banner
Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Anbernic RG351MP Retro Játékkonzol Teszt

Az Anbernic RG351MP egy hordozható retró játékkonzol, ami egy viszonylag új hardveren képes futtatni a régi idők legjobb játékait. Vele lazán eltölthetjük a szabadidőnket, vagy a pihenőnket, garantált kikapcsolódás a család bármely tagjának.

banner

Az Anbernic RG351MP egy nagyon érdekes kütyü, még én is izgatottam vettem kézbe, mert nem találkoztam eddig hasonlóval. A koncepció lényege, hogy egy új, kellő erőforrással rendelkező mini számítógépen játszhassunk a régi idők legjobb játékaival. A korombélieknek hatalmas élmény újra felidézni a fiatalon játszott játékokat, a fiatalabb korosztály pedig ízelítőt kaphat, hogy milyen is volt 20 évvel ezelőtt a konzoljáték. Őszintén megmondom, engem teljesen beszippantott, eszméletlen volt újra játszani pl. az eredeti Street Fighter-el, amivel anno csak a játékteremben találkoztam. És még mindig profi vagyok benne. 🙂

Ahogy utána néztem a neten elég sok változatban kaphatóak az Anbernic konzolok, gyakran csak egy betűben különbözik a másiktól, mégis teljesen más a hardver. Ehhez a teszthez nekem az Anbernic RG351MP típusra esett a választásom, ami nem a leggyengébb, de nem is a legerősebb változat a sorozatból. Most nem mennék bele részletesen a különböző variációk összehasonlításába, mert akkor végtelen hosszú lenne a cikk, inkább koncentráljunk erre az egy típusra. Az Anbernic RG351MP gyakorlatilag egy kézi mini számítógép, amin egy nyíltforráskódú emulátor fut, amely képes régebbi konzolok rendszerét emulálni és így futtatni a hozzájuk készült játékokat. A készülék már úgy érkezett, hogy volt benne egy 16GB-os SD kártya az operációs rendszernek és egy 64GB-os amin kb. 2500 előre telepített játék van. Igen, nem elírás, 2500 játék alapból a gépen van és azonnal indítható is. Emulálni tudja többek között a PS1-et, a Nintendo DS-t, a PSP-t, a Game Boy több változatát, Super Nintendo-t, Nintendo 64-et, Sega Megadrive-ot és még több olyan rendszert is, amiről eddig nem is hallottam.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 109,99$ ~ 43.300.- Ft – HU Raktár

Kupon: NNNRG351MPTE

Megrendelés

Amennyiben elfogyna a magyar raktárból, akkor ide kattintva rendelhetsz közvetlenül Kínából is. A szállításnál válaszd a Priority Line módot, hogy vámmentesen érkezzen meg a csomag.

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Az Anbernic RG351MP játékkonzol kicsomagolása

Az Anbernic RG351MP doboza egy sima egyszerű, de kemény karton, rajta a készülék főbb paramétereivel. A fedelét leemelve előkerül maga a játékkonzol egy védő habszivacs takarásában. A belső műanyag tartója alatt pedig megtaláljuk a tartozékokat, amiből kapunk bőven. Van hozzá egy USB Type-C töltőkábel (töltő adapter sajnos nincs a csomagban), kapunk egy USB C – USB A adaptert, ami segítségével pendrive-ot is csatlakoztathatunk hozzá. Az Anbernic RG351MP konzol nem tartalmaz beépített WiFi-t, de a csomagban találunk hozzá egy külső WiFi adaptert is, amit csatlakoztatva interneten keresztül is játszhatunk játékokkal, vagy frissítéseket tölthetünk le. Van továbbá benne egy kijelzőre való üvegfólia és hozzá a felrakásához szükséges tisztítókendőket is megtaláljuk benne. Végezetül egy használati útmutatót is tettek a dobozba, bár ennek sok hasznát nem fogjuk venni.

A csomagban található kiegészítők

 • Anbernic RG351MP játékkonzol
 • USB töltőkábel
 • USB-C – USB-A fordító adapter
 • USB WiFi adapter
 • 16GB SD kártya a rendszernek
 • 64GB SD kártya a játékoknak
 • Kijelző védő üvegfólia
 • Tisztítókendők a fóliához
 • Használati útmutató

Fém keretben és igényes tálalásban

Az Anberni RG351MP játékkonzol a kivitelezését tekintve egy prémium készüléknek számít, habár az ára ezt nem tükrözi. Amikor először kézbe vettem az volt az érzésem, hogy egy jóval drágább készüléket tartok a kezemben. A súlyát is lehet érezni, de a teljesen fém ház valóban nagy igényességet tükröz. Az összeszerelése kifogástalan, sehol nem recseg, nem ropog, nagyon jó már kézben tartani is. Középen a kijelző, jobbra-balra és fent pedig az irányító gombok találhatóak meg. Kérem szépen, ilyen egy igényes kivitelezésű készülék! Irányító gombokból, karokból, jostick-ból és ravaszokból több is van, mint amire szükség lehetne, ezt azért van így, hogy a lehető legtöbb játékkal kompatibilis legyen a készülék.

Csatlakozók az Anbernic RG351MP készüléken

Csatlakozókból, ki és bemenetekből sincs hiány ezen a kis, kézi játékkonzolon. Szükség is van rá, hiszen ez egy univerzális készülék, amit arra terveztek, hogy a lehető legtöbb játékkal kompatibilis legyen. Az Anbernic RG351MP alján rögtön találunk két darab micro SD kártyaolvasót. Ebből az elsőn van maga az operációs rendszer, a másodikon pedig a játékok, külön beépített memória nincs a készülékben. Ez természetesen nem véletlenül van így, hiszen ezzel a kártyás megoldással sokkal egyszerűbben frissíthetjük a készüléket, vagy másolhatunk fel rá újabb játékokat. És akkor itt ki is térnék a játékkonzol egy pici hátrányára. Az RG351MP és a hozzá hasonló készülékek alapvetően egy kis hozzáértést is igényelnek, ha a legtöbbet akarjuk kihozni belőlük. A rajta lévő operációs rendszer nem a legújabb, és a jobb játékok sincsenek gyárilag feltelepítve, ezek frissítéséhez pedig szükséges némi számítógépes ismeret. Na nem űrtechnikára kell gondolni, minden le van írva (angolul), csak követni kell a leírásokat és a siker garantált. Persze lehet használni úgy is, ahogy kivesszük a dobozból, de egy kis ügyességgel sokkal többet kilehet belőle hozni.

A készülék felső részén találunk még 2db USB-C aljzatot is, ezek közül az egyik csak töltésre szolgál (töltés közben is lehet vele játszani), a másik pedig OTG adapter, ide lehet csatlakoztatni a WiFi adapter, vagy akár pendrive-ot is. Ugyanitt a felső felén van még egy hagyományos 3,5mm-es fülhallgató kimenet is, hogy mások zavarása nélkül is játszhassunk a géppel. Egyébként beépített hangszóró is van benne, méghozzá kettő, hogy a sztereó élmény is meglegyen, ezek az alsó felén találhatóak meg.

A kijelző IPS és 3,5″ méretű

Az Anbernic RG351MP konzol kijelzője elsőre kicsinek tűnhet, hiszen mindössze 3,5″ méretű. A kipróbálását követően viszont azt kell mondjam, hogy bőven elegendő, pont jó még kézben tartani, utazáshoz pedig épp ideális. A felbontását tekintve 640×480 képpontot tud megjeleníteni (jajj nekem, ilyen volt az első monitorom is), viszont már modern IPS LED technológiájú. A kijelző egyébként teljesen laminált, nincs a rétegek között hely, ami jobb színvisszaadást biztosít. A felbontás gyakorlatilag minden játék számára elegendő, néhánynak még túl sok is. 🙂

A száraz hardver adatok

Nézzük meg, hogy mi is van a dizájnos készülékház alatt. A készüléket egy négy magos Rockchip RK3326 processzor hajtja, aminek a maximum órajele 1,5Ghz. A grafikus megjelenítésért egy régi ismerős felel, ami nem más, mint  TV box-onál is gyakran használt az ARM Mali-G31 MP2 GPU. A processzor és a GPU teljesítménye bőven elegendő legtöbb régi játék számára, hiszen amikor ezek a játékok megjelentek egy ilyen konfiguráció még csak álom volt. Viszont néhány újabb játéknál már előfordulhat egy kis akadozás, én ilyet pl. a GTA Vice City-nél tapasztaltam, lehetett folyamatosan játszani vele, de néha meg-meg akadt egy kicsit. Memóriából 1GB DDR3L modul áll a játékok rendelkezésére, de ez is több, mint elegendő. Mint fentebb már említettem beépített memóriával nem rendelkezik az Anbernic RG351MP játékkonzol, két darab SD kártya viszont van benne alapból. Az első 16GB kapacitásún van a rendszer, nagyobb nem is szükséges hozzá, a második 64GB méretűn pedig a játékok találhatóak meg. A második kártya cserélhető max 256GB méretűre, ha a csere mellett döntünk, akkor mindenképp nagy sebességű típust válasszunk hozzá (min. U3, V30).

Az Anbernic RG351MP játékkonzolban egy 3500mA kapacitású Li-polymer akkumulátor található. Ez a méret kb. 6 órányi folyamatos játékot tesz lehetővé. Feltölteni gyakorlatilag bármilyen USB töltővel tölthetjük, viszont a rossz hír, hogy gyorstöltés még nem került ebbe a modellbe, ezért lemerülés esetén kb. 4 órát vesz igénybe a teljes feltöltése. Jó hír is van azért, mégpedig, hogy töltés közben is nyugodtan játszhatunk vele.

Szoftveres tudnivalók

Az Anbernic RG351MP konzol operációs rendszere az EmuELEC, ami egy nyíltforráskódú Linux alapú rendszer. Ez a rendszer nem a legújabb verzió és már frissítés sem nagyon érkezik hozzá, de jól működik. Viszont az a jó hír, hogy ezt egyből le is cserélhetjük az AmberELEC nevű operációs rendszerre, amit a mai napig folyamatosan frissítenek és jóval többet nyújt, mint a régebbi alap rendszer. Az AmberELEC telepítéséhez ezen az oldalon találsz segítséget, teljesen ingyenes, viszont játékokat nem tartalmaz. Jó tanács, hogy mielőtt nekiállsz az új rendszer telepítésének, készíts biztonsági másolatot az SD kártyáról, de még jobb, ha a gyári kártyához hozzá sem nyúlsz, hanem egy teljesen üreset használsz, elég hozzá egy 16GB-os, a lényeg, hogy nagy sebességű legyen. A biztonsági másolat készítéséhez használj erre szolgáló PC programot, mert nem elég csak a fájlokat lementeni róla. Egyébként az EmuELEC és az AmberELEC is támogatja a magyar nyelvet a menüben, így még könnyebb és kényelmesebb a használata.

Az Anbernic RG351MP kezelése, használata

A konzol kezelését és vele a játékot meg kell szokni, az elején még nekem is kicsit fura volt a használata, de pár óra játék után már fel sem tűnt, hogy milyen nehezen indultam el vele. A kulcs a Start gomb, ezzel lehet a menübe is belépni, és a játékokat is indítani. A kezelés mindig az adott játéktól függ, próbáluk ki, hogy mi működik, és mi mit csinál, aztán már mehet is a game. Amikor benne vagyunk egy játékban (azaz fut az emulátor), akkor a két joystick-ot egyszerre megnyomva beléphetünk a menübe, ahol előjön néhány extra. Pl. készíthetünk képernyőképet, de itt tudunk kilépni is a játékból. További hasznos segítség lehet a készülék alján található Reset gomb, ha elakadnánk, vagy valamelyik emulátor kifagyna, akkor csak nyomjuk meg és minden indul elölről.

Játékok szinte végtelen mennyiségben

A konzolon alapból van kb. 2500 játék, még átböngészni is szinte lehetetlen A játékok egy része ingyenes, viszont a jobbak a mai napig pénzbe kerülnek. Természetesen az interneten elérhető mind, csak keresni kell őket, nyilván linket nem tudok megosztani hozzájuk, de a Google pillanatok alatt megmutat néhány külföldi fórumot, ahol további információkat lehet szerezni a letöltésükről. És, hogy milyen játékokkal játszhatunk rajta? Íme egy ízelítő lista a kompatibilis konzolokról:

 • Nintendo DS
 • Nintendo Game Boy
 • Nintendo 64
 • Sony PSP
 • Playstation 1
 • Sega Megadrive
 • Game Boy Advanced
 • Sega Dreamcast
 • Commodore C16
 • Commodore C64
 • stb…

A teljes listát pedig itt találod…

Megéri az árát az Anbernic RG351MP konzol?

Megéri-e? Ez nem is lehet kérdés egy magamfajta 40-es éveit taposó embernek. Szerintem ez a legjobb kütyü, ami ebben az évben nálam járt tesztelésen. Feleleveníti a fiatalságom, amikor a 90-es évek elején-közepén a játéktermekben mulattuk az időnket, 10 és 20-Ft-osokat szórtunk a gépekbe egy kis Mortal Kombat, vagy Street Fighter kedvéért. Az Anbernic RG351MP egy kitűnő minőségű kézi játékkonzol, a gyönyörű fém ház tényleg prémium érzést kelt a használójában. Bevallom, hogy eleinte amikor ezeket a gépeket megláttam a webáruházak kínálatában, nem nagyon vonzott a tesztelése, olyan kis gagyinak találtam őket. Aztán most, hogy kipróbálhattam teljes fordulatot vett a megítélésem, prémium konzol, retró játékok, szerintem nem is kell több a szórakozáshoz. Persze egy kis utána olvasás még szükséges lehet hozzá, én is megnéztem pár videót róla a YouTube-on, hogy milyen trükkök vannak benne. Összességében csak ajánlani tudom az Anbernic RG351MP, vagy más modell megvételét, mert több változatban is kapható. Vannak ettől picit gyengébb modellek is, és jóval erősebbek is, persze azoknak az ára is magasabb már. Létezik belőle HDMI kimenettel rendelkező, erősebb processzorú gép is, van OLED kijelzős modell, érintő kijelzős is létezik már, és kapni beépített WiFi-vel is. Csak a pénztárcánk szab határt, hogy melyik retro konzolt válasszuk.

Itt tudod megvenni, kupon is van hozzá

Az Anbernic RG351MP kézikonzolt a Geekbuying webáruházban tudod megvásárolni a legjobb áron. Jelenleg még 3db van a magyar raktárban a fekete verzióból, a többi sajnos elfogyott és feltöltés csak később várható. Kínai raktárból is megrendelheted, de arra ügyelj, hogy a Priority Line szállítási móddal kért, mert ezzel egyéb költségektől mentesen fog megérkezni. Amennyiben lent találsz hozzá kupont, akkor azt a fizetési oldalon kell megadni.

Webáruházak, Megrendelés (Katt a gombra)

Ára: 109,99$ ~ 43.300.- Ft – HU Raktár

Kupon: NNNRG351MPTE

Megrendelés

Amennyiben elfogyna a magyar raktárból, akkor ide kattintva rendelhetsz közvetlenül Kínából is. A szállításnál válaszd a Priority Line módot, hogy vámmentesen érkezzen meg a csomag.

Ha már nem működik a fenti kupon, akkor itt kereshetsz hozzá újat: https://bit.ly/DP-kuponok

Ezt olvastad már?

OneOdio A10 Focus Hybrid Zajcsökkentős Vezeték Nélküli Fejhallgató Teszt

OneOdio A10 Hybrid zajcsökkentős fejhallgató újratervezve

Érkezett egy fantasztikus fejhallgató tesztelésre, ami nem más mint az OneOdio A10 Focus, egy Hybrid …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .