banner

ATD STB-868 földi digitális MinDig TV vevő teszt

atd_logo

Jó ideje nem volt már DVB-T vevő teszt az oldalon, de most hozzájutottam egy ígéretesnek tűnő, új készülékhez, ami az ATD STB-868 típusnévre hallgat. Amint megláttam rögtön megtetszett a szokatlan formája, és kis utánajárás után sikerült is hozzájutnom egy teszt készülékhez. Az ATD, más néven Alpha Thomson Digital a hazai piacon még jelen van a Thomson márkával is, amin én kicsit meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy létezik még ez a régi, nagy hírnévnek örvendő márka. A garancia jegy felső sarkában pedig megláttam az AKAI logót, tényleg van még ilyen márka is? A vevőkészülékek mellett más egyéb informatikai berendezéseket, háztartási és szórakoztató elektronikai berendezéseket is forgalmaznak.

A készülék nem túl nagy meglepetésre Kínából származik, de azt tudni kell, hogy a jobbik fajta gyárban készül. A kínai termékek két nagy csoportra oszthatók, vannak nagyon gagyik, általában forgalmazó nélkül kerülnek be az országba, senki nem meri a nevét adni hozzá, és vannak a minőségi termékek, ezeknek kivétel nélkül van hivatalos importőrük, mert a minőséggel nincs probléma, ebbe a második csoportba sorolnám az ATD box-ot is.

 

Az ATD STB-868 típusú földi digitális vevőkészülék első ránézésre inkább hasonlít egy hamutálra, mint beltérire, szerintem nagyon eltalálták a formáját. Elsőre senki nem mondaná meg, hogy egy TV vevővel van dolga, így a lakás dísze is lehet belőle, nagyon jól fog mutatni a TV készülék közelében. Magán a készüléken nincs semmi gomb, így csak távirányítóval lehet vezérelni. A tetején van azonban egy sárga színű 4 digites számkijelző, ahol az aktuális csatorna szám mellett, készenléti állapotban az órát is mutatja. Ez persze elölről nem látszik, csak ha a tetejét nézzük. Az infra érzékelője viszont az elejére került, így a távirányítással nem lehet probléma. A készülékház teljesen műanyag, ezáltal nagyon könnyű, kicsit tartottam tőle, hogy a kábelek elfogják húzni, de elég stabilan fekszik az asztalon.

 

A doboz szép nagy, kívülről minden magyarul van ráírva. A nálam járt tesztpéldányon mindenféle akciós címke is volt ragasztva, de ez alatt felfedeztem a MinDig TV matricáját (a szuper akció címke alatt látszik a kikandikáló sarka). Gyorsan utána néztem a szolgáltató honlapján, és meglepetésemre nem találtam a matricás készülékek között, így kérdéses, hogy bevizsgált készülékről van-e szó. Nem mintha ennek olyan nagy jelentősége lenne, sőt jómagam inkább a matrica nélküli vevőket részesítem előnyben, mert azok szoftvere nincs lebutítva, lehet szabadon rendezni a csatornákat, és a műsor rögzítés lehetősége is megvan. Sajnos ennél a doboznál a teszt alatt úgy tűnt, hogy megfelel a matrica feltételeinek, csak némi kompromisszummal lehet saját csatorna listát kialakítani, erről lejjebb még részletesen olvashatsz.
A doboz belsejében nem túl sok tartozékot rejtettek el, a készülék mellett mindössze csak egy távirányítót az elemeivel, és egy 5V-os adaptert találtam. Nem maradt le a magyar nyelvű használati útmatató sem. Tévé összekötő kábelt nem tartalmaz a csomag, így azt külön kell beszerezni, ami lehet HDMI, vagy SCART is a TV készülék típusától függően.

 

A hátlapi csatlakozók majdnem minden igényt kielégítenek. A bal oldalon látható az antenna csatlakozója, van bemenet és további készülékek számára kimenettel is rendelkezik. Az antenna lehet passzív és aktív is, a beltéri képes a koax kábelen 5V-os antenna tápfeszültség biztosítására. A tévé készülékeket három különböző módon is ráköthetünk, az első egy HD készülékről elmaradhatatlan HDMI (a legtöbb lapos TV számára ez kell), van SCART kimenet a régebbi CRT tévéknek, ezen túl még találunk rajta komponens RCA csatlakozókat is, ha véletlenül csak ilyen lenne a tévénken. Audió kimenetben is jól áll a beltéri, van hátul egy sima sztereó RCA csatlakozó, és találunk még egy RCA digitális kimenetet is, sajnos az elterjedtebb optikai csatlakozó lemaradt róla. Mint említettem külső adapterrel működik a készülék, ami viszont 5V-os, így autóban, lakókocsiban csak megfelelő átalakítóval használható.

 

A készülékház oldalára került a MinDig TV Extra csatornák vételéhez elengedhetetlen Conax rendszerű kártyaolvasó. A kártyát chip-el lefelé kell behelyezni, és egy kicsit kilóg belőle, de ez alig látszik. A teszt alatt végig stabilan működött az EXTRA kártya, egyszer sem találkoztam, kódolt, vagy nincs hozzáférés felirattal. Van oldalt még egy USB csatlakozó is, ahova PenDrive-ot, vagy külső merevlemezt lehet csatlakoztatni, erre történhet a felvétel, valamin a Time Shift – időeltolásos tévézés – adatok rögzítése is. A csatlakoztatott tárolóegységről számos médiaformátum is lejátszható, erről később még részletesen írok.

 

A távirányító egyedi kivitelezésű, legalábbis az eddigi tesztek során még nem találkoztam vele. A kialakítása jó, kényelmesen kezelhető. Először azt hittem, hogy a csatorna fel-le váltó és a hangerőszabályzó nagyon távolra került a középső irányító gomboktól, de használat közben kiderült, hogy a középső fel-le nyilakkal lehet csatornát váltani, a jobb-bal nyilakkal pedig a hangerőt állítani, így minden jól kézre esik. Az alsó részére kerültek az extra gombok, van itt kérem szépen minden, számos funkció elérhető egyetlen gombnyomással, kicsit túl sok is van belőle. Ilyen például a scan gomb, ami megnyomásra ugyan feltesz egy kérdést, hogy tényleg törölni akarjuk-e az összes csatornát és azokat újból keresse le, de itt mindegy, hogy az igent, vagy a nemet választjuk, mindenképp elindít egy új keresést. Ha elég gyorsak vagyunk akkor az exit gombbal kitudunk még lépni belőle és megmaradnak a korábban lekeresett adóink. Ez a haszontalan gomb igazán lemaradhatott volna róla. Az infra érzékenységével nincs probléma, falról visszaverődve is tökéletesen működik. Két darab AAA típusú ceruza elemmel működik, ami a tartozékok részét képezi.
Áram alá helyezés után viszonylag gyorsan indul a készülék, körülbelül 20-30 másodpercre van szüksége a bekapcsolódásig. A bekapcsolás után örömmel vettem tudomásul, hogy a sok más ruhába öltöztetett „klón” készülékek után valami egyedit kaptam. Saját, egyedi menürendszerrel rendelkezik, ami elsőre még nekem is egy kicsit furcsa volt, de végre találtam újra egy kis kihívást.
Először egy végtelenül egyszerű telepítő menü üdvözli a felhasználót. Ebben meglehet adni a főbb paramétereket kezdve a TV típusától, a felbontáson át a nyelvig (természetesen magyar is van benne). A felbontásnál van 1080p FULL HD lehetőség is, ennek az előnyét HD filmek lejátszásánál fogjuk meglátni. Ha az LCN-t bekapcsolva hagyjuk, akkor mindig ugyanaz a csatorna sorrend lesz a beltérin, és ha új adó jelenik meg, akkor azt automatikusan beilleszti a többi közé. Ezt a funkciót ki is kapcsolhatjuk, ekkor a keresés sorrendjébe teszi be a csatornákat a listába. Ha az alap beállításokkal végeztünk, akkor a keresés indítására nyomva elindul az automatikus csatorna keresés. Nagyon gyorsan végzett, és nálam minden adót megtalált. A keresés végeztével azonnal el is lehet kezdeni a tévézést. Ha aktív -tápellátást – igénylő antennával rendelkezünk, akkor azt ne felejtsük el bekapcsolni a menüben, mert ellenkező esetben nem fog találni egy csatornát sem a készülék.
A menü felépítése jó, egyszerűen kezelhető, átlátható, rend van benne. A csatorna beállításoknál lehet kézi keresést is választani, ami akkor lehet nagyon hasznos, ha több adótorony jelét is vesszük, de csak a legerősebbről érkező csatornákat szeretnénk lekeresni. Amennyiben nincs a készülékben előfizetői kártya, akkor itt azt is belehet állítani, hogy csak az ingyenesen fogható adók jelenjenek meg a listában. A csatornák menüpontban találjuk meg az adók beállításait, elvileg itt lehetne a listában sorba rendezni őket, de sajnos ez a funkció tiltva van (MinDig TV matrica feltétele) . Elkeseredésre azonban nincs ok, mert van 4db szabadon szerkeszthető kedvenc lista, ha nem akarunk több csoportot létrehozni, akkor elegendő, ha az elsőbe bedobáljuk az összes lekeresett csatornát, és a kedvencek szerkesztése menüpontban beállítjuk az igényeinknek megfelelő sorrendet. A tulajdonságoknál a beltéri főbb funkcióit tudjuk személyre szabni, ilyen például a hangsávok nyelve, a menü nyelve, a feliratok, óra megjelenítés a képernyőn, és a PVR eszközök beállítása. A nagyothalló mód csupán annyit jelent, hogy automatikusan kiteszi a feliratot, ha elérhető az adott csatornán. A Beállítások menüpontban a rendszerrel kapcsolatos dolgokat lehet beállítani, itt lehet a szoftvert is frissíteni. Az AV menüben az Audió és Videó beállításokat tudjuk személyre szabni. A felbontást már említettem, hogy tud 1080p-t is, a képarányról még viszont nem volt szó. Sajnos itt van egy kis hiányosság, csak 3 mód közül lehet választani, ezek a 16:9, 4:3 Letter Box és a 4:3 CCO (Centre Cut Out) közép kivágott mód. Nagyon hiányzik az auto beállítás, mert ha 16:9-re állítom, akkor az ilyen méretaránnyal sugárzó csatornák jól jelennek meg, de a 4:3-as már csak keretben, ha 4:3 LB-re állítom, akkor a 4:3 adás nyújtott lesz (ez jó, ezt szeretem), de a 16:9-et összenyomja. A 4:3 CCO-t nem használtam, mert így meg levág a képből. Itt bizony kellene még egy automatikus lehetőség, hogy ne kelljen kézzel állítani csatorna váltáskor. Apró érdekesség, hogy térhangzást is betudunk kapcsolni, de van pár előre beállított hangszínséma is, eddigi tesztjeim során ilyennel még nem találkoztam.
A csatorna váltás sebessége megfelelő, a szokásos 2 másodperc körül alakul, HD csatornáknál egy picit lassabban jelenik meg a kép. Az INFO gombra előhívható információs sáv az ATD beltérinél felülre került és nagyon pici, a pozíció szokatlan ugyan, de a mérete nagyobb gond, távolról már alig olvasható. A sávon sajnos csak az aktuális műsort írja ki a következőt nem, az INFO gomb másodszori megnyomására az aktuális műsor részletes tartalmát olvashatjuk, valamint itt kiírja az aktuális jelerősséget és minőséget is. A jelerősség nálam végig alacsony volt, viszont a minőség tökéletes, szaggatás, akadozás csak néha-néha jelentkezett, de akkor a minőség is lejjebb ugrott, sajnos elég rossz helyen van az antennám. AZ EPG – elektronikus műsorújság funkció jól működik, a magyar ékezetes karakterek is helyesen jelentek meg benne. Van csatorna és idősávos nézet is, így mindenki a neki szimpatikusabbat választhatja. Megszokott dolog már, hogy az EPG-ben lehet csatornákat időzíteni felvételre, vagy megtekintésre, nincs ez másként az ATD készülékénél sem. A felvételhez viszont mindenképp szükséges egy USB tárolóegység.
A kép minősége jó, kivetni valót nem találtam rajta, ebben a kategóriában talán kicsit jobb is mint a versenytársaké. A csatorna váltás tévézés közben történhet a fel-le nyilakkal, vagy az OK gombra előhívhatjuk a csatornalistát, amiben a jobb-bal nyilakkal lehet kedvenc csoportot választani.
Az ATD STB-868 készülékhez lehet külső USB tároló egységet csatlakoztatni, ami lehet merevlemez, vagy pen drive. Az USB eszközre történhet a PVR műsorrögzítés, és a időeltolásos tévézés adatát is erre veszi fel, csak így tudjuk használni. A tesztekhez egy Western Digital 2,5-es külső táp nélküli USB merevlemezt szoktam használni, de sajnos a beltéri nem tudott neki elég tápfeszültséget biztosítani, folyamatosan újraindult. A nagyobb, szintén WD márkájú 3,5-ös külső táppal rendelkező meghajtóval már nem volt probléma, szinte azonnal felismerte. Ha több partíció van a winchester-en az sem jelent gondot, mert az eszköz beállításnál kilehet választani, hogy melyiket kívánjuk használni, ez lehet FAT16, FAT32, és NTFS is. A felvétel történhet PS és TS formátumban is, a fájlméretet is tudjuk állítani, de csak max. 4GB lehet a legnagyobb, ha ettől hosszabb a felvétel, akkor több részletben menti el. Az időcsúsztatás hosszát is itt lehet megadni, ez azt jelenti, hogy mennyi ideig szeretnénk, ha visszatekerhető lenne az éppen nézett műsor, max. 2 órát lehet beállítani. Sajnos itt is okozott a MinDig TV matrica előírása egy kis problémát, ugyanis a kódolt adókról készített felvételt nem lehet PC-n lejátszani, csak a beltéri segítségével lehet visszanézni, a kódolatlan adóknál nincs ilyen korlátozás. A felvétel azonnal elindítható a REC gomb megnyomásával, ami kezdését azonnal ki is írja a TV-re. A felvétel indulásakor megjelenik ugyan egy kis REC felirat a képernyőn, de ez néhány másodperc múlva el is tűnik. Rögzítés közben egyazon MUX-on belül szabadon átkapcsolhatunk másik csatornára, a többi adó el is tűnik ideiglenesen a listából.
Ez a készülék is rendelkezik beépített médialejátszó funkcióval, az elején kicsit kétkedve fogadtam, mert nincsenek túl jó tapasztalataim a hasonló eszközökkel, általában csak erős kompromisszumokkal használhatóak. A csatlakoztatott USB tárolóról lehetőségünk van néhány (azt hittem) médiaformátum lejátszására. A Multimédia menü a távirányító SOURCE gombjának a megnyomásával érhető el, a menü is csak ezután lesz aktív. Itt megjelennek a csatlakoztatott USB eszközön található partíciók és mappák. A távirányító jobbra és balra gombjaival lehet kiválasztani, hogy milyen típusú médiát szeretnénk rajta megnézni. Itt általában a videó, zene és kép formátum szokott lenni, de az ATD ez alól is kivétel, kikerekedett szemmel néztem, hogy mire is jó egy ilyen kis beltéri. Tehát van Videó, Zene, Fotó, Native32 játékok (ezt ne kérdezzétek, nem tudom), Felvételkezelő, Lemez kezelő és végül e-Könyv olvasó. A lemezkezelő a legérdekesebb, szokatlan, hogy egy beltéri beépített médialejátszójában fájlkezelőt találok, itt lehet a fájlokat másolni, mozgatni, törölni. Az e-Könyv olvasó is hasznos lehet, a TXT formátumú fájlokat tudja a TV képernyőjén megjeleníteni. Érdekességképpen ezt is kipróbáltam, de a megnyitott könyvben nem tudtam lapozni, habár sokat nem vesződtem vele, lehet, hogy én nem jöttem rá a mikéntjére. A képnézegető jól használható, pár nagy képpel próbáltam, viszonylag gyorsan megjelenítette őket, a zoom gombbal lehet nagyítani is, vagy a nyilakkal forgatni őket.
A Videó lejátszó rengeteg fájlformátumot ismer és a nagy részét le is játssza. Már-már azt kell, hogy mondjam, hogy használható külön MediaPlayer helyett is. Van nekem egy kis csomagom, amit a prohardver.hu fórumon állított össze az egyik tag (tervezem én a saját csomag elkészítését, külön a beltérikhez igazítva), ebben mindenféle médiaformátum van, amivel lelehet tesztelni, hogy az adott eszközt mivel lehet kiakasztani. Hitetlenkedve néztem, hogy egy extrém tömörítésű videó kivételével mindent lejátszott, és még hang is volt a filmek alatt. Apropó hang, az AUDIO gombbal lehet választani a hangsávok között, az MP3 és az AC3 tökéletesen szól, a DTS ugyan megjelenik a listában, de néma marad (nem láttam még beltériben DTS dekódert).

A lejátszható média formátumok a következők:

  • Videó: MPG, AVI (DivX, Xvid), VOB, DAT, ASF, MKV, WMW, TS, TSF, TSV, QT (QuickTime), MOV, MP4
  • Audió: WMA, WAV, MP3
  • Kép: JPG, BMP

Nagyon megvagyok elégedve a készülék médialejátszó funkciójával. Rengeteg formátumot lejátszik, nem tudtam semmivel kiakasztani, a 3D-s filmeket is rezzenés nélkül vitte. Néhány régebbi DivX kódolású film esetében írta csak ki, hogy nem támogatott formátum, de ezeket bőven kompenzálja a számtalan formátum, amit lejátszik. Ez az első nálam lévő tesztkészülék, ami médialejátszó fronton is jól megállja a helyét.

Vélemény:

Az ATD STB-868 digitális földfelszíni HD vevőkészülék egyértelműen az ajánlott kategóriába tartozik. A kevésbé hozzáértőknek is jó választás lehet az egyszerű üzembe helyezés és kezelés miatt. Magával a hardverrel nincs semmi probléma, a teszt alatt végig jól működött. A szoftverre ráférne egy kis ráncfelvarrás, a legnagyobb probléma a képaránnyal van, nincs benne automatikus méretezés az aktuális tartalomhoz, ez érinti a lapos tévéket és a hagyományos tévéket is. A távirányítón még okozhat bosszúságot a scan gomb véletlen megnyomása. Médialejátszóként viszont nagyon jól használható, rengeteg formátumot támogat, a kezelése egy kis megismerés után nagyon egyszerű.
Végül pedig az ára: Én a Metró áruház újságjában láttam meg először, akkor 10.000-Ft alatt volt kicsivel az akciós ára, ez nagyon baráti ár ahhoz képest, hogy mennyi extra szolgáltatást nyújt a készülék, ráadásul USB és kártyaolvasó is van rajta. Szóval, aki DVB-T vevő vásárlását tervezi az feltétlen vegye számításba az ATD beltérijét is, szerintem nem fog benne csalódni.
atd_stb868_cimke

Az ATD STB-868 vevőkészüléket az ATD-Tech Kft. bocsájtotta rendelkezésünkre a teszt idejére, köszönjük nekik.
Megvásárolható a nagyobb hipermarketekben és műszaki szaküzletekben (Auchan, Tesco, Media Markt, Metro…).

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk. Katt IDE.

A teszthez az Antenna Hungária biztosította a előfizetői kártyát. Digitális átállás információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu oldalon.

2012. június 21. digiportal.hu

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .