banner
BlitzWolf BW-TH13 USB dokkoló állomás teszt

BlitzWolf BW-TH13 multifunkciós dokkoló állomás teszt

Egy nagyon érdekes kütyü lesz a következő tesztünk főszereplője, ami nem más, mint a BlitzWolf BW-TH13 USB dokkoló állomás. Ez egy olyan multifunkciós eszköz, amivel jelentősen bővíthetjük a laptopunk, vagy asztali számítógépünk csatlakozási lehetőségeit.

Néhány évvel ezelőtt az üzleti kategóriás notebookok egyik fontos kiegészítője volt az úgynevezett dokkoló állomás. Ennek az volt a gyakorlati szerepe, hogy az irodába beérkezve, egyszerűen csak behelyeztük a dokkolóba a laptopot és máris egy asztali gép előtt találtuk magunkat. A dokkolóhoz volt csatlakoztatva a külső monitor, billentyűzet, egér, nyomtató és minden más helyhez kötött kiegészítő és eszköz. A munkaidő végeztével pedig egy mozdulattal kivettük a gépet és már mehettünk is haza, ahol a notebookon folytathattuk tovább a munkát. Jómagam is évekig ilyet használtam, nagyon kényelmes és praktikus, főleg akkor, ha sokszor az irodán kívül is szükségünk van a számítógépünkre.

banner

Manapság már nem sok üzleti kategóriás gépen van dokkoló port, az otthoni modelleken pedig egyáltalán nincs. Ennek az az oka, hogy a drága dokkoló portot és dokkoló állomást – ami ráadásul egy gyártón belül is csak pár típussal volt kompatibilis – felváltották a jóval univerzálisabb USB csatlakozású dokkolók, mit amilyen a BlitzWolf BW-TH13 is. USB Type-C port gyakorlatilag már szinte minden modern notebookon megtalálható, és ezen keresztül ugyanúgy elérhetünk minden külső portot, hasonlóan, mint a régebbi dokkolókkal. A BlitzWolf ezúttal sem aprózta el a dolgokat, gyakorlatilag minden létező külső portot rátett a dokkolóra, sőt még SSD kártyával külső tárhelyként is használhatjuk.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 90,99$ ~ 34.500.- Ft

Kupon: BG26080b

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

A BlitzWolf BW-TH13 kicsomagolása

A csomagolás ezúttal is a már hagyományosnak mondható zöld-fehér Blitzwolf stílusban pomázik (értsd: semmi extra). A dobozon belül a dokkolóállomás mellett nem túl sok kiegészítőt találunk, mindössze 2db USB kábel és egy használati útmutató lapult alatta. Mindkettő USB kábel Type-C -Type-C típusú, azonban az egyik dupla. Ez a dupla kábel olyan notebookokhoz használható, ami töltést is képes felvenni az USB kábelen keresztül (meg nyilván olyanokhoz amin van ilyen). Jó lett volna egy hagyományos USB – USB Type-C variáció is a régebbi eszközökhöz, hiszen azokkal is működik a készülék.

A csomag tartalma:

  • BlitzWolf BW-TH13 dokkoló
  • USB-C – USB-C kábel
  • Dupla USB-C – Dupla USB-C kábel
  • Használati útmutató (angol)

Külsőségek, kinézet

A BlitzWolf BW-TH13 dokkoló egy elég kisméretű, de annál nagyobb tudású készülék, a szélessége 12,3cm, a mélysége 6cm, és a magassága is csupán 5,8cm. Az összeszerelést és az anyagminőséget tekintve egyetlen rossz szót sem tudok írni, ezúttal valóban prémium anyagokból rakták össze. A ház alja és a felső része biztosan műanyag, de a készülék borítása szerintem alumínium, habár erre utaló kitételt nem találtam a gyári specifikációban.

Milyen csatlakozók vannak a BlitzWolf BW-TH13 dokkolón

A csatalakozók elől és hátul találhatók meg, előre kerültek azok amiket nagy valószínűséggel aktívan használni fogunk, hátulra pedig azok, amikbe csak egyszer kell bedugni a kábeleket. Az első oldalalán van 3db nagy sebességű USB 3.0 port, ahova bármilyen USB kiegészítőt bedughatunk. Ezek mellett balra találunk egy normál méretű és egy micro SD kártya olvasót a memóriakártyáink számára. Van egy USB Type-C port is az első felén, ahova egyszerűen csatlakoztathatjuk a telefonunkat. Végezetül találunk még egy 3,5mm-es audio jack csatlakozót is, ami a fülhallgató mellett mikrofont is képes fogadni (ha egy kábelen vannak, akkor is).

A BlitzWolf BW-TH13 dokkoló hátulján már egy kicsit érdekesebb a helyzet, ugyanis én sem tudtam elsőre, hogy néhány felirat mit jelent. Először is, ami biztos, hogy van 2db normál USB 2.0 bemenet, ide értelemszerűen a kisebb sebességet igénylő eszközöket érdemes bedugni, mint pl. a billentyűzet, vagy az egér. Monitor kimenetből összesen 4db-ot láthatunk a képen, 3db HDMI és 1DB VGA port áll a rendelkezésünkre. A BlitzWolf BW-TH13-ból létezik egy olyan változat is, amin a VGA helyett Display port van, de mint a képen is látszik a tesztpéldány VGA-val rendelkezik. A HDMI portok maximum felbontása akár 4K@60Hz is lehet, de ha csatlakoztatva van a VGA is, akkor maximum 1080p Full HD módban használhatjuk őket. Összesen 4db monitor meghajtására képes, de ennek az a feltétele, hogy mindkét USB-C (1,2) csatlakoztatva legyen.

A hátsó oldal alsó felén találunk még egy RJ45 LAN portot is, ami a specifikációk szerint gigabites sebességre képes, valamint van még itt 3db USB Type-C port is. A bal oldali USB-C port PD3.0 jelzéssel van ellátva, ezen a csatlakozón adatot nem fogunk átvinni, ellenben feszültséget annál inkább. Ez egy adapter bemenet, úgynevezett Power Delivery port, ahova egy külső adapter csatlakoztathatunk max. 100W teljesítményűt, és a jobb oldali USB-C 2 jelzésű csatlakozón keresztül ebből max. 87W-ot tovább tud küldeni a notebook felé az akkumulátor töltésére. Fontos, hogy csak a DP kompatibilis notebookokkal fog működni ez a töltési mód. Még említést kell tenni a jobboldali USB-C 1 feliratú csatalakozóról is, ezen is csatlakozhatunk a notebook-hoz, azonban itt csak a HDMI1 csatlakozó fog működni, a többi csatlakozó használatához és az SSD eléréséhez szükséges, hogy az USB-C 2 porton keresztül is összekössük a gépünkkel.

Külső tárhelyként is használható

A BlitzWolf BW-TH13 egyik legnagyobb különlegessége az M.2 SSD-vel való bővíthetőség. Többféle méretű SSD-vel kompatibilis, belehelyezhető a 2280, 2260, 2242 és 2230 méretű M.2 lapkák. Kizárólag SATA SSD-vel működik, abból is max. 2TB kapacitású helyezhető bele. Nem kompatibilis az NVMe és a PCIe SSD-kkel sem, csak és kizárólag SATA modelleket fogad magába. Miután az SSD-t behelyeztük és rögzítettük a műanyag pöcökkel, máris csatlakoztathatjuk a számítógéphez és azonnal megnyílik a fájlkezelő ablaka, használatba is vehetjük az új külső tárhelyünket. Én egy Western Digital M.2 SSD-vel próbáltam ki, abból is egy WD Green 240GB-os 2280 méretű modellel. Tökéltesen működött, habár nem ez a leggyorsabb modell, de mivel épp váltottam az asztali gépemben NVMe SSD-re ez épp kéznél volt.

Használat közbeni tapasztalatok

Sajnos a tesztkörnyezetem nem volt éppen ideális a maximumon való kipróbáláshoz, mert éppen nem rendelkezem olyan eszközzel, amin lenne 2db USB-C csatlakozó. Az asztali számítógépemhez csatlakoztattam, egy normál USB – USB-C kábelen keresztül USB 3.0 Gen 2 csatlakozóba, hogy azért a sebesség meglegyen másolás közben is. A Windows 11 automatikusan felismerte a LAN csatit, az USB-ket, de még a kártyaolvasó azonnal megjelent az eszközök között. A csatlakoztatást követően a beépített SSD mappája is azonnal megnyílt, egyszóval minden működött. Rögtön ki is próbáltam a másolási sebességet, ami a gyártó állítása szerint akár 5Gbit/s is lehet. Egy jó nagy fájlt áthúztam az SSD-re, de a sebesség max 40MB/s fölé nem akart menni. Átdugtam az USB-t másik csatiba, kipróbáltam USB 3.0 pendrive-ra való másolást, de valamiért mindig ebbe a plafonba ütköztem. A dokkoló beépített hálózati kábelen keresztüli letöltéssel is próbálkoztam, ami elméletileg gigabites sebességre képes, de ott is ez a 40MB/s volt a határ. Másra már nem tudok gondolni, csak arra, hogy mindenképp USB-C csatlakozó kell a kábel mindkét végére, ha a max. átviteli sebességet elszeretném vele érni.

A másik tesztelés közbeni probléma akkor adódott, amikor a külső monitor kimeneteket szerettem volna kipróbálni. Az asztali géppel sajnos ez sem működött, vagy azért, mert nincs benne integrált VGA, hanem külön kártyát használok, vagy az egyik oldali USB-C hiánya miatt. Szóval ez a vizsgálat is későbbre marad, de amint hozzájutok egy USB-C kimenettel ellátott laptophoz, akkor mindenképp sort kerítek erre is.

A fentiektől eltekintve viszont minden más rajta elhelyezett port és csatalakozási lehetőség tökéltesen működik. Nagyon örülök, hogy végre van egy rendes SD kártyaolvasóm és nem kell a régi nagyméretűvel vacakolnom és az SD adapterekkel kínlódnom. Asztali gépen további előny, hogy a rajta lévő USB-k mindig kéznél vannak, nem kell a gépet mozgatni, hogy hátulra csatlakoztassak valamit, de a telefont is azonnal hozzáköthetjük az USB Type-C porton keresztül. A fülhallgató része nekem nem releváns, mert már jóideje Bluetooth fülest használok, de azért kipróbáltam azt is és azt kell mondanom, hogy ez is kifogástalanul és azonnal működött.

Összegzés, vélemény

Végeredmény nem született, a teljes sebességű próba még várat magára, valamint a sok monitor kimenet tesztelésére is egy másik alkalommal kell majd visszatérnünk. Ami jó hír viszont, hogy minden más tökéltesen működött a BlitzWolf BW-TH13 dokkolón, a telepítést a Windows automatikusan elvégezte, driver sem szükséges hozzá. Egyértelműen egy nagyon hasznos eszközről beszélhetünk, hiszen a notebook-ból egy (vagy két) kábel csatlakoztatásával tökéltes asztali munkaállomást varázsolhatunk. Ezen kívül lehet saját külső meghajtónk is rajta, elegendő csak egy SATA SSD-t beépíteni és máris lesz egy tetszőleges méretű külső tárhelyünk, ahova menthetjük a fontos dolgainkat. Az ára miatt sem kell aggódnunk, hiszen már 30000- Ft alatt hozzájuthatunk, ez töredéke a hasonló tudású dokkolók árának, amikben jellemzően nincs lehetőség külső tárhely használatára sem. Egyszóval a BlitzWolf TH13 dokkolóállomás egyértelműen Ajánlott vétel!

BlitzWolf BW-TH13 megrendelés, kupon

A BlitzWolf BW-TH13 dokkolóállomást a Banggood Webáruházból tudod megrendelni a lenti gombra kattintva. Érdemes elősorban EU raktárból megrendelni, így akár 1 héten belül megérkezhet. Amennyiben nincs EU raktárban, akkor a kínai raktárból való rendeléskor válaszd az EU Priority Line, vagy a Banggood Express szállítási módokat, hogy vámmentesen érkezzen meg a csomag.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 90,99$ ~ 34.500.- Ft

Kupon: BG26080b

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .