banner

AZBOX Premium HD multimédiás vevő teszt

Az AZBOX jelenlegi csúcskészüléke több, mint egy egyszerű HD műholdvevő, immár egy komplett TV-hez csatlakoztatható média box-al állunk szembe. Akik eddig csak sima műholdvevőkkel találkoztak, azoknak egy csapásra megváltozik a véleményük a beltérikről. Az AZBOX Premium HD műholdvevő készülék alkalmas a műholdvételen kívül például divx, h264 videók lejátszására, képnézegetésre, mp3 zene lejátszásra és még akár internetezésre is!rnMegpróbálom bemutatni a készülék főbb tulajdonságait, de mivel egy nagyon összetett, LINUX alapú beltériegységről beszélünk, nem fogok tudni kitérni minden részletére, ezért előre is elnézést kérek.

A doboz és ami benne van:rnMár a doboz külseje is nagyfokú igényességet tükröz, szép ezüst színű nyomott minták találhatók rajta, semmi felesleges csicsa, csak a lényeg. A gyártó nem fukarkodott a mellékelt tartozékok terén sem. A készülék mellett találunk a dobozban egy távirányítót (elemekkel), HDMI(1.3b) kábelt, belső merevlemez beszereléséhez szükséges kellékeket: 3,5-es, valamint 2,5-ös tárolóhoz való csavarokat, SATA adat és tápkábel csatlakozót. Továbbá található még benne egy külső tápegység és a hozzávaló hálózati kábel. Sajnos kezelői leírást én nem találtam a dobozban, de lehet, hogy csak a nálam lévő példányból hiányzott. A kézikönyv megtalálható az interneten, de letölthető a forgalmazó oldaláról is.

Az előlap:
Az előlapon minden szükséges kezelőszerv megtalálható. A készülék tetejére kerültek a főbb funkció gombok, úgymint a bekapcsoló gomb, menü gomb, kilépés és a főmenübe való belépőgomb. A gombok felett található még 3 állapotjelző LED, egy piros, kék és zöld. A piros jelzi, hogy aktív a felvétel, a kék bekapcsolt állapotban világít, a zöld pedig elvileg a HD felbontású adások fogadását hivatott jelezni (tapasztalatom szerint nem jelzi ki, csak némely csatornákon). Az előlapon található ajtó mögött bújuk el a 2 db modulfogadó és a kártyaolvasó nyílása, valamint egy első USB csatlakozó is itt kapott helyet. Középen található egy nagyméretű alfanumerikus kijelző. A készülék jobb oldalán helyezkednek el a navigációs gombok. Teljes körűen vezérelhető minden funkció a készülék előlapjáról is, ha a távirányító nem lenne kéznél.

A hátlap:
A beltéri hátlapjáról nem maradt le egyetlen lényeges csatlakozó sem, mindennel ellátta a gyártó, amire szükségünk lehet.
A hálózati főkapcsoló alatt található az adapter csatlakozó. TV készülékünkre 3 különböző módon tudjuk csatlakoztatni, a hagyományos SCART és S-Video csatlakozót valószínű nem fogjuk használni, hiszen van rajta HDMI port, és a kompozit kimenet sem maradt le róla. Külső hangkeltő egységet lehetőségünk van digitális és koaxiális csatlakozón, valamint hagyományos sztereó kimeneten keresztül csatlakoztatni. A Box teljes körű használatához elengedhetetlen az internet csatlakozás, amit egy szabványos hálózati csatlakozón keresztül, vagy a kívülről nem látható WIFI, vezeték nélküli hálózati adapter segítségével tudunk elkövetni. Külső adattároló egységeket (Pendrive, vagy külső HDD) a hátlapi USB porton keresztül is tudunk csatlakoztatni, ami függetlenül működik az előlapon található USB csatlakozótól. A készülék alap felépítésben nem tartalmaz beépített merevlemezt, de a mellékelt csavarok és kábelek segítségével bármilyen SATA HDD beépíthető. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak az elektronikában/szerelésben, akkor már a vásárláskor jelezzük ilyen igényünket az eladónak, segíteni fognak a beépítésben. A hátlapon található még egy RF modulátor, a régi típusú TV készülékekhez. A beltéri alap kiépítésben 1 db DVB-S2 szabványú, műholdas tunerrel érkezik, de lehetőség van még egy ilyen, vagy akár DVB-C(digitális kábel TV) és DVB-T(földfelszíni digitális) tunert is mellé tenni, így kibővítve a készülék tudását.

A távirányító:
A távirányító szintén nagyon igényes kivitelezésű darab. A beltérihez illő szép, nagyméretű, egyedi kialakítású, könnyű súlyú. A gombok megnyomásakor érezni lehet egy kis kattanást, ami bizony nem gumiérintkezőre utal, hosszú élettartamot sejtet. A gombok mennyiségére nem lehet egy szavam sem, kicsit több is található rajta, mint ami szükséges. Akár a TV készülék is vezérelhető vele, a kézikönyv tartalmazza a beállításhoz szükséges kódokat, így elfelejthetjük a nappaliban lévő távirányító rengeteget. Minden főbb funkciógomb pont kézre esik, kényelmesen kezelhető.

Főbb funkciók, és működés:
Mint a cikk elején is írtam már, ez a beltéri egy valódi, otthoni média box, mindenféle multimédiás tudással felvértezve. Egy belső merevlemezzel ellátva, már nem lesz szükségünk más eszközre a nappaliban. Szinte minden média típussal elbánik, nem jelent neki gondot a nagy felbontású mkv, vagy avi filmek lejátszása sem. A divx kódolású filmeket is probléma nélkül lejátssza. Gondoltam egyet, hogy megizzasztom a beltérit, teszek rá egy ISO formátumú DVD filmet, hát nem sikerült a tervem, mert azt is elindította. rnEzenkívül nézegethetjük a fényképeinket, hallgathatjuk kedvenc mp3 zeneszámainkat. Lehetőségünk van internetes RSS hírek olvasására, vagy akár You Tube videók nézegetésére. Találunk a főmenüben egy FTP menüpontot is, ahol egy interneten található FTP szerverhez tudunk kapcsolódni és onnan médiafájlokat másolni a beltérire. A készüléken lévő adatainkat a fájl kezelő segítségével könnyedén tudjuk rendezni, de otthon PC-khez is tudunk csatlakozni arra, vagy arról adatokat másolni.

A nálam lévő készülékben sajnos csak az alaptartozék, DVB-S2 tuner volt, így csak ezt tudtam kipróbálni. A HELLO HD kódolatlan műsorainak jóvoltából, tudtam tesztelni valódi HD csatornákon is, nem csak a német FTA adókon. A képminőség engem meggyőzött, tökéletesen, kristálytisztán adja vissza a képet, véleményem szerint van olyan jó, mint a HELLO HD saját dobozával. Sokak szerint szebb a kép, mint a csúcskategóriás Dreambox DM-8000 készüléken (erre majd megpróbálok én is bizonyságot szerezni, egy későbbi dreambox teszttel). Az HD-ról egy SD csatornára átkapcsolni kész terrortámadásnak minősül, pedig némely SD adó nagyon jó képet sugároz (német kereskedelmik és köz szolgálatik).
A forgató motorom rendesen kezelte, mindig oda forgat ahova, és amikor kell, hibát erre sem tudok írni.
Van a készülékben egy úgynevezett gogo Lista. Ez arra jó, hogy egy internetes adatbázisból mindig letölti a legfrissebb csatorna és műhold adatokat, nem kell az interneten keresgélni az új TP-k, vagy csatornák után, ezt egy gombnyomásra elvégzi a beltéri. Persze megmaradt a manuális beállítási lehetőség is a profibbak számára.

A beltéri természetesen alkalmas műsorrögzítésre és Time Shift időeltolásos TV nézésre is. Az adásrögzítés változatlan minőségben történi, nem végez tömörítést a készülék, azt veszi fel, ami a műholdról jön. Felvétel közben lehetőség van átkapcsolni egy TP-n lévő másik csatornára is, de amikor másik TN-n lévő csatornára váltanánk figyelmeztető üzenetet kapunk, hogy a felvétel le fog állni. Ha a gépünkben 2 tuner van, akkor persze át lehet kapcsolni nyugodtan másik TP-re is, a felvétel nem fog megszakadni.

A TV csatornák szabadon rendezhetők a listában, vagy kedvenc listákba is csoportosíthatjuk őket. A csatorna lista ablak is rengeteg lehetőséget biztosít a csoportosításra, rendezhetjük műhold szerint, műfaj, vagy akár egy szolgáltató szerint is, ilyen rendezés kiválasztásakor csak a kiválasztott szolgáltató által sugárzott csatornákat látjuk. Persze megvannak a hagyományosnak mondható FTA / kódolt, TP szűrési szempontok is, valamint minden listát ABC sorrendben is használhatunk. Ha több tuner van a készülékben lehetőség van azt is kiválasztani, hogy épp melyiket kívánjuk használni, akkor csak az azon jövő adók lesznek a listánkban.
A Menü gombra előjövő jobboldali menüben tudjuk állítani a főbb, műsorral kapcsolatos opciókat, így nem kell megszakítani a TV nézést, azonnal tudunk, akár felvételt indítani, kijelző felbontást módosítani, vagy a hangsávot illetve a feliratot módosítani.
A beltérin LINUX operációs rendszer fut. A LINUX szó említésére sok olvasó megijedhet, hogy biztos bonyolult akkor. Ez nem így van. A Linux rendszerű beltérik esetében sokkal egyszerűbb a beltérihez új alkalmazásokat készíteni, ezekkel teljesen személyre szabható a készülék, sőt új funkciókkal is bővíthető. Én nagyon nem mentem bele Pluginek világába, de az interneten rengeteg alkalmazás található hozzá, vannak nagyon „okos” kiegészítők is. Hálózati kártyamegosztásra is minden létező protokollon keresztül használható.

A beltérin a cikk írásakor elérhető legújabb szoftvert használtam. A gyártó folyamatosan frissíti a szoftverét, érdemes folyamatosan frissen tartani a készüléket. A tesztelgetés során néhányszor előfordult szoftver fagyás. Ez leginkább az internet böngésző használatakor jelentkezett, valami ott még nem teljesen jó.

A beltériből két változat érhető el az üzletekben. Jelen tesztalany az AZBOX Premium, és van egy kistestvére is az AZBOX Elite.

Az ELITE lényegi különbségei az AZBOX Premiumhoz képest:

Az ELITE verzióban:

  • nincs beépített WIFI hálózati adapter
  • nem építhető bele belső merevlemez
  • kisebb a belső memória mérete (32MB helyett 16MB)
  • más a doboz és a távirányító külseje

Minden más tekintetben azonos a tudásuk, az ELITE verzió is bővíthető tunerekkel.

Konklúzió:

Ezt a beltérit nagyon sajnálom visszaadni, messze megelőzi társait tudásban és szolgáltatásokban is. Egy ilyen megvételével bátran kidobhatjuk a videó magnót és a DVD lejátszót, a számítógépet ugyan még nem helyettesíti teljes körűen, de már azon az úton halad. Bátran kijelenthetem, hogy kategóriájában a legjobb ár-érték arányú készülék. Jelenlegi kiskereskedelmi ára a Premium verziónak 89.900.-Ft, az Elite ettől olcsóbb, 79.900.-Ft-os árcímkével rendelkezik. De ne felejtsük el, hogy ezért az árért egy teljes értékű média centert kapunk, ha minden funkcióra külön kellene megvásárolni a céleszközt, sokkal többe kerülne.rnA beltéri megvételre különösen ajánlott! Nem fogtok benne csalódni.

Az AZBOX Premium beltéri egységet a FORGAT-SAT-tól kaptuk a teszt idejére.

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .