banner

Dreambox DM-500HD műholdvevő készülék teszt

Megérkezett a Dreambox család legújabb tagja, a Dreambox DM-500HD névre hallgató műholdvevő készülék. Már a nevéből is látszik, hogy HD képes készülékről van szó, az viszont kiderül a cikkből, hogy hasonlít-e a korábban nagy népszerűségnek örvendő DM-500s készülékhez.

Egy új Dreambox készülék beharangozására sokan felkapják a fejüket, a hír felröppenése után pedig indulnak a találgatások róla, hogy vajon milyen is lesz. Nem volt ez másképp a Dreambox DM-500 HD beltérivel sem, most, hogy már itt van az asztalon, sok kérdésre választ kapunk. Megnéztük, hogy vajon megérte-e várni, és mivel tud többet, vagy kevesebbet márkatársainál.
Korábbi tesztünkben már számos tulajdonságát megismerhettük, az elődnek számító Dreambox DM-800 HD készüléknek. A mostani DM-500 HD típusjelre hallgató készülék sok tekintetben hasonlít az elődre, mégis számos paraméterben eltér. Az 500 HD készüléket a DM-8000 és a DM-800 kistestvérének szánták, azzal a céllal, hogy az alsóbb árszegmensben is legyen kínálata a cégnek. Ez sajnos nem igazán vált be, mert a jelenlegi közel 100.000.- Ft-os ár alig kevesebb, mint a 800HD ára. A DM-500 HD csak a nevében hasonlít az SD kategóriában méltán népszerű DM-500 készülékhez, minden más tekintetben eltér attól.

A készülék egy szép fekete dreambox logóval ellátott dobozban érkezett. Kibontás után derült ki, hogy ez még a DM-800-nál is kisebb méretű, helytakarékosoknak mindenképp előnyös választás 🙂 A külsejét illetően is a megszokott Dreambox vonalat követi, szép letisztult forma, igényes tervezés, semmi felesleges csicsa.

banner

Tartozékok terén sem lehet okunk a panaszra, minden a használathoz szükséges kelléket mellékeltek a dobozba. A készülék mellett találtunk egy külső hálózati tápegységet, távirányítót a szükséges elemekkel, egy angol és német nyelvű üzembe helyezési útmutatót, valamint a HDMI kábelt sem felejtették ki.

Mint említettem, a stílus a megszokott Dreambox vonalat követi, ennek megfelelően nem találkozhatunk túlzsúfolt előlappal, mindössze egy bekapcsoló gomb és a kártya olvasó nyílása található rajta.
A távirányító tervezését sem vitték túlzásba, feketére festették a korábbi típusoknál használtat, és ezzel meg is született az 500HD távirányítója. Ez is alkalmas TV vezérlésre is, de nekem nem sikerült se a Samsung, se az LG gyár LCD tévéihez beprogramozni. Állítólag a régi CRT tévékkel működik, de oda nem valószínű, hogy HD beltérit fognak csatlakoztatni.

A hátlapon megtalálunk minden szükséges /és szükségtelen/ csatlakozót. Bal oldalon található az műholdvevő fej bemenete, kicsivel alá egy mini USB szerviz port került (lejjebb még szóba kerül). Ettől közvetlenül jobbra van egy e-sata szabványú, külső merevlemezeket fogadó port. A tévéhez csatlakoztathatjuk a hagyományos scart csatlakozón keresztül (csak SD felbontás), vagy használhatjuk a HDMI kimenetet is a nagy felbontású műsorok megtekintéséhez. Külső audió erősítő csatlakoztatására egy optika hang kimenetet találunk. Számítógépes és internetes kommunikációt a 10/100-as LAN porton keresztül, vagy a még mindig megtalálható analóg modemen keresztül tudjuk elérni. Pozitív változás a hálózati főkapcsoló megjelenése, így egyszerűbben tudjuk áramtalanítani a box-ot ha szükséges.

Most pedig nézzük meg a technikai paramétereket, itt sok újdonsággal találkozhatunk.
Először is a leglényegesebb szempont, hogy a DM-800-nál gyorsabb processzorral szerelték fel. A DM-500 HD egy 400MHz órajelen működő processzort kapott, hasonlóan a felső kategóriás DM-8000-hez. A fejlesztők tanultak a DM800 HD esetéből, és immár aktív hűtéssel látták el az új készüléket. Az 500HD tetején helyezkedik el a ventilátor, ami csak akkor kapcsol be, ha szükség van rá, valamint automatikusan, vagy manuálisan lehet a fordulatszámát is vezérelni. Hangja nincs neki, nem zavaró az esti tévézés közben sem. Az 500HD már HDMI kimenetet is kapott, végre eltűnt a korábbi DVI csatlakozó róla. USB csatlakozás terén már nem állunk ilyen jól, került ugyan rá egy mini USB port, de ez csak szerviz funkciókra (szoft. frissítés) használható. Egyes hírek szerint a német fórumokon már megoldották, hogy teljes értékű USB csatlakozóvá alakítsák, de biztosat én sem tudok róla. Mindenesetre ezen nem kellett volna spórolni. Az 500HD tunere immár integrált lett, nem lehet benne cserélni, és eltűnt róla a loop out kimenet is (beltéri felfűzéshez használatos). A beltérin van ugyan egy e-sata port, de sajnos a belső merevlemez beépítéséhez nincs belül hely kialakítva, így meg kell elégednünk a külső adattárolóval.

A szoftver a Dreambox-nál megszokott LINUX rendszerre épül, nagy szabadságot biztosítva a felhasználónak. Számos változat létezik már hozzá, de még nem teljes a kínálat, némely csapat még nem készítette el a készülékre szánt verzióját. A DM-800 tesztben a Gemini Project enigma2 rendszerét használtam a tesztelés alatt, ez az 500HD-hez még nem elérhető. Ezen okból egy másik image-t választottam hozzá, mert mindenképp kiakartam próbálni egyéb tulajdonságokat is. Végül a Newenigma2 nevű image legújabb verziójú példányát használtam. Minden image kissé másként néz ki, más extra funkciókkal rendelkezik.
Különösebben most nem fogom részletezni a szoftver tulajdonságait, mivel a 800HD tesztben leírtak erre is érvényesek.
Használat közben a legszembetűnőbb változás a gyorsaság volt, érezni lehet a gyorsabb processzor előnyeit. A 800HD-hez képest itt megszűnt a várakozás a menüben való lépkedéskor, sokkal gyorsabban reagál a beltéri a parancsokra.
Hasonlóan a többi Dreambox-hoz, itt is teljesen személyre szabhatunk mindent, saját arculatot alakíthatunk ki a készülékünknek. PC szoftver segítségével kialakíthatjuk a saját csatorna listáinkat, kedvenc csoportokat hozhatunk létre korlátlan mennyiségben.
Az 500HD készüléket fejlett multimédiás képességekkel vértezték fel. Egy külső adattároló csatlakoztatására mindenképp szükség van a szabad tárterület növelése érdekében, ez lehet e-SATA merevlemez, vagy hálózati adattároló, esetleg a számítógépünk egy megosztott mappája. Számos fájl formátumot ismer az 500HD, megbirkózik a HD felbontású videókkal is.

A teszt során nagy problémával nem találkoztam, használat közben mindössze egyszer omlott össze a rendszer, de gyorsan helyre is állt, a hibajelentést pedig elküldte a gyárnak az interneten keresztül. Képminőségre nem lehet panasz, kiváló mind az SD, mind a HD felbontású műsorok képe. A csatorna váltás is csak körülbelül 1 másodpercet vesz igénybe. Az EPG kezelésével nekem nem volt problémám, karakterhelyesen írta ki a műsorok neveit és tartalmát, valamint az időzített felvételt is pontosan indította. A készülékben megtalálható a manapság nagy népszerűségnek örvendő Time-shift (megállítható,visszatekerhető élő adás)funkció is, mindössze egy gombnyomás kell (pause) a rögzítés elindításához, és a későbbi folytatáshoz.

Technikai tulajdonságok:

 • 400 MHz MIPS Processzor
 • Linux Operációs Rendszer
 • 2 státuszjelző LED
 • MPEG-2 / H.264 Hardveres dekóder
 • DVB-S2 tuner
 • 1 x Kártya olvasó (Dreamcrypt CA)
 • eSATA csatlakozó
 • Mini USB szerviz funkciókra és szoftver frissítésre
 • 10/100Mbit Ethernet csatlakozás
 • 1 x Scart (RGB, FBAS, YUV vagy S-Video)
 • HDMI csatlakozó
 • analóg modem
 • S/PDIF csatlakozás a digitális audió jelek továbbítására (AC-3)
 • 64 MByte Flash, 256 MByte RAM
 • korlátlan TV és RÁDIÓ csatorna listák
 • csatorna váltás kevesebb, mint 1 másodperc
 • automatikus keresés
 • közvetlen kedvenc listák
 • EPG (elektronikus műsorújság)
 • Több LND vezérlése (DiSEqC támogatott)
 • többnyelvű OSD és skin támogatás
 • TXT támogatás
 • külső 12V-os adapter

Összegzés:
A Dreambox DM-500HD – hasonlóan az elődeihez – egy nagyon nagy tudású, sokoldalú készülék lett. Használat közben nem találkoztam hibával, jól teljesített végig a teszt alatt. A gyorsabb processzor nagyon érezhető a használat közben, ez mindenképp az előnyére írható. Az aktív hűtés is nagyon jó lett, hűvösen tartja a beltérit, de egyáltalán nem zavaró a hangja. Viszont kár, hogy spóroltak a teljes értékű USB porton, így kicsit le lett butítva a készülék, el kell búcsúznunk pl. a wifi adaptertől, vagy a pendrive-tól is. A loop out hiánya engem nem zavar, de aki több felfűzött beltérit használ, annak hiányozhat. Az ára jelenleg körülbelül 25-30.000.-Ft-al van a DM-800HD alatt, ez nem túl nagy különbség ilyen magas árkategóriában, véleményem szerint idővel mehet még ennek lefelé az ára.

A kérdéseiteket, véleményeteket várjuk az idetartozó fórumtémában.

Köszönet a beltériért az Antennacentrumnak. Megvásárolható az Antennacentrum webshopban.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .