banner

Android és MindigTV Extra – WayteQ MovieBox CX teszt

Megérkezett hozzánk is a WayteQ legújabb DVB-T kompatibilis vevőkészüléke a Moviebox CX, ami legnagyobb érdekessége az Android operációs rendszer. A beépített conax kártyafogadónak köszönhetően a készülék alkalmas a MinDig TV Extra – előfizetéses – csatornák vételére is.

FRISSÍTÉS: Megérkezett a készülékhez egy frissítés, amivel már telefonnal is vezérelhető a box. További részletek a fórumban IDE kattintva…

banner
Már régóta sejteni lehetett, hogy hamarosan megjelennek a digitális TV tunerrel egybeépített androidos kütyük, hiszen TV okosító megoldásokból már számtalan változat létezik, azonban a tuner eddig csak ritkán került bele (kínai változatokban azért találni ilyet is, de ezek nem minden esetben alkalmasak az itthoni csatornák vételére).
A WayteQ korábbi két nagy sikerű doboza után [WayteQ HD-90CX és WayteQ HD-95CX] most ismét valami újat alkotott, egybe építette a TV okosító megoldást a digitális vétel lehetőségével. Ezzel a kialakítással akár egy régi, hagyományos képcsöves TV is felhozható a mai okos tévék szintjére, sőt még azokon túlra is, mert már találkoztam egy-két okos tévével, de az android operációs rendszer sokkal rugalmasabb azokétól.

 

A vevőkészülék egy szép, és kisméretű dobozban érkezett, amin rögtön szembetűnik a MinDig TV Extra és az android logója. A dobozban csak az alaptartozékokat találjuk meg, úgymint a távirányító elemekkel, használati útmutató, hálózati adapter (12V egyen feszültséggel működik, így autóban is használható), wifi antenna. TV összekötésére csak egy kompozit RCA kábelt kapunk, ha modernebb lapos tévéhez szeretnénk használni, akkor saját magunknak kell gondoskodni a HDMI kábelről.

 

Külsőleg nem mondható rá, hogy formabontó lenne, csupán egy kis-közepes méretű szögletes doboz, fém házzal, műanyag előlappal. A jobb oldalon található lenyíló rész mögé került elrejtésre a CONAX rendszerű kártyaolvasó, ami a MinDig TV Extra kártyákat tudja fogadni. Megtalálhatóak rajta a főbb kezelő gombok is, bár egy ilyen összetett rendszerű doboznál nehézkes lenne ezekkel irányítani. Az előlap bal szélére került egy készenléti kapcsoló is. A kijelző egy egyszerű 4 szám megjelenítésére alkalmas hétszegmenses LED típusú, itt hiányként tudnám megemlíteni, hogy készenléti állapotban az órát nem tudtam rajta megjeleníteni.

 

A beltéri hátlapját rendesen ellátták csatlakozókkal, szinte minden megtalálható rajta, ami a használat közben szükséges lehet. Az antenna csatlakozók a bal szélen találhatóak, van bemenet és felfűzéshez kimenet is. Az aktív antennák tápellátáshoz szükséges 5V-os egyen feszültséget a menüben tudjuk aktiválni. Az internethez csatlakozhatunk vezetékes és vezeték nélküli módon is, mindkét lehetőség beépítésre került. Találunk hátul 4db USB csatlakozót is, ahova számtalan eszközt lehet csatlakoztatni, lehet külső merevlemez, webkamera, billentyűzet, egér, minden, amit az android képes kezelni. A televízió készülék csatlakoztatására több lehetőséget is biztosítottak, elsődlegesen ott a HDMI a lapos tévékhez, aztán van egy mini jack komponens, és a legrégebbi tévékhez a kompozit használható (scart adapterrel is működik, ami külön kell beszerezni). Külső házimozi rendszer csak coaxial csatlakozón, vagy a sztereó RCA kábellel tudjuk használni, ezúttal az optikai csatlakozó lemaradt. A TF kártya feliratú slot-ba micro SD kártyát lehet behelyezni, amivel az elég szűkös 1GB belső memóriát lehet bővíteni. Legvégül a jobb szélen található az adapter 12V-os csatlakozója.

 

Távirányító… itt vegyesek az érzéseim. Kívülről nem néz ki rosszul, lapos, formatervezett(szálcsiszolt hatású), jól használható a TV rész kezelésére. A gombok elhelyezése optimális, minden főbb TV egyszerűen vezérelhető róla. Az android rész használatánál már akadtak vele gondok, nehéz, és kényelmetlen vele a menük, alkalmazások menüiben navigálni, sajnos nem is mindig sikerült. Itt sokkal egyszerűbb lenne a dolgunk egy giroszkópos, vagy akár egy tapipados távirányítóval. De kesergésre semmi ok, hála az android lehetőségeinek vásárolhatunk hozzá különálló USB billentyűzetet, vagy giroszkópos/tapipados távirányítót. Így a TV-hez maradhat a hagyományos távirányító, az okos funkciókhoz pedig a másik. Ezt más gyártók is így csinálják, a Samsung például egyből két távirányítót csomagol az új okos tévéihez.

A bekapcsolás előtt érdemel még néhány szót a hardver és szoftver. A fő processzor egy Cortex A9, ami 1000MHz-en fut, a megjelenítésért pedig egy Mali-400 processzor felel. Belső memóriája a specifikáció szerint 4GB, de ebből csak 1GB használható az alkalmazások számára, azonban ez microSD kártyával tovább bővíthető. Android-ból a 4.0.4-es ICS verziót kapta, ami már elég jól használható,

Az első bekapcsolást követően egy szép telepítő menü vezet végig az alapbeállításokon. Itt beállíthatjuk a nyelvet (természetesen magyarul is tud), az időzónát és a tartózkodási helyünket. A kép beállításánál csak a megjelenő képet tudjuk pozicionálni, a felbontást később a beállítások menüben tudjuk majd kiválasztani. Ezt követően az internet csatlakozást tudjuk konfigurálni, először a vezetékest, majd a wifi beállításokat végezhetjük el. Mindenképp érdemes internethez csatlakoztatni a box-ot, mert az okos funkciókat csak így tudjuk teljes körűen használni (hiszen ezért veszünk ilyen dobozkát, mert nem csak tévézni szeretnénk rajta). Az internet beállítása után véget is ér a telepítő menü, és a befejezés gomb megnyomása után azonnal a főmenübe csöppenünk. Ezt követően javaslom, hogy látogassunk el a beállítások menübe, és a TV felbontást állítsuk be az igényünknek megfelelően (ami akár 1080p full HD is lehet).

 

A Digitális TV menüpont kiválasztásával jutunk el a tévézéshez, itt azonnal felajánlja a készülék, hogy keressünk csatornákat. Én az automatikus keresést választottam, de ha ismerjük a helyi frekvenciákat, akkor kézi kereséssel is próbálkozhatunk, az kicsit gyorsabb. Amint befejeződött a keresés azonnal kezdhetünk is tévézni.
A képminőséget tekintve hozza a kategóriájánál elvárt szintet, semmi rosszat nem tudok rá írni. Használat közben talán a legszembetűnőbb dolog a csatorna váltás lassúsága, kódolatlan csatornáknál kb 4-5 másodpercet kell várni a kép megjelenéséig, ez kódolt csatornák esetében kb. 7-8 másodpercre emelkedik. TV nézés közben a menüben csak a legszükségesebb dolgokat tudjuk beállítani. Lehet szerkeszteni a csatornák sorrendjét, tudunk a felvett műsorok között navigálni, vagy új időzítéseket beállítani. A tévézéshez kapcsolatos beállításokat is itt találjuk meg. Digitális készülék révén itt is megtaláljuk az EPG – elektronikus tévéújság – funkciót, azonban csak egyféle – napi – nézetben tudjuk használni, és kicsit lassú a működése is. Az EPG-ből a Moviebox esetében is van lehetőség csatornák előretörténő felvételre, vagy megtekintésre való programozására.
Az info gomb itt is három funkciós, az első megnyomásra az aktuális és a következő műsort láthatjuk, második megnyomásra az éppen futó műsor tartalmát, harmadikra pedig a csatorna műszaki információi jelennek meg a képernyőn. Kis hiányosság, hogy a műsor tartalomnál nem tudunk lapozni, ha nem fér ki a leírás a megadott mezőbe, akkor nem tudjuk végig olvasni.

 

A box-al felvenni, csak egy megfelelő háttértár csatlakoztatása esetén van lehetőség, ez lehet külső HDD, pendrive, vagy SD kártya is, ha több minden van csatlakoztatva hozzá, akkor a beállítások menüben tudunk választani közülük, hogy melyikre történjen a felvétel. Felvétel indítható azonnal, vagy időzíthetünk időpontra, vagy EPG műsorra is, rögzítés közben ugyanazon MUX-on belül szabadon átválthatunk másik csatornára, a többi csatorna ideiglenesen nem is látható a listában. Kicsit bosszantó, hogy felvétel közben a bal felső sarokban megjelenik egy eltüntethetetlen számláló, ami a felvétel indításától eltelt időt méri. Meglepő hír, hogy a felvételek még akkor sem kódoltak, ha azokat előfizetős csatornáról rögzítjük, így PC-n tovább dolgozhatunk velük, archiválhatjuk őket. Sajnos már ritkaság számba megy az ilyen készülék, ami nem kódolja a fizetős csatornák felvételeit, így mindenképp jár érte a plusz pont.
A felvételhez még megemlíteni szükséges, hogy természetesen van időcsúsztatásra is lehetőség (Time Shift), semmilyen előreprogramozást nem igényel, elegendő csak a távirányítón megnyomni a pause gombot, folytatni ugyanezen gomb ismételt megnyomásával tudjuk.
A készülék nevéből adódóan sejteni lehet, hogy felvértezték média lejátszó képességekkel is, a menüben a Videó és az Zene menüpontokban tudjuk kiválasztani a lejátszani kívánt médiatípust. A videó lejátszás meglepően jól működik, elboldogul minden népszerűbb formátummal, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy nem találtam olyan filmet, amit ne indított volna el, azaz egyet találtam, a kódolt csatornáról készített felvételt nem indította el a Videó menüben, de, ha visszaléptem a TV nézésbe, akkor minden probléma nélkül lejátszotta ezt is. Itt hozzátenném, hogy mivel egy android rendszerű box-ról van szó, ha véletlenül a beépített lejátszó nem indítana el egy filmet, akkor kedvünk szerint tölthetünk le másikat a Play áruházból.

 

Android, egy szó, ami egyet jelent a korlátlan felhasználás lehetőségével. A Moviebox nem csak egy egyszerű tévé vevő, hanem multimédiás központtá változtatja a tévénket, ami akár egy régi képcsöves is lehet. Mint korábban említettem a napi használat nem kényelmes, és nem is mindig működik a hozzá járó távirányítóval, érdemes beszerezni hozzá egy különálló USB billentyűzetet, vagy giroszkópos/tapipados távirányítót.
A Play áruház (korábban: Android Market) teljes választéka elérhető a készülékről, csupán be kell jelentkezni egy Google azonosítóval és már töltögethetjük is a programokat, szinte mindent, ami okos telefonon is elérhető. A kezelő felülete nagyon jól használható (persze, ha beszereztük a normális távirányítót), áttekinthető.
Értékelés, vélemény:
Egyszerű, de nagyszerű okosbox-ot ismertem meg a WayteQ Moviebox CX személyében. Az alapelgondolás kitűnő, miszerint ötvözzék a digitális vételt a határtalan android lehetőségeivel. A megvalósítás nem rossz, habár azért van még mit javítani rajta. A TV rész elég puritán, kevés extra, vagy kényelmi funkcióval találkoztam. A csatornaváltás sebessége hagy némi kívánnivalót maga után. Az android rész jól használható, de több esetben lefagyott, majd automatikusan újraindult a készülék. Ezt legtöbbször akkor csinálta, ha töröltem egy korábban telepített alkalmazást. A forgalmazó tájékoztatása szerint rövidesen terveznek hozzá kiadni egy frissítést, ami remélhetőleg kijavítja az ismert hibákat. Multimédia lejátszás terén viszont kiemelkedően teljesít, szinte minden formátummal megbirkózik, filmnézés közben nincs akadozás, szaggatás, vagy hang késés.
Minden összegezve megérdemli az AJÁNLOTT VÉTEL címkét, jó készülék, határtalan funkcionalitással, és nem utolsó sorban megfizethető árral. A cikk születésekor a kiskereskedelmi bruttó ára 19 900-Ft.
wayteq_moviebox_ertekeles

A WayteQ MovieBox CX MinDig TV vevőt a WayteQ Europe bocsájtotta rendelkezésünkre a teszt idejére.

 

A teszt alatt az digitális szolgáltatását használtuk. A csatorna kínálat és az előfizetési információk megtalálhatók a http://www.mindigtvextra.hu/ honlapon.

Hasznos oldalak:

 

A hozzászólásokat, véleményeket, kérdéseket ebben a fórumtémában várjuk.

digiportal.hu 2014. május 10.

Ezt olvastad már?

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Liectroux HCR-10 Ablaktisztító Robot Bemutató

Egy nagyon érdekes készüléket kaptunk kipróbálásra, ami nem más, mint a Liectroux HCR-10 ablaktisztító robot. …

Egy Hozzászólás

  1. stribacka1961

    létezik szoftver frisités ˙/wayteq médiabox tv rész/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .