banner
AX95 DB 8K Android Médialejátszó teszt

AX95 DB médialejátszó TV Box Teszt – Erős belső, izgalmas külsővel

Ismét egy középkategóriás TV Box járt nálunk tesztelésen, ami nem más, mint az AX95 DB típusnévre hallgató Android médialejátszó. A motorja egy Amlogic S905X3-B SoC, ami megfelelő mennyiségű memóriával van megtámogatva, a készülék maga pedig nagyon jó és igényes  kivitelezésű.

Kevésbé ismert gyártó, jó minőségű terméke, így lehetne elsőre jellemezni az AX95 DB TV okosító box-ot. A belseje a már jólbevált receptet követi, ami a következő: Végy egy megbízható CPU-t, adj mellé elegendő memóriát és tárhelyet, tegyél bele rendes WiFi-t és néhány szokásos „fűszert”. Itt most annyi különbséggel készült az étel, hogy nem a sima S905X3 SoC került bele, hanem az Amlogic S905X3-B, sebességben megegyezik a B nélkülivel, azonban ebben van hardveres Dolby Audio támogatás, így az ilyen hanggal rendelkező filmek is megfognak szólalni a házimozi minden hangszóróján.

 

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Vásárlás 4/32GB

Vásárlás 4/64GB

A csomag tartalma

A dobozban ezúttal is a szokásos tartozékokat találjuk meg, az AX95 DB készülék mellett van egy távirányító, egy HDMI kábel, egy hálózati adapter és egy angol nyelvű üzembe helyezési útmutató. Sajnos a távirányítóba való elemek ezúttal is kimaradtak belőle, így nekünk kell beszerezni a 2db AAA méretű ceruzaelemet.

Az AX95 DB TV Box kinézete

A TV Box kinézete végre tartogat egy kis izgalmat, ugyanis nem a megszokott „kocka” házba tették bele, hanem szép lapos, téglalap alakú lett a készülék. Nagyon igényes a kinézete, de mégsem hivalkodó, nekem nagyon tetszik ez a dizájn. Az előlapon van 3 állapotjelző LED, egy kék ami a bekapcsolt, illetve a készenléti állapotot jelzi, van egy zöld színű is az internet kapcsolat meglétét hivatott mutatni, és van egy piros is, ami akkor villog, ha egy gombot megnyomunk a távirányítón. A LED-ek mellett látható egy áttetsző ablak is, ez mögött helyezkedik el a távirányító infra vevője, amiből 2db is került bele, így sokkal jobb lett az érzékenysége.

A hátlapi csatlakozók

A hátlapon minden szükséges csatlakozó megtalálható. A TV készüléket elsődlegesen a HDMI kimeneten keresztül köthetjük rá, de még mindig van rajta analóg AV kimenet is a régebbi modellek számára. A hátlapon is találunk egy USB 2.0 csatlakozót, ide lehet pl. a légegér rádiós adapterét majd bedugni. A házi-mozi rendszerek részére kapunk optikai hangkimenetet is, de az AV csatlakozóról levehető a sztereó hang is. Találunk még hátul egy RJ45 LAN hálózati csatolót is, ami sajnos csak maximum 100MBit/s sebességre képes. Végezetül a bal szélén láthatjuk a hálózati adapter csatlakozóját, és egy piros hálózati főkapcsolót, ezzel teljesen áramtalaníthatjuk a készüléket.

Rosszul kezdtem a bevezetőben, mert nem csak a hátlapon vannak csatlakozók, hanem a jobb oldalra is került egy USB 3.0 csatlakozó pendrive, vagy külső merevlemez részére, és itt találjuk meg a bővítő SD kártya nyílását is.

A hardver és ami mögötte van

Hardveres felépítés szempontjából nem hordoz túl sok újdonságot az AX95 DB TV Box, a készülék motorja a négy Cortex-A55 maggal rendelkező Amlogic S905X3-B processzor, ami immár hardveres Dolby Audio támogatással is rendelkezik. Memóriából 4GB DDR4 modult kapott, a tárhely pedig választható, van belőle 32GB, 64GB és 128GB méretű is. Természetesen ez utóbbi micro SD kártyával még tovább is bővíthető. A grafikus megjelenítésért egy a processzorba integrál MALI-G31 MP2 GPU felel, a maximum kimenő felbontása 4K UHD 2160p lehet, de képes lejátszani a 8K@24Hz formátumú filmeket is.

Hálózatkezelés

A beépített RJ45 LAN csatlakozó sajnos csak 100MBit/s sebességre képes, de van beépített WiFi is az AX95 DB készülékben. Ebből AC szabványút kapott, azaz a 2,4GHz hálózatok mellett csatlakozhatunk a gyorsabb 5GHz-en lévőkhöz is. A nagyobb jelerősség és sebesség érdekében beépített antennái támogatják a 2T2R MIMO szabványt is. Kapunk Bluetooth adapter is, ebből a 4.2 verziója található meg a készülékben, a segítségével könnyedén csatlakoztathatunk hozzá külső kiegészítőket, vagy akár hangfalat (soundbar-t) is.

A távirányító

Az AX95 DV TV Box mellé egy hagyományos infra távirányítót kapunk, azonban a készülékbe épített dual IR vevő miatt az érzékenysége meglepően jó, szinte bárhova irányíthatjuk a szobában, majdnem mindig érzékelni fogja a jelét. Sok gombos kivitel, számok is vannak rajta, ami megkönnyíti a használatot. Még a TV készülék főbb funkcióira is betaníthatjuk, így elegendő lehet egyetlen táviirányító a tévézéshez. Az egér kurzor mozgatásához is találunk rajta gombokat, amire szükségünk is lesz a használat során. És akkor hagy említsem meg az egyik nagy hiányosságát, szöveg beírásakor a kurzor nyilakkal nem lehet lépkedni a betűk között, csak az egérkurzor mozgatásával tudunk betűket beírni. Ezzel így bármilyen szöveget beírni – akár csak a kereséshez is –  nagyon lassú, körülményes és nehézkes. Sajnos azt kell mondanom, hogy a távirányító szinte használhatatlan a szövegek beírására, ezért mindenképp javasolt egy légegeres távirányítót beszerezni mellé, pl. ezt a típust, nem drága, minőségi, és vele már tényleg lehet kezelni a készüléket.

Az AX95 DB műszaki paraméterei

 • Modell: AX95 DB Android TV Box
 • CPU: Amlogic S905X3-B, 4 x Arm Cortex-A55 , @2.0 GHz
 • GPU: Arm MALI-G31MP2 GPU
 • Memória: 4GB RAM DDR4
 • Tárhely: 32 / 64 / 128GB eMMC flash + microSD kártya bővíthetőség
 • OS: Android 9.0
 • Video Kimenet: HDMI 2.1 (max 4K@60fps felbontás), támogatott formátumok: HDR Dolby Vision, HDR10+, HDR10, és HLG, AV port (kompozit)
 • Video Kodek: VP9 Profile-2 max. 4K 60fps, 10-bit H.265 max. 4K 60fps, AVS2-P2 max. 4K 60fps, H.264/AVC max. 4K 30fps, H.264 MVC max. 1080p60, MPEG-4 ASP max. 1080p60 (ISO-14496), Formátumok: BDMV,BD ISO etc..
 • Audio kimenet: HDMI 2.1, AV, optikai S/PDIF (Dolby Audio dekóder)
 • Hálózat: Dual-Band 802.11ac WiFi, Ethernet (Rj45) 10/100Mbps, Bluetooth 4.2
 • USB: 1x USB 3.0 port, 1x USB 2.0 port
 • Egyéb: Dual IR vevő, színes állapotjelző LED-ek
 • Tápellátás: 5V/2A
 • Méretek: 13.00 x 13.00 x 4.50 cm
 • Súly: 160g

Szoftveres tudnivalók

A TV Box az Android 9.0 operációs rendszert futtatja, ebből pedig egy érdekes hybrid verziót. Android OS a felület, egyedi, nagyon szép, dizájnos menü rendszerrel, de a Play Áruház az Android TV-nél használatos verzió, azaz csak a TV-re szánt alkalmazásokat találjuk meg benne. A rendszer nem TV rendszer, mivel vannak rajta olyan alkalmazások is, amiket a TV alapú rendszer nem tartalmaz, ilyen pl. a Google Chrome is, de mégis nagyon hasonlít a kifejezetten TV-re szánt változattal. Már előre feltelepítették az Aptoide TV alternatív alkalmazás áruházat is, ahonnan olyan applikációk is elérhetőek, amiket a Play Áruházban nem találunk meg. Ezzel már valóban szinte korlátlanul kihasználhatjuk a készülék erőforrásait és szinte bármit feltelepíthetünk rá.

A frissítéssel sem lesz gondunk, ugyanis már a bekapcsolás után figyelmeztetett a készülék, hogy van egy új firmware, aminek ajánlott a telepítése. Az ilyen és hasonlóan kevésbé ismert gyártók készülékeihez nem nagyon szoktak kiadni frissítéseket, általában csak a rajta lévő firmware van és később nem is jön semmilyen javítás hozzá. A frissítés megjelenéséből arra következtetek, hogy ennél a készüléknél a gyártó az eladás után is támogatja a felhasználókat, ami egy nagyon jó előjel, ha hosszabb távra, netán több évre választanánk készüléket.

Üzembe helyezés, első bekapcsolás

Az első bekapcsolás után telepítőmenüvel nem találkoztam, azonnal a főmenü nyitóképe fogadott. Érdemes rögtön elnavigálni a bal szélen látható legalsó beállítások (settings) menü pontra és ott megkeresni a nyelvet (language), majd átállítani magyarra. Ezt követően szinte minden szöveg magyarul fog megjelenni, nagy meglepetésemre, még a gyári menü szövegeit is lefordították. További elvégzendő művelet a WiFi kapcsolódás (ha nem dugtunk volna be LAN kábelt) és a teljeskörű használathoz jelentkezzünk be a Google fiókunkba is. Ezután már kezdhetjük is a készülék felfedezését, az applikációk telepítését, kipróbálását.

Multimédiás funkciók

Egy TV Box-ot az esetek többségében elsősorban multimédiás felhasználásra veszünk, TV-t nézni, videózni, Netflix-ezni… Az AX95 DB erre a célra egy jó választás, működik rajta minden népszerű applikáció. A letöltött filmjeinkhez előre telepítve kapjuk a Kodi media player alkalmazást, de figyeljünk, mert OTT MC néven fogjuk megtalálni a menüben (én is sokáig kerestem, mire megtaláltam). Van lehetőségünk a másik népszerű app letöltésére is, a VLC is jól működik rajta. A Netflix-et is szintén előre feltelepítve kapjuk meg, azonban ebből csak a mobilos változat futtatható a készüléken, aminek a felbontása sajnos nem 4K, de még Full HD sem, talán 720p lehet, és szükséges hozzá az egér kurzor mozgatása is.

A másik hazánkban népszerű streaming app az HBO GO is működik rajta, az Aptoide áruházból tölthetjük le, de sajnos szintén csak a mobilos verziót, viszont itt nincsenek felbontásbéli problémák, minden jól és szépen megy vele. TV alkalmazások közül a Horizon Go-t és a Digi Online-t próbáltam, mindkettő kifogástalanul megy, de a kurzor mozgatása szükséges hozzájuk. A Youtube-ot már megemlítenem sem kell, előre telepítve kapjuk a TV-re szánt verziót, minden megy, ahogyan kell, akár a 4K UHD HDR tartalmakat is teljes pompájukban nézhetjük rajta.

Működés közbeni észrevételek

Használatközben a legnagyobb problémám a távirányítóval volt, habár az érzékenységével nincs gond, de a szövegek beírása igencsak nehézkes vele. Gyorsan túl is léptem ezen az akadályon, előkaptam a fiókból a korábban ajánlott modellt és a légegér megoldotta minden problémám. A processzor hozza a tőle elvárható teljesítményt, minden gyorsan és gördülékenyen futott rajta, az alkalmazások gyorsan települtek, és úgy általában mindegyik megfelelően futott rajta.

A kényelmes használatot segíti a fő menüben található kedvencek menü pont, ahova a leggyakrabban használt applikációkat vehetjük fel, így gyorsan indíthatók lesznek, nem kell keresgélni őket. A hangbeállításoknál érdemes még kiemelni, hogy az Amlogic S905x3-B processzornak köszönhetően Dolby Audio támogatást is kapunk, így az ilyen hanggal ellátott filmek is megszólalnak rajta.

Most a fura helyzet fordult elő, hogy a WiFi-n érkező internet sebessége gyorsabb, mint a LAN csatlakozón keresztül érkezőé, ugyanis a LAN sajnos csak max. 100Mbps sebességre képes, és ezt a mérések is megerősítették. LAN-on keresztül átlagosan 94Mbps volt a le- és a feltöltés sebessége is, ezzel szemben 5GHz-es WiFi hálózathoz kapcsolódva már közel 300Mbps volt a letöltés, és a feltöltés 269Mbps sebessége is közelítette ezt az értéket. 4K filmek hálózaton keresztüli lejátszásához a WiFi sebessége elegendő lesz, viszont, ha nem nézünk 4K tartalmakat, akkor a LAN a stabilabb működése miatt jobb választás.

Konklúzió, vélemény

Az AX95 DB TV Box egy teljesen jó, közepes teljesítményű TV okosító médialejátszó. A készülék kialakítása igényes, jó minőségű termékről van szó. Különlegessége az Amlogic S905x3-B SoC amiben már van Dolby Audio támogatás is. Mindennapi átlagos felhasználásra ajánlott készülék, de ne felejtsünk el mellé rendelni egy légegeres távirányítót is, ha nem akarunk kellemetlenségekkel találkozni. A teszt alatt végig jól és stabilan működött, hibával, vagy bizonytalan működéssel nem találkoztam. A Streaming alkalmazások is működnek rajta, ilyen felhasználásra is ajánlom a készüléket, igaz a Netflix csak alacsonyabb felbontáson játssza le a filmeket.

Előnyök:

 • Igényes kivitelés
 • Amlogic S905x3-B SoC Dolby Audio támogatással
 • Android 9.0 operációs rendszer
 • Egyedi, jól átlátható menü rendszer
 • Gyors WiFi – 5GHz AC MIMO
 • USB 3.0 nagy sebességű csatlakozó

Hátrányok:

 • A távirányítóval a szöveg nehézkes bevitele
 • Maximum 100Mbps sebességű LAN

Kupon, megrendelés

Megvásárolni a GeekBuying webáruházból tudod, amennyiben van EU Raktárban, akkor onnan érdemes megrendelni, ha csak kínai (CN) raktárban találod, akkor a szállítási módnál az EU Priority Line módot válaszd ki, ezzel vámmentesen fog megérkezni a csomagod. Amennyiben kupont is találsz lent, akkor azt a fizetési oldalon kell megadni, ahol azonnal levonja a kapott kedvezmény értékét.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Vásárlás 4/32GB

Vásárlás 4/64GB

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

5 hozzászólás

 1. Kálmán Fentős

  Szia!
  Érdekelne hogy milyen méretű pendrive és HDD csatlakoztatható, mert találkoztam olyan eszközzel már ami a 300 Gb-os HDD tartalmát sem volt hajlandó lejátszani?
  Köszönöm a választ!

  • Szia!

   Konkrétan ennél a box-nál nem tettem rá külső merevlemezt, de elméletileg nem kellene, hogy gondot okozzon neki. A nagyobb méretű lemezeknél(2-4TB) szokott néha táp probléma lenni, mert a box nem tud neki elegendő áramot adni a működéshez.

   Üdv.: Lala

  • Béres Tibor

   Az 1 Tb.-os kűlső Hdd-t gond nélkűl kezeli !

 2. Béres Tibor

  Szia !
  Nem találkoztál olyan jelenséggel, hogy bekapcsolás után pattogó hangot ad ki a box a rácsatlakoztatott Tv hangszóróján keresztűl ? Ez ismételt ki-be kapcsolás után megszűnik. Az is fura volt, hogy se garancialevél se semmi, a vásárlást igazoló dokumentum nincs a csomagban.
  Egyébként tényleg nagyon jó eszköz !

  • Szia!
   Nálam nem jelentkezett ilyen hiba. Próbáld meg esetleg a HDMI kábelt kicserélni, hátha az okoz problémát.
   A kínai cuccoknál ez már csak így van, nem mellékelnek semmit, ha gond lenne, akkor a webáruház felé kell jelezni és ők intézik a többit.

   Üdv.: Lala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .