox felirat kékes-fehér fénnyel világít, ha megnyomunk egy gombot rajta. Jól néz ki, tényleg ötletes, de elem takarékosság szempontjából nem biztos, hogy előnyös is. Az új távirányító is univerzális lett, azaz belehet programozni a TV készülék vezérlésére is, az ehhez szükséges kódok a használati útmutató végén találhatók meg.

Mint a cikk elején említettem a Dreambox 7020HD is Enigma2 rendszert használ. A gyárin kívül többféle változat is elérhető hozzá, különböző csapatok folyamatosan adnak ki a gyáritól sokkal jobban használható verziókat. Az én kedvencem még mindig a Newnigma2 release, egyszerűen telepíthető, nagyon jól használható és ami talán a legfontosabb, hogy egyben stabil is.

Vélemény:

A Dream Multimedia ismét letett valamit az asztalra, kiváló készülék, megfizethetetlen áron 🙂 Igen, nem olcsó, a jelenlegi bruttó kiskereskedelmi ára 189.900-Ft, ebben benne van az extra DVB-C/T tuner és a WiFi stick is.
Néhány apróság azért akadt benne, ami nekem nem tetszik, ilyen a monokróm kijelző és a DVB-C/T tuner kézi állítgatása. Ebben az árkategóriában ilyen apróságokon kárvolt spórolni.
Mindenesetre, aki megengedheti magának az bátran vegye meg, nem fogja megbánni, és elmondhatja, hogy a legjobbat választotta.

A Dreambox 7020HD műszaki paraméterei:

 

 • 400 MHz MIPS Processzorrn
 • Enigma 2, Linux Operációs Rendszer
 • Ragyogó fehér OLED – Kijelző
 • MPEG-2 /H.264 Hardveres Dekódolás
 • DVB-S2 és DVB-C / DVB-T tuner modul
 • 2 x DVB Common-Interface modul hely
 • 2 x Smartkártya-olvasó (Dreamcrypt CA)
 • Mini USB szerviz port
 • 10/100 MBit Ethernet Hálózati csatoló
 • 3 x USB 2.0 (1 x előlapon, 2 x hátoldalon)
 • S/PDIF digitális hangkimenet (AC-3)
 • Scart- TV összeköttetés
 • Analóg modem
 • HDMI
 • Audio/Video cinch out
 • 1 GByte Flash, 512 MByte RAM
 • SATA – (Plug&Play belső 3,5″ HDD és külső eSATA csatlakozás)
 • Korlátlan számú TV és Rádió csatornák
 • Csatorna váltási sebesség 1 másodperc alatt
 • Automatikus csatorna keresés
 • Közvetlen Könyvjelző listák
 • EPG (elektronikus TV műsorújság)
 • Teletext funkció
 • Több LNB és forgató motor kezelés (DiSEqC)
 • Többnyelvű OSD és felület választási lehetőség

 

Kapcsolódó tesztek:

 

 

A kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

A Dreambox DM-7020HD készüléket a hivatalos magyarországi importőr, a MediaVox Multimedia biztosította a teszt idejére. Köszönjük nekik.

2011. december 5. digiportal.hu

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .