banner

Coolstream NEO HDTV műholdvevő teszt

Következő tesztünkben a COOLSTREAM zászlóshajóját a NEO-t vesszük górcső alá. Jelen készülék a gyártó kínálatában szereplők közül a legjobban felszerelt hardverrel rendelkezik. A Coolstream vevőkön kivétel nélkül Neutrino HD vezérlő szoftver fut, ez alól a NEO sem kivétel, tehát szoftveresen teljesen megegyezik a korábban tesztelt kistestvérekkel. Azt már szinte említenem sem kell, hogy a Neutrino is Linux rendszer, ennek köszönhetően a tudása szinte kimeríthetetlen, mindig tudunk valami újdonságot belecsempészni.

banner

Na kezdjünk is neki, nézzük, hogy mit rejtettek a dobozba. A csomagolás, már az új stílust követi, hasonlóan a ZEE-hez, itt is igényes dizájnnal találkozunk. Kibontás után, végre nem csak egy távirányítót találtam, hanem jó sok minden mást is. A HDMI kábel itt alap tartozék (minden HDTV vevőnél így kellene lennie), a távirányítóhoz kapunk elemeket is, King-Kong márkájút 🙂 . Van egy angol nyelvű rövid használati útmutató, és a hálózati kábelt is külön csomagolták. Ezeken kívül kapunk még hozzá egy belső merevlemez beépítő kellékcsomagot és egy SATA kábelt a csatlakoztatásához. Semmi nem maradt ki a dobozból, rögtön használatba tudjuk venni a beltérit.

 

Az előlap véleményem szerint nagyon jól néz ki, igényességet tükröz, biztos, hogy jól fog mutatni a nappaliban. A fényképen nem nagyon jön vissza, de a fekete terület az valójában tükrös, ez mögött van a teljesen grafikus, 12 karakteres, pontmátrix VFD kijelző, ezen minden lényeges információ megjelenik, a csatorna nevétől kezdve az éppen aktuális menünévig, készenléti állapotban az órát is kijelzi. A kezelőszerveket nem rejtették el, de egyáltalán nem mutat csúnyán, a bekapcsoló gomb körül kék led világít, ami két részből tevődik össze, a menüben tudjuk állítani, hogy mikor és hogyan világítsanak, együtt, vagy külön-külön attól függően, hogy használatban, vagy készenlétben van a készülék. A jobb oldalon egy is lenyitható ajtó mögött található a 2 db kártyaolvasó és a CI modulfogadó. Van az előlap közepén még egy USB aljzat is, de szerencsére hátra is került belőle, így nem fog belőle folyamatosan kilógni a pendrive, viszont ha gyorsan szeretnénk a képeinket megmutatni a vendégségbe érkezett ismerősöknek, akkor nem kell hátul keresgélni.
A műholdvevőt megfordítva valóságos csatlakozó arzenál fogad, nem nagyon tudok olyat mondani, ami nincs rajta. Bal szélén az antenna be és loop kimenet mellett van egy NE TÁVOLÍTSA EL feliratú matrica, ami a második tuner helyét takarja el, egyelőre még nem rendelhető hozzá plusz tuner, de a forgalmazó tájékoztatása szerint rövidesen ez is elérhetővé válik, lesz műholdas DVB-S2, kábeles DVB-C, vagy földfelszíni DVB-T is tehető mellé. Tovább haladva jobb oldalra láthatjuk a TV komponens és kompozit kimeneteket, valamint a hagyományos sztereó audió jobb és bal csatlakozóit. Ezek mellett találunk egy hagyományos tévékhez használatos SCART csatlakozót, felette pedig egy RS-232 szerviz portot, amivel nagy baj esetén helyre tudjuk hozni a készüléket. A soros port mellett van egy analóg modem, nem tudom, hogy mi a funkciója, de ilyen is van. Nem maradt le a digitális optikai hang kimenet sem, így könnyedén tudjuk csatlakoztatni a házimozi rendszereket hozzá. A HDMI nagy felbontású kimenet magától érthető egy HDTV készüléken, ennek a jobb oldalán van egy e-SATA külső merevlemez csatlakoztatására használható aljzat is. Elmaradhatatlan csatlakozó a hálózati internet LAN portja is, ez alatt pedig még egy USB kimenetet találunk, pendrive, vagy merevlemez csatlakoztatására. A hálózati tápkábele nem beépített ezért főkapcsoló nem került rá. Igazán nem lehet panasz a csatlakozókra, itt tényleg megtalálunk mindent. Ezeken kívül itt megemlíteném a belső merevlemez beépítésének a lehetőségét, mert ilyet is lehet beletenni, sajnos csak 2,5-es méretű notebook winchesternek van benne hely, ezt a mellékelt kerettel és csavarokkal tudjuk rögzíteni a készülék belsejében. A tápkábel a tápegységről jön le, és ne felejtsük el a SATA kábelt is csatlakoztatni. Ha valaki szeretne sokszor műsorokat rögzíteni, akkor ez a legjobb megoldás a számára, nem foglal a beltéri mellett helyet, szinte hangtalan és bármikor rendelkezésre áll.
A Coolstream NEO távirányítója teljesen egyedi kialakítású, igényesen összerakott példány. Az egész előlapot egy átlátszó műanyag fedi, a szám és a hangerő gombok pedig átlátszóak. Nekem nagyon tetszik, látszik, hogy nem előregyártott tömegcikk. A gombok kemények, lehet érezni a lenyomásukat, az elhelyezésükkel sincs semmi probléma, itt is középre csoportosítottak minden lényeges gombot, kis megszokás után sötétben sem fogunk mellényúlni. Az érzékenységével sincs probléma, falról visszaverődve is jól működik.
A szoftver a NEO esetében is a Neutrino HD, már ezzel érkezik a készülék, nem szükséges külön feltenni. A Neutrino HD a Coolstream beltérik saját vezérlőszoftvere, de azért néhány más típuson is futtatható (pl. UFS-910). Linux alapú, így számtalan kényelmi szolgáltatás megtalálható benne, igényeink szerint bővíthetjük kiegészítőkkel, de azért nincs olyan sok minden hozzá, mint egy Enigma2-es Dreambox-hoz. A Neutrino-ból nincs minden Coolstream típusa külön verzió, egyazon szoftver bármelyik készülékre feltehető, 100% kompatibilisek egymással, így nem nagyon fordulhat elő, hogy rossz szoftver kerül rá. Létezik hozzá alternatív firmware is, én feltettem az NG-Return csapat Coolstream Neutrino mod-ját, de nagyon gyorsan le is vettem. Kinézetre kicsit más stílusban jelenik meg, mint a gyári, de a nagy része teljesen megegyezik, különbség csupán egy menüben van, ez a csapat nevét viseli és itt megtaláljuk az előretelepített cam emulátorokat, valamint néhány plusz beállítást. Magyar nyelv nem volt benne, ezért én úgy gondoltam, hogy inkább a magyar nyelv, a gyári stabilitás és kézzel telepítem az mg-, vagy az oscam-ot a gyárira. A gyári firmware fejlesztése folyamatosan történik, időről-időre jelenik meg új verzió, a frissítése gyerekjáték, csak a menüben kell kiválasztani a kívánt szoftvert és az OK gomb megnyomására automatikusan letölti, majd frissíti a rendszerünket, természetesen megvan a kábeles és az USB frissítés lehetősége is, a körülményesebb megoldások kedvelőinek.
Az első bekapcsoláskor itt is egy telepítő menü fogad minket, az első ablakban van a nyelv beállítása, ahol ha kiválasztjuk a Hungarian lehetőséget már mindenhol magyarul fog hozzánk szólni a készülék. Itt tovább lépkedve az alap beállítások után lehetőségünk van lekeresni a kívánt műholdakat is. A keresés pontosságához érdemes a satellites.xml fájl frissíteni a beltériben, ez tartalmazza a műholdak aktuális TP frekvenciát. Ezt a fájl ingyenesen elkészíthetjük és letölthetjük a satellites-xml.eu weboldalról, ezután FTP-n keresztül kell felmásolni a var/tuxbox/config mappába, majd újraindítani a készüléket, utána már indíthatjuk a keresést.

A menü kinézete egyszerű, sima lista stílusban jelenik meg, de annyi minden van benne, hogy először én is eltévedtem az almenük rengetegében. Az egyszerű menünek köszönhetően nagyon gyors a készülék, nem kell várakozni a gombok megnyomásakor.

A TV adás képminősége kitűnő, ezt úgy kell érteni, ahogy írtam, én nem nagyon találkoztam még másik ilyen szép képet adó beltérivel, ez az összes Coolstream készülékre igaz (legalábbis amik jártak nálam). Ha gond lenne néhány mpeg2 SD adás képével, akkor ezen is tud segíteni a beltéri, van benne két képjavító funkció is, amiket igény szerint kapcsolhatunk ki-be. A kép opciók menüben a felbontás beállításnál kitudjuk választani a 24p True Cinema megjelenítést is, ez filmeknél jöhet jól, kicsit visszaadja a mozi hangulatát, a Coolstream beltériken kívül még nem találkoztam ilyen lehetőséggel.
A csatorna váltás sebessége gyors, kódolatlan és SD csatornáknál szinte azonnali, a HD adóknál kb. 1mp telik el a gombnyomástól a kép megjelenítéséig. Az EPG jól funkcionál, van idősávos nézet is, a magyar karakterek jól jelennek meg. Az EPG-t is részletesen személyre tudjuk szabni a menüben, kinek mi az igénye, de akár nagyobb méretet is beállíthatunk hozzá (én megtettem, kényelmesebb olvasni).rnA menüben a kinézetet igényeink szerint tudjuk variálni, egy külön menüpont csak ezzel foglakozik, minden beállítást tudunk módosítani a betű mérttől elkezdve, a háttérszínen át, egészen a teljes stílusig. Új skineket nem nagyon lehet letölteni hozzá, de a gyárit teljesen áttudjuk alakítani, vagy választhatunk az előre beállított sémák közül is.
A készülék alkalmas a PVR felvételre és a Time Shift – időeltolásos tévézésre is, ehhez szükséges egy merevlemez, vagy pendrive csatlakoztatása, ezt megtehetjük USB-n, e-SATA-n, vagy a belső SATA csatlakozóval, én javaslom egy belső merevlemez beépítését, ha már van neki hely, akkor használjuk is ki (kevésbé hozzáértők, vagy a szerelést nem vállalók már a vásárláskor kérhetik a beszerelését). A merevlemez lehet bármilyen fájlrendszerű (ntfs is), de javasol a box-al leformáztatni ext, linux formátumra, ezzel a leggyorsabb és legmegbízhatóbb a működése. A felvételeket tudjuk időzíteni az EPG műsorújságból, de megadhatunk neki konkrét időpontokat is, a rögzítés helyét a menüben lehet beállítani. A felvett műsorokat tömörítés nélkül rögzíti minden kiegészítő adattal együtt (hangsávok, műsorinfó). Beépített merevlemez esetén FTP-n keresztül tudjuk a számítógépre másolni a szerkeszteni kívánt filmeket, elvileg samba megosztást is lehet rá telepíteni, de nem nagyon találtam róla infót.

Hálózat, erről is ejtsünk néhány szót. Mindenképp tanácsos az internetre kötni a beltérit, legjobban így tudjuk kihasználni a lehetőségeit. Egy ilyen kategóriájú készülékből kicsit hiányoltam a beépített wifi adaptert, de pont a teszt készítése közben érkezett egy jó hír, hogy a legújabb v2.0 szoftverben már megjelent az USB wifi adapter támogatás! USB vezeték nélküli adapterek közül egyelőre csak a Realtek 8712, 8188, 8191, 8192 chipset-el rendelkezőket támogatja, erről a használni kívánt eszköz gyártói oldalán találhatunk felvilágosítást. Miután a router-re kötöttük, attól a DHCP-n keresztül tud kapni automatikusan IP címet, én itt is inkább a FIX IP beállítást favorizálom, hogy mindig minden körülmények között eltudjuk érni a beltérit. A Coolstream alapból tud FTP és Telnet kapcsolatot. Az FTP-n tudunk fájlokat másolni rá pl. kiegészítők telepítése, a telneten pedig linux utasításokat tudunk neki kiadni, vagy az aktuális állapotát lekérdezni. Van beépítve egy nagyszerű webes felület is, ami a yWeb névre hallgat, alapból a 80-as portot használja, így elegendő a box IP címét beírni egy böngészőbe és megnyitni azt. Az alap beállítás szerint root a felhasználói név és coolstream a jelszó, ezt érdemes megváltoztatni, de ha a 80-as portot kiengedjük a routeren kívülre akkor már kötelező. A web felületen keresztül vezérelhetjük a beltérit, időzíthetünk TV adásokat felvételre, szerkeszthetjük a csatorna listát, készíthetünk képernyőképeket, de akár távolról online is tévézhetünk. A web felületen távolról akár a kikapcsolt készüléket is betudjuk kapcsolni a wake-on-lan használatával.

A Coolstream NEO támogatja a kártyamegosztást is, alapból nincs feltelepítve cam hozzá, de az interneten elérhető többféle lehetőség, az alap gyári szoftverre is lehet telepíteni FTP-n keresztül, a részletes beállításról német nyelven a coolstream.to fórumon lehet tájékozódni (google fordító jó találmány). A közismert cccam-ot szerverként nem kezeli, de a bejövő vonalakat tudja fogadni, szervernek az oscam-ot és az mgcam-ot ajánlott használni, mindkettő tökéletesen fut a készüléken. A kártyamegosztás otthoni (lakáson belüli) használata nem minősül illegális tevékenységnek, így több TV használatakor lehet egy picit spórolni a szolgáltatói box-ok árain. Kártyamegosztást csak készülékhez nem párosított kártyával lehet beállítani, ilyen pl. az Olcsó TV kártya, használható bármilyen Conax fogadóval ellátott készülékben.

Vélemény:
A Coolstream NEO egy kitűnő készülék, nagyon jól használható a Neutrino HD rendszernek köszönhetően. Kivételes képminőséggel rendelkezik, biztosan megfelel a legigényesebb szemeknek is. A szoftverét folyamatosan fejlesztik, és nagyon jó a támogatás is hozzá (igaz, nem magyarul). A teszt alatt nagy hibával nem találkoztam, fagyás, vagy bizonytalan működés nem fordult elő. A későbbiekben lesz lehetőség a tunerek bővítésére, így lehet majd kábeles, vagy földfelszíni adásokat is nézni vele.

Aki egy profi HDTV műholdvevő vásárlásán gondolkozik, annak bátran merem ajánlani ezt a készüléket, nem hiszem, hogy csalódni fog benne. A minőséget meg kell fizetni, ezért az ára nem kimondottan pénztárcabarát, jelenleg bruttó 85,000.-Ft-ért vihető haza.

A Coolstream NEO digitális HDTV műholdvevőt a Mediavox-tól kaptuk, nagy köszönet érte!

Megvásárolható a Mediavox webáruházban.

A teszt alatt az műholdas szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.olcso.tv honlapon.

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket a fórumban várjuk. Katt IDE.

Kapcsolódó tesztek:

 

 

digiportal.hu 2011. március 22.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .