banner

Coolstream HD1-C digitális kábel vevő teszt

Ez a készülék teszt két újdonságot is tartogat számunkra, oldalunkon ez az első digitális kábeltévé vételére alkalmas beltéri, valamin egy eddig még nem tesztelt márkát, a Coolstream-et ismerhetjük meg.

banner

Jelen teszt főszereplője a Coolstream HD1-C névre hallgat, ami egy digitális kábeltévé vételére szolgáló set-top-box egység, szoftvere linux alapokon nyugszik, ezáltal számtalan kapu nyílik meg a használók előtt. A Coolstream leginkább a német piacon örvend nagy népszerűségnek, de azért a magyar honosítás sem hiányzik belőle, a gyártása Koreában történik, így talán a minőségre sem lesz panasz, de ez a későbbiekben kiderül.

A dobozban a készülék mellé sajnos nem pakoltak túl sok kiegészítőt, szám szerint egy extrával sem találkoztam. Mindössze csak a távirányítót (elemekkel) és egy angol nyelvű kezelési útmutatót találtam. Hiányzik a TV összekötő kábel is, így vásárláskor ne felejtsük el megvenni a HDMI kábelt.

A készülék előlapja elegánsan van megtervezve, csupán a márka, a típus jelzés és néhány logó került rá, kezelő szerv nem látható kívülről. Kinézetre sem mondanám csúnyának, bár a sötétített műanyag előlap egy picit átlátszó (amint az a képen is látható). A teljes előlap lenyitható, ez mögött már megtalálunk mindent, amire szükségünk lehet a használat során.
A jobb oldalon van egy beépített kártya olvasó, ami a CONAX rendszerű kártyákat kezeli (de egy kis ügyességgel rávehető más chipkártyák olvasására is), alatta pedig két modulfogadó kapott helyet. Jelenleg nem túl sok szolgáltató biztosít modult kártyával együtt a kódolt digitális adások vételére (korábban a TvNetwork adott ilyet, de már megszűntek, másról én nem tudok), de ha nem használnak a rendszeren kártya párosítást, akkor minden probléma nélkül működhet ebben a készülékben is az előfizetés. Ilyen szolgáltató például a T-Home, nincs párosítva a kártya a kábel TV vevőegységhez, ezért az használható más beltériben is (hangsúlyozom: nem műholdasról van szó).
Az előlap közepén találunk egy USB aljazatot, ide lehet csatlakoztatni a különböző tároló egységeket, sajnos csak elől van USB, a hátlapra nem jutott belőle. A teljesen grafikus VFD kijelző jól olvasható, nagy méretű, de a védőfóliát vegyük le róla, különben napfényben tükröződik. A kijelző alatt megtalálunk minden szükséges kezelőszervet a távirányító nélküli vezérléshez, innen is elérhető majdnem minden funkció.

A hátlapról nem hiányzik semmi, minden lényeges csatlakozási lehetőség rákerült. Bal szélen van a kábeltévé antenna bemenet, ez egy kicsit furcsa nekem, mert F csatlakozós, míg a kimenet hagyományos antenna csatlakozós. Jobb felé haladva találunk komponens és kompozit videó kimeneteket, sztereó hang kimenetet a külső erősítők számára, de az optikai csatoló jobb minőséget biztosít, és térhangzás átvitelére is lehetőséget nyújt. Került rá egy soros RS-232 szerviz port is, ami nagy baj esetén nyújthat segítséget (elszoftverezés). Került rá hagyományos scart csatlakozó is, amivel a régebbi TV készülékekhez tudjuk csatlakoztatni, de egy HD beltérinél inkább a HDMI aljzat használata javasolt. A HDMI csatlakozó mellett találunk egy ethernet hálózati interfészt, amivel az internetre köthetjük rá a box-ot (feltétlenül ajánlott a használata, így lesz teljes a készülék tudása). Ez a beltéri képes fogadni e-sata merevlemezeket is, belső merevlemez beépítésre sajnos nincs lehetőség. Található a hátlapon egy analóg telefon csatlakozó is, gondolom, hogy ez modem lesz, teljesen felesleges, csak sejtem, hogy a dreambox készülékekhez hasonló okokból van ott. A hálózati kábele beépített és főkapcsolóval is ellátták a beltérit.

A távirányítója nagyon szemre való, kis méretű, de kényelmesen kezelhető. Ergonomikus kialakítása végett jól kézbe illik, első látáskor kicsit tartottam tőle, hogy kényelmetlen lesz a használata, de pozitívan csalódnom kellett. Az érzékenysége megfelelő, falról visszaverődve is jól funkcionál. A gombok csoportosítása nagyon jól van kialakítva, középen helyeztek el körben minden lényeges gombot, így könnyen megszokható a használata, valamint minden lényeges funkció azonnal elérhető róla. Ezen felül, ha mégsem lennék elégedettek a gombok funkcióival, a készülék menüjében teljesen át tudjuk konfigurálni a kiosztás, át lehet helyezni bizonyos funkciókat más gombra, mindezt felhasználóbarát módon tehetjük meg, nem kell hozzá programozói tudás.

A Coolstream HD1-C vezérlőszoftvere Neutrino névre hallgat, már a vásárláskor ez van rajta, nem kell külön feltenni. A Neutrino érdekessége, hogy a különböző típusú Coolstream készülékekre is feltehető ugyanazon verzió, tehát nincs külön szoftver erre, külön arra. A Neutrino egy linux alapokra épített nagyon jól használható rendszer, amit más beltéri egységeken is megtalálhatunk, mint opciós felület. Leginkább az Enigma2-höz tudnám hasonlítani, de természetesen lényeges különbségek vannak a két rendszer között. A Neutrino kis erőforrás igényű, ezért hihetetlen gyorsan működik, de az is igaz rá, hogy nem olyan szép a kezelő felülete, mint egy Dreambox-on lévő Enigmának. A készülék használatához elengedhetetlen némi számítógépes felhasználói ismeret, főleg akkor ha nem csak tévézésre akarjuk használni, hanem programokat is telepítenénk rá, vagy akár ha kártya megosztás szeretnénk rajta beállítani. Na nem kell megijedni, elég csak tudni, hogy mi azaz ftp és telnet, valamint néhány linux paranccsal sem árt tisztában lenni. A készülékhez támogatás sajnos leginkább csak német nyelven érhető el, ezért nyelvismeretek hiányában én a google fordító használatát ajánlom (nekem is ő segített). A coolstream.to oldalon található egy nagyon jól összeszedett kérdés gyűjtemény, érdemes itt kezdeni, azután pedig a Neutrino HD Wiki-n folytatni.

A hazai kábelszolgáltatók többsége kódoltan sugározza a digitális adásait. A UPC kábel Nagravision kódrendszert használ, ahol a kártya párosítva van a szolgáltatói beltérivel, a T-Home Conax rendszert használ, és nincs párosítva a kártya, tehát működhet ebben a beltériben is. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy nálam a Digi Kábel van bekötve, itt kódolatlanul jönnek a digitális adások, csak az HBO csatornákon van Nagravision rendszer (itt is párosítva van a kártya), minden SD és már 8 HD csatorna is elérhető kódolatlanul. A kisebb szolgáltatóknál érdemes telefonon megkérdezni az ügyfélszolgálatot a használt kódolási formáról, és a vételi lehetőségekről.

A készülék első bekapcsolásakor egy telepítő menü köszönt minket, az első ablakban tudjuk a nyelvet is beállítani, itt válasszuk ki a Hungarian lehetőséget, ezután már minden magyarul lesz kiírva. Én elsőre végigléptettem a telepítő menüt, de nem talált egy csatornát sem. Ebben a készülékben is van egy olyan adatbázis fájl, ami az előre beállított frekvenciákat tárolja. Nálam DigiKábel a szolgáltató, ezért átszerkesztettem ezt a cables.xml nevű fájlt az itt elérhető frekvenciáknak megfelelően. Ezt a fájlt elérhetővé is teszem, csak a budapesti DigiKábel frekvenciákat állítottam be, de nem nagy kunszt az átszerkesztése, csupán egy szövegszerkesztő és a DigiKábel aktuális digitális frekvenciája kell hozzá. Ezt a cables.xml fájl ftp-n kell a beltérire másolni a /var/tuxbox/config nevű mappába. Ha átmásoltuk, akkor egy újraindítás után már betudjuk állítani az automata keresésnél a szolgáltatónkat, és megtalál minden digitális adót.
A keresés nagyon gyorsan végigmegy, körülbelül 10-15 másodperce volt szüksége az adók letöltéséhez. A csatornákat kedvünk szerint tudjuk rendezni, módosítani, csoportosítani, erre két lehetőségünk is van, vagy a beltéri menüjében a távirányítóval rendezzük őket, vagy használhatjuk a készülék web-es felületét is. A Neutrino-ban alapból van egy nagyon jól használható web-es információs, konfigurációs felület, ennek a neve yWeb. Miután csatlakoztattuk az internet hálózatra a készüléket, annak az IP címét egy web böngészőbe megnyitva érhetjük el ezt a felületet. Számos kényelmi szolgáltatást biztosít, távolról időzíthetünk felvételeket, szerkeszthetjük a csatorna listát, készíthetünk képernyőképet, megnézhetjük a tévé műsort, vezérelhetjük a készüléket, élőben nézhetünk távolról TV-t és még sok hasznos funkció elérhető róla. Használatba vételkor feltétlenül változtassuk meg a gyári jelszót, ez hatványozottan érvényes, ha az interneten is elérhetővé tesszük a beltérit. A gyári felhasználónév: root a jelszó pedig coolstream.

A csatorna váltás sebessége nagyon gyors, szinte azonnali, a HD csatornáknál kicsit lassabban jelenik meg kép, de itt is benne van a 2mp-es limitben. A gyorsaság úgy alapvetően mindenhol igaz a készülékre, a teszt során sehol nem találkoztam belassuló menüvel, de hosszasan várakoznom sem kellett valamely beállítás elmentésére.rnA képminőségről csak jót tudok írni, kristálytiszta mind az SD és mind a HD adás, még talán azt is megmerném kockáztatni, hogy jobb, mint a beépített tuneres Samsung TV-m. A felbontást 1080p-ig tudjuk állítani, és itt van egy olyan, amit még nem láttam műholdvevőnél, a Coolstream tudja a 24p true cinema módot !!! Ezáltal úgy nézhetünk meg filmeket, ahogy azt a rendező megálmodta, valós képkocka sebességen. Azonban, akadt egy kis hiba a felbontásoknál, ha auto módra teszem a beállítást, akkor a TV műsor képe nem jelenik meg, a hang szól és a menüt is látom, amint átállítom manuális felbontásra rögtön jó lesz. Nem nagy gond, csak egyszer kell beállítani, de létező hiba.
A TV kép javítására is van egy opció a menüben, én bekapcsoltam, de lényeges javulást nem vettem észre, lehet, hogy ez csak gyengébb minőségű adásoknál jelentkezik, a DigiKábel viszonylag jó minőségben, magas bitrátával sugározza adásait.

Az EPG, elektronikus műsorújság sem hozott csalódást, van idősávos nézet, és van csatorna mód is, ahol csak az aktuális adó műsorait láthatjuk. A magyar karakterek támogatása jó, jól jelennek meg az ékezetes betűk is. Az EPG is részletesen beállítható a menüben, megadható, hogy hány napra előre töltse le a tartalmakat és meddig tárolja azokat visszamenőlegesen. Természetesen EPG-ből is lehet műsorokat időzíteni felvételre, ha van külső tároló egység csatlakoztatva. A műsorokat tömörítés használata nélkül rögzíti, minden kiegészítő adattal együtt (hangsávok, műsorinfó). A mentés helyét a menüben lehet beállítani, a merevlemez lehetőleg a beltérivel legyen leformázva linux fájlrendszerre (ext). A Time Shift (időeltolásos tévézés) sem maradt ki a készülékből, ehhez is szükséges valamilyen USB meghajtó, de ide elegendő egy pen drive is, ha rögzíteni nem akarunk vele.
Multimédiában már nem remekel annyira a Coolstream, lejátszani csak a felvett műsorokat és néhány .mkv kiterjesztésű filmet tud, DivX/Xvid támogatás nincs benne. Van egy egyszerű mp3 zenelejátszó és jpeg kép nézegető beépítve, ezek jól működnek. Én továbbra is úgy látom, hogy a beltéri egység tévé vételre való, média lejátszásra, média lejátszót használjuk.
A menü kinézete nem változtatható annyira, mint egy enigma2-es dreambox estében, de azért itt is személyre tudjuk szabni a színeket, van jó néhány beépített séma, vagy saját színösszeállításokat is kialakíthatunk. A menü betűk mérete is személyre szabható, igény szerint tudjuk növelni, vagy csökkenteni a fontok méretét, ez is újdonság volt nekem, mert nagyon felhasználó barát módon tehetjük ezt meg.
Van egy nagyon jó és hasznos információs ablak a menüben, itt minden lényeges technikai adatot megkapunk az aktuális csatornáról, ráadásul grafikonon ábrázolja az átviteli bitsebességet, ebben írja a legkisebbet, legnagyobbat és az átlagost is, nagy segítség lehet, ha valami hibát látnánk az adásban, gyorsan megtudjuk nézni, hogy mit művel a szolgáltató.
Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy mindig a legfrissebb szoftver legyen a beltérin, folyamatosan fejlesztik, javítják, bővítik a készülék tudását. A szoftver frissítéshez nem kell semmilyen szakismeret, egyszerűen a menüből elindítható, és az internetről automatikusan letölti azt. Itt is igaz az, ami minden frissítésnél, ha elindítottuk, akkor nem szabad leállítani, minden esetben meg kell várni, amíg újraindul, és újra megjelenik a kép. Ha megszakítjuk, azzal tönkretehetjük a beltérit, és csak komolyabb ismerettel, esetleg szerviz bevonásával javítható.

Értékelés: A Coolstream HD1-C kábeles digitális vevő nálam kitűnőre vizsgázott. A képminősége szemet gyönyörködtető, olyan extra is van benne, ami máshol nincs, név szerint: 24p true cinema. A Neutrino felülete HD felbontású, szépen összerakott, de nem a dizájnra mentek rá, hanem a használhatóságra és a gyorsaságra. A teszt során, fagyással, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam, meglepően stabilnak bizonyult. Egy valami húzza csak le az értékelést, ez pedig az ára, mert nem az olcsó készülékeke közé tartozik, jelenlegi kiskereskedelmi bruttó ára 65.000- Ft. kicsit drága.
Aki Digi Kábelre szeretne digitális vevőt, annak a Coolstream nagyon jó választás lehet.

A Coolstream HD1-C digitális kábel TV vevőt a Mediavox-tól kaptuk kölcsön a teszt idejére, köszönjük nekik.
Megvásárolható a Mediavox webáruházban.

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket a fórumban várjuk. Katt IDE.

 

digiportal.hu 2011. március 3.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. Nem semmi készülék! :)>-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .