banner

Műholdvevő tesztek a DigiPortálon – Triax TR-500 földi digitális vevőkészülék

Új menüpontokkal és új szolgáltatással bővült a DigiPortál!

Jönnek a beltéri tesztek!

A jövőben több beltéri vevő egység bemutatását tűzte ki célul a portál. Ezekkel a tesztekkel, bemutatókkal szeretnénk segíteni a készülék választást.
Először a legnépszerűbb földfelszíni digitális DVB-T vevők kerülnek nagyító alá, de a későbbiekben műhold és kábel TV vevő tesztekkel is találkozhattok.

Műhelyünkben járt a TRIAX legújabb földi digitális HD vevőkészüléke.
A készülék egy szép méretes dobozban érkezett, melyen megtalálható a MinDigTV matrica. A dobozban a készülék mellett találtunk egy magyar nyelvű kezelési útmutatót, egy scart kábelt, egy koax antenna összekötő kábelt és a távirányítót a hozzá mellékelt elemekkel. Sajnos a gyártó a HDMI kábelt nem mellékelt, így ezt külön kell beszerezni, ha kíváncsiak vagyunk a nagy felbontású műsorokra is.

Főbb tulajdonságok:

 • MPEG 4 DVB-T földi digitális vevő
 • Beépített Conax kártyaolvasóval (CAS7)
 • Grafikus menü
 • Automatikus és manuális csatornakeresés
 • 4:3, 16:9 választható képarány
 • Kedvencek listája
 • HDMI kimenet
 • 2 SCART csatlakozás
 • Audio RCA csatlakozó (analóg hangkimenet)
 • Jelszint és jelminőség kijelző
 • Aktív antenna táplálási lehetőség (5V)
 • Digitális hangkimenet (S/PDIF)
 • Felfűzhető földi bemenet
 • Programozható időzítés
 • Elektronikus műsorkalauz (EPG)
 • Beépített teletext
 • DVB ill. teletext feliratozási lehetőség

A távirányítót nézve sokaknak úgy tűnhet, hogy már látta, esetleg használta valahol. Ez nem is meglepő, mivel egy Thomson távirányítóról van szó, amit az elemtartó belső oldalán található gyári logó is megerősít. rnA távirányító használatával nincs különösebb probléma, kényelmes a kezelése, megfelelő a gombok elrendezése.

A hátlapon található az antenna be és kimenet, scart csatlakozó, HDMI csatlakozó a nagy felbontású vételhez, digitális és sztereó hangkimenet. rnA csatlakozási módok választhatóságát nem vitte túlzásba a gyártó, jó lett volna még néhány csatlakozási lehetőség, mint pl. a digitális optikai hangkimenet.

banner

Bekapcsolás után a készülék automatikus telepítés módba lép, mely gyorsan végigvezet az alapbeállításokon. Lehet választani gyors és részletes opciót. A részletes beállításokban lehetőség van minden funkciót az elképzelésünk szerint beállítani, a gyors funkció pedig csak a fő beállításokra koncentrál. Természetesen a gyors beállítás után is tudunk a menübe belépve változtatni minden opción. Az alábbi képek a gyors beállítás használatát mutatják be lépésről lépésre.

Amint a csatornákat megtalálta, már használatba is lehet venni. A készülék alapból automatikus méretezésre állítja be a HDMI felbontást. Így, ha egy HD csatornára kapcsolunk, akkor 1080i felbontást használ, ha átkapcsolunk egy normál SD csatornára, akkor pedig 576p-re állítja. Ennek következtében a TV készüléken ugrani fog egyet a kép, amikor átvált más felbontásra. A beállításokban természetesen ki lehet választani, hogy alapértelmezetten minden csatornát 1080i felbontásban jelenítsen meg, így gyorsabb a csatorna váltás is(nem kell várni a TV átállására). A képopcióknál négyféle nagyítási módot lehet kiválasztani (pillar box, zoom 16:9, zoom 14:9, és a teljes képernyő). A mai TV készülékek ennél jobb képátméretezési lehetőségeket kínálnak, akár automatikusan letudják vágni a képet a tartalomhoz igazítva, hogy mindig a lehető legjobb képarányt biztosítsák.

A készülék működése gyorsnak mondható. Készenléti állapotból kb. 5 másodpercre van szükség a kép megjelenéséig, a csatorna váltás körülbelül 2 másodpercbe telik. A képminőség tökéletes, a HD műsorok képe nagyon szép, kivetni valót nem találtam rajta. Az alap csatorna listát nem tudjuk szerkeszteni, de lehet létrehozni kedvenc csoportokat, amiket szabadon tudunk alakítani, személyre szabni. A készülékben megtalálható az EPG (elektronikus műsor kalauz) funkció is, ami jól működik, a karaktereket helyesen jeleníti meg, és készenléti állapotban is folyamatosan frissíti. A teletext szolgáltatás hagyományosan működik, nem rendelkezik memóriával, így kicsit lassú.

 

A készüléken a teszt idejére a 26/ 1.05 gyári szoftvert használtuk, de későbbiekben lehet frissíteni földi antennán keresztül, ha ezt a gyártó elérhetővé teszi. Mivel a vevő nem rendelkezik sem soros, sem USB porttal, így csak a fent említett lehetőség marad a szoftver frissítésére.

Összegzés:
A TRIAX TR-500 egy nagyon felhasználó barát készülék, a telepítése és a használata nem igényel szaktudást. Jó választás a MinDigTV mellé, amennyiben egy megbízható, egyszerű készülékre van szükségünk. A beltéri mellett szól még kedvező árfekvése, bruttó fogyasztói ára a cikk írásakor 29.990.- Ft.

A teszt készüléket a Forgat-SAT biztosította. További információk a gyártó weboldalán találhatók.

Ezt olvastad már?

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .