banner

Digitális tv, Digitális átállás

Mi is az a digitális TV?

Egyre többet hallani a digitális TV-ről, már a nagy televízió csatornákon is mennek a reklámok róla, mégis sokan nem tudják hova tenni, nem tudják, hogy mi is ez az újdonság, és hogy érinti-e őket.
Az interneten nagyon sokat lehet olvasni a témában, én ezeket próbálom meg összefoglalni és mindenki számára közérthető nyelven leírni, segíteni a megértésében.

digital_tvA Digitális TV nem világújdonság, mint ahogy azt sokan hinni vélik. A műholdas szolgáltatóknál (UPC Direct, DigiTV, T-home) már a kezdetektől digitális formában kerül továbbításra az adás.
Alapvetően 3 gyakori helyen találkozhatunk digitális TV-vel. Műholdon, kábel tv-n, és földfelszíni sugárzás esetében. Ezen kívül még van a mobiltelefonos digitális TV, de ez nagyon gyerekcipőben jár még hazánkban.
A Digitális és az Analóg TV között a lényegi különbség a sugárzás módja. Az analóg esetében a rádiófrekvenciás jelet sugározzák, amit egy analóg tunerrel rendelkező tv-vel tudunk fogni. Digitális TV-nél a jel digitális formában kerül sugárzásra, amit egy digitális tunerrel tudunk átalakítani a TV készülék számára feldolgozható formátumra. Ez a Digitális tuner a SET-TOP-BOX (beltéri egység, mediabox…). Az új típusú TV készülékek már rendelkeznek digitális tunerrel, így azokhoz nem kell külön set-top-box-ot használni.
A digitális sugárzás esetében az eddigi 1 analóg adó helyére körülbelül 7-8 jó minőségű digitális csatorna tehető, ami szebb képet biztosít és megjelenhetnek a digitális szolgáltatások is, mint például a műsorújság (EPG). Van lehetőség nagy felbontású HD adók továbbítására is, igaz ebből körülbelül 3-4 fér el egy analóg csatorna helyén.
A digitális adásnál nincsenek az analóg adásból megismert hibák, úgymint: mákos, szellemképes, halacskás kép, itt vagy van kép, vagy nincs (szétesik, kockásodik, eltűnik).

 

sky_hd_boxA kábel tv esetében pár éve elindult néhány szolgáltató hálózatán a digitális adás, de még közel sem olyan elterjedt, mint a műholdas. A kábel tv esetében is szükséges a set-top-box, de ezt általában a szolgáltató biztosítja, a szükséges előfizetői kártyával együtt.

Az olyan gyakran használt ” DIGITÁLIS ÁTÁLLÁS ” kifejezést a digitális földfelszíni adásra szokták érteni. Ez csak azokat a nézőket érinti, akik hagyományos szoba, vagy tetőantennával nézik a TV-t. A jelenlegi tervek szerint 2012-ben lekapcsolják az analóg sugárzást és már csak digitális formában lesznek elérhetők a csatornák. Aki szoba antennával fogja a TV-t, annak legkésőbb eddig a dátumig be kell szereznie egy földi digitális adás vételére alkalmas set-top-box -ot, vagy új, digitális tunerrel rendelkező TV-t. Az antennát nem feltétlenül kell lecserélni (ha jó minőségű), esetleg egy kis beállításra lehet még szükség.

Ebből következik, ha Ön kábel TV, műholdas TV előfizető, akkor nem fogja érinteni a 2012-ben bekövetkező digitális átállás, minden ugyanúgy fog működni, mint jelenleg, de ez persze nem zárja ki, hogy a kábel tv szolgáltatójánál előfizessen egy digitális csomagra.

A digitális jeltovábbítás eddigi variáció és jelölései:

A fenti digitális változatok nem kompatibilisek egymással. Tehát, ha van egy műholdas digitális set-top-box, azzal nem lehet venni a digitális földfelszíni adást (vagy a kábeltévés digitális adást), csak a műholdast.

A kereskedelemben a digitális vevőkből elég jó a választék, de ha nem vagyunk biztosak a vásárlást illetően, akkor inkább kérdezzük meg az eladót, elkerülendő a nem jó set-top-box megvételét.

Hasznos oldalak:

Jó digitális tévénézést mindenkinek!
A kérdéseket az oldal alján tegyétek fel.

10 hozzászólás

  1. Nekem van egy LG tévém ami digitális vételre jó.Bejön vagy 20-csatorna de se kép se hang nincs csak aszt írja ki hogy digitális csatorna.Tud valaki segiteni hogy mit kell a tévén állítani köszönöm.

  2. DIGI műholda vagy – ha van ilyen ahol laksz – DIGI kábel.rnBL továbbá TV2 ill. helyette PRO4.rnMűholdról a SAT1.

  3. MI az oka,hogy hl-ez,hol az a csatorna nem fogható.Mint pl:most a poén-tv-nincs a telefilm-5-nél.Javítsák ki mihamarabb.

  4. rendelkezem egy vox electronics tvLCD,HD, keszulekel. Az erdekelne kele hoza valami hogy nezhesem HD ban amusort mert aduna tv csak hag van kep nincs,,

  5. hol van itt olyan, hogy kapcsolat a szolgáltatóval?

  6. a motogp-t, meg a bl meccseket akarom nézni

  7. árulja már el valaki, hogy lehetek előfizető?

  8. Kicsit eltévedtél, ez nem a Digi oldala, az a http://www.digikabel.hu. Gondolom a Digire akarsz előfizetni, mert a MotoGP és a BL egyes meccsei a DigiSporton vannak/lesznek… De szétnézhetsz a kábelszolgáltatók között is, néhol elérhető (pl. TvNetwork)

  9. Mindkettőre lesz, van lehetőség.rnA közszolgálati és egyes kereskedelmi csatornák elérhetőek lesznek szabadon is ( egyszeri költség), de lesznek fizetős csatornák is.rnJelenleg fizetős: ATV, HírTV.

  10. Havielőfizeté¸ vagy egyszerivétel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .