banner

Coolstream ZEE HDTV műholdvevő teszt

 

Jelen tesztalanyunk a Coolstream ZEE HDTV műholdvevő set-top-box, ami szoftveresen teljesen megegyezik a korábbi tesztünkben szereplő HD1-C típusjelű Colstream készülékkel. Ebben a cikkben, legfőképp a készülék bemutatására fektetem a hangsúlyt, tekintve a szoftver előzőleg már alaposan ki lett vesézve.
banner
A beltéri egység előlapja és formája szépre sikerült, jól fog mutatni a TV készülék mellett/alatt, kezelőszervek nem találhatók rajta, csupán egy ki-be kapcsoló került rá, így nem árt a távirányítóra vigyázni. Az előlap fix, nincs lenyitható kis ajtó, így a két kártyaolvasó nyílás és az első USB aljzat is kilátszik. Nem mondanám nagyon zavarónak, de én jobban szeretem, ha a nem sűrűn használt dolgok rejtve vannak. A kártya fogadók alap kiépítésben a CONAX rendszerű kártyákat kezelik, de egy kis ügyességgel rávehetők már kártyák olvasására is. Kijelző nincs a ZEE-n, ami nem feltétlenül baj, de szoftver frissítésnél nem árt odafigyelni, nehogy idő előtt áramtalanítsuk a dobozt.
A doboz is szépre sikeredett, látszik rajta, hogy nem a gagyi kínai kategória, véleményem szerint nagyon fontos a csomagolás is, hiszen azzal találkozik először a vásárló, a dobozról alakítja ki első benyomását (még ha nem is tudatosul benne). Sajnos ebben sem találunk semmi extra kiegészítőt, csak a készülék, a távirányító (elemekkel), egy angol nyelvű leírás és a hálózati tápkábel van benne, HDMI kábelről külön kell gondoskodnunk.

 

 

A tesztek rendszeres olvasóinak ismerős lehet a távirányító, ugyanez a típus volt az Optibox Koala mellett is, akkor azt reméltem, hogy nem előregyártott darab, de ezek szerint tévedtem. A használatát tekintve nincs vele probléma, jól kézbe illik, a mérete is jó nagy, a gombok elhelyezése megfelelő, bár némi megszokást igényel. Az érzékenységével és a használatával nincs probléma, falról visszaverődve is tökéletesen funkcionál. A Coolstream HD1-C-hez hasonlóan itt is átrendezhetjük, a gombokat, ha nem lennénk elégedettek a gyári kiosztással.

 

 

A hátlapon szinte minden fontos és használatos csatlakozási mód megtalálható. Bal oldalon van az LNB bemenet és a LOOP kimenet (felfűzéshez), ezek mellett jobbra találjuk meg a kompozit és komponens csatlakozókat. Audió kimenetekből kettő is van, egy sztereó és egy optikai digitális. Az optikai csatlakozó mellett találjuk a kevésbé lényeges összekötő pontokat, egyik az analóg modem, amit nem nagyon fogunk semmire használni, a másik pedig egy soros RS-232 szerviz port, aminek egy esetleges elszoftverezés esetén vehetjük hasznát. TV készülék csatlakoztatására a HDMI kimenet is megtalálható, hiányzik viszont a scart csatlakozó (régebbi TV tulajok használhatják a kompozit RCA kimenetet scart átalakítóval). Az e-SATA és az USB portra köthetünk külső merevlemezt, vagy egyéb USB-s eszközt. Ezek felett található a hálózati ethernet port, erre a készülékre is igaz, hogy az internetre csatlakoztatva tudjuk kihasználni minden lehetőségét. A hálózati kábel nem beépített, és nem került rá külön hálózati kapcsoló sem (ezen azért kár volt spórolni).

 

 

A ZEE-n is Neutrino HD szoftver fut, már a gyárban felkerül rá, otthon csak frissen tartani kell. A Neutrino előnyeit a korábbi HD1-C tesztben már bemutattam, csak ismételni tudom magam, egyszerű felület, kiváló kezelhetőség, kivételes gyorsaság jellemzi. Szoftvert itt is frissíthetünk interneten keresztül, én ezt a módszert javaslom, így biztos nem kerül rá hibás firmware. A Coolstream készülékek szoftverei teljesen megegyeznek a különböző beltériken, nincs típusonkénti változat, így egyszerűbben megtaláljuk a hozzávalót.

Bekapcsolásnál a telepítő menü végigkalauzol az alap beállításokon, lekeresi a kívánt műhold elérhető csatornáit. A forgatómotort jól kezelte, én usals módban próbáltam, a helyes koordináták megadása után mindig oda forgatott ahova kell. A csatorna keresés viszonylag gyorsan végigmegy, de lehetőség szerint a keresés előtt frissítsük a satellites.xml fájl a box-on (ftp: /var/tuxbox/config). Ezt a fájlt a legkönnyebben a satellites-xml.eu oldalon készíthetjük el, itt kitudjuk választani a minket érdeklő holdakat és pár gombnyomással naprakész adatbázishoz jutunk.

A képminőség itt sem hagy semmi kivetni valót, szép kristálytiszta mind a HD, mind az SD csatornák képe, rosszabb minőségű SD adás vételekor érdemes bekapcsolni a képjavító funkciót, kicsit tud rajta javítani.

A magyar lokalizáció jól működik, mindenhol helyesen jelennek meg az ékezetes betűk, az EPG is karakterhelyes, igaz néhány kevésbé használt menüpontnál találkozhatunk angol, vagy német szavakkal, de ezek száma nem jelentős.

A tesztelés során az Olcsó TV előfizetői kártyát használtam, amit tökéletesen kezelt a készülék, nem szükséges hozzá semmi extra szoftver, a conax rendszerű kártyákat alapból ismeri. A kódolt csatornák közti váltás sebessége is nagyon gyors, szinte azonnali, egyedül a HD adókra kell várni kb. 1 másodpercet.

A ZEE-nek a kártyamegosztás használata sem jelent problémát. Működhet szerverként és kliensként is egyaránt. Sajnos a közismert cccam nem futtatható rajta, de más cam-ok tudják kezelni a máshonnan kapott cccam adatokat. Cam-ból többfélét is tudunk telepíteni, az egyik legmegbízhatóbb talán az oscam, a másik pedig az mgcam, mindkettő letölthető és telepíthető a készülékre (fogadják a cccam adatokat is). A kártyamegosztás otthoni (lakáson belüli) használata nem minősül illegális tevékenységnek, így több TV használatakor lehet egy picit spórolni a szolgáltatói box-ok árain. Kártyamegosztást csak készülékhez nem párosított kártyával lehet beállítani, ilyen pl. az Olcsó TV kártya, használható bármilyen Conax fogadóval ellátott készülékben.

A szoftverről többet olvashatsz a Coolstream HD1-C tesztben, teljesen megegyezik ezzel a típussal, minden igaz a ZEE-re is, amit ott leírtam. A készülékhez támogatás sajnos leginkább csak német nyelven érhető el, ezért nyelvismeretek hiányában én a google fordító használatát ajánlom (nekem is ő segített). A coolstream.to oldalon található egy nagyon jól összeszedett kérdés gyűjtemény, érdemes itt kezdeni, azután pedig a Neutrino HD Wiki-n folytatni.

 

Értékelés:

A Coolstream ZEE képminőségben szerintem az etalonnak számít, bárcsak az olcsóbb kategória készülékei is ilyen kitűnő minőséggel büszkélkednének. A készülék egy kicsit olcsósított változat, nincs modulfogadó és az előlap is kicsit puritán, a kijelzőt is mellőzték, a hátlapi csatlakozókra viszont nem lehet panasz. A Neutrino HD egy jól használható rendszer, sok extrával és ami nagyon fontos: folyamatos a fejlesztése, mindig jön belőle újabb verzió. Összességében nem rossz készülék a Coolstream ZEE, a teszt alatt végig stabilan működött, hibát, vagy instabilitást nem tapasztaltam. A Linux rendszernek köszönhetően számos plusz kiegészítővel bővíthető, okosabbá tehető. A ZEE jelenleg bruttó 59.900-Ft-ért már hazavihető, ez az ár még barátinak mondható, tekintve, hogy egy nagyon jó késszülékkel állunk szembe, semmiképp nem hasonlítható a huszonpárezres hdtv vevőkhöz.

A Coolstream ZEE digitális HDTV műholdvevőt a Mediavox-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.

Megvásárolható a Mediavox webáruházban.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket a fórumban várjuk. Katt IDE.

 

digiportal.hu 2011. március 3.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .