2019 március 20.
Főoldal / Egyéb / Átálltak a kereskedelmi csatornák szélesvásznú sugárzásra

Átálltak a kereskedelmi csatornák szélesvásznú sugárzásra

Az elmúlt napokban átállt a két legnagyobb magyar kereskedelmi csatorna a 16:9 képarányú műsorszórásra. Elsőként az RTL Klub hajtotta végre az átállást, majd néhány nap múlva követte a TV2 is.

Az RTL Klub a szélesvásznú kép sugárzása mellett jelentősen megújította a látványvilágát is. Főbb műsorai új főcímet és hátteret kaptak, a csatorna szerint igazodtak a jelenlegi kor igényeihez.rnA TV2 szeptember elsején állt át a 16:9 képarányú továbbításra, itt csak kisebb változásokat eszközöltek a képi világban.

A képarány váltás a TV2 esetében minden szolgáltatónál zökkenőmentes volt, ugyanez már sajnos nem mondható el az RTL Klub-ról. A legnagyobb műholdas szolgáltató esetében (Digi) továbbra is csak a 4:3 képarányú képet sugározzák, nincs 16:9. Sem a Digi, sem az RTL Klub nem adott ki semmilyen hivatalos közleményt a miértről. A Digi a facebook közösségi oldalon egy szűkszavú hozzászólást küldött be a témával kapcsolatban, miszerint “műsorszolgáltató oldali hiba lépett fel”, ezáltal nem a megfelelő formátumot kapják, hanem a 4:3-as “letter box”-ot. A probléma megoldása már folyamatban van, de ez nem a szolgáltatón múlik, ők technikailag készen vannak a 16:9 képarányú műsorok továbbítására (ez a TV2 esetében látszik is, hiszen ott minden rendben van).rnA MinDig TV földi digitális platformon sem történt meg az RTL Klub átállása, habár az előzetes várakozások nem ezt sugallták. Az Antenna Hungáriától sem tudtuk meg, hogy mi ennek az oka, csak sejtések és találgatások vannak az ügyben, de az biztos, hogy itt sem technikai okok állnak a háttérben, hiszen a TV2 ezen a platformon is tökéletes 16:9 arányú képpel megy már.rnA pletykák szerint az RTL Klub plusz pénzt kér a Digi TV-től és a MinDig TV-től is a 16:9 képarányú műsor továbbításáért, nem tudni, hogy ebből mi igaz, bár amilyen nagy felhajtással történt a bevezetése egyáltalán nem lenne meglepő. Pedig nem világrengető újdonságról van szó, számos külföldi és több magyar csatorna is sugároz már ilyen képaránnyal, köztük az összes közszolgálati adó (m1, m2, Duna TV), tőlünk nyugatabbra már ez az elfogadott képforma.

Várjuk mi is az új információkat az RTL Klub háza tájáról, amint lesz változás a két szolgáltatót érintő kérdésben az azonnal közöljük.

Ezt olvastad már?

Megszűnik az Echo TV

A két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása …

2 hozzászólás

  1. Végre egy korrekt cikk, most először lehet olvasni az RTL Klub problémáról, aminek mi sajnos 29.-e óta szenvedő alanyai vagyunk. Őszintén remélem hamar megoldódik ez a probléma. Ha kapok választ a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság-tól, ide beteszem. [-O<

  2. Digi kábelen megérkezett a 16:9-es kép az RTL Klub-nak. Műholdon még nem jó.

Vélemény, hozzászólás?