banner

Az NMHH felfüggesztette az új, olcsó Flip szolgáltatás értékesítését, de a Telekom azonnal lépett az ügyben

Az NMHH május 26-án meghozott döntésével ideiglenesen – a hatósági eljárás jogerős befejezéséig, de legfeljebb 90 napig – megtiltja a szerződéskötést és a szolgáltatásnyújtást a Magyar Telekom Flip Otthon díjcsomagjára a szolgáltató esetleges jogtalanul szerzett versenyelőnyének megakadályozására.

A Telekom azonnal válaszolt is a lépésre úgy, hogy megemelte a kínált letöltési sebességet 120Mbit/s-ra, ami már nem tér el jelentősen az eddig is elérhető díjcsomagjától, így nem vonatkozik rá az előzetes bejelentés az NMHH felé.

A felfüggesztő intézkedésre azért volt szükség, mert ha bebizonyosodik, hogy a szolgáltató jogsértést követett el, utólag már nem vagy csak különösen nehezen lehetne visszafordítani a Telekomnak a hatósági eljárás ideje alatt kötött szerződésekkel megszerzett versenyelőnyét. A szolgáltató végrehajtotta az ideiglenes intézkedésben foglaltakat, felfüggesztette a Flip Otthon díjcsomag értékesítését, ugyanakkor ezzel egy időben bevezette a Flip Otthon+ nevű díjcsomagját, amely szabályosságát az NMHH szintén vizsgálni fogja.

A hírközlési törvény és az uniós szabályozás alapján a Telekom mint jelentős piaci erejű szolgáltató nem folytathat olyan piaci gyakorlatot, amely alkalmas lehet a verseny korlátozására. Ennek értelmében, ha egy ilyen szolgáltató egy új, a korábbiaktól lényegesen eltérő díjcsomaggal bővítené a kínálatát, a tervezett szolgáltatást annak bevezetése előtt legalább 30 nappal köteles a hatóság által előzetesen jóváhagyott nagykereskedelmi áron felajánlani az adott területen hálózattal nem rendelkező szolgáltatóknak. Így azok versenyezni tudnak a Telekom szolgáltatásával, és az előfizetők érdekei versenyhiány miatt nem sérülnek. Az NMHH jelenleg vizsgálja, hogy a Telekom a Flip Otthon díjcsomag esetében eleget tett-e a kötelezettségeinek.

Ezt olvastad már?

Boldog Karácsonyt Kívánunk

Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk a DigiPortál minden olvasójának!

7 hozzászólás

 1. Tisztelt bobijub, elhiszem amit írsz, de itt a mi házunk előtt kb. 20 méterre suhan a Telekom kábel, és mellette a UPC kábel, és vezetékes szolgáltatóként 23 éve az Invitel.
  Mi 23 éve vagyunk az Invitelnél, és a brutális sebességű 5Mbit/s netért, és a telefonért, amit évek óta fel sem emelünk, de csak együtt adták, fizetek havi 4100 magyar forintot! Szégyen gyalázat, de ez van.

  Persze az új ügyfelek 2990 pénzért kapják ugyanezt, 60Mbit/s szávszéllel.

  A Telekom és UPC „ügyintézői” rendszeresen tömködik a postaládánkba a szuper ajánlataikat, havi 6-8000 forintért, de csak párosával lehet bármit is kérni.

  Nekem pedig nem kell sem telefon, sem televízió, kizárólag net. Az meg magában nincs.
  Akkor most ez hogyisvanez?

  • ellentmondás sehol. a szolgáltatók árazási, árukapcsolási viselkedésének egy teljesen másik vonatkozása az, amiről írsz. igen, csomagolnak (=árukapcsolnak) és igen, nem adják meg a kedvezményt a régi előfizetőnek. de én a területi versenyről vagy területi nemversenyről írtam. nálunk a t-n kívül nincs más vezetékes, se az utcában, de még a közelben se. se digi, se upc, se sesemmi (na jó, csak hogy pontos legyek, vezetékesnek ott van a villany, a gáz meg a víz, de ezt csak azért írtam ide, nehogy valami humorbomba ebbe kössön bele nyelvtanászatilag). ennek köszönhetően a t-től se nem is választhatok másból, csak a „normál” árazású kínálatból. az csak az én saját különbejáratú „testi hibám”, hogy a mostani lehetőségeimhez képest boldogan kifizetném a sosehasznált drótostelefont a diginek vagy a upc-nek, ha odamadzagolnák hozzám az agyonreklámozott gigamiga internetjeiket, de valahogy sehogyse nem akaródzik nekik nálunk madzagolni, és ezt kihasználva én „élvezhetem” a t- magasabb (flipmentes) árait.

 2. kedves lala és brúnó és bécsaba és többiek!

  a telekom viselkedéséhez némi adalék:

  – a telekom eddig is élt a „rugalmas” árazás módszerével, azokon a területeken, ahol több vezetékes szolgáltató között a telekom is szolgáltat, nem nyilvános, személyre szóló, egyéni árajánlatnak hazudott területi árazással oldották meg azt, hogy olcsóbban adhassák UGYANAZT a szolgáltatást mint ott, ahol a telekom egyedüli (helyi monopóliumhelyzetben levő szolgáltató) szolgáltat. tehát ahol van digi vagy upc vagy akármimás, ott eddig is megtalálta a módját a telekom annak, hogy olcsóbban lehessen vezetékes telekomozni, mint ott, ahol nincs digi és nincs upc és nincs egyéb. ez tényleg nem más, mint az erőfölény pofátlan kihasználása, mert miért is vóna többe a telekomnak ott szolgáltatni ahol nincs digi/upc??

  – az előző piaci viselkedés folytatásaként a flip is csak ott elérhető, ahol a telekom vezetékes szolgáltatása versenyhelyzetben van. ezt nagyon nehéz hatóságilag megcsípni, hiszen a telekom utcáról utcára hazudhatja azt könnyedén, hogy a flip szolgáltatás nyújtásához szükséges technikai feltételek na ott pont nem állnak rendelkezésre. sok utcára próbálkoztam rá a flip oldalán, de nem találtam olyan budapesti utcát, ahol ez a dolog ne stimmelne. szóval miért is kerül kevesebbe a telekomnak ott szolgáltatni, ahol van digi/upc?

  a hatósági intézkedést nem kívánom megítélni, mert a cikk nem foglalkozik elég részletesen azzal, hogy azért csaptak le, mert a törvény betűje kötelezővé teszi, vagy azért csaptak le, mert csak, vagy azért csaptak le, mert van egy valódi versenyhelyzetveszélyeztető állapot, de a hatóságnak nem csak az ilyen (érzésem szerint kizárólag a törvény betűjét alapulvevő) viselkedéssel kellene működnie, hanem emellett tevékenykedhetnének olyasféle intézkedések előkészítésén-bevezetésén, amitől a vezetékes szolgáltatások területén is egyre több helyen szűnik meg a területi monopólium, és egyre csökkenjen az a terület, ahol kizárólag a telekomtól (vagy kizárólag mástól) lehet vezetékes szolgáltatást igénybe venni.

 3. A Telekom sem kutya ebből a szempontból (mondom ezt úgy, hogy tetszenek a szolgáltatásai). Eddig hasonló csomagért simán elkért 8-10 000- Ft-ot az előfizetőktől, most a Flip-el már tudja olcsóbban is adni.
  Meg emlékezzetek vissza, hogy a Digi megjelenése előtt mennyit kért a UPC a műholdas csomagjáért….

 4. Tökéletesen igazad van.Az ,igai verseny az lenne,ha a FLIP mindenki számára elérhető lenne.Azt hiszem,ez csupán ábránd.

 5. Illetve mégegy gondolat…ha ezt egy cég meg tudta volna oldani, és ráadásul nem veszteséges üzemeltetéssel, mert nyilván a Telekom sem hü**e, akkor a többi szolgáltató meg ne vergődjön már versenyhelyzetre hivatkozva, hanem adja korrekt áron a szolgáltatást, anélkül, hogy márvánnyal veretezett csodapalotákat üzemeltetnek a befolyt összegekből.

 6. Hajrá Magyarország! Hajrá Európai Unió! Csak így tovább!
  A rezsicsökkentési mizériáról már nem beszélve, de hagyjuk is, ez nem politikai oldal, nem ide tartozik.

  De azért……és így tovább…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .