banner

DIGI Smart CAM teszt

A következő mini tesztben a DIGI Smart CAM modulját vesszük górcső alá. Ez a modul hivatott helyettesíteni, illetve leváltani a beltéri egységeket (más néven set-top-box).

A közelmúltban jelent meg a DIGI szolgáltató kínálatában is a Smart CAM médiaeszköz. A CI+ rendszerű modul egy arra alkalmas TV-be helyezve képes megjeleníteni a kódolt adásokat. A Digi elég sokat várt a modul bevezetésével, több konkurens szolgáltatónál már évek óta elérhető ez a lehetőség.

A modul elengedhetetlen velejárója az előfizetői kártya, amit a szolgáltató vele együtt a rendelkezésünkre bocsájt. A DIGI szolgáltatónál alapvetően két modult és kártyát különböztetünk meg, az egyik a kábel TV csatornák dekódolására,míg a másik a műholdas csatornák vételére használható. Ebben a tesztben a kábel TV modult használtuk, de a két eszköz között fizikai különbség nincs.

A Modul használata előtt feltétlenül meg kell győződni arról, hogy a TV készülékünk alkalmas-e a fogadására. A DIGI modul a legújabb CI+ szabványt használja, ez számára a legbiztonságosabb az illetéktelen műsorlopások kivédésére. Szóval a TV készüléknek alkalmasnak kell lennie a CI+ szabványú modul befogadására. Ezt a legegyszerűbben a televízió kézikönyvében, vagy a gyártója internet oldalán ellenőrizhetjük. A DIGI szolgáltató internet oldalán is van CI+ kompatibilitás ellenőrző felület, de nekem ez valamiért nem működött. Ha meggyőződtünk róla, hogy a TV készülék képes kezelni a CI+ modult, akkor már csak a TV tunert kell benne leellenőrizni, értelemszerűen kábeltévé vételéhez a DVB-C szabvány megléte szükséges, míg műholdas TV esetében a DVB-S tunerre van szükségünk. Ha minden megvan, akkor egyszerűen csak be kell dugni a modult a TV hátuljába, és lehet lekeresni a csatornákat.

A CA modul előnyei:

  • Nincs második távirányító, elegendő csak a tévéét használni.
  • Nincs plusz kábelezés.
  • Nincs helyet foglaló beltéri egység.
  • Kevesebb áram fogyasztás, a beltéri hiánya miatt.
  • Sokkal egyszerűbb, és élvezhetőbb tévézés.

A CA modul hátrányai:

  • NINCS

A fenti képen lévő tartozékokat kapjuk meg a DIGI Smart CAM-al együtt. A dobozban van maga a modul, a kártya és egy magyar nyelvű leírás a telepítéséről, használatáról.

A kártya és a modul itt még egymás mellett.

Fontos, hogy a modul és a kártya össze van párosítva, a modult másik kártyával nem lehet használni, ha több modullal rendelkezünk, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek felcserélve. A fentiek értelmében csak a kártyát sem lehet külön használni (pl. saját beltéri egységben), azonban, ha van olyan felső kategóriás beltéri egységünk, ami képes a CI+ modul fogadására, akkor abban elvileg működhet a modul és a kártya. A kártyát a modulba fordítva is belehet tenni, így ügyeljünk arra, hogy a chip az érintkezők felé legyen, ellenkező esetben nem fog működni.

Bizonyos TV készülékekben való használatra a fenti képen is látható adapter szükséges, ezt minden esetben a TV mellé csomagolják. A modul nem megy bele fordítva a TV nyílásába, erőltetni nem szabad. Ha nem érzékeli a TV a modult, akkor érdemes megfordítva is tenni egy próbát. A modul behelyezése előtt javasolt a TV-t kikapcsolni, bár a modul Plug and Play, így a bekapcsolt állapotban is csatlakoztatható lenne, de, mint tudjuk az ördög nem alszik, elegendő egy kis statikus elektromosság hozzá, hogy boldogságunk ne legyen felhőtlen.

Ha csatlakoztattuk a modult, és a TV fel is ismerte, akkor indítsunk egy új csatornakeresést. Csatornakeresés előtt természetesen az antenna kábel csatlakoztatásáról se feledkezzünk meg. Műholdas vétel esetén a parabola antenna kábelét kell a TV megfelelő tuneréhez csatlakoztatni, kábel TV esetén a helyi kábelt. A Digi kábelen elérhető digitális csatornák nagy része kódolatlanul is nézhető, a modul csak a prémium és felnőtt tartalmak vételéhez szükséges. Digi műholdról viszont csak kódolt csatornák jönnek, így ott minden esetben elengedhetetlen a modul használata.
A CI+ dekóder modul használatával sok esetben szebb, jobb képet érhetünk el, mint a szolgáltatói beltéri egységekkel, amik sokszor csak scart kábelen csatlakoznak a TV-hez. Például a HD adás scart kábelen nem megy át teljes pompájában, viszont a modul segítségével biztosak lehetünk benne, hogy az elérhető legnagyobb felbontást kapjuk.

Ha megtörtént a csatornák lekeresése, akkor utána azonnal élvezhetjük is az egytávirányítós, set-top-box nélküli tévézés örömeit. A biztosított szolgáltatások TV készülékenként eltérőek lehetnek, de például az elektronikus műsorújság biztosan működni fog. A teszthez használt Samsung UE40F6500 televízió készülék alkalmas a csatornák rögzítésére, és időeltolásos tévézésre. Ezek mindegyike tökéletesen működik a Digi Smart CAM segítségével dekódolt csatornákon is.
A DIGI Smart CAM modul a csatornák dekódolása mellett alkalmas szülői zár használatára is, amit kisgyerekes családoknál feltétlenül használjunk is. A szülői zár kódja alapértelmezésben 0000, ezt a modul menüjében természetesen megtudjuk változtatni. A szülői zárat csatornánként tudjuk be- illetve kikapcsolni, a felnőtt csatornákra mindenképp érdemes rátenni, de néhány más csatornára is ráférhet a korlátozás.

A modullal, és a megrendelésével kapcsolatos további információk a DIGI honlapján érhetőek el.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

4 hozzászólás

  1. Üdv! Olyan kérdesem lenne, hogy a T-Home-nak van e hasonló káártyás szolgáltatása? Nem sok jót remélek, átfutottam gyorsan az oldalt de még egy cikket sem láttam ami róluk szólna…

  2. Minden más is így vesz fel, beleértve a gyári beltériket is. Néhány set-tob-box van csak, ami nem kódolva vesz fel, de abba meg nem jó ez a modul. Itt most csak a legális megoldásokat néztem, okos-ban lehet, hogy más a helyzet, azt nem tudom.

  3. Hátrány nincs? Hogy veszed fel a müsort? TV-k kódolva vesznek fel USB-re, csak ott lehet visszajátszani. (még másik ugyanolyan TV-n se megy)

  4. Valaki próbálta már CI+ boxal működik benne a modul?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .