banner
BlitzWolf BW-RC02 okos infravörös vezérlő teszt

BlitzWolf BW-RC02 okos infra vezérlő teszt

Ismét érkezett hozzánk egy okos kütyü, ami nem más, mint a BlitzWolf BW-RC02 típusjelzésű infravörös átjáró. Ez egy pici, de annál hasznosabb kiegészítő, amely okosotthonrendszerrel, vagy csak önállóan is használható, mégpedig arra, hogy a meglévő hagyományos infra távirányítós készülékeinket távolról is vezérelhessük a telefonunkon keresztül.

banner

Egyre nagyobb teret hódítanak az egyszerűbb okosotthon rendszerek, melyek közül a Xiaomi mellett talán a BlitzWolf-nak van a legtöbb külső kiegészítője és érzékelője. Azért is jók ezek a moduláris rendszerek, mert elegendő csak a nekünk szükséges eszközöket megvenni hozzá, nem kell nagy egységcsomagot vásárolni, aminek a felét talán nem is használnánk. Az egy márka alá tartozó kellékek teljesen kompatibilisek egymással, sőt néha még a Google, vagy az Amazon rendszereibe is illeszthetők.

Ezúttal a BlitzWolf műhelyéből kaptunk egy okosotthon elemet, amit akár teljesen függetlenül, önmagában is használhatunk. A BlitzWolf BW-RC02 egy infravörös adó-vevő, ami arra használható, hogy a régebbi IR távirányítóval működő készülékeinket vezérelhessük rajta keresztül. Én elsődlegesen a klíma távirányításához választottam, de alkalmas a TV vezérlésére, set-top-box-hoz is használhatjuk, de kompatibilis házimozi rendszerrel, vagy DVD lejátszóval is. Mindent tud vezérelni, ami hagyományos infra távirányítóval működik. Ha egy adott típus, vagy márka nincs benne a menüjében, akkor betanítható hozzá. Ezen túlmenően a már meglévő okosotthon eszközeinkkel is összehangolhatjuk a működését. Ilyen eset lehet pl., ha elmegyünk otthonról: becsukjuk a bejárati ajtót és a mozgásérzékelő nem érzékel mozgást 2 percig, akkor kapcsoljon ki a klíma és a TV. A felhasználási lehetőségek szinte korlátlanok, aminek még a készülék ára sem szab határt, ugyanis alig kerül többe, mint 5000-Ft ez a valóban hasznos kütyü.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 15,99$ ~ 5.200.- Ft – EU Raktár (CZ)

Kupon: –

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Mi van a csomagban?

A csomagolás ezúttal is a hagyományos BlitzWolf stílusú, zöld-fehér színű, kicsit már unalmas doboz. Belül az infra átjárón kívül találunk még egy USB kábelt és némi leírást. A leírás többnyelvű, de magyar sajnos nincs benne. Érdemes viszont kinyitni, mert található benne egy QR kód a BlitzWolf alkalmazás letöltéséhez.

A BlitzWolf BW-RC02 külseje

A BlitzWolf BW-RC02 egy henger alakú, egészen apró eszköz. Az átmérője mindössze 5cm, de a magassága is csupán 3,8cm. A felső részében van az infra adó, ami 360 fokban képes sugározni a jelet, így gyakorlatilag bárhol elhelyezhető a lakásban. Az elhelyezésnél számításba kell venni, hogy USB-n keresztüli táplálásra van szüksége. A legideálisabb helye a nappali közepén lenne a dohányzóasztalon, de oda nem biztos, hogy esztétikusan eltudjuk vinni a tápkábelét. Sajnos elemről nem működtethető.

A BlitzWolf BW-RC02 infravörös vezérlőn csupán egyetlen gomb van, ami a mobiltelefonnal való párosításhoz szükséges. A másik oldalon található az USB táp aljzata, normál micro USB, használható a saját kábelével, vagy meglévőt is csatlakoztathatunk hozzá.

Középtájon látható rajta egy színes RGB LED világítás, ami a dizájn mellett a BliztWolf BW-RC02 aktuális állapotát is jelzi. Például kéken villog, ha telepítésre kész az eszköz, bekapcsolást követően pedig pirosan világít. Ha éppen nincs használatban, akkor nem világít, amikor pedig küldi az IR jelet, akkor zöld színnel jelez.

Mire használható a BlitzWolf BW-RC02 infravörös vezérlő?

A BlitzWolf BW-RC02 egy infravörös adó, ami elsősorban arra használható, hogy a régebbi, csak infra távirányítóval kezelhető készülékeinket a telefonunkon keresztül is vezérelhessük. Ezen túlmenően ezeket a berendezéseinket összeköthetjük a már meglévő okosotthon rendszereinkkel, így akár teljesen automatizálhatjuk a működésüket. Mondok egy példát, van egy hőmérséklet mérő okos szenzorunk a nappaliban és van egy régebbi klímánk, ami nem okos, de távirányítós. Az infra átjárón keresztül beállítható, hogy ha a hőmérséklet megadott szint fölé nő, akkor az RC2 infravörös vezérlő kapcsolja be a klímát, majd ha eléri a szintén előre beállított ideális hőfokot, akkor kapcsolja ki, vagy állítsa alacsonyabb fokozatra. A felhasználási lehetőségek száma szinte korlátlan, minden infra készülékkel kompatibilis, ha épp nincs a listában a pontos modell, akkor megtanítható a kezelésére. Olyan szabályokat hozhatunk létre, amilyet csak szeretnénk, ennek is csak a képzeletünk és a meglévő eszközeink szabnak határokat.

Egyszerű kezelés mobiltelefonról

A Blitzwolf BW-RC02 infra egység a BlitzWolf mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető, programozható, ez az alkalmazás egyaránt elérhető iOS és Android rendszerű készülékekre is. A telepítése végtelenül egyszerű, az applikációba való bejelentkezés (vagy első használat esetén a regisztráció) után csak kapcsoljuk be az infra vezérlőt, várjunk amíg a rajta lévő LED színesen villogni kezd. Ha nem villog színesen, akkor a rajta lévő gombot tartsuk nyomva 5mp-ig, hogy vissza álljon alaphelyzetbe. Az eszközt kikereshetjük listából is, de amire én rényomtam volna a keresésre már automatikusan fel is fedezte, hogy van egy ilyen eszközöm. Kövessük a telefonon megjelenő útmutató lépéseit, viszont fontos, hogy amíg az eszköz hozzáadása zajlik a telefonunk csak a 2,4GHz WiFi hálózaton legyen. Miután a telepítő végzett máris használatba vehetjük a készüléket.

Mint fentebb említettem én elsősorban a meglévő klíma irányításához vásároltam a BlitzWolf BW-RC02 infra adaptert. Miután a készülék hozzáadása megtörtént az applikációban, felvettem a klímát hozzá. Szerencsére a gyártó szerepel a gyári listában, így csak kiválasztottam a Mitsubishi Electric márkát és máris felugrott egy gomb, hogy nyomjam meg a klíma bekapcsolásához. Megnyomtam és azonnal be is kapcsolt a készülék. A hozzáadásban tovább lépve még pár funkciót leteszteltem, állítottam a hőfokot és a sebességet is rajta, minden jól működött rajta. Amennyiben a hozzáadni kívánt készülékünk nem szerepel a listában, akkor lehetőségünk van a vezérlésére betanítani az eszközt. Ilyenkor is csak kövessük a telefonon megjelenő utasításokat, de szükségünk lesz hozzá az eredeti távirányítóra is.

Több applikációval is kompatibilis

A BlitzWolf BW-RC02 infra kapuhoz elsősorban a gyári BlitzWolf applikáció használható, a gyártó is ezt javasolja és én is ezzel teszteltem. Viszont fontos megemlíteni, hogy teljesen integrálható már meglévő okosotthon rendszerhez is, ami lehet a Google Home, vagy az Amazon Alexa is. Sajnos ezek a népszerű rendszerek elég drágák és magyar nyelvi támogatás híján csak angolul lehet nekik utasításokat adni. A gyári applikáció mellett teljes kompatibilitást élvez még a népszerű Smart Life és a Tuya appokkal is. Ezekbe is felvehető az infra adapter és a működése összehangolható más, már meglévő eszközeinkkel.

Összegzés, vélemény

A BlitzWolf RC02 egy nagyon egyszerű, de annál hasznosabb okosotthon kiegészítő. Nagyjából mindent vezérelhetünk vele a telefonunkon keresztül, amihez van infra távirányító. A teszt alatt végig pontosan és jól működött, gyakorlatilag semmilyen hibát nem tapasztaltam vele kapcsolatban. Jelenleg ez az egyik kedvencem az okosotthon kiegészítőim közül, amilyen olcsó, annál hasznosabb. Az egyetlen negatívum talán az, hogy folyamatos tápellátás szükséges hozzá, ügyesen kell megoldani, hogy központi helyre tegyük, de a tápkábele se legyen útban. Az ára pedig gyakorlatilag elhanyagolható, jelenleg 5000-Ft körül van, ami az egyik legolcsóbb okosotthon eszközzé teszi.

A BlitzWolf BW-RC02 megrendelése

Megvásárolni a Banggood internetes áruházból tudjátok. Jelenleg EU raktárból is rendelhető, ahonnan nagyjából 1 héten belül meg is érkezik. Amennyiben csak kínai raktárban van, akkor a szállításnál a Banggood Express illetve az EU Priority Line szállítási módokkal vám- és áfamentesen rendelhető.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 15,99$ ~ 5.200.- Ft – EU Raktár (CZ)

Kupon: –

Vásárlás

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .